Як планувався російський політичний реванш на Закарпатті

Як планувався російський політичний реванш на Закарпатті

24 лютого 2022 року Закарпаття разом з іншими регіонами прокинулося у стані війни. Наш край зустрів її потоком біженців і чергами на кордонах. З перших днів активно формувалися бригади тероборони, об’єднання волонтерів, багато наших земляків поїхали на війну добровольцями. Краяни збирали й передавали допомогу для Сходу, здавали кров для поранених бійців, ділилися житлом для знедолених біженців. Все це згадується як давній страшний сон.

Але все це поверхня. Що відбувалося на глибині?

Закарпаття було вигідне росії як регіон аполітичний, багатонаціональний. Це давало ворогу надію, що край легко капітулює.

Кремль готував сепаратистські сценарії на Закарпатті десятиліттями. З 1990-х років автономізм провокувала комуністична більшість Закарпатської обласної ради. у 2016-2017 на поверхню виплили «листи Суркова» і його «План із забезпечення федерального статусу Закарпаття». Кремль підливав масла у вогнище політичного русинства й відносин з угорською меншиною.

Як з’ясувалося, на момент повномасштабного вторгнення росія склала новий план встановлення окупаційної влади на Закарпатті. Покладалися на низку чинників: вдалий розклад прокремлівських сил після місцевих виборів, розкольну роль угорців, підтримку режиму орбана.

Віктора Медведчука одноголосно обрано головою політради партії "За життя" (фото) – U.P.M.P

У закарпатському політикумі найбільш проросійська партія – ОПЗЖ здобула нетипово велику для Західної України підтримку, ввійшла в обласну, районні й міські ради. Знаковими постатями прокремлівської сили стали керівник обласної парторганізації Іван Чубирко й ужгородської – Андрій Погорєлов. Однак мало хто помічав, що Чубирко був приземленим діячем, не вникав у велику політику, його заяви були непродумані, на рівні шпани з мукачівських підворіть. В той же час Погорєлов систематично літав до москви, виїздив до окупованого Криму, зустрічався з лідерами державних і неурядових структур рф. В Україні Погорєлов був на одній нозі з Медведчуком, Суркісом, Бойком та Льовочкіним. Саме тоді кремль зробив на нього ставку в прийдешній війні.

 

Факти свідчать, що саме Погорєлов мав очолити окупаційну владу Закарпаття після його захоплення. Його правою рукою міг стати інший міський депутат від ОПЗЖ – Ігор Матюк, до окупаційної влади також увійшли б: брат (наразі заступник Ужгородського міського голови) Артем Погорєлов, батько (колишній мер Ужгорода) Віктор Погорєлов, священнослужителі УПЦ МП,  проугорський політикум, колишні «регіонали».

5 лютого 2022 року, за два тижні до великого вторгнення, Погорєлов виїхав до Москви для останніх консультацій. Його повернення мало відбутися в ролі гауляйтера Закарпаття після падіння західних областей. Слідом за ним виїхав також Ігор Матюк. У лютому, на власній сторінці в Фейсбуку Погорєлов опублікував фото з останніх переговорів з Матюком у Москві.

Але щось пішло не так.

Україна зустріла ворога героїчним спротивом. Вже через кілька місяців стало зрозуміло, що глибока окупація провалилася. Захід України став для нашої армії міцним тилом, а Закарпаття – одним з найбільш недоступних для ворога регіонів.

У травні кремль спробував розіграти в нашому краї угорську карту. Ракетами був обстріляний Воловець, що дало можливість міністру мзс угорщини петеру сіярто заявити про небезпеку для закарпатських угорців і про свій план їх захисту. Угорщина відкрито підтримала загарбницьку політику росії і результати цього зараз підкріплюються на міжнародних майданчиках, – засіданнях ЄС, НАТО, ООН.

У внутрішній політиці області партія ОПЗЖ різко втратила вплив. Як засвідчило обласне управління статистики, Іван Чубирко ліквідував усі парторганізації «ОПЗЖ». Частина його вірних прихильників відріклася від членства в партії й стали волонтерами, ба навіть деякі вступили на військову службу.

Син екс-мера Ужгорода у соцмережах вихваляється світлиною із кумом Путіна - Віктором Медведчуком

Оскільки Погорєлову не вдалося приїхати в область на білому коні й проголосити «Закарпатську народну республіку», а компромату про його співпрацю з російськими спецслужбами накопичилося достатньо, повертатися  в Україну він боїться. З того часу ні він, ні його поплічник Матюк в Україні не з'являються.

Наразі в москві, в команді Віктора Медведчука ужгородські депутати розробляють новий політичний рух, що будується на ідеї миру на умовах москви. Особливої загрози він не несе – всі політичні проекти кума путіна, як то «СДПУ(о)», «Не так!», «Опоблок», «ОПЗЖ» – виявилися надто штучними й популістськими, а тому й існували не довго. Однак ідея «українського уряду у вигнанні», де Погорєлову відведена роль гауляйтера Закарпаття, дуже небезпечна.

При цьому Медведчук отримав свого: позбавлений депутатського статусу та країни, яку зрадив, а РНБО України арештувала його майно й активи.

Чому ж явний колаборант Погорєлов залишається в статусі депутата Ужгородської міськради, має доступ до рішень, в тому числі – в сфері оборони, досі не внесений до санкційних списків – питання, на які ще необхідно дати відповіді.

25 лютого 2023р.

Теги: Погорєлов, ОПЗЖ, гауляйтер

Коментарі

Коля 2023-03-08 / 13:33:44
Кеш рулить, кримінальні справи по Короні, квартирам і парковкам в прокуратурі в архіві, і сбушники при владі не перший день, не можуть не знати про них

Ужгород 2023-02-28 / 12:30:59
Погорелов-старший отримав 9 років за неправомірне виділення квартири напроти Дастору, а сидів в одній камері з Василем Джарти (Вася-біта, якщо-шо).... І Вася-біта пролобіював його перед донецькими на першу каденцію мера...а потім поїхало.....

vasyl'ko 2023-02-26 / 18:30:29
Віктор Лендєл
Я старався докладніше дізнатись о фаміліях (імях) на Закарпатті, також з книги професора Чучки. Найчастіша фамілія на Закарпатті є Попович, яка етнічно може бути різноманітна тому, що данвіше про багато сиріт пілкувалась церква (попи) на Закарпатті. Домів для сиріт в історичному минулому не було. Багато цих дітей-сиріт (поповичів) дістали фамілію Попович. Ленделів на Закарпатті є на багато, багато менше як Поповичів. Велика більшість Ленделів походженям являються етничні мадяри. Україна переживає мабуть найскладніші часи і без здорового патріотизму вижити не зможе. Ви пан Лендел припоминаєте "найсилніших" патріотів-мадярів, які били всіх, як ся понашому говорить голова-не голова. Результат - Велика Угорщина стратила 2/3 територій (>200 000 кв. км) і 1/3 (~5-мілліонов) мешканців-мадярів, без меншин як румуни, словаки, хорвати, русини-українці ітд. Щирі патріоти як добровольці захищають на сході Україну.

Пак такоє 2023-02-26 / 18:19:29
на рівні шпани з мукачівських підворіть... У Мукачеві є дуфори, а не підворіття. Майже і в Ужгороді так.
А погорєли з ужмістівських підворіть?
То все одні жулики. І Шуфрич перевзувся

правда 2023-02-26 / 17:12:30
20 млн

правда 2023-02-26 / 17:06:03
погорелов віктор вкрав у часи януковича . вони кували анексію вже тоді.

Погорєрови - ватні зрадники 2023-02-26 / 12:11:25
Я дуже добре пам'ятаю, коли двічі несудимий зек "зливав" Україну хуйлу - то в той час в області гурнаторствував "сцар" золотої гори ледида, а в Ужгороді мерствував старий погорєлрв - і 24 серпня 2013 році в День Незалежності України - не провели жодного урочистого заходу в обласнтму центрі, а старий гарєлий в синій тенісі з червоними полосами зайшов в міскраду - посидів трохи, щоб зробити вигляд перебування на роботі і - здриснув додому...
Тому то тварі, вся сімейка ватриків і це зрадники України проросійські...
P.S.
І ще одне - ці тварини, які жили роками в україномовному Ужгороді, посідали різні посади, обкладали нас з вами - принципово розмовляли російською як в побуті так і на роботі.

Віктор Лендєл 2023-02-26 / 12:00:20
vasyl'ko, ні, не я.
Ви ще не всіх Лендєлів на Закарпатті знайшли. Шукайте. Будете мати заняття на рік вперед ))

Віктор Лендєл 2023-02-26 / 11:58:39
Василю, в тексті про нього згадано

Василь 2023-02-26 / 11:47:44
А другий син , брат Погорелова, у статусі заступника мера, нікого не бентежить???

правда 2023-02-26 / 06:09:59
Погорелов старий був людиною

vasyl'ko 2023-02-26 / 04:18:52
То ви пан Лендел?
Cписок довірених осіб Партії регіонів України
”...партію в 67 (центр округа - Свалява) представлять ЛЕНДЄЛ Віктор…”
закарпатець
Новини за сьогодні, 26 лютого 2023, (03:52) (uzhgorod.net.ua)

Ужгород 2023-02-25 / 21:00:36
Погорєлов, Чубірко і Матюк навіть не приховували свою українофобію. Саме з таких і поставали московські гауляйтери на окупованих територіях.

До речі, в Ужгороді досі є вулиця Погорєлова. Сподіваюся, коли арештують членів цієї родини, її нарешті перейменують.

Рой 2023-02-25 / 19:58:30
Заздрість особистості!