Осінь і вибори

Осінь і вибори

Що об’єднує осінь і теперішні вибори? Нічого. Різні абсолютно реальності. Тут - сум і прощання, там - імітація якоїсь душевної спритності, активності, розбурханості – одним словом, «вчорашності»… І якби ще не війна, то Бог з ним. Але ж війна. Валентин Гафт побував в Ботанічному саду, розговорився з жінкою-директором. «Подивіться, як ламаються гілки в цього дерева. І як обпадають сумно голівки квітів...» Запитую: «А що таке? Чому це відбувається?» Відповідь її мене вразила: «В Амазонці їх вирубують. Вони відчувають один одного». Я подумав: «Господи, Боже мій! А ми-то... Ми ж люди. Біль іншої людини - ми не можемо цього не відчути...»

Біль інших людей, біль наших, рідних людей… Як це носити в собі, як об’єднати  з «голосуй за мене», з вишиванками на вчорашніх?  Вони мають перевагу. Вони можуть це робити. А ми не можемо. Хоч і розуміємо, що треба… Що треба, щоб прийшли інші, бо інакше не буде змін, за які померли вони… Бачите, як легко перейти на виборчу риторику? І ми би перейшли, ми би продовжили весну, якби не біль… і не  сором перед тими, хто замість виборчого списку обрав мартиролог. А ще якби не було тих «треба», які замість того, щоб здійснюватися, занурилися в якусь каламуть із напівправд,  напівпричин, якусь слабкість, несправжність. Під ногами плямкає трясовина, впилися п’явиці і регочуть кікімори … Вони спам’яталися і знову лізуть нам на шию.

Не біда.  Звісно, ми прийдемо на виборчі дільниці. І проголосуємо за тих, які готові життя своє віддати за рідну землю. Які люблять Бога і Україну. За тих, хто був на Майдані, ще до Майдану,  а потім поїхав у Київ і заснував братство і сестринство воїнів-волонтерів. А якщо ми не знайдемо їх у списку, то  повикреслюємо тих, хто їх іменами прикрився і паразитує на тому, за що кров’ю заплачено.

Так що ж об’єднує осінь і теперішні вибори? Все роз’єднує. Нічого спільного. Є вічність і є тимчасовість, в яку би не вляпатися. За осінню ж прийде зима. Буде холодно, буде випробування нервів, нашої мужності і стійкості. А за зимою прийде Весна. Прийде зі Сходу. Ось тоді і почнуться Вибори.

Володимир Мочарник, Закарпаття онлайн.Блоги
25 жовтня 2014р.

Теги: вибори, Майдан, Схід