Життя на Євромайдані

Майдан, революція свідомості, ломка стереотипів, розуміння себе як щось більше, ніж населення країни, усвідомлення себе людиною і відокремлення себе від натовпу - ось те, що тримає вже другий місяць всіх тих, хто мерзне на Євромайдані. Упевнений, наша влада неправильно розуміє мотивацію тих, хто стоїть на Майдані. Вони вважають, що ми всі хочемо в Європу і поки ми не підпишемо асоціацію, ніхто не розійдеться. Але мотивація інша - ми хочемо рівності та верховенства права - тому Євромайдан безстроковий і, я думаю, він там назавжди!

Життя на Євромайдані

Я працюю юристом і фотожурналістом в Мукачівському правозахисному центрі (Закарпаття). Другий рік поспіль ми реалізуємо проекти під фундаментальною назвою «Посилення правових можливостей бідних верств населення». Ми працюємо над процесом системних змін у суспільстві, спрямованих на віру людей у ​​те, що вони мають право на самостійний захист своїх прав та інтересів. Це щоденна і непомітна робота з бідними та соціальнонезахищеними верствами населення, головною метою якої є віра у верховенство права. Верховенство права це не просто сукупність норм і законів, це сукупність морально-правових цінностей і звід правил належної поведінки по відношенню один до одного.

Чому я не поїхав на Майдан з першого дня і не залишився там зараз? Тому що я потрібен тут. Я потрібен своєму місту, своїй вулиці, своєму будинку. Я частинка країни, я дуже важлива і сильна частка своєї країни. Потрібні всі - і ви, хто стоїть на Майдані, і ми, хто залишився працювати на місцях. Ми вам делегуємо свої повноваження. Стійте там, міняйтеся вахтами, а ми будемо дивитися за порядком у себе.

Усім тим, кому хочеться поїхати на Майдан: але не виходить, візьміть частинку цієї революції правосвідомості та сійте добро на своєму квадратному метрі. Зробіть свій Євромайдан у своєму серці. Ви потрібні тут, в своєму місті, в своєму районі, на своїй вулиці, у своєму будинку і своєму під'їзді.

Нехай кожен прибере навколо себе-  і відразу у всій країні стане чисто. Нехай кожен посміхнеться іншому - і миттєво всі 45 мільйонів жителів нашої країни стануть добрими і привітними, нехай кожен дотримується закону в дрібницях - і тоді ми відразу ж почнемо жити в правовій державі.

Ми самі зробили себе вівцями і вибрали вовків, які нас пасуть. Люди, зрозумійте: влада - це лише тимчасово найняті люди, яким ви делегували свої повноваження, а єдиним джерелом влади в Україні є народ (ст.5 Конституції України). Це вони працюють на нас, а не ми на них. Ось цю владу і необхідно проявляти в своєму особистому просторі.

Почніть з найменшого і простого, потім ви втягнетеся і вам сподобається жити за законом, а потім ви почнете цього вимагати у інших. Ось вам вправа для тренування правосвідомості: з сьогоднішнього дня не дозволяйте собі переходити дорогу на червоне світло, навіть якщо ви йдете вночі і на дорозі немає машин. Ви такий же учасник дорожньо-транспортного руху, і, перебігаючи дорогу на червоне світло, ви порушуєте закон точно так само, як і водій, який проїжджає на червоне світло світлофора.

У правових державах цьому вчать з дитинства. Але скільки можна чекати, що прийде нова влада та всіх навчить жити за законом? Ми всі вже давно виросли, і якщо ми прогуляли такий важливий урок в житті, як правосвідомість, то пора зайнятися самоосвітою і поділитися своїм унікальним досвідом з іншими.

Зрозумійте, не треба нікого скидати, нинішня влада і будь-яка інша диктаторська брехлива і корупційна влада самоліквідується, якщо ми всі почнемо жити за законом, якщо ми всі перестанемо їх підгодовувати маленькими шоколадками за маленькі довідки у лікаря.

30 грудня 2013р.

Теги: Майдан

Коментарі

bestik 2013-12-30 / 08:44:04
Taka vlada jak y nas nikolu ne samolikvidyetsiia,ne zastypajtes za nuh. A fakt togo wo ja zhuvy za pravulamu zuvilizovanogo spivisnyvannia y nawomy syspilstvi ne zrobuv zuvilizovanumu nawuh mownovladziv. I treba ih miniatu poku ne vuberemo sovisnuh kerivnukiv krainu.Dymajy wo taki znajdytsa