Метелик у коконі

Минулої п’ятниці в ефірі програми «Свобода слова» від Савіка Шустера висловився представник Комуністичної партії, депутат Євген Царьков. Він заявив (цитуємо): «Нешановні націоналісти, до речі, мало вас НКВС у свій час давило, не додавило».

Метелик у коконі

На ці слова була відповідна реакція залу, а в перерві журналістка Тетяна Чорновіл  дала комуністу ляпаса.

А в понеділок ми відправилися до наших виноградівських комуністів за коментарем.

Як відомо, офіс Комуністичної партії у Виноградові знаходиться в понурому одноповерховому приміщенні, де колись розміщувався  районний суд. Там також мають свої кімнати ветерани, бютівці та інші партійні та громадські організації району. Продовгувата будівля викликає асоціацію з ковчегом Ноя, але підводним.

Тут в одній з кімнат ми зустріли юриста-журналіста-хокеїста Василя Кута. «А комуністи де?» – спитали ми. «Пішли в народ» – відповів Василь. «Точно?» – зазирнули ми в напівтемну кімнату, де колись знаходився секретаріат суду. В ніс ударило застояне повітря. На столі світив монітор комп’ютера. Напівтемрява і запах цвілі навіяли думку: «Чи не за цим столом колись сиділа секретар суду, яка повісилася у власному домі?»

– Комуністи, товарищі, ви де?

У відповідь тиша. Але через кілька секунд скрипнули двері і у смужці світла, яке бризнуло з протилежної стіни, з’явився профіль Клевця – першого секретаря Комуністичної партії Виноградівщини.

Ми підійшли ближче і виявили невеличку таємну кімнатку-каптьорку і ще двох пристарілих комуністів, що тулилися біля столика в підозрілих плямах. На столі помітили карти.

- Вам не можна грати в карти, дорогі. Не солідно буде додому йти без штанів. А карти, то така штука… До того ж ви ум, честь і совість епохи. Незабули?

- Та ми на гроші не граємо, так, гімнастика ума. Ви щось хотіли?

- Хотіли вас, товаришу Клевець. Нам потрібен коментар.

- А голову мандатної комісії вам не треба?

- Мандатної ні.

Після цих слів голова мандатної комісії і колишній працівник райспоживспілки вийшли і ми залишилися наодинці з колишнім міліціонером, а нині першим комуністом району Михайлом Васильовичем Клевцем.

- Надіємося, ви телевізор дивитеся? У п’ятницю в Шустера досить оригінально висловився ваш однопартієць Царьков. Як ви на то дивитеся?

- Дивлюся телевізор і чув Царькова. Ну, що тут можна сказати. Моя думка може бути на такому рівні. Я виріс на Закарпатті, народився у Міжгірському районі. Наш Міжгірський район сусіда Івано-Франківській області… Після цього Михайло Васильович пустився в невеличкий історичний екскурс (видно було, що перший секретар занудьгував за увагою преси), який закінчився таким: у мене є список злодіянь бандерівців, які вони вчинили на території Закарпатської області. Там десь 47 терористичних акцій… Не знаю, чи то вони, чи перебиралися енкаведісти… Але скоріше, що вони, бо люди їх знали. Якщо правильно взяти, то у нас на Закарпатті є такий прислів: прийшли люди із-за перевалу, забрали від жінки корову і вбили людей. Тобто сім’ю знищили.

- Який цікавий прислів. Комуністи зі Сходу, звичайно ж, нікого не торкнулися?

- Я не можу точно казати, бо у них не було знаків розрізнення. Але у нас знали, що хто приходить із-за перевалу: чи то бандити, чи то не бандити, але все-рівно банда.

Наприклад, у Торуні вбили секретаря комсомольської організації Журавльова. А якщо  говорити про нинішніх націоналістів, то можу сказати, що радикалізм – то недобре.

- Це зрозуміло. Незрозуміло, що у Тороні робила Журавльов? То яке ж ваше відношення до слів Царькова?

- Ще хочу додати, що радянська влада тоді видала постанову Верховної Ради СРСР про помилування всіх. І я знаю, що тих людей, які вийшли з лісу і склали зброю, ніхто не чіпав. А ті, що не вийшли, а залишилися з Бандерою, ті пішли проти народу. А на рахунок Царькова, то якщо говорити по-великому образно, то деяка правда в його словах є. Бо ті, що не здалися, а продовжили боротьбу, ті робили не для України, а для свого іміджу.

- Ще раз: комуністи нікого не чіпали?

- Були помилки і в комуністів. Наша партія ніколи не говорила, що в неї не було помилок. Але комуністи зробили дуже багато доброго. Наприклад, ви маєте вищу освіту, я маю вищу освіту…

- Мали вищу освіту і 10 млн., що загинули в голодоморі, мільйони, що загинули під час війни, яку Сталін з  Гітлером розв’язали. Мало який учбовий заклад так постарався для нашого народу. Ми так зрозуміли, що ваш коментар: Царьков частково правий, коли вважав, що українців-націоналістів не додавили?

- Частіше на таких передачах говорять, що комуністів потрібно знищувати, що компартію потрібно заборонити.

- Вони тільки говорять, а ви…

- Чому ви не задасте подібне питання лідеру «Свободи» в районі? Не знаю, хто це такий, бо не цікавлюся.  Я не хочу нічого спільного мати із «Свободою». Чому ви не задаєте питання, коли говорить Фаріон, яка каже, що жида і комуніста треба вішати? Тому я вважаю, що і одна сторона, і друга допускає величезні політичні помилки. Тому Царькова я тільки частково схвалюю, а «Свободу» повністю не схвалюю. Вони розділяють Україну. Україна, то не тільки Львівська, Тернопільська і Івано-Франківська область. Закарпатська область теж Україна, і я її може більше люблю. А коли я приходжу у Львівську область, і ви в тому і самі,  напевно,  впевнилися, то нас, закарпатців, вважають другим сортом.

- Неправда. Але там дійсно неполюбляють рабство та холуйство. Особисто ми прекрасно себе почуваємо у Львові. Знаємо, що там багато навчається молоді із Закарпаття і Виноградова зокрема. І це прекрасно. А от в Росії чи на Сході України – не затишно. Почнеш говорити на українській мові, відразу дивляться скоса, питають чи не націоналіст.

- У мене внуки в Москві живуть. Коли додому приїжджають, то говорять по-закарпатськи.

- Вчаться там в українській школі?

- Ні, в російській.

- То ви так дбаєте про українське, що внуків у Москву відправили?

- Чому? Я ж кажу – коли приїжджають, то говорять по-закарпатськи.

Далі розмова втратила зміст.

Ми йшли і думали: вони навіть не відмилися від крові. Просто змаргіналізували на низах, обуржуазилися  і здеморалізували на верхах. Особливий тип консервації. Але, у випадку чого, враз преобразяться, обтрусяться і лінію партії проведуть аж під стріху нашій приватній власності, нашій свободі на безкраїх просторах Сибіру і нашим церквам, де будуть лунати здравиці і «благії літа» царю Путіну.

Метелик у коконі явно ворушиться. Коли темніє в душах, то настає їх час.

Володимир Мочарник, Закарпаття онлайн.Блоги
29 вересня 2012р.

Теги: комуніст, Царьков

Коментарі

..... 2012-12-03 / 15:45:24
Ви необразована бикота, якщо незнаєте людей то непотрібно виражатися нецензурно, у журналістів фантазія бурна, і можуть написати хоть що, а Журавля все таки вбили бандеровці і не лише його а багатьох наших краян...
А ти "Русин" навчись правильно писати ти живеш на Україні і пиши українською мовою!!!!!!!!!!

bon 2012-10-01 / 13:09:16
бидло комуняцьке

Русин 2012-09-30 / 15:20:04
Сись придурок Кливиць зийшов розуму ват цпиціально бреше. Журавльов ниякий не бив секретарь комсомолу а робив у райкомі,і знали го як курваша і садиста, і вбили го не бандерівці, а чоловік за жону. І за сього Журавльова жидища невинних люди судили. Кливця би за яйця повісити за його колишні ділишки. Паскуда бизацька.

Виноградів 2012-09-29 / 12:31:02
Комуняку на гілляку!