Зрубали і зникли

Ужгородець стверджує, що не дарував місту головної новорічної ялинки – її зрубали незаконно. Вже близько місяця ужгородець Анатолій Повханич оббиває пороги міської влади і прокуратури, аби добитися правди. Він стверджує, що ялинку, яка протягом усіх зимових свят прикрашала Театральну площу, вирубали з його подвір’я у провулку Чорноморському, 3 незаконно, навіть не запитавши на те дозволу.

Зрубали і зникли

Анатолій Павлович розповідає: того дня його дружина була у відрядженні, а сам він пішов у поліклініку, залишивши вдома 80-річну стареньку маму — інваліда I групи. Коли повернувся додому — жахнувся, бо побачив у дворі замість розкішної ялинки, яку він своїми руками саджав у 1970 році, лише пеньок. Не розуміючи, що сталося, пан Анатолій зайшов у будинок, де старенька мама розповіла йому, що кілька годин тому до них приїхала ціла купа людей, а серед них був сам мер міста Віктор Погорелов. Поскільки встати з ліжка жінка не могла, то спілкувалася з чиновниками через вікно. Каже, що їй запропонували купити ялинку для встановлення її на площі Театральній, пообіцяли за дерево дуже великі гроші, а коли вона погодилася, знеструмили провулок і заходилися рубати пишне дерево. Впоралися комунальники приблизно за 3 години, після чого поїхали геть.

«Спочатку я дуже засмутився, — розповідає “Замку” Анатолій Повханич — адже це дерево 35 років зростало на моїх очах. Мама побоювалася, що одного дня 15-метрова і 4-тонна ялинка может впасти на будинок, тому була не проти того, аби її зрізали. Тим більше, що хтось із начальників (на жаль, старенька не пам’яєтає точно з ким вона розмовляла) пообіцяв їй за дерево дуже велику суму. Трохи пізніше я заспокоївся (ялинку ж уже не повернеш) і, порадившись із дружиною, почав чекати обіцяних грошей. Але свята минули, а до нас так ніхто і не прийшов. Ще більше насторожила нас публікація в комунальній газеті, де було сказано, що “на Театральній площі встановили зелену красуню, яку з-поміж кількох пропозицій від мешканців міста обрав особисто міський голова Віктор Погорелов”. Звісно ж ми ніколи не зверталися до міської влади з пропозицією безкоштовно забрати з нашого подвір’я це дерево, тому такі слова є відвертою брехнею”.

Аби бути точно впевненими у своїй правоті, подружжя Повханичів зустрілося з юристом, котрий пояснив, що комунальні служби не мали права заходити на приватну територію і рубати зелені насадження без складання договорів і письмового дозволу власника обійстя. Приблизні підрахунки показали, що коштує така ялинка близько 75 тисяч гривень, тож Анатолій Павлович вирішив нагадати про себе і свою ялинку міській владі, і вже 3 січня написав офіційне звернення до мера Ужгорода, в якому просив відшкодувати йому за дерево 50 тисяч гривень.

Не дочекавшись бодай якоїсь реакції або хоча б телефонного дзвінка, подружжя 10 січня написало друге звернення меру, а 13 січня відправилося на прийом до його заступника з гуманітарних питань Володимира Фленька. За словами Анатолія Повханича, чиновник заявив: були впевнені, що бабуся у провулку Чорноморському живе одиноко і противитися тому, що з її подвір’я зріжуть ялинку, не буде (простіше кажучи, неофіційно підтвердив, що стареньку хотіли ошукати). Звісно, Володимир Фленько обіцяв розібратися, як так сталося, але теж лише відсторонився від проблеми.

Повханичі, натомість, подали заяву до міської прокуратури та прийшли 6 лютого на особистий прийом міського голови Віктора Погорелова. Мер, розповідає ошуканий ужгородець, зустрів їх грубо, відповів, що із ситуацією ознайомлений, але гроші з власної кишені викласти не може. На слова Повханичів, мовляв, їм не потрібні гроші з його кишені, вони лише хочуть отримати компенсацію за зрізану без дозволу власника ялинку, мер Ужгорода пообіцяв розібратися і передав це питання на контроль відділу санітарії та благоустрою Департаменту міського господарства.

У Департаменті міського господарства роз’яснити “Замку”, законно чи ні була зрізана головна новорічна ялинка Ужгорода, не змогли, втім обіцяли передзвонити, коли розберуться із ситуацією. Таку ж відповідь ми отримали від речника міської ради Алли Хаятової. Прокурор міста Іван Штефанюк, якому ми подзвонили, аби поцікавитися перебігом перевірки, повідомив, що перенаправив заяву Повханичів до міліції, але в міліції нам відповіли, що такого документу від прокуратури… не отримували.

Історія ця однозначно туманна, тому “Замок” буде продовжувати слідкувати за її перебігом і спробує нарешті добитися від міської влади Ужгорода хоча б якихось пояснень. Тим часом подружжя Повханичів складати руки не збирається. За те, що без дозволу власників земельної ділянки комунальники зрізали їхню ялинку, обіцяють обійти всі інстанції та підняти великий скандал, аби міська влада не лише відшкодувала завдані збитки, а і вибачилася за свої протиправні дії.
 

Тетяна Літераті, "Старий Замок Паланок"

, Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
10 лютого 2012р.

Теги: ялинка, зрубали, Погорєлов

Коментарі

Богдан 2012-03-01 / 18:04:45
Власнику ялинки,якщо він дійсно захоче доводити справу до кінця,раджу застрахувати майно,як мінімум...

Закарпаття онлайн 2012-02-11 / 15:55:04
а можете вислати фото на адресу редакції?

Власник ялинки-2011 2012-02-11 / 13:11:37
Минулого року наша ялинка також була підтверджена мером.
І також усно пообіцяли грощі або полагодити дах. А вже з перших публікацій у пресі, ми дізнались, що ялинку подарували!!!
заяв ніяких не писали, адже відразу зрозуміли, що без письмових підтверджень вони не варті уваги. Але фотографій і свідків, як її вирубували, багато.
Згодом по місту поповзли чутки, ніби ми погрожуємо мерії і вимагаємо грошей... І це замість звичайного "дякуємо"...

Приклад 2012-02-11 / 11:47:57

Ось вам ще один приклад самочинства міської ради. Людей рахують за бидло: 8 лютого об 11-й годині до приміщення Ужгородської української богословської академії ім. св. Кирила і Мефодія та Карпатського Університету (далі - УУБА-КаУ), ... (с)


Для чого розміщати в коментарях великий текст, якщо відповідний матеріал вже був розміщений на сайті і можна дати просто посилання на нього – http://zakarpattya.net.ua/News/92777--UUBA-zvynuvachuie-uzhhorodsku-vladu-v-reiderstvi-FOTO-VIDEO ?

петр 2012-02-11 / 09:55:50
Таня, дай Бог вам здоровья! Вы поднимаете острые темы. Этого очень не хватает сегодняшним газетам.

Вуйко з полонини 2012-02-10 / 22:32:52

Те саме, але без хамства. Адмін

местный 2012-02-10 / 21:34:59
охереть: "чиновник заявив: були впевнені, що бабуся ... живе одиноко і противитися тому, що з її подвір’я зріжуть ялинку, не буде (простіше кажучи, неофіційно підтвердив, що стареньку хотіли ошукати)"

бессовестные воры. украсть у старенькой бабушки (неважно что: елку или сбережения) - самое последнее дело.
"Мер ... зустрів їх грубо, ... гроші з власної кишені викласти не може" - ну он так не досидит в мэрском кресле до конца своего срока. и честно говоря, и жалеть-то особо никто не будет, если не досидит... уже сейчас не будет.

ось ;) 2012-02-10 / 20:58:28

http://**********/uzhgorodsku-meriyu-shantazhuyut

Горянка 2012-02-10 / 20:28:25
"з-поміж кількох пропозицій від мешканців міста обрав особисто міський голова Віктор Погорелов."
Вони уже давно втратили почуття сорому коли крадуть чуже

орест 2012-02-10 / 20:20:33
Влада, мля... і що з ними робити?
а журналіст - молодець! поважаю! побільше б таких матеріалів!

Андрій 2012-02-10 / 20:18:41
Я так і знав! Яка влада такі й поступки

Учитель 2012-02-10 / 20:09:16
Добрі знаю п. Повханича. Се порядный чоловік.
Моральный, чесный. У тюрмі не сидів.
Мож му вірити – злодії "поґаздовали" и забрехали ся.

Марта 2012-02-10 / 19:50:03
Вова, та в тебе розпятірєніє лічності? )))))))))))) Чи ти Погорєловський шпіон?
Алла?

бомк 2012-02-10 / 19:32:58
ТИНА,треба було так і підписатися - ПЛЕТЕНЬ :-)))

Ужгородка 2012-02-10 / 19:31:25
На 100% уверена, что это правда, это 1:1 поведение "погорелова and К", украсть, раздеребанить, присвоить, "сыграть на публику" !!!!!!!!!!!!! Да и прокурор, как обычно, " я ничего не знаю"!!!!!!!!!!!!!!, НИЧЕГО ДРУГОГО от него ждать не стоит !
Так и живем .......

вова 2012-02-10 / 19:29:09

вова, тина, ссср, форест, ОЛЕГАЙЛО і т.д - виберіть один нік і спілкуйтеся цивілізовано, бо інакше забороню вам можливість коментування. Адмін

тина 2012-02-10 / 19:26:34
ТАНЯ ХВАТИТ ТЕНЬ НА ПЛЕТЕНЬ НАВОДИТЬ!

Марта 2012-02-10 / 19:10:38
Тетяна, знаю її давно, дуже хороша людина і справді професійний журналіст. Поважаю і завжди читаю її матеріали. До того ж, із задоволенням. А ця тема- взагалі супер: гостра і актуальна. Час уже виводити усіх на чисту воду.

Йосип 2012-02-10 / 18:55:09
Тетяна Літераті коли працювала в газеті "Ужгород", то писала дифірамби меру. Тепер - навпаки. Хоча відверто кажучи, Тетянин матеріал заслуговує уваги. І підтримки громадськості.

Санек 2012-02-10 / 18:44:46
это вы о чем?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи