Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак

Безпритульні пси – дуже гостра проблема, яка нині стосується чи не кожного населеного пункту України. Що ж із ними робити: утримувати в притулках, розібрати по домівках чи вбивати? На це питання у кожного своя відповідь.

Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак

Зокрема, в Україні не так давно з’явилася нова течія – доґгантерство, що з англійської можна перекласти як «полювання на собак». Доґгантери, або доґкілери, найбільш активні в Росії, але поволі ця хвиля докочується й до нас. Мають ці люди і свій офіційний сайт «Вредителям.нет». Там докладно описано, як можна звести безпритульних тварин на той світ: якщо пігулками, то якими і в якій кількості, якщо травматичною зброєю, то куди краще цілитися.

Цікаво, що доґгантери у всіх матеріалах наголошують: вбити собаку потрібно так, аби вона не мучилася. «Ми не живодери, і до таких людей ставимося дуже негативно. Наша мета – розчистити вулиці та двори від небезпечних безпритульних тварин, які нападають на перехожих і розносять заразу», – йдеться на сайті.

Для того, щоб убити пса, доґгантери радять препарат «Ізоніазид» – таблетки без смаку, які вони вставляють у дешеву ковбасу, сардельки тощо. За правилами доґкілерів, кожну таку «вкусняшку» (саме так у мережі називають порцію отруєної ковбаси) потрібно дати адресно в пащу собаки. Головна ціль – вагітні суки й домінантні самці, котрі найчастіше й дають зграї «команду» нападати на людину. Виходити «на діло» радять о 5–6 годині ранку або пізно ввечері. Все розписано дуже докладно, не забули доґгантери навіть поради триматися подалі будинків і магазинів, на яких встановлені відеокамери.

До речі, серед тих, хто зареєстрований на сайті, є й ужгородці. Звісно, вони не розкривають своїх імен і справжніх фото, тому вияснити, хто ці люди, «Замок» не зміг.

То чи справді в обласному центрі Закарпаття орудують «професійні» доґгантери, ми запитали в зоозахисниці Віри Романової. «Підозрюю, що вони у нас справді є, – зізналася вона. – Надто вже систематично ми з колегами знаходимо в місті трупи безпритульних псів. За місяць їх буває від 5 до 10. Іноді труять і хазяйських собак.

За 8 років, відколи я займаюся в Ужгороді псами-бродяжками, бачила отрути різної дії. Спочатку їх убивали чимось, від чого нещасні носилися як навіжені, а потім довго билися в конвульсіях – страхітливе видовище. Відтак пси помирали, ніби передозували релаксант. Кілька років поспіль для цього використовували «Ізоніазид» – дешеві й доступні таблетки, які виписують хворим на туберкульоз. Вони дуже токсичні для собак – призводять до паралічу дихальних м’язів.

Отруєних цим препаратом псів ми навчилися відкачувати – рятували до 80 %. Не могли нічого вдіяти лише з домашніми собаками, бо в них шлунки ніжніші, ніж у бродяжок. Тепер же доґгантери використовують якийсь невідомий нам препарат. Так, за останні 7 місяців ми не змогли врятувати жодної отруєної собаки. Є підозри, що за цим  стоїть один із міських ветеринарів. Можуть таким займатися й деякі співробітники КШЕПу – в них для цього є можливості».

Віра Романова стверджує, що в Ужгороді зводять на той світ собак не лише отрутою, а й кулями. Зоозахисниця особисто бачила і разом із небайдужими колегами врятувала 3 собак, у яких влучили з травматичної зброї. «Ми самі оперували, виймали ті ґумові кулі, зашивали рани. Зверталися й до міліції не раз, але безрезультатно. Хоч в Україні й діє відповідальність за жорстоку поведінку з тваринами, насправді, окрім одного гучного випадку в Києві, ніхто за це покараний не був».

То чим же керуються доґ­гантери, коли вбивають безпритульних псів? «Замку» вдалося знайти чоловіка, котрий, хоч і не зареєстрований на спеціалізований сайтах, підтримує позицію доґкілерів і має невеличкий досвід у винищенні, як він каже, блоховозів. Юрі – 32 роки. Він живе в Ужгороді – в районі базару «Білочка». Вперше вбив собаку десь півтора року тому, коли побачив, як зграя накинулася на сусідку з 5-річною дитиною. «Добре, що я був поруч і допоміг відбитися, а якби ні? Все, що дитина зробила не так, – це побігла, коли неподалік у смітнику рилися пси. Звичайно, зоозахисники можуть сказати: мама сама винна, хіба можна дитину відпускати біля скупчення собак? Але я вважаю це неправильним. Чому в скверах, де й мають гратися і бігати діти, їм цього робити не слід? Бо поруч живе неконтрольована зграя псів, приласкана якимось бабцями? Ну, хоче бабця тримати цього собаку – хай забере до своєї квартири! Для чого його пригодовувати, примножуючи біля будинків зграю блоховозів?».

Дружина Юри якраз на той момент була вагітною, тож чоловік злякався, що пси можуть нашкодити і їй. Він почитав в Інтернеті, що і як слід робити, а ввечері вийшов на смітник (ніби відходи винести), пошарудів пакетиком, щоб привернути увагу песиків, а коли ті збіглися, почав розкидувати «вкусняшки». «Вожак зграї – той, що першим кинувся на дитину сусідки, – дістав першу порцію, але забрав і другу. Тоді я його відігнав і дав по шматочку ковбаски ще двом – яких теж неодноразово помічав за обгавкуванням перехожих. В Інтернеті написано, що отрута починає діяти через 1,5 години після прийому і що пси не відчувають болю, бо в них одразу вимикається кора головного мозку (хоч зовні, думаю, це справді виглядає неприємно). Дивитися за тим, як пси помирали, я не став, не побачив їх і вранці, коли йшов на роботу. Певно побігли кудись у сусідні гаражі ночувати, то там і померли».

Якийсь час потому, розповів Юра, у дворі було спокійно. Але смітники поблизу ринків надто вже ваблять безпритульних чотирилапих, тому нині їх там знову повно. «Думаю, незабаром знову візьмуся за «чистку». І не дивися на мене так. Якщо владі наплювати на те, що від агресивних псів страждають люди, вирішення проблеми змушені брати на себе звичайні містяни. Я в цьому доґгантерів підтримую. Їм не подобається це робити – життя до цього змушує. Щодо закидів зоозахисників, мовляв, часто від отрути страждають хазяйські пси, можу сказати одне: власники собак мають за ними наглядати. Не відпускати самих бродити містом і ритися на смітниках. Вигулювати на повідку і в наморднику, як це зазначено правилами, – тоді тварина і не підніме із землі ніякої гидоти. А тих власників, які не дотримуються цих правил, я би взагалі штрафував: аби розуміли, що вони відповідальні за свого чотирилапого друга».

Тетяна Літераті

 

11 листопада 2013р.

Теги: доґгантер, Ізоніазид, зоозахисник

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
«Із труни виліз мрець…»
» Всі записи