Повернулася лікарка, яка продавала дітей

Нещодавно всі закарпатські газети повідали історію про немовля, яке при пологах лікарі фактично позбавили життя. Вже понад 20 днів новонароджене маля в комі, а прокуратура й досі не визнала, що трагедія сталася з вини медиків Ужгородського міського пологового будинку.

Повернулася лікарка, яка продавала дітей

Батьки розповіли журналістам, що дитину спершу витягали з допомогою накладання вакуум-екстрактора (чим уже могли призвести до крововиливу в мозок), потім все-таки матері зробили кесарів розтин, трохи порізавши дитину, а насамкінець просто неграмотно реанімували.

Цікаво, що реанімаційні заходи у той нещасливий день проводила скандально відома в Ужгороді Оксана Лошак – та сама лікарка, яку влітку 2012-го затримали на хабарі в 1000 доларів. Саме вона могла врятувати маля, однак не зробила цього. По-перше, тишком розповідають у лікарні, хабарниця взагалі не мала права чергувати, адже її поновили в закладі як заступника головного лікаря з лікувальної роботи. По-друге, після такої тривалої перерви в практиці, як це було в пані Оксани (певний час жінка провела в СІЗО, потім близько року не працювала), її мали направити на курси, чого не сталося.

Нині в пологовому будинку всіляко відхрещуються від того, що Оксана Лошак була присутня при тих трагічних пологах і мала, як неонатолог, реанімувати дитину. І не дивно, оскільки з такою послужною історією, вона не мала «світитися» на роботі.

Дивно інше: як сталося, що Оксану Лошак узагалі повернули назад після того, як суд довів, що вона намагалася продати дитину, від якої у перинатальному центрі відмовилися батьки?

Розповідають, що такий бізнес чиновниця запровадила приблизно 2006 року, відколи стала заступником головного лікаря. Ця посада давала їй можливість мати інформацію про всіх покинутих після пологів дітей. Оскільки всиновлення в нашій країні – справа нелегка, а бюрократичні перепони можуть затягти процес на роки, пані Оксана разом зі спільниками з міської служби у справах дітей підшуковували грошовитих потенційних батьків і за пришвидшеною схемою продавали їм здорових білих малят, від яких при народженні відмовилися рідні батьки. Ціна питання – в середньому 10–15 тисяч доларів.

Скількох дітей за роки праці вдалося продати пані Оксані – невідомо. Серед медперсоналу точаться розмови про те, що за рік таких могло бути близько 8. Причому частенько чиновниця прибріхувала прийомним батькам, розповідаючи, що маля покинула чиста, молода і здорова біла мати, натомість деякі породіллі явно мали проблеми з алкоголем чи наркотиками.

Впіймали нечисту на руку лікарку у липні 2012-го. Із постанови суду, яка потрапила до нашої редакції, ми дізналися, що у вересні-листопаді 2011 року до Оксани Лошак звернулася працівниця Ужгородської РДА, котра хотіла отримати інформацію про всиновлення новонародженої дитини. Пані Оксана одразу запевнила, що може вирішити цю проблему за грошову винагороду. Попросила 3 000 доларів, після чого подзвонила своєму спільнику – головному спеціалісту служби у справах дітей Ужгородської міської ради В. Філоненку, аби той посприяв у підготовці документів, необхідних для того, щоб поставити жінку на облік.

6 червня 2012 року в пологовому будинку Ужгорода якраз народився здоровий хлопчик, від якого мати вирішила відмовитися. Оксана Лошак одразу подзвонила своїй клієнтці і навіть надіслала їй «ммс» з фотографією маляти. Коли жінка дала згоду, пані Лошак зі спільником паном Філоненком почали оформлювати документи. Через місяць лікарка повідомила клієнтці, що та мусить з нею частково розрахуватися. Зустрітися домовилися в кафе «Астіка», куди жінка й мала принести першу частину хабара.

Однак чиновницю з РДА, ймовірно, не влаштовувало таким чином отримати дитину. Вона написала заяву в правоохоронні органи й прийшла на зустріч із міліціонерами. Ті схопили Оксану Лошак у той момент, коли вона забирала від своєї клієнтки 1000 доларів, загорнутих у папір. Лікарку затримали, однак одразу інкримінували не торгівлю людьми, а лише одержання хабара у великому розмірі службовою особою. За цією статтею вона мала сісти за ґрати на 5–10 років з конфіскацією майна і забороною обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років. Але сталося геть інакше.

Під час слідства лікарка визнала свою вину й покаялася. За цей час її швиденько звільнили з обійманої посади, що дало феміді підстави не вважати її більше «суспільно небезпечною особою». Суддя В’ячеслав Домніцький у травні цього року постановив: оскільки обстановка змінилася, а Оксана Лошак повністю визнала свою вину і щиросердно розкаялася, її можна звільнити від відповідальності, а кримінальну справу – закрити.

Про заборону обіймати високі посади в постанові нема ні слова, хоча, як голова Ужгородського міськрайонного суду міг таке недогледіти, – не ясно. Тож від часу вироку не минуло й кількох місяців, а Оксану Лошак знову взяли на роботу. І не ким-небудь, а  заступником головного лікаря з лікувальної роботи. Виходить, або в Ужгородському пологовому будинку катастрофічно не вистачає кадрів, або за спиною Оксани Лошак стоїть якийсь високопоставлений чиновник, який, імовірно, працює в Ужгородській міській раді. Певно, дуже дохідним був бізнес, започаткований цією спритницею.

Хтозна, можливо, нині вона знову придивляється до покинутих у пологовому будинку малят, вираховуючи, як і за скільки їх можна продати. Надто вже легкими є ці гроші, за які можна й від суду відкупитися, й посаду собі відновити.

Микола Пилип

23 листопада 2013р.

Теги: Лошак, неонатолог, пологовий

Коментарі

Незалежний правозахисник 2021-10-30 / 22:22:18
Шановний Миколою хто вам дав право викладати в інтернет носіях особисті фото ви теж в два рахунка будете притягнуті до кримінальної відповідальності

Тата 2021-10-30 / 22:11:06
Як вам не соромно ніхто з вас не згадав скільки дитячих здорових життів Оксана Лошак врятувала .Соромно за вас ви не забувайте що не потрібно плювати в ту криницю з якої будеш пити воду!!!!!!!!

по заслугам 2014-03-06 / 12:33:17
Та какой она врач ---- она С.....КА,которая розводит корупцию в нашем городе, и за такое как минимум надо засадить ее на 5 лет, а к рабочему месту вообще не подпускать!!!!!!Дети просто так не могут умереть, если врач "чудовий фахівець"!!!!Белякову, которий ее покрывал, уже не долго осталась ------ОНА следующая!!!!!

Ніка 2013-12-18 / 14:21:07
Диму без вогню не буває. Нізащо не піду лікуватися до Оксани Лошак.

її пацієнт 2013-11-29 / 12:04:11
Повністю згоден з ужгородкою.Діти лише виграли від набуття нової і забезпеченої сімї.А Оксана Олександрівна-чудовий фахівець,яких небагато.

Ужгород 2013-11-28 / 00:26:23
Да, в наш час кожен крутиться, як може.... І лікарі, і судді, і митники,і викладачи, і менти.... Ви рахуюєте це нормальним? І той суддя приймаючі рішення він може тоже чудова людина..... Просто час такий... крутиться як може...

ужгородка 2013-11-27 / 21:24:46
Знаєте люди Оксана Олександрівна -самий кращий спеціаліст в нашому місті!Я взагалі не розумію як таке написати можна було яка вона злодійка скажіть шо вона такого поганого робила?невже тим дітям яких вона "продавала" шось зле вона робила?їм краще би в дит.будинку було б???так вона нехай за це гроші брала,але шановні я б хотіла подивитись в очі тій людині яка в нашому місті такий чесний робить шось на шару?????7Такшо не потрібно її брудом обливати в наш час кожен крутиться як може,а вона дійсно чудова людина і лікар!!!!!!!!!!!

Пугачьов 2013-11-25 / 23:54:04
Вона носить бабки Юрі Белякову

яна 2013-11-25 / 14:47:03
ЦІКАВО ДЕ ВЗЯЛИ ФОТКИ ОКСАНИ?

людина 2013-11-24 / 19:28:41
Порядних лікарів може і є,але таких хороших спеціалістів як Оксана Олександрівна точно в нас в області немає.Люди ви дивітся тих хто платить гроші за дитину,та задумайтеся чому вони це роблять?Легко людину осуждати,але кожен нехай дивится на себе,бо писати,так як той хто цю статтю написав,можна любу брехню

zyf 2013-11-24 / 19:20:05
документ

яна 2013-11-24 / 18:31:34
скільки можна? хіба в нас нема порядних лікарів, крім Лошак Оксани? тай який вона лікар?

правда 2013-11-24 / 14:49:41
ага, треба медикам ще більше платити................таке бабло беруть і ніхрена робити не хочуть, ніякої відповідальності. А хто грошей не має, на того і не подивляться, най родить хоть і на вулиці!!!!!!!!

вася 2013-11-24 / 08:31:52
А на фото кто?

Читач 2013-11-24 / 07:22:23
данієла геворгян купила собі двійню і там могла бути запросто замішана як в принципі і погорелов,котрий її покриває, а оксанка лошак має сидіти,но їй хватило наглості вернутися на місце злочину,відать чекає можливості ще раз підзаробити

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
«Із труни виліз мрець…»
» Всі записи