На закарпатській Тячівщині і Рахівщині до школи освіту здобуває лише кожен четвертий дітвак

У селі Кальник, що на Мукачівщині, взялися за відновлення дитячого садка. Свого часу будівлю, зведену 1965¬го року, закрили через аварійний стан – у садочку почала завалюватися покрівля. Самотужки дотаційне село не могло вирішити проблеми. Але відкладати її на завтра не дозволило життя: набув чинності закон про обов’язкову дошкільну освіту.

На закарпатській  Тячівщині і Рахівщині до школи освіту здобуває лише кожен четвертий дітвак

Крім того, останніми роками, хвала Богу, в селі народжується багато дітей. Коли садочок закривали, в Кальнику нараховувалось 30 малюків, зараз їх майже 60. Приємно, що вже незабаром, якщо обійдеться без форс-мажорних обставин, селяни знову зможуть віддавати своїх чад до дошкільного закладу. 

За відновлення садка взялася районна й обласна влада. Колись навчальний заклад збудував знаменитий у радянський час радгосп-завод "Кальницький". Але на початку 90-их для аграрного господарства настали важкі часи. Врешті, не маючи коштів на "соціалку", в 92-му році радгосп-завод передав ДНЗ на баланс сільської ради. Зрозуміло, скільки грошей могла виділити на садок дотаційна сільрада – правдами й неправдами проводили хіба що поточні ремонти, аби підтримувати споруду в більш-менш пристойному стані. Але, врешті, працювати в аварійній будівлі стало вкрай небезпечно. І садок закрили.

"У серпні минулого року з районного бюджету нам виділили 298 тисяч гривень на капітальний ремонт даху, – розповідає кальницький сільський голова Андрій Рошко. – Перекрили будівлю ще торік. Та коли взялися за внутрішній ремонт, стало зрозуміло, що чергове латання дірок не допоможе і приміщення треба практично заново відбудовувати".

Проблему не стали відкладати в довгу скриню. У лютому голова Мукачівської районної державної адміністрації Ілля Токар та очільник районної ради Іван Михайло побували з робочою поїздкою в Кальнику і переконалися, що цьому селу потрібна допомога. Одразу ж садок був включений до переліку об'єктів соціальної сфери, які планували відремонтувати в районі цьогоріч.

Як повідомив "Замку" начальник відділу освіти Мукачівської РДА Василь Бігунець, кошти на капітальний ремонт Кальницького садка знайшли: 300 тисяч гривень виділила сесія районної ради, така ж сума прописана у видатках обласного бюджету. Зараз триває тендерна процедура, далі початок ремонту і наступного року очікують відкриття відновленого садка.

Нагадаємо, що 2011-ий має стати роком дошкільної освіти на Закарпатті. В області заплановано збудувати чи кардинально оновити одинадцять дошкільних навчальних закладів. На це обласна рада на лютневому пленарному засіданні виділила майже 4 мільйони гривень. Відзначимо, що наша область поки не дотягує до загальноукраїнського рівня охоплення дітей позашкільною освітою: на Закарпатті цей показник становить 51 %, загалом по державі – 57 відсотків. Цікаво, що у процентному відношенні найбільше дітей, які охоплені дошкільним вихованням, – у Мукачеві (78 %), найменше – на Тячівщині та Рахівщині, де в садок ходить лише кожен четвертий дітвак (відповідно 27 та 28 %).

Голова обласної ради Іван Балога питання розширення мережі дошкільних навчальних закладів тримає на особистому контролі. Скажімо, під час останнього засідання громадської ради при чільнику крайового парламенту, що недавно пройшло в Хусті, керівник області ще раз нагадав: кожній дитині – місце в садку.

"Важливо, щоби малеча, яка піде до школи, відвідувала садки, адже саме тут з нею працюють педагоги, які допоможуть підготуватися до шкільних умов. Зростання народжуваності, приріст населення, що котрий рік поспіль фіксується в нашому краї, призвели до того, що щороку збільшується й кількість діток, яких батьки хочуть віддати у дитсадки. Хочеться, щоб наші діти завжди відчували турботу про них", – наголосив Іван Балога.

На сьогодні в нашій області працюють 533 садочки. Цьогоріч відкрити нові дошкільні заклади мають у селах Дюла Виноградівського, Червеньово Мукачівського та Дубриничі Перечинського районів. Ще 13 садків, серед яких і Кальницький, капітально відремонтують. Окрім того, планується поновити роботу 94 груп у діючих ДНЗ, що дозволить не лише охопити дошкільною освітою більше дітей, а й створити сотню нових робочих місць.

Ярослав СВІТЛИК, фото автора   
 

31 травня 2011р.

Теги: Тячівщина, дитсадок, діти

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи