Закарпаття: Абітурієнти наступають! Вступна кампанія’2010 почалася

15 липня, у перший день вступної кампанії, в коридорах головного корпусу УжНУ, що на БАМі, був справжній армагедон. Абітурієнти, їх батьки, бабусі, дідусі та інші родичі з самого ранку окупували другий поверх. Для того, аби потрапити до потрібного кабінету, доводилося практично протискуватися через щільну людську масу. Особливо до тих, у яких приймали документи на 3-4 факультети.

Закарпаття: Абітурієнти наступають! Вступна кампанія’2010 почалася

  Цього року за ініціативою Міністерства освіти і науки термін прийому документів у виші скоротили до двох тижнів (минулорічні вступники мали місяць). А на спеціальності, які вимагають творчого конкурсу (фізкультура та журналістика), взагалі дали тільки тиждень. Можливо, що саме скорочені терміни реєстрації і спровокували в перші 2 дні хаос біля приймальних комісій.

  Деякі батьки прийшли ще до відкриття університету і позаймали місця. Очевидці запевняли, що нібито черга у перший день розтяглася аж до самої вулиці. Марина, мама абітурієнтки медичного факультету, розповіла, що вони з донькою прийшли о 6.30 ранку і до 9 години чекали роздачі заяв на вступ. "Опісля розпочався справжній безлад: люди просто кидалися до аудиторій. У мене таке враження, що зараховують не за результатами ЗНО, а за швидкістю забігу до кабінету", — обурювалася жінка. До речі, між абітурієнтами й справді ширилася дивна чутка, що начебто ті з них, які першими здадуть документи, мають найбільше шансів потрапити на держзамовлення.

  Загалом, перші кілька годин черги рухалися дуже повільно: люди й самі не могли  зайти, й іншим не давали. Ілля, абітурієнт інженерно-технічного факультету, розповів, що аби потрапити до кабінету, де приймають заяви, простояв 5 годин. Каже, що за цей час вдалося пройти тільки тим, хто активно працював ліктями. Урешті-решт, декому з батьків це набридло і вони самі взялися контролювати людський потік. Почали складати алфавітні списки. Хтось навіть додумався на руці кожного абітурієнта писати порядковий номер, за яким молодь і заходила до кабінету.

  Невдовзі  й приймальна комісія задіяла актив студентського самоврядування для регулювання потоку абітурієнтів перед аудиторіями. Тільки у перший день до приймальної комісії надійшло 1207 заявок на вступ.
 
  Наступного  ж ситуація стабілізувалася. Хоч  людей знову прийшло чимало, але  навчені гірким досвідом абітурієнти одразу починали формувати черги, тому й документи здавали значно швидше.
 
  Фельдшер  медпункту УжНУ Галина Токарська  зауважила, що в перші два дні  мала вдосталь пацієнтів. Довелося збивати  високий тиск, вгамовувати шлункові розлади, а декого з абітурієнтів навіть приводити до тями. Через тисняву, спеку та брак свіжого повітря людям, особливо старшого віку, ставало зле.

  Пані  Катерина, працівниця університетського  кафе, похвалилася, що саме через жахливу  спеку в ці дні отримала величезну  виручку: за холодною водою батьки і діти бігали по черзі.

  Нелегко було й представникам приймальної  комісії, офіційно вони мають працювати  з 9.00 години по 17.00, проте першого  дня їм довелося затриматися аж до 21-ої. Цього року у вступній кампанії задіяли 70 осіб, тобто по четверо на кожен факультет.

  Працівниця  приймальної комісії розповіла, що абітурієнти, заповнюючи документи, припускаються елементарних помилок. Наприклад, хибно записують власне ім"я чи прізвище, а потім скаржаться на те, що їх відправляють перезаповнювати заяву.

  Ще  однією проблемою цієї кампанії стало  врахування середнього балу атестата про повну середню освіту. Так, за даними приймальних комісій, до 10 % заяв не містять переведений середній бал у 200-бальну систему, через що абітурієнтам теж повертали документи. Дмитро Белов, відповідальний секретар приймальної комісії УжНУ, розповів, що у цьому випадку недопрацювали власне адміністрації шкіл.

  Найбільшою  ж проблемою стало те, що аж до 19 липня була відсутня інформація щодо обсягів державного замовлення на конкретні спеціальності. Тобто абітурієнти, які планують навчатися на державному замовленні, фактично здавали документи наосліп. Але тут уже "постарався" Кабмін – обсяг державного замовлення на загальнонаціональному рівні був затверджений лише 14 липня, тобто за день до початку прийому документів до ВНЗ. А виші одержали оригінали документів щодо обсягів державного замовлення зі спеціальностей лише 20 липня. Інформацію, врешті-решт, оприлюднили наступного дня. Цього року чинний уряд взагалі грався з абітурієнтами у піжмурки.

  Хоча  з"явилися й деякі потенційно позитивні зміни. Дмитро Белов розповів, що нарешті вирішена двозначна ситуація з пільговиками. Цього року останні  мають свою квоту — 25% державного замовлення. Та й за ці місця будуть змагатися між собою у конкурсному відборі.

  Крім  того, з"явилося ще одне нововведення. До участі в конкурсі допускаються абітурієнти, які набрали з непрофільних предметів нижче 124 балів, але тільки у тому випадку, якщо з профільного  предмету є не менше 170 балів. Якщо геть спрощувати, то тепер можна буде приймати до вишу будь-кого. Крім того, така ситуація може практично знищити деякі спеціальності, наприклад, інженерну. Оскільки технічні факультети у нас все ще не дуже популярні й абітурієнти розглядають вступ до них як крайній варіант. А якщо врахувати, що цьогоріч виші мають майже наполовину більше ліцензованих місць, ніж є випускників, то виходить, що цього літа до ВНЗ вступити зможе мало не кожен. І якість знань абітурієнта в цьому випадку не матиме принципового значення.

Лариса  Романюк, ЗІА "Простір"

28 липня 2010р.

Теги: вступ, абітурієнт

Коментарі

Понзель Юлія 2010-07-30 / 19:13:00
як переглянути рейтинг здачі нормативів спецпідготовки фізкультурного факультету

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи