"Хочу дитину!"

Для 15 % українських пар таке бажання залишається нездійсненним

"Хочу дитину!"

Неможливість мати дітей є без перебільшення трагедією для величезної кількості подружніх пар. Незважаючи на всі розмови про сучасне активне життя, в якому дорослим людям не вистачає часу й бажання заводити власних дітлахів, батьківський інстинкт перемагає, а от можливостей для цього нерідко немає.

Медики вважають, що в світі на безплідність страждають близько 14 % подружніх пар – 50–80 мільйонів людей, причому ця цифра зростає приблизно на два мільйони щорічно. На жаль, не набагато кращою (а то й гіршою!) є ситуація й у нас.    

Лукаві цифри

"Проблема репродуктивного здоров’я дуже актуальна як загалом у світі, так і в Україні та на Закарпатті зокрема, – каже головний лікар Ужгородського перинатального центру Руслан Федько, який працює над проблемами репродуктивної медицини вже не один рік. – Критичним для країни показником, за висновками ВООЗ, вважається 15 % безплідних пар.

В Україні ситуацію з безпліддям можна назвати драматичною. Не скажу точно, але в нас близько 15 % пар не можуть мати дітей.

Річ у тім, що статистичні дані доволі відносні. За даними Держкомстату, 82 % випадків безпліддя в Україні стосуються жінок, решта – чоловіків. Однак реальної статистики нема – через те, що не в усіх обласних центрах є структурована система надання допомоги безплідним парам. Там, де створені центри лікування за допомогою допоміжних репродуктивних технологій, статистика більш-менш реальна. Показовий приклад Запоріжжя. У 2008 році ця область вийшла на перше місце за кількістю безплідних шлюбів – близько 12 жінок на 1000 представниць дітородного віку і відповідно 7 чоловіків, хоча чотирма роками раніше Запоріжжя мало чи не найсприятливішу ситуацію в Україні. Тобто раніше реальні показники не реєструвалися, а з відкриттям в області Центру планування сім’ї, який став допомагати сімейним парам, статистичні дані подостовірнішали. У нас же з року в рік ситуація незмінна: 3,6–3,8 безплідних жінок на тисячу жіночого дітородного населення, чоловіків – 0,22".

За словами Руслана Михайловича, на Закарпатті діє Центр планування сім’ї при Закарпатській обласній клінічній лікарні, який став піонером у наданні такої допомоги. Але структури, розгалуженої по районах, на жаль, немає. У місті, при Ужгородському пологовому будинку, 3 роки тому зусиллями Руслана Федька створено кабінет репродуктивної медицини, і нині цю роботу намагаються в обласному центрі систематизувати. Утім закарпатські пацієнти звертаються по допомогу здебільшого за межі області. Бо просто не знають, що їм можуть допомогти і в Ужгороді.

Чоловіча сила зникає

"Нині у світі дуже серйозна проблема з чоловічим безпліддям. Настільки, що деякі країни, наприклад Чехія й Німеччина, перебувають на порозі оголошення епідемії, – продовжує наш співрозмовник. – Показники нормальної спермограми здорового чоловіка середини 70-х вдвічі вищі ніж на початку 90-х. Упродовж наступного десятиліття знову сталася суттєва зміна в бік пониження репродуктивних спроможностей зовні здорового чоловіка. Насамперед мова про зменшення кількості рухомих й функціонально активних сперматозоїдів". Причин такої безрадісної ситуації чимало: це й несприятлива екологія, й неякісне харчування, й загальне погіршення генофонду тощо.

"Основною причиною нездатності давати потомство у жінок є так звана  трубно-перитональна форма безпліддя – непрохідність маткових труб. Таке може трапитися внаслідок перенесених запальних процесів, усіляких маніпуляцій. Але насамперед – через захворювання, що передаються статевим шляхом. Мова про хламідійні й гонорейні інфекції. На початку 90-х років у нас відбулася сексуальна революція, яка призвела до зростання недуг унаслідок статевих контактів. Особливо небезпечною є хламідійна інфекція, яка майже в 100 % випадків спричиняє злипання маткових труб. Вони втрачають транспортну функцію. Водночас для таких пацієнток найбільш ефективно – використовувати допоміжні репродуктивні технології, тобто штучне зачаття або ж in vitro fertilisation (так зване запліднення в пробірці).           

На другому місці серед причин безпліддя – порушення овуляції, пов’язаної з утворенням, дозріванням яйцеклітини. Це гормональні негаразди. Вони актуальні для Закарпаття з багатьох причин. Зокрема, через брак йоду в організмі й хвороби щитовидної залози, а також тому, що в 70-х роках були досить серйозні зловживання з використанням гербицидів, пестицидів, добрив. Це не могло не відбитися на гормональному статусі населення. На щастя, таких пацієнток теж можна вилікувати, причому різними методиками – не обов’язково з використанням штучного запліднення", – пояснює лікар.

Штучне запліднення – лише в крайньому разі

На жаль, проблема закарпатських пар ускладнюється недостатньою фаховістю лікарів. "У нас нині дуже серйозні прогалини з лікуванням безпліддя, – визнає Руслан Михайлович. – Річ у тім, що лікарі жіночих консультацій, стикаючись із проблемними парами, відразу дають їм направлення в клініки, які спеціалізуються на допоміжних репродуктивних технологіях, зокрема заплідненні в пробірці. Як наслідок, пацієнти, які б, імовірно, могли успішно пройти лікування в первинному циклі, відразу йдуть на крайній захід. Можливо, висловлюся надто категорично, але вважаю таку практику абсолютно неправильною – не годиться штучне запліднення перетворювати на звичайний буденний метод лікування. У майбутньому це може мати негативні наслідки. 

Якщо йдеться про непрохідність маткових труб, тоді єдиний метод зарадити – використати штучні технології. Що ж до ендокринного безпліддя (пов’язаного з порушенням процесу дозрівання яйцеклітини й овуляції), то, за умови прохідності труб і нормальної плодовито¬сті чоловіка,  лікар зобов’язаний розпочати допомогу в природному циклі. Арсенал засобів досить широкий. Використовуються, зокрема, й препарати, які застосовують при методі штучного запліднення, але в менших дозах. Це кропітка робота, яка потребує доброго знання особливостей гормонального статусу конкретної пацієнтки. У нас, у кабінеті репродуктивної медицини, є непогані надобутки з лікування ендокринних форм безпліддя.

Що стосується зараджуванню чоловічому безпліддю, то методів чимало. Все залежить від плодовитості сперматозоїдів. Ми використовуємо внутрішньоматкову інсемінацію – підготовлені сперматозоїди вводяться в порожнину матки в період овуляції. При звичайному статевому акті еякулят повинен пройти через шийку матки, на що витрачається певна кількість рухомих сперматозоїдів. Щоб цього уникнути, лікарі пересаджують сперматозоїди безпосередньо в порожнину матки. Таке зачаття не є штучним, хоч воно й відбувається без статевого акту".

Дороге задоволення

Якщо сперматозоїди зовсім погані, пацієнти дістають направлення на штучне запліднення. В Україні діють клініки, до послуг яких звертаються навіть європейці. Станом на 2008-й рік на 100 циклів процедури припадало 35 вагітностей, з яких пологами завершилися 27 – показник на рівні європейського. Та ще однією перепоною на шляху до появи дитинки можуть стати фінанси – це дуже дороге задоволення. "На жаль, у нас не так багато пар можуть собі дозволити дитину в такий спосіб за власний рахунок. Найбільше грошей треба на препарати. Наприклад, вартість однієї коробки гонадотропінів в Україні – приблизно 3000 тисячі гривень. На природний цикл однієї упаковки може вистачити. На штучне ж запліднення потрібно 3–5 комплектів. Причому це найдешевші препарати, рекомбінантні ж коштують набагато дорожче", – зауважує Руслан Федько.

Добре, що в Україні діє державна програма, яка фінансує штучне запліднення. Ось тільки надто вже мало за програмою виділяється. 2008 року, до прикладу, було всього близько 750 циклів на всю країну. Хоча тоді ж у Росії профінансували їх 800 лише в Москві, у Санкт-Петербурзі – 1100, а найбільше – 4000 – забезпечили в Татарстані. Крім того, якщо у нас оплачують процедуру лише в разі жіночого безпліддя, то в РФ також і через репродуктивну неспроможність чоловіків.

Що ж до Євросоюзу, то піонерами в державному фінансуванні штучного запліднення виступили свого часу Скандинавські країни – там народження перших двох дітей у сім’ї забезпечує держава. У сусідній Словаччині фінансують перші дві спроби процедури. "Не хочу здатися цинічним, але здається, що коли держава здатна виплачувати батькам 50 тисяч за третю дитину, то ліпше б фінансувала програму штучного зачаття", – вважає головний лікар Ужгородського пологового.

Юрій Лівак, ЗІА "Простір"

"Старий Замок Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
01 липня 2010р.

Теги: безпліддя, вагітність, дослідження, лікування, Центру планування сім'ї

Коментарі

Таня 2018-03-12 / 18:57:03
Так, дуже важливо потрапити до хорошого спеціаліста. Можна не вдаватися до штучного заплітднення, а вирішити проблему іншим шляхом. В моїй сім'ї також були проблеми з безпліддям, чоловік мав маленьку кількість рухливих сперматозоїдів. Лікарі стверджували, що шансів дуже мало. На щастя ми знайшли досвідченного репродуктолога. Чоловікові призначили лікування, приймав Фертілмен плюс. Вже черезмісяць результати показали дуже хороший результат, чоловік йшов на поправку. Через пів року я завагітніла. Що тут скажеш..... Дякуємо лікарю за єфективне лікування. Завдяки йому я відчула, як це бути мамою.
https://fertilmanplus.com.ua/

Людмила 2011-05-05 / 22:37:00
У нас так розрекламований обласний державний Центр планування сім'ї, так там все добре організовано, все "безплатно". Я потрапила туди, і ,як виявилось, аналіз крові там коштує добровільно-примусово 290 грн., випис рецепту лікаря (не огляд) -500 грн. І це лікарі вам прямо кажуть або пишуть на листочку. А якщо ви прийшли без грошей, то прямо так і кажуть: "Коли будете мати гроші, тоді приходьте !" Реакція лікарки, що вона є на державній роботі , яка отримує зарплату з бюджетних коштів і не кожен в змозі оплатити такі суми:"Ви ж хочете отримати якісне лікування !" Виявляється, що в нас лікарі, яким окремо не заплатили до власної кишені, не можуть визначити правильний діагноз і призначити якісне лікавуння. Лікарі! Схаменіться! Ви теж люди, не ставте себе в такому світлі і не ганьбіть своєї професії ! На щастя, між Вами є ЛІКАРІ, які ще не втратили людську подобу і допомагають людям як спеціалісти, а не як здирники. Паціенти Вам віддячать від щирого серця, коли побачить результат і в тій сумі, яку вважатимуть за потрібне ...

Галя 2011-02-21 / 21:00:00
хороша стаття. Знову і знову переконуюсь, що найважливіше "потрапити" до хороших спеціалістів, які як мінімум не нашкодять, а як максимум нададуть необхідну допомогу. Дійсно сумно, що проблема безпліддя постає щоразу гостріше в Україні, і в цілому світі. Наскільки я знаю активно займаються вивченням і лікуванням проблем безпліддя в клініці "Інтерсоно" http://www.intersono.ua (новітнє обладнання, технології, хороші лікарі).
А ще, говорячи про проблеми безпліддя чомусь одразу спадає на думку, що на фоні цього абсурдом виглядає величезна кількість абортів... Для когось дитина - розкіш, часто так і недоступна, бо не можуть оплатити дороговартісне лікування, а для когось...проблема.

мати 2010-10-14 / 11:56:00
Нехай краще розповість по скільки він "врожаїв" збирає як з породіль, так і з колег. Практика його попередника виявилася заразною хворобою. Який він "відкат" отримує від фото-кінозйомки про яку навіть не повідомляють родичів породіллі? Що за нав язливий сервіс по 400-500 грн.?

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи