Єдиний податок: штрафувати, чи ні?

Останнім часом поширюється інформація щодо намірів податкової здійснювати тотальні перевірки приватних підприємців - платників єдиного податку й, у разі порушення ведення ними обліку товарних запасів, застосовувати значні штрафні санкції.

Єдиний податок: штрафувати, чи ні?

Здавалось би, нічого незрозумілого: не виконуєш поставлених вимог – плати штраф. Але роз’яснити, як повинні вести облік товарних запасів фізичні особи підприємці – платники єдиного податку, ми попросили найбільшу Юридичну компанію "Колегіум".

1. За словами голови ДПА у  Закарпатській області Василя  Іванча, фізичні особи підприємці  – платники єдиного податку  зобов’язані під час продажу  товарів (робіт, послуг) вести  всі пункти Книги обліку доходів  і витрат згідно з урядовою  Постановою від 26 вересня 2001 року № 1269. У випадку недодержання податковий орган обіцяє штрафувати за порушення ведення обліку товарних запасів. Чи правомірними є ці наміри?

Ні, з вищезазначених підстав застосування штрафних санкцій за неведення чи порушення ведення обліку товарних запасів  буде неправомірним.
 
Порядок застосування спрощеної системи  оподаткування (єдиний податок) фізичними  особами підприємцями врегульовано Указом Президента  України  від 3 липня 1998 року за № 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва", який є діючим на сьогоднішній день. Відповідно до статті 4 Указу,  форма книги обліку доходів та витрат, що підлягають оподаткуванню відповідно до цього Указу, і порядок її ведення суб’єктами малого підприємництва, які застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, встановлюються Державною податковою адміністрацією України. Пунктом 8 Порядку видачі Свідоцтва про сплату єдиного податку, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 29 жовтня 1999 року № 599, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 2 листопада 1999 року за № 752/4045, встановлено, що для визначення  результатів власної підприємницької діяльності на підставі хронологічного відображення здійснених господарських і фінансових операцій платник  єдиного податку веде Книгу обліку доходів і витрат згідно з додатком № 10 до Інструкції про  прибутковий податок із громадян, затвердженої наказом Головної  державної податкової інспекції України від 21 квітня 1993 року за № 12 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції  України 9 червня 1993 року за № 64. При цьому обов’язковому заповненню підлягають лише графи "період обліку", "витрати на виробництво продукції", "сума виручки (доходу)", "чистий дохід". Таким чином, вищезазначеними нормативно-правовими актами визначено порядок ведення доходів  і  витрат суб’єктами малого підприємництва. Отже, заповнення фізичними особами підприємцями – платниками єдиного податку цих граф є належним веденням Книги обліку доходів і витрат.
 
Згідно  зі статтею 6 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) облік товарних запасів фізичною особою – суб’єктом  підприємницької діяльності ведеться у порядку, визначеному чинним законодавством, а юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) – у порядку, визначеному відповідним національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. Облік ведеться з урахуванням особливостей, встановлених для суб’єктів малого підприємництва.
 
Наголошуємо, що форма Книги обліку доходів  і витрат, затверджена наказом  Державної податкової адміністрації  України від 29 жовтня 1999 року за № 599, не передбачає ведення обліку товарних запасів. Оскільки у фізичних осіб підприємців – платників єдиного податку відсутній обов’язок вести облік товарних запасів, відповідальність за неведення, порушення порядку ведення також відсутня.
 
2. Чи можуть фізичні особи підприємці  – платники єдиного податку проводити розрахунки при реалізації товарів (робіт, послуг) без застосування реєстраторів розрахункових операцій?
 
Так, фізичні особи підприємці – платники єдиного податку мають право проводити розрахунки при реалізації товарів (робіт, послуг) без застосування реєстраторів розрахункових операцій. Таке право випливає з частини 3 статті 6 Указу Президента України від 3 липня 1998 року за № 727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого  підприємництва", згідно з якою останні мають право не застосовувати електронні контрольно-касові апарати для проведення розрахунків зі споживачами. Також відповідно до пункту 6 статті 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (265/95-ВР) реєстратори розрахункових операцій  та розрахункові книжки  не  застосовуються  при  продажу товарів (наданні послуг) суб’єктами підприємницької  діяльності – фізичними особами, оподаткування доходів яких    здійснюється відповідно до законодавства з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (в тому числі шляхом отримання свідоцтв про сплату єдиного податку), якщо такі  суб’єкти  не  здійснюють продажу підакцизних товарів (крім пива на розлив), за умови ведення такими особами книг обліку  доходів і витрат у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України за поданням державного органу, уповноваженого провадити державну регуляторну політику. Такою є Постанова Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року № 1269, яка затвердила Порядок ведення книги обліку доходів і витрат.
 
3. Яких законних вимог повинні  дотримуватись підприємці, щоб убезпечитись від застосування з боку податкових органів штрафних фінансових санкцій?
 
З огляду на особливість ведення фізичними  особами підприємцями – платниками єдиного податку обліку доходів і витрат, обов’язковими до заповнення у Книзі обліку доходів і витрат є лише графи "період обліку", "витрати на виробництво продукції", "сума виручки (доходу)", "чистий дохід". За умови заповнення відповідних граф фізичними особами підприємцями – платниками єдиного податку, останні мають право не використовувати реєстратор розрахункових операцій, а вимоги податкового органу в частині заповнення інших, ніж зазначені, граф є незаконними.
 
 4. З огляду на відносну незмінність  норм, на вашу думку, чому саме  зараз податкові органи почали  масово застосовувати штрафні  санкції за порушення ведення  товарних запасів?
 
Приводом  такої поведінки став лист ДПА України від 25 грудня 2009 року № 28923/7/23-7017/1485 "Щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій до суб’єктів господарювання – платників єдиного податку", згідно з яким центральний податковий орган нібито роз’яснив порядок застосування штрафних санкцій. На виконання доручення Віце-прем’єр-міністра України стосовно розгляду та надання правової оцінки вищезазначеного листа, Міністерство юстиції України роз’яснило Міністерству фінансів України листом від 19.05.2010 за № 6091-0-4-10-20 невідповідність обґрунтувань, викладених у зазначеному листі ДПА України вимогам чинного законодавства.
 
5. Чи були у Вашій юридичній  практиці судові спори про  скасування фінансових санкцій,  застосованих до фізичних осіб  підприємців – платників єдиного податку у зв’язку з порушенням ведення обліку товарних запасів, які результати таких розглядів?
 
Так, безумовно, спеціалісти нашої компанії брали участь у таких судових  процесах, представляючи підприємців  неодноразово. Наприклад, нещодавно  постановою Закарпатського окружного адміністративного суду скасовано застосований до приватного підприємця штраф на суму понад 700 тис. грн. Суд погодився із доказами позивача про необов’язковість ведення інших граф, ніж "період обліку", "витрати на виробництво продукції", "сума виручки (доходу)", "чистий дохід", а ведення останніх у Книзі обліку доходів і витрат повважав достатнім для можливості підприємця під час розрахунків не застосовувати реєстратор розрахункових операцій. Доводи податкового органу про наявність порушення підприємцем ведення обліку товарних запасів визнав безпідставними і такими, що не базуються на нормах чинного законодавства.

Оксана Пащак

"Старий Замок Паланок", Закарпаття онлайн.ЗМІ Закарпаття
23 червня 2010р.

Теги: єдиний податок, ДПА, штраф

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи