Уряд вирішив знищити вищу освіту? «Реформа» ВНЗ призведе до звільнення 400 людей лише в УжНУ

Реформування вищої освіти України, заплановане на нинішній рік, – просто шокує і, на думку деяких працівників цієї сфери, призведе до її краху. 12 березня президент затвердив Національний план дій на рік. У документі багато йдеться й про реформу вищої освіти.

Уряд вирішив знищити вищу освіту? «Реформа» ВНЗ призведе до звільнення 400 людей лише в УжНУ

Удар по вишах

Головне, за планом, – збільшення навантаження на одного викладача до 18 студентів. Нині норма – 9–12. Фактично реформа призведе до того, що від третини до половини викладачів виявляться просто непотрібними університетам та інститутам, як зайвими стануть і помічники викладачів – лаборанти, асистенти тощо.

Автори реформи пояснюють, що таке навантаження – якась європейська норма. Втім освітяни їм не вірять.

«У Європі немає норм, за якими один викладач був би на 18 студентів. Той, хто хоче довести, що такий розподіл побутує в західних університетах, – свідомо вводить в оману суспільство. Це абсурд», – заявив в інтерв’ю LB.ua ректор Києво-Могилянської академії  Сергій Квіт. За його словами, виші України й нині мають чимало проблем через недофінансування, а реформа завдасть їм непоправного удару.

«Університети змушені будуть масово скорочувати викладачів, а ті, хто залишиться,  виконуватимуть роботу за себе й за скорочених. Від наших університетів каменя на камені не залишиться», – вважає він.

За інформацією народного депутата України Віктора Балоги, наказ, який збільшить нормативи, Міністерство освіти та науки вже видало. Проте він вважає, що масового звільнення допустити не можна, й прогнозує, що втілення ініціативи держчиновників призведе до численних збурень і протестів.

«Викладачів чекають масові звільнення. У всій країні. Академічна спільнота, звичайно, боїться цього. Суспільству, очевидно, треба боятися падіння рівня освіти у вишах, – написав Віктор Балога на своїй сторінці в Фейсбуку. – Для чого це робити? Або хтось хоче помножити українську освіту на нуль, або боїться повторення початку дев’яностих, коли бюджетникам зарплату платили всім чим завгодно, але не живими грошима. У будь-якому разі без бунтів і збурень не обійдеться. Але ми не повинні допустити скорочень викладачів і, як наслідок, – деградації системи вищої освіти».

Віктор Іванович також вважає, що розмови про запозичення досвіду у європейців – звичайне окозамилювання. «Про яку саме Європу йдеться – не зрозуміло, бо в ЄС викладачі персонально працюють з кожним студентом, а не читають лекції з ранку до вечора», –зауважив він.

До 1 вересня...

Як стало відомо «Замку», на Закарпатті від реформи постраждає близько 500 працівників вишів. Найбільший удар буде завдано по Ужгородському національному університету, який може втратити 4 сотні викладачів і допоміжного персоналу. Цього тижня в Києві відбулася нарада з представниками вишів усієї України, зокрема й УжНУ, де вирішували, як саме «оптимізувати» університети.

Як повідомив «Замку» представник УжНУ, який побажав залишитися анонімним, завершити «оптимізацію» доведеться до 1 вересня. Як саме вона відбуватиметься, наразі важко сказати. Імовірно, викладачів не звільнятимуть силою, однак їм доведеться ділити ставки на двох-чотирьох осіб і працювати стане просто неможливо через малі гроші. Іншими словами – людей змушуватимуть писати заяви добровільно.

Незрозуміло й наскільки потужним виявиться удар по рівню навчання, але, звісно ж, нічого доброго чекати нічого. Адже навіть якщо в університетах залишаться найкращі педагоги, викладати вони стануть гірше через те, що доведеться мати більше навчальних годин і більше студентів. «Англійська, до прикладу, просто перетвориться на факультативний предмет, і можна точно стверджувати, що ніхто з наших студентів її в університеті не вивчить. З цим і так була не найрадісніша картина, а згодом вона лиш погіршає», – прогнозує наш співрозмовник. Щось схоже чекає й на інші загальні дисципліни.

Одне слово, Україну черговий раз «покращують», і знову позитив у цьому бачить хіба що влада. Реформи завжди відбуваються боляче, однак можна перетерпіти, коли усвідомлюєш, що згодом вони дадуть користь. Що може дати зменшення викладацького складу у системі вищої школи держави, окрім економії коштів, незрозуміло. А економити наші чиновники прагнуть чомусь винятково на культурі, освіті, медицині.

Юрій Лівак

03 травня 2013р.

Теги: реформа, освіта

Коментарі

Ололол 2013-08-14 / 20:18:07
В УжНУ наука вже давно загинула! Пора б її відновлювати, а не ділити $.

Онтол 2013-08-13 / 22:38:04
Малишня вузьколоба, ви дуже забавні, але відхилилися від теми.

УжНУ гине. Точніше, розвалюється наука - найцінніший скарб, надбаний не одним поколінням.

Теж студент 2013-08-13 / 16:22:29
Та не переливай. Тільки вік собі не відбавляй. Судячи зі стилю листа, тобі далеко не 18.
А щодо моєї хати, то вона приблизно там, де й твоя.

Студент 2013-08-12 / 23:41:35
Не маю бажання більше сперечатися, тим більше що тут нема кінця і краю, але мені в цьому році буде тільки 18 років, повноліття як не як, а я вже маю боротися за те, щоб завтра прожити. А обабіч "пихаті дяді" "обсерають" один одного і в повній ідилії один з одним знущаються над народом. 99,9% з них уявлення не мають хто такий Гамзатов, і Твоя цитата їм абсолютно ні про що не говорить, бо рівень, нажаль, не той. Але кожен народ має ту владу, на яку заслуговує! І те що моя хата скраю надто голосно звучить, ще не зрозуміло де твоя хата... Перед тим як питати що зробив я, задумайся що зробив ти, і чи можеш взагалі ти щось зробити...?! Я якшо можеш - роби, підтримаю! Прощавай, не збираюся переливати з пустого в порожнє!

Теж студент 2013-08-09 / 18:49:16
Моя хата скраю... Усе зрозуміло. Чому ж тоді інших критикуєш своїм "треба було щось робити".

Гамзатов колись написав такий монолог.

- Чому ти, дерево, нічого не сказало, коли тебе різали?
А дерево відповіло:
- Бо я не могло нічого змінити.

Студент 2013-08-08 / 16:32:20
І не буду. Але й ходити з транспорантами і буквально випрошувати те, що передбачено для мене Конституцією теж бажання не маю.

Теж студент 2013-08-08 / 15:25:22
То й не кидай.

Студент 2013-08-07 / 16:16:08


Навчаюся на 2 курсі. Цього не досить? Чи мої можливості і вплив рівноцінні з депутатами ВР? Кожен повинер робити свою роботу, а не кидати пусті слова.


Теж студент 2013-08-07 / 08:43:32
А де був ти? Що ти особисто зробив?

Студент 2013-08-06 / 20:37:25
Кось втратив УжНУ і тепер "вважає"... Раніше треба було дашо робити, а не у фейсбукови статті викладати...

Ніка 2013-08-05 / 15:39:41
Підтримую Михайла Кондора, істину пише. Поки ми будемо мовчати, до тих пір нас будуть гнобити.

Звертаюся до профспілки: чому не піднімаєте людей? Вас все влаштовує?

Михайло Кондор 2013-05-18 / 10:19:24
Я вважаю, що збільшення кількості студентів на викладача - це наступ на права людини (інакше кажучи, це злочин з боку влади й тих керівників ВНЗ, які це підтримують); цілеспрямоване руйнування вищої освіти!!! Треба бити на сполох!!!

istvami 2013-05-14 / 18:35:21
Эти драконовские сокращения находятся в согласии с требованиями ЕС. В течение последних 10-15 лет в соседней Венгрии в сфере высшего образования и науки только тем и занимались что увольняли специалистов,ученых - всё под давлением ЕС...

Макаренко 2013-05-13 / 20:54:24
Погіршити нашу освіту вже неможливо. Але якщо у результаті оптимізації заробітна плата збільшиться у 1,5-2 рази, то є надія.

Реаліст 2013-05-07 / 22:07:37
Скільки ж тоді на ставку буде дисциплін в одного викладача?
Доки в цій державі керівники будуть думати на рівні примітивного завгоспа?
Де ті нові підприємства, які мали забезпечити благополуччя і самодостатній розвиток держави?
А в 2010 р. як хизувались перед "папередніками"? Дословоблудили!
Геть партократів і недолугих управлінців старого зразка від руля!
Скільки можна їх терпіти!

Безпечник 2013-05-06 / 14:48:04
Табачник свідомо виштовхує талановиту молодь закордон. А ті, хто навчатимуться в Україні просто не отримають фахову освіту. Таким чином, влада намагається знищити інтелектуальну опозицію. В УжНУ Ващук залишить лише хабарників і профанів.

... 2013-05-04 / 10:32:59
Це "подразумеваєт" ваш співкамерник та класово близький Янукович, з яким ви (комуністи) вже давно повинні сидіти за зроблені вами злочини проти людства.

аааааа 2013-05-03 / 21:23:26
А что ожидать было? Капитализм - есть капитализм. А социализм нам просто не нужен. И капитализм, как раз, подразумевает, что "получи денег себе побольше, за счет того, что другим поменьше". Нам не нужны ни "социалистические" стипендии. Не нужны льготы студентам на все виды транспорта, как это было раньше, и как это теперь в Европе. И т.д.

Слов'янин 2013-05-03 / 20:38:00
"Уряд вирішив знищити вищу освіту". Це ємке і правильне формулювання. Всі наші уряди - "провладні" та "опозиційні" - точніше креатури ворогів українського народу (звучить по-совковому, але правильно) не бажають існування сильної самодостатньої України. Якщо наша Батьківщина зробить лише натяк на суверенність і с амодостатність - її одразу звинуватять у кривавому тоталітаризмі.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи