Замануха. На Закарпатті з’явилися магазини, які маскують товар під митний конфіскат

«Магазин-склад конфіскованого товару», «Дешевий конфіскат», «Реалізація митного товару», «Конфі-склад» – такими вивісками й рекламними написами магазини заманюють покупців по всій Україні.

Замануха. На Закарпатті з’явилися магазини, які маскують товар під митний конфіскат

Нещодавно такі торгові «точки» почали з’являтися і на Закарпатті. Люди до них тягнуться з цікавості: а ну ж як у цих магазинах і справді можна за смішну ціну купити якісні речі, що їх митники вилучили у якихось горе-контра­бандистів? Щодня ж бо читаємо в газетах й інтернет-виданнях повідомлення про партії брендового одягу, парфумів, взуття та інших речей, які затримали на кордоні.  

Зайшовши до магазину, однак, переконуєшся: хоч ціни тут і справді демократичні, представлений асортимент одягу чи взуття аж ніяк не тягне на елітний конфіскат, бо зовні та за етикетками видно, що це частіше за все китайський чи турецький дешевий одяг.

Чи може він бути так званим «митним» товаром, «Замок» спробував дізнатися в самій Чопській митниці. Прес-служба цього відомства одразу заперечила, що затримане на кордоні потрапляє до таких магазинів. «Крамниці з написами «Митний конфіскат» до митниці жодного стосунку не мають, – зазначила прес-секретар Чопської митниці Вікторія Сенгетовська. – Будь-який товар, затриманий митниками на кордоні, передається на реалізацію тільки через суд. І займається цим Державна виконавча служба».

У ДВС Закарпатської області можливість існування мережі магазинів, наповнених конфіскованим на митниці товаром, теж виключають. За словами начальника Державної виконавчої служби в Закарпатській області Наталії Панової, після того, як суд виносить постанову про конфіскацію майна на користь держави, ДВС відкриває виконавче провадження, призначає експерта, який оцінює товар з урахуванням нарахованих митницею податків і зборів. Лише після цього конфіскат реалізують на прилюдних торгах, про умови яких можна дізнатися на сайті trade.informjust.ua або в спеціальних комісійних магазинах, що належать акредитованим торговим організаціям.

«Нині на Закарпатті працюють три такі структури: «ПП Юстиція», «ПП Нива В.Ш», «ПП Укрспецторггруп», – розповіла Наталія Панова. – Вони зобов’язані проводити комісійну торгівлю, однак можуть реалізовувати лише те майно, вартість якого не перевищує 150 неоподаткованих мінімумів громадян. Через завищені ціни товарів ці комісійні магазини не мають популярності. Це недолік Митного кодексу, оскільки одна з його норм передбачає, що вартість конфіскату не може бути нижчою за митні платежі. Як наслідок, ціна товару може в 4 рази перевищувати ринкову».

Начальник обласної ДВС зазначила, що в Україні не реалізовується 80 % конфіскованих митницею товарів. «Мені здається, що магазини, які позиціонують се­бе, як точки, де можна задешево придбати конфіскат, просто використовують несумлінну рекламу, аби заманити покупців, – розповіла Наталія Панова. – Адже процес реалізації конфіскату досить складний, до того ж в Україні просто нема стільки конфіскованих товарів, щоб постійно поповнювати ними подібні магазини».

Виходить, людям не варто вірити, що митний конфіскат можна придбати задешево в роздрібній мережі. Та чи можна поскаржитися на такий свідомий обман покупців?

«Замок» звернувся з цим запитанням до Інспекції з питань захисту прав споживачів. В. о начальника її обласного осередку  Анатолій Рижиков чесно зізнався, що магазинів, які б запрошували дешево купити митний конфіскат, ще не бачив. Не скаржилися на такі крамниці й покупці, однак, навіть якби така скарга надійшла, допомогти в цьому питанні інспекція навряд чи змогла б.

«Річ у тім, що в законі про захист прав споживачів нема такого поняття, як конфіскат, – пояснює Анатолій Рижиков. – Та й до назви магазину ми не можемо мати претензій, адже власник кожної крамниці може назвати її, як йому заманеться. Зрозуміло, що цей хід є виявом несумлінної реклами, але він не є незаконним. Якщо до нас надійдуть скарги, можемо хіба що перевірити наявність документів, котрі підтверджуватимуть якість і безпеку товарів, які реалізуються».

Отже, не дайте себе обдурити, купуючи товари, які несумлінні продавці можуть називати конфіскатом. Імовірність, що це справді якісні речі, а не партії дешевого «одноразового» одягу, завезеного з Китаю, дуже мала. А добитися того, щоб «ділків» покарали за свідоме введення покупців в оману в реаліях нашої країни, схоже, вдасться не скоро.

Тетяна Літераті

05 березня 2013р.

Теги: конфіскат, магазин, товар

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи