Ковбаса з лекваром та суп із папороті

На Закарпатті можна скуштувати кулінарну екзотику

Ковбаса з лекваром та суп із папороті

 

У час продуктового різноманіття вітчизняним виробникам харчів важкувато вразити людей чимось новим. Тому кулінари вдаються до найрізноманітніших смакових поєднань. Яких саме – цікавився «Замок».

Відомо, що завдяки багатій історії Закарпаття місцева кухня інтернаціональна. Наш край відомий і гуцульським баношем, і угорськими гуляш-левешами, і словацькими кнедликами, і єврейським човлентом тощо. Маленькі внески різних народів зробили закарпатську кухну різноманітною й унікальною.

Туризмознавець Федір Шандор розповідає, що на Закарпатті кулінарних смакот чимало. Серед делікатесів – давно відомі тур’яреметівські жаб’ячі стегенця й берегівські равлики. Можна в нашому краї поласувати й салатами та супами з папороті. До прикладу, Василь Івашко готує з неї боґрач. Проте секретом обробки цієї рослини кухар із Виноградівщини не поділився.

А на Хустщині традиційну закарпатську пудбивану пасулю готують на буйволячому молоці. Місцеві кулінари кажуть, що з молока цієї худоби можна готувати найрізноманітніші наїдки.

Екзотичними вважаються й страви зі страусячого м’яса. Експериментують з ним також на Хустщині. Його, як і свинину, можна варити, смажити й навіть коптити.

Одним із «експериментаторів» незвичних кулінарних поєднань є фермер із села Ботар на Виноградівщині Павло Тізеш. Нещодавно цей ґазда «випустив» ковбасу з лекваром! Каже, чимало подорожує Європою і, спілкуючись із кулінарами, запозичає якісь цікаві ідеї. А тоді втілює вдома. Думка виготовити ковбасу з повидлом також виникла під час чергової поїздки за кордон.

Робить її фермер із м’яса свині місцевої породи – мангалиці – і додає сливовий леквар. Каже, лише з ним смакує салямі. Рецепт та особливості приготування чоловік не розсекречує. Головне – її вподобали туристи. Хто знає, що в цьому виноградівському селі готують таку ковбаску, навіть спеціально приїздить до фермера, аби й собі прикупити чи взяти комусь у подарунок.

Павло Тізеш відзначився авторством ще одного делікатесу – разом із відомим ужгородським шоколадьє Валентином Штефаньом минулого року створив альтернативні українському «Салу в шоколаді» закарпатські цукерки «Шкварки в шоколаді».

Фермер розповів, що ідея створити таке народилася у Валентина. Кондитер завітав був до ґазди й скуштував привезені паном Тізешем з-за кордону подібні за смаком ласощі. За якийсь час смачна, оригінальна  натуральна цукерка, знову ж з «продукту» свиней-мангалиць, була готова. На цьому фермер пообіцяв не зупинятися. Можливо, щось нове винайде після гастрономічної виставки в Будапешті.

Такі нетрадиційні пошуки в кулінарії, на думку Федора Шандора, пов’язані з тенденцією до здешевлення їжі. Тобто експерименти на кухні починаються зі звичних продуктів, які є доступними, натуральними і завжди на похваті.

Анастасія Лесів

28 лютого 2013р.

Теги: кулінарія, екзотика, делікатес

Коментарі

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи