Ужгород. "Липова" влада

Сплеск емоцій навколо набережної Незалежності в Ужгороді цілком закономірне, а не ситуативне явище, бо десь таки мало прорвати. І як можна прочитати в обговореннях, питання вже з суто практичного перейшло в розряд філософських, а на порядку денному виникла проблема делегітимізації ужгородської влади.

Ужгород. "Липова" влада

Власне, вона проявилася вже відразу після виборів. Бо ні для кого не був секрет масового підкупу виборців за 500 гривень, а каденція Богдана Андріїва почалася з акцій протестів проти цього явища. Хоча згодом все стихло. Куплені містяни, звичайно ж, мовчали, а незабаром до них додалася ще й значна частина активістів, депутатів, іншого люду, яких Андріїв приручив – кого посадами, кого землею, кого грошима або місцем біля владної годівниці. І дуже швидко такий підхід показав свою надрентабельність. Вже через кілька місяців лише дотації на міські перевезення практично перекрили всі витрати, бо левова частка цього бізнесу, як відомо, належить сім’ї мера.

Однак апетит приходить під час їди. Так почалася масована плиточно-бордюрна атака на ужгородські вулиці через просту, як двері, схему. Реальний власник бізнесу, він же посадова особа, лобіює потрібні йому проекти, а бюджет міста все це оплачує. За три роки на ужгородських тротуарах не лишилося практично живого місця, якого б не торкнулася рука плиточника. Причому ефективність та якість ремонту, стан доріг цікавить сяк-так – головне викласти бордюр. На деяких вулицях навіть відбувалися локальні акції протесту, де хотіли замінити чеський камінь. Проте в цілому схема працювала – за мовчазної згоди купленого електорату.

І от нарешті вибухнуло, коли хвороба дісталася самого серця міста. Так буває з будь-якими пухлинами – що раковими, що корупційними, коли головна стадія проходить в тиші, а на заключній не допомагає ні хіміотерапія, ні хірургія. Ніби тільки тепер стало зрозуміло, що як мер, так і його підрядники цілковиті невігласи чи то в сфері містобудуванні, чи охорони історичної спадщини або навколишнього середовища. Достатньо лише поглянути на базар Краснодонців, який вже більше 20 років контролюється його сім’єю, щоб пересвідчитися, що такий господар нічого путнього для людей не зробить. З десятків мільйонів гривень, які там обертаються, навіть мізер не витрачено на обладнання інфраструктури. Хто не розуміє, про що йдеться, хай поїде на базар у найближче Мукачево та порівняє стан доріг, павільйонів, прилеглої території двох торговищ. І це при тому, що проїзд по базару в Мукачеві, коли ти можеш зупинитися біля будь-якої точки, коштує 2 гривні, а стоянка на необладнаній території Краснодонців – 5 грн за годину. Навіть злощасні бордюри тут не викладені, не говорячи вже про плитку, бо ж не міський бюджет, а сімейний.

Одне слово, філософської чи мистецтвознавчої дискусії тут не буде, бо нема з ким. Досвід площі Народної переконує, що мільйони для вбогих духом – це єдиний аргумент, і в кращому випадку вони ними готові ділитися для хабарів. Нагадаю, що на площі Народній йшлося про 3,5 мільйонів, а тепер про 21. Тоді влада задіяла всі сили правоохоронців для розгону активістів і свого домоглася. Площу сплюндрували. Правда, комусь такий совковий кітч подобається і на це нема ради. Невдовзі носії таких цінностей були вигнані з влади і ми побачили увесь несмак Межигір’я, Пшонки та їх поплічників. Однак метастази залишилися. На жаль, в головах, звідки й починається вся розруха.

Тому липи на набережній Незалежності, як і історичну родзинку міста, безумовно слід зберегти. Але хвороба значно важча. І простих рецептів ні в Ужгороді, ні в Києві чи Донецьку не буде.

06 вересня 2018р.

Теги: набережна, липи, Андріїв, підкуп, хабар

Коментарі

777 2018-09-21 / 17:12:29
Жодного факту в статі немає. Просто краде й все. Де документи, хоча б цифри - де?
"Активісти" , що так яро борються за набку, показують такі документи , що аж смішно.... Затіяли цю акцію - точно куплені, а люди і надалі ведуться.
Попередня влада взагалі нічого не робила. Жодного ремонту за стільки років. Все що отримували на благоустрій міста, все клали в карман. Щось коли Ратушняк був мером ці "активісти" сиділи і мовчали. Страх чи гроші?
За час керівництва Андреєва, хоч місто почали приводити в порядок. Можливо й крадуть частину, але риба гниє з голови і напевно левовою частиною - діляться. Починати з голови ОДА.
Ними всіма мають займатись відповідні органи , а не писати будь що ....

Будівельник 2018-09-13 / 20:52:58
Я знаю того-із горісполкома Юрка Адама-ото хитрожопий.брехач і хапуга.Ото його треба прижати -він все розкаже..ті схеми брехні у будівництві.ремонтах міста...

nana 2018-09-09 / 11:53:57
Влучно і правдиво. Читати сумно, ще сумніше усвідомлювати, що втому що відбувається, винні ми усі - і ті, хто продалися, і ті, що мовчали, і ті, що говорили надто тихо. Дякую

Липова алея 2018-09-08 / 23:19:26
Андріїви ПНХ

Степан Крук 2018-09-07 / 13:03:29
Гроші на заставу Андріїв взяв із "общака", котрий тримає Г.Москаль

Вуву 2018-09-07 / 00:22:23
Прочитав що бадяня вніс залог в сумі 440.тис.гр. ... І його відпустили з під арешту.
А з якойі такойі зарплати ... Чи яких "фінасових джерел" в нього знайшлися такі ... БАБЛО ???
І чи будуть на судовому засіданні в нього про це питати ?
Тбт. Джерела надходження цих грошей.
Чи зобовяжуть його дати детальне підтвердження по цьому питанню.???
Чи бадяня просто "навішає лапшу на вуха" ... І розведе суддів як "останніх лохів" ???

Марія 2018-09-06 / 18:57:28
Чому скасовується коменарі

Генек 2018-09-06 / 17:07:03
Лоці-бачі, Ващук тоже туалети робив...

Лоці бачі 2018-09-06 / 16:42:08
бездоказова абсолютно стаття - де цифри кошторис-витрати, де аналіз якості робіт чи проектних рішень компетентними фахівцями, а не голослів"ям? такими методами можна всякого, хто щось робить посадити. Для мене особисто, те що робиться в місті в сфері ремонту доріг, приведення до належного рівня комунікацій , тротуарів не має ніяких аналогів з попередніми мерами. ті крали і нічого не робили, тільки під себе все прихватизовували , а цей пів міста вже відновив. а крав, при цьому, чи ні нехай не пересоляки всякі визначають, а ті хто повинен цим по закону займатись

Лоці бачі 2018-09-06 / 16:30:52
вуйку з полонини, завтра до тебе прийде "громадськість" і скаже , що ти людські вівці вовкам продаєш, а гроші собі в кишеню кладеш. і шо далі - по твоєму рецепту розстріляти, щоб інші вуйки боялись?

Степан Крук 2018-09-06 / 09:39:15
Проти мера порушена карна справа без проведення жодного аудиту "господарсько діяльності". Чого вартує ця карна справа? Адже доказова база без аудиту - порожній папірець. Потрібно провести ретельну перевірку фінансово-господарсько діяльності мерії.В оборудках мера інструментом та виконавцем є Адам Адамович Юрко - начальник Управління капітального будівництва. Цей хитрожопий мужик є не тільки виконавцем брудних схем, але й організатором. Під нього правоохоронці не копають, бо це "священна корова" котра добре доїться.

Вуйко з Полонини 2018-09-06 / 08:25:13
рецепт простий - розстріл! і щоб над кожним чиновником висів Дамоклів Макаров.


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи