Ще одна ужгородська багатоповерхівка приєдналася до ОСББ

У дворі будинку на вул. Заньковецької, 9 26 липня було проведено загальні збори мешканців цієї багатоповерхівки з метою створення ОСББ. Ідея назрівала вже давно, адже такі об’єднання дають можливість мешканцям відстоювати свої інтереси більш активно. Люди платять заздалегідь обговорені внески на окремий загальний рахунок об’єднання, а ці кошти йдуть на утримання їхнього будинку (прибирання, ремонт, освітлення, встановлення дитячого майданчика тощо).

Ще одна ужгородська багатоповерхівка приєдналася до ОСББ
На відміну від ЖКГ, де кошти сплачуються за усталеними тарифами (зазвичай завищеними цією приватною організацією) за послуги, які не надаються. Хто хоч раз бував у цьому будинку, той не може не погодитись, що це найкраще місце для зйомок голлівудських фільмів жа¬хів: захаращене подвір’я, усюди сміття, відсутність дверей у під’їзді, непрацюючий ліфт, пошарпані стіни, фанера на вікнах... І це далеко не увесь перелік наданих ЖКГ умов, у яких доводиться жити людям. Поговорити про наболіле та спробувати знайти шляхи вирішення існуючих проблем прийшли майже всі мешканці.
 
Для роз’яснення усіх питань для присутніх було спеціально запрошено секретаря Ужгородської міської ради Віктора Щадея та голову Ужгородського осередку «Спілки власників житла України», голову ОСББ «Більшовик» Марину Куберку. Вони пояснили всі переваги ОСББ, розповіли про спеціальну програму підтримки таких об’єднань на 2012–2014 роки, яка передбачає фінансування першого капітального ремонту будинку. Згідно з програмою, новоствореному ОСББ у перший рік його діяльності надають 200 тисяч гривень, а у наступні – по півмільйона гривень. Крім того, створення ОСББ може запобігти такій проблемі, як захоплення дворів будинків, що нерідко трапляється в Ужгороді (для зведення нових будинків, магазинів тощо). Натомість члени ОСББ самі вирішують, що буде на їхньому подвір’ї – парковка, дерева, дитячий майданчик тощо.
 
На збори також прийшли і представники ЖКГ, котрі вже більше 15 років «піклуються» про цей будинок. За їхніми словами, вони прийшли з метою обговорення нових комунальних тарифів, але до цього мова так і не дійшла. Натомість представники ЖКГ, не відриваючи погляду від паперів та перекрикуючи закиди з аудиторії, намагалися перелічити всі надані ними мешканцям «послуги». Резюмували вони свій виступ тим, що вищезгаданий будинок є для них великим тягарем, але віддавати його якомусь ОСББ теж не збираються.
 
Отже, вислухавши всі «за» і «проти», майже одностайно мешканці цієї багатоповерхівки проголосували за створення ОСББ із символічною назвою «Єдині». З присутніх на зборах 127 чоловік лише п’ятеро проголосували проти такого об¬єднання.
У ході обговорення було обрано голову ОСББ «Єдині», секретаря, бухгалтера, ініціативну та ревізійну групи, за¬тверджено статут об’єднання і намічено план дій на найближче майбутнє.
 
Сподіваємося, що це об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (таких уже 69 в Ужгороді) допоможе мешканцям будинку поліпшити умови, в яких вони проживали вже понад 15 років, а також стане прикладом для жителів інших будинків, які потерпають від свавілля ЖКГ.
 
Вікторія Ондовчик, студентка кафедри журналістики УжНУ
06 серпня 2012р.

Теги: ОСББ, багатоповерхівка

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи