Закарпатські літератори взяли участь у стрийській книжковій толоці

Під гаслом «Купуй і читай українське!» у Стрию вже вдруге пройшла книжкова толока. Відбулася вона 20–21 липня у Народному домі в рамках Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок. Серед іменитих гостей – Василь Шкляр, Роман Коваль, Ігор Калинець, Володимир Лис, Галина Вдовиченко, Василь Габор, Роман Іваничук, Андрій Содомора, Галина Пагутяк, Мар’яна Савка, історик Володимир В’ятрович. Були і наші закарпатські літератори: Мирослав Дочинець, Вікторія Андрусів, Олександр Гаврош, Василь Кузан, Галина Малик та Ірина Гармасій.

Закарпатські літератори взяли участь у стрийській книжковій толоці
Спілкування із читачами пройшло в задушевній атмосфері (стрияни вже обізнані з творами наших земляків із попередніх візитів) і завершилося автограф-сесіями.
 
Найбільшу ж цікавість викликав Мирослав Дочинець, книжки якого були лідерами продаж на толоці. Закарпатська книжка була гідно представлена на ярмарку завдяки ужгородському видавництву «Ліра», яке єдине із Закарпаття фігурувало серед п’ятнадцяти видавництв-учасників.
 
Як розповіла організаторка книжкової толоки Любов Хомчак, навіть у маленькому містечку люди спраг¬лі до книг, чогось нового. Вони хочуть бачити тих, хто творить і видає книги. Читачеві необхідне оце живе спілкування з автором, яке неможливо замінити нічим. Багатьох письменників запросили саме на побажання читачів. 
 
Оскільки 2012 рік – рік 70-річчя УПА, то багато заходів толоки було присвячено цій даті. До Стрия з’їхалися не тільки люди, які писали про УПА, але й безпосередні її учасники, які дожили до наших днів. Цікавою була розповідь кулеметника дивізії «Галичина» Леоніда Мухи, члена нинішнього історичного клубу «Холодний Яр». У 1938 році йому до рук потрапили книги Юрія Горліса-Горського, українського військового і громадського діяча, письменника, старшини Армії УНР, який описував реальні події тогочасся. 12-річний юнак був у захваті від прочитаного. Можливо, саме книги вирішили його подальшу долю, вивівши на стежку боротьби на незалежність. Найвідоміший роман Горліса-Горського «Холодний Яр» сучасні українці змогли прочитати завдяки старанням письменника, дослідника історії визвольної боротьби українського народу першої половини ХХ століття Романа Коваля. 
 
Засновник історичного клубу «Холодний Яр» заявив про себе у 90-х роках, видавши фундаментальне дослідження «Отамани гайдамацького краю», в якому виклав науково вивірені біо¬графії ватажків повстанців Придніпров’я доби УНР та періоду після її падіння, коли розрізнені групи найстійкіших борців за незалежність намагалися протистояти більшовицькій навалі аж до другої половини 20-х. «Отамани…» мали шалений успіх, тиражі книги розійшлися до єдиного примірника і нині вона є бібліографічною рідкістю. Крім власних досліджень, Роман Коваль перевидає твори безпосередніх учас¬ників визвольної боротьби 20-х років на Придніпров’ї. Видав уже 30 книжок. 
 
На толоці Р.Коваль презентував книжку «Іван Ремболович» про отамана півсотні Вільного козацтва на Чернігівщині в 1918 році, начальника зв’язку Дієвої армії УНР, учасника Другого зимового походу Української повстанської армії в листопаді 1921 року, командира саперного куреня ди¬візії «Галичина», учасника підпілля ОУН на Прикарпатті в 1944 – 1949 роках. У сьомому томі «Енциклопедії україно¬знавства» Володимира Кубійовича про Івана Ремболовича написано лише 31 слово і трохи не завжди точних цифр, разом 42 знаки. В них вміщено біографію людини, яка пройшла дві світові війни, дві епопеї визвольної боротьби. Заповнити цю прогалину взявся пан Роман. У книзі, яку автор називає лише ескізом до біографії, опубліковано 373 світлин, листівок, карт, документів, більшість з яких унікальні.
 
На базі знайдених Романом Ковалем документів був написаний і «Чорний ворон. Залишенець» Василя Шкляра, який відзначений народною Шевченківською премією. На зустрічі з відомим письменником великий зал Народного дому був повен. Шкляр зачитав напа¬м’ять уривок із свого роману. І, слухаючи його упевнений сильний голос, ніхто з присутніх не сумнівався, що Чорного ворона у фільмі, який планується зняти по твору, має зіграти саме він (поки професійного актора не знайшли). Постать холодноярівського отамана захоплює і спонукає до дій. Як зізнався письменник, у Кривому Розі молоді хлоп-ці сказали, що, прочитавши роман, вони готові померти за Україну, хай він покаже де. А російськомовний студент з іншого українського міста після «Чорного ворона» пере¬йшов на українську мову. На даний час Шкляр пише новий історичний роман про отамана Марусю –16-річну Олександру Соколовську із села Горбулів Житомирської області. 
 
Всі зустрічі в Народному домі починалися із привітання «Слава Україні! Героям слава!». І щоб ця слава не зникла разом з українською мовою, у Львові випустили добірку мовних плакатів «Слово – меч духовний», яку представила на толоці Ірина Фаріон, український мовознавець, кандидат філологічних наук, доцент Національного університету «Львівська політехніка». Всі плакати зроблені студентами політехніки і спрямовані на захист української мови та протидію русифікації. Пані Ірина розповіла, якими засобами керувалися наші європейські сусіди (словаки, чехи, угорці, поляки, італійці), щоб зберегти рідну мову. У Львівській області місцеві ради закуповують ці мовні плакати для шкіл і дитсадків, щоб у такий спосіб плекати рідну мову.
 
У рамках Всесвітнього фестивалю українських кредитних спілок відбувся і пленер художників, у якому взяв участь закарпатець Петро Ряска. Захід проводився у с.Корчин Сколівського району, звідки родом знаменитий художник і патріот Іван Хандон, імені якого і присвячений пленер. Усі створені картини були виставлені в Народному домі Стрия, де 21 липня відбувся відкритий благодійний аукціон. Виручені кошти підуть на благодійні цілі, зокрема на видання збірки творів сотника 3-ї Залізної дивізії Армії УНР, українського письменника, драматурга, журналіста Івана Зубенка.
 
 
 
 
Оксана Чужа для «ФЕСТу» із Стрия, Львівщина
 
30 липня 2012р.

Теги: книжкова толока, літератори

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи