Слуги народу Закарпаття: історія, сучасність, перспективи

(Закінчення. Початок у №№7, 8, 9, 12)

5. ПАРТІЙНІ ОБРІЇ

За партійними списками в Україні вперше обирали у 1998 році. Л.Кучма довго опирався цій системі, оскільки скептично ставився до партійного будівництва взагалі і прагнув залишатися над сутичкою, щоб в останній момент мати змогу особисто влагоджувати процес. Однак ситуативний збіг інтересів олігархів та лідерів ідеологічних партій змусив його піти на компроміс: 50% на 50%.

Лідерами тогочасних виборчих симпатій в державі в цілому залишалися комуністи та «Народний Рух». Однак на Закарпатті сталася сенсаційна несподіванка. Приголомшуючу перемогу отримала СДПУ(о) – 31,2%. Наступні учасники перегонів значно відстали: НРУ – 7,2%, КПУ – 6,6%, НДП – 6,3%, «Зелені» – 5,4%, ПРП – 4,9%. Причому таку перемогу не очікували ні її прихильники, ні противники. Показово, що два голов­ні опоненти в краї – С.Устич та С.Ратушняк – одразу після виборів вступили до СДПУ. Але обласний чільник – до «об’єднаної», а Сергій Миколайович – до партії Ю.Буздугана, яка мала таку ж назву, але без (о). Втім, такі винятково технологічні ходи не додали по суті по­лі­тичної ваги ні першому, ні другому.

Навколо злету і падіння СДПУ(о) на Закарпатті дискусій завжди вистачало. Однак спрощеною бачиться теза, яка пізніше набула широкого розповсюдження серед критиків есдеків, що на Закарпаття вони прийшли винятково за допомогою підкупу, обману і фальсифікацій і їхня ідеологія була чужа краянам. Якраз навпаки – політичні погляди ранніх соціал-демократів періоду 1997–1998 років саме тому так вдало вступили в резонанс із закарпатськими настроями, бо впали на добре підготовлений історичний грунт. І тут є кілька причин.     

По-перше, в історичній пам’яті краян добре відклався найуспішніший чехословацький період, коли країна вважалася взірцем демократії у Європі, а її лідер Масарик був одночасно лідером європейської соціал-демократії. По-друге, ментально закарпатцям була чужа як націоналістична, так і комуністична ідеологія, і за своїми поглядами вони сильно тяжіли до центру. Тому лише в цій ніші міг бути масовий успіх, що й довели вибори 1998 року. Загалом із 11 партій, які набрали 2 і більше відсотків в області, центристські дістали 54,9%, праві – 10,1%, ліві – 9%. Тоді як у країні в цілому співвідношення у парламенті виглядало так: центр – 20,3%; праві – 13,4%; ліві – 38,6%.

Із закарпатців за списками до парламенту 1998 року пройшли Іван Мигович – КПУ, Василь Шепа – НРУ та Іван Баранчик – блок Соціалістичної та Селянської партій.

Наступні вибори, 2002 року, відрізнялися від усіх попередніх тим, що тоді вперше на перемогу почала претендувати не ліва опозиція в особі «Нашої України». І це відразу змістило симпатії краян у цей бік. Результати по області виглядали так: НУ – 36,6%, СДПУ(о) – 14,2%, ЗаЄДУ – 9,8%, КПУ – 5,9%, БЮТ – 4,6%, СПУ – 1,4%. Як уже зазначалося в попередніх публікаціях, в умовах розпорошеності адмінресурсу опозиція отримувала хороший шанс, і вона ним скористалася. Хоча наявність мажоритарних депутатів не дозволила переможцям виборів отримати владу ні в Україні в цілому, ні на Закарпатті зокрема. Депутатами за списками цього разу стали Едуард Матвійчук та Іван Іванчо – «Наша Україна», Іван Мигович та Марія Маркуш – КПУ, Іван Різак – СДПУ(о). Втім, останній не пробув депутатом і рік, а повернувся в область як губернатор.

Вибори 2006 року були визнані найдемократичнішими за всю історію незалежності. Вперше загальну перемогу на цих виборах по державі отримала Пар­тія регіонів. В області результати виглядали так: НУ – 25,9%, БЮТ – 20,4%, ПР – 18,7%, СПУ – 3,7%, Блок Литвина – 3,5%. Від Закарпаття депутатами стали Ігор Кріль, Василь Петьовка, Станіслав Аржевітін – «Наша Україна», Едуард Матвійчук, Сергій Мошак, Олександр Ледида – Партія регіонів, Олександр Кеменяш – БЮТ. За результатами місцевих виборів в обласній раді – єдиній в Україні – була сформована «широка коаліція» між «Нашою Україною» та Партією регіонів, яка протрималася практично до жовтня 2010 року. 

Однак у 2007 році в Україні вперше відбулися дострокові вибори парламенту. Кардинальних змін на них не відбулося, але відсотки по області трохи змінилися: НУ – 31,1%, БЮТ – 28,8%, ПР – 19,8%, Блок Литвина – 6%, СПУ – 3,5%, КПУ – 1,7%. Депутатами від області стали Н.Шуфрич, С.Мошак, Е.Матвійчук – Партія регіонів, І.Кріль, В.Петьовка, С.Аржевітін – НУНС, О.Кеменяш – БЮТ. Згодом представництво помінялося. Нині вже не є депутатами Н.Шуфрич, який став міністром, та Е.Матвійчук, що призначений губернатором Одеської області. Натомість замість вибулих депутатом став Олександр Сочка за списком БЮТ, який починав свою діяльність журналістом в Ужгороді, хоча вже довгий час проживає в Києві.

Таким чином досвід партійних виборів на Закарпатті доводить, що радикальні гасла та політичні сили попитом серед краян не користуються. Навпаки, перевагу мають ті, хто не акцентує на протиріччях між Сходом і Заходом, Європою та Росією, хто не захоплюється мовними та історичними питаннями, а пропонує конкретну прагматичну полі­тику, яка дає змогу людям заробляти самостійно, а не очі­кувати милості від влади.

Віктор Пащенко

03 квітня 2012р.

Теги: вибори

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи