В Ужгороді пройшли збори Товариства «Верховинці Міжгірщини» (ФОТО)

Величні — суворі й лагідні водночас — гори та чистої сльози гірські потоки Міжгірщини дали початок і чудовому людському роду верховинців, наділених великими талантами в різних сферах багатоманітного земного життя. Півтора року тому в Ужгороді пройшли установчі збори громадської організації, названої Товариством «Верховинці Міжгірщини». До її правління ввійшли 15 осіб.

В Ужгороді пройшли збори Товариства «Верховинці Міжгірщини» (ФОТО)

Очолив організацію колишній керівник області Михайло Волощук. 
У складі правління були, скульптор Михайло Белень, головний державний санітарний лікар області Володимир Маркович, прозаїки Андрій Дурунда і Михайло Рошко, представник великого роду фармацевтів Андрій Сятиня та інші. І от 28 травня в актовому залі економічного факультету УжНУ пройшли загальні збори товариства, до яких готувалися заздалегідь. На них прийшли понад 130 земляків, у той час як на перших були присутні 60 чоловік. Увагу прибулих привернула виставка книг, авторами яких – міжгірці Петро Скунць, Володимир Фединишинець, Михайло Рошко, Микола Зимомря, Андрій Дурунда, Василь Пилипчинець, Василь Ільницький. Майстерними вишивками втішила шановне зібрання Ольга Уманець. Неподалік, у фойє "білого дому", було виставлено для втіхи краян різні роботи скульптора і медальєра Михайла Беленя, котрий нещодавно щиро порадів своєму 60-річчю.

На зібранні йшлося не лише про роботу організації, але й про видатних міжгірців, котрі проживають в Ужгороді та Ужгородському районі. Про них, зазначалося, просто необхідно видати книгу. За станом здоров'я вирішив залишити керівництво М.Волощук. Новим головою громадської організації обрано заступника голови Закарпатської обласної ради Андрія Сербайла. Попередньому голові всі висловили щиру подяку за проведену роботу.

На зібранні наголошувалося, що в Ужгороді та його околицях проживає і активно діє понад тисячу вихідців з міжгірської Верховини. Довгорічний керівник області Юрій Ільницький, професори і доктори наук Блецкани з Голятина, звідки також професори Сюськи й Зимомрі. Перший Президент Карпатської України Августин Волошин теж міжгірський, як і знаний поет і публіцист Василь Гренджа-Донський, погруддя якого стоїть у центрі Міжгір'я. Уславили цей край лауреати Державної премії імені Тараса Шевченка Олекса Мишанич і Петро Скунць. Цей далеко не повний перелік можна при потребі продовжувати, бо міжгірці — це люди, котрі вміють працювати. Натхненно і якісно. Україні і Закарпаттю за них соромитися не доводиться.

Василь ЗУБАЧ для "ФЕСТу", Ужгород. Фото Миколи СКУНЦЯ.

02 червня 2011р.

Теги: Товариство "Верховинці Міжгірщини", збори, митці


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи