Міжгірські цигани мають свого Царя

Коли на міжгірській вулиці Промисловій з’являється на своїй пошарпаній «Ниві» головний лікар районної лікарні Василь Цар – там усе оживляється. Вибігає замурзана гаряча ромська дітлашня, скромно виходять старші парубки та дівчата, статечно прошкують до нього старші чоловіки, посмоктуючи старі улюблені піпи. Воно й не дивно – Василь Іванович направду змінив їхнє життя. І не тільки тим, що роздає дітворі цукерки, нікого не обділяючи, а старшим допомагає у вирішенні різних проблем.

 – При допомозі Єв¬росоюзу, – каже В.Цар, – я допомагаю циганському населенню вийти на нову соціальну орбіту зі звичної – і вже майже прийнятної для багатьох – аури занедбаного примітивного існування.

У Відні заслужений лікар України часто має тривалу лі¬карську роботу – ді¬литься досвідом проведення хірургічних операцій. Там він водночас знайшов вихід на структуру ЄС, яка допомагає Україні через посередництво державних організацій. А далі через райлікарню  втілив у рідному Міжгір'ї європейську програму допомоги ромському населенню. Для спільноти, звичної до відсутності всіх прикмет цивілізації, в короткі строки виросли фельдшерсько-акушерський пункт і греко-католицька церковця.

– До того європейські проекти з Австрії зазвичай прямолінійно спрямовувалися на подолання бідності, –  розмірковує Василь Іванович. –  Вони переважно не давали належного ефекту: всім потребуючим роздавали певний одяг, продукти харчування, а далі все споживалось і життя йшло по-старому. Замало ефективності давали вкладені кошти. Я – за довготривалу користь від витрачених грошей.

Наразі у ФАПі ромської громади господарює жінка цієї ж національності Ольга Габокан, 1948 року народження, котра знає кожну циганську хату і її мешканців. Усе йде добре. Прикро лише від тягучості нашого бюрократичного середовища. Фельдшерсько-акушерський пункт разом із церквою були зведені (при фінансовій допомозі й самого В.Царя) за півроку, а документи проекту оформлялися... цілий рік.

У задумах – створення циганського музичного колективу з попереднім фаховим навчанням здібної молоді. А основа для цього всього –  міцне здоров'я – вже закладена, адже  через невлаштованість життя в ромському середовищі поширені туберкульоз, шкірні захворювання тощо. Тепер у влаштованому медпункті все населення по черзі миється. Гаряча вода подається постійно. Це має зламати, на думку місцевого громадського діяча Михайла Юрика, усталену жебрацьку ромську схему, бо частина вже відділилася зі сфери звичних злиднів –  тут з'явилися свої юристи, геодезисти тощо. Громада загалом підтримує реальні плани Василя Царя стосовно створення ромського дитсадка, футбольної команди.

О.Габокан допомагає молода медсестра Ганна Палетич, котра закінчила Міжгірський медичний коледж. Каже, що відвідують ФАП деколи і 33 чоловіки за день, а в основному –  до 20. У маніпуляційному відділенні роблять планові щеплення, огляди лікарями районної лікарні, звідки терапевт та педіатр щотижня  теж приходять сюди і здійснюють по¬двірні обходи.

У верховинській столиці всього 55 ромських дворів. Живуть у них 360 чоловік дорослого населення та 170 діток. На свята і служби в церкву Марії-Терезії ідуть всі, хто не виїхав на заробітки в інші регіони України та Росію. Взірцевий порядок у культовій споруді під¬тримує дбайливий цер¬ків¬ник Микола Кальманович Коврі. До нього якраз, спираючись на буковий ціпок, прийшов поставити свічку за здоров'я Василя Царя нещодавно прооперований ним Іван Лакатош, який у 61 рік мав важке захворювання кишечника.

Невдовзі В.Цар знову збирається поїхати до Німеччини, де не вгасає значний інтерес до практичних досягнень українського лікаря. Наразі Василь Іванович гордиться тим, що його ідею щодо соціальної адаптації ромського населення перейняли угорці. Центр за втіленим міжгірським взірцем вартістю мільйон євро буде створений у Будапешті чи Ніредьгазі.

...А тутешні роми просто щасливі, коли спілкуються зі "своїм Царем". З ним же так цікаво. Навіть коли йдеться про буденний похід у душ привітного фельдшерсько-акушерського пункту, відкритого не в певні години, а коли зручно всім.

Василь ЗУБАЧ

12 травня 2011р.

Теги: цигани, роми, освіта, школа, лікар

Коментарі

Марія 2011-12-03 / 18:37:16
Зроби ти і для своєї такі умови і най бере хабарі і твоя!

іван 2011-10-14 / 15:27:00
В.Цар шантажист і взяточник , шантажує медичний персонал , лозянський чиряник.

вася 2011-10-14 / 15:24:00
головний лікар в.цар зробив всі умови для своєї доньки брати хабарі від населення району


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи