«Перша нагорода – найбажаніша», – каже закарпатська призерка чемпіонату України з шашок-64 Ольга Павляк

Минулого місяця у Києві пройшов чемпіонат України з шашок-64 серед кадетів, на якому наша землячка Ольга ПАВЛЯК здобула бронзову нагороду в класичному виді. Ми вирішили поспілкуватись з новою призеркою чемпіонату України з шашок-64 серед кадетів.

«Перша нагорода – найбажаніша», – каже закарпатська призерка чемпіонату України з шашок-64 Ольга Павляк

Олю, які враження від змагань?

– Тільки позитивні. Я здобула першу свою медаль на чемпіонатах України із шашок-64. Довго вагалась, їхати чи ні, радилась з мамою Ерікою, та все ж наважилась. Змагались за бразильською системою. Я виграла в Тетяни Кравченко, випередила її і піднялась на 3-є місце. У кінці навіть могла піднятись на 2-у сходинку, однак у вирішальному бліці проти Юлії Літвінцевої з Херсона я програла у двох з восьми, а в інших були нічиї.  

Давно займаєшся шашками?

– З 2007 року. Однак ще до того, як почала займатись в секції шашок, мене та меншого брата Миколу вчив грати в шахи наш дідусь Іван Чегіль. Пізніше віддала перевагу шашкам, оскільки тут менше фігур. Окрім шашок я відвідувала гурток бальних танців, люблю пограти у волейбол. Зараз захоплююсь іноземними мовами.

Наставник давав тобі можли¬вість пограти за межами секції?

– Так. У тому ж році я поїхала на чемпіонат Закарпаття серед жінок, де посіла 3-є місце з класичних шашок-100. Тоді я просто грала в своє задоволення, ос¬кільки не ставилось завдання. У наступному році вже була другою. В 2010 році я змогла здобути золоту медаль з класичних шашок-100 серед жінок на першості Закарпаття в Ужгороді. 

 На змаганнях хвилюєшся?

– На початку 2008 року я вперше поїхала на чемпіонат України серед міні-кадетів, де в змаганнях з класичних ша¬шок-64 поділила 2–4 місця, однак за додатковими показниками стала четвертою. Я не сильно переживала, а от тренер Анатолій Вайда пожалкував за втраченою нагородою. В останні роки я більш емоційно сприймаю кожен хід і хвилююсь під час вирішальних партій, оскільки відчуваю відповідальність за результат. 

 А на тренуваннях легше?

–  На тренуваннях також нелегко. Буває, тренер мене критикує, а я після цього нервую і навіть плачу через те, що не змогла збагнути це сама, а потім запам'ятовую для майбутніх змагань.

Які змагання для тебе найпам'ятніші?

 –  Найбільше запам'ятався чемпіонат України серед дівчат до 13 років із 100-кліткових шашок, де в класичному виді я стала чемпіонкою, випередивши дуже сильних суперниць із Херсона, Вінниці та Полтави – Валерію Кришталь, Яну Сіренко, Тетяну Кравченко та Юлію Літвінцеву. І хоч в останній партії вирішувалось, якою я буду – першою чи четвертою, однак я спокійно дограла і перемогла. З цими дівчатами зустрічаюсь і на інших змаганнях. Вони в різні роки теж ставали чемпіонками, тому завжди цікаво з ними змагатись. 

Від кого відчуваєш найбільшу підтримку під час змагань?

– Найближчий порадник – мій тренер Анатолій Вайда. Під час вирішальних дуелей почуваюсь скуто і дуже хвилююсь, коли проти мене грають титуловані шашкістки. Мій тренер помічає це, радить не втрачати рівноваги, грати розкутіше, інколи вийти і вдихнути свіжого повітря. По телефону мене підтримує ма¬ма, підбадьорюють батько та дідусь. Також маю подругу Ірину Антосяк, з якою разом навчаємось і їздимо на змагання, де підтримуємо одна одну.            

Які змагання стали найбільш повчальними для тебе?

– Я взяла участь в чемпіонаті Європи з шашок-100 в Голландії влітку 2008 року, де мала можливість взяти навіть бронзову медаль, однак в останньому турі програла. Там домінували шашкістки з Росії та Білорусі. У серпні 2010 року в Санкт-Петербурзі я побувала на чемпіонаті світу серед учнівської молоді з шашок-64. У віковій категорії кадетів, де я змагалась, було чимало сильних суперниць, переважно з Росії та Білорусі. З деякими з них я змогла зіграти на рівних, а деяким – поступалась. Я побачила, що є ще над чим працювати на тренуваннях.

Однак від закордонних поїздок бувають і позитивні враження. Що запам'яталося?

– Пам'ятаю, коли їздила в Голландію, то на лавці забула сумочку, в якій був фотоапарат та телефон. Дуже за¬смутилась. Коли ж через годину повернулась на місце, то сумочка лежала, незважаючи на велику кількість перехожих. У нас вона б не пролежала і 10 хвилин. Також я брала участь у міжнародному турнірі з шашок-100 серед орлічек в Польщі, де в партіях із значно старшими суперницями робила нічиї, а в підсумку у своїй віковій категорії виборола золоту нагороду.

Чому більшість своїх нагород ти здобула в класичному стилі?

– Я люблю добре подумати, перш ніж зробити хід. У класичних шашках партії тривають від 1,5 до 5 годин. На цьогорічному чемпіонаті України з шашок-100 серед кадетів  у Білій Церкві, який відбувався з 4 по 10 лютого, одна з моїх партій проти фаворитки турніру тривала 5 годин 30 хвилин. Я вела перед, однак в останньому ході невдало зіграла і дозволила суперниці здобути нічию. Вона дуже раділа. У швидких та блискавичних шашках мені важче, оскільки треба більше часу для обдумування ходів.  

 Чи вдавалось перебороти себе і досягати результату в інших видах?

– Так. У лютому 2010 року на чем¬піонаті України серед міні-кадетів у Херсоні я здобула  бронзові нагороди з блискавичних шашок-100 та швидких шашок-100. Однак далось це мені дуже важко.

Чому надаєш перевагу 100-клітковим шашкам?

– У шашках-64 всі ходи давно описані в посібниках. У 100-кліткових треба самостійно робити висновки. Я, на відміну від 64-кліткових, сама складаю план на партію, який реалізовую.

Як подружки ставляться до твого захоплення шашками?

– Вони мають власні захоплення. Хочуть, щоб я з ними проводила більше часу, але у вихідні в нас тренування. Вони заздрять, що я бачу нові місця, однак не уявляють, як важко перемагати.

Дві бронзові нагороди дають тобі право представляти Україну на міжнародних змаганнях. Які плани на найближчий час?

– Дуже хотіла б взяти участь хоча б в одному з чемпіонатів Європи із шашок-100 в Естонії або із шашок-64 в російському Ярославлі. Однак з кожним роком стає все важче знайти кошти на закордонні поїздки. Чи буде можливість поїхати в цьому році, покаже час.

Чи є в тебе мрії?

– Спортивна мрія – здобути медаль на європейських або світових чемпіонатах. А взагалі хочу побувати у Великобританії або США, поспілкуватися з місцевими жителями, побачити життя в цих країнах. 

Дякую за відверті відповіді. Бажаю, щоб життя надало можливість реалізувати мрії. 

Євген СВИЩО.

 

14 квітня 2011р.

Теги: спорт, шашки, чемпіонат


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи