Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»

Наприкінці жовтня великоберезняни обрали нове керівництво та значно оновлений склад депутатського корпусу селищної ради. Це закороткий час для виконання масштабних справ, але достатній для визначення способів та шляхів реалізації передвиборних програм, які підтрималися більшістю голосуючих. А тому розмова з селищним головою Богданом Кирликом стосуватиметься саме того, наскільки бачаться здійснимими йому сьогодні обіцянки, якими вдалося завоювати симпатії жителів селища. Чи правильно розрахував тоді свій організаторський та діловий потенціал, чи варто виборцям сподіватися, що за словами – бути конкретним справам?

Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
Богдане Юрійовичу, багато обраних до влади людей відтак скаржаться на неможливість втілення передвиборних обіцянок: чи то ситуація бюджетна не сприяє, чи фінансова криза перекреслює реалізацію проектів... Ви не зрікаєтеся уже чогось, що планувати зробити для селища і його жителів?
 
– Я не йшов на вибори мрійником чи цілковито необізнаним щодо сьогоднішньої ситуації у місцевому самоврядуванні. По-перше, маю певний досвід участі в роботі депутатського корпусу районної ради, у комісіях цього виборного органу, що дозволило сформувати досить чітку уяву про можливості місцевих рад нашого району. Немало потрібної інформації почерпнув і з особистої практики підприємництва, де чимало аспектів впливу владних структур і різних служб постали цілком окреслено. Тому, коли складав свою передвиборну програму, зважав на увесь цей попередній досвід і уявляв, з якими труднощами чи з якою легкістю зможу виконати кожну конкретну обіцянку. І сьогодні ще не маю підстав зрікатися жодної з них. Насамперед тому, що уже відчув досить надійну підтримку з боку районних владних органів, а особливо – від депутатського корпусу нашої селищної ради.
 
Яку реалізовану справу, чи конкретні домовленості щодо здійснення її, вважаєте першим успіхом на посаді селищного голови?
 
– На зустрічах з великоберезнянами я говорив про те, що маємо жити у цивілізованому населеному пункті, де нормальні умови для здорового і благополучного сьогодення та майбутнього. Передусім мав на увазі забезпечення жителів чистою водою та нормальними комунальними послугами, благоустрій і чистоту вулиць, створення мережі найважливіших послуг. Йдеться про дуже прозаїчні речі, які, на жаль, до сьогодні не створені у селищі на рівні вимог часу.
 
Відчуваю задоволення з тих домовленостей, яких досягнуто щодо зміни ситуації у водопостачанні та водовідведенні. Завдяки підтримки з боку голови РДА Романа Рогача і начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Василя Романця ми передали для включення у загальнодержавну програму „Питна вода" розроблений проект і кошторис щодо реконструкції водогону „Термачув". По-перше досягнемо значної економії витрат на електроенергію, які забирає водогін у Заброді, по-друге, забезпечимо безперебійне подавання води значнішій частині населення. Фінансуватися виконання проекту буде з державного бюджету, а селищна казна забезпечить 10 відсотків передбаченої загальної суми. Очікуємо щорічну економію на суму 250 тисяч гривень, які так необхідні сьогодні для капітального ремонту водопроводу, прокладеного усередині минулого століття. Сьогодні усе частіше стаються аварійні прориви труб, які уже фізично зношені. І нам важко сьогодні забезпечувати безперебійно стовідсотково чисту воду. Відкладати вирішення проблеми на потім означало б відмовитися від пріоритетної турботи про здоров'я та вирішення багатьох побутових клопотів жителів. Сподіваюся, справу буде уладнано чимскоріш.
 
У селищі чекають вирішення завдання благоустрою, у тому числі і недешевого ремонту доріг, на які навряд чи вистачить коштів місцевого бюджету. Який варіант оберете тут для здійснення обіцяного?
 
– Йдеться про продовження сказаного вище. За досить короткий час удалося досягти домовленостей, які стосуються участі у міжнародних програмах та грантах, якими уже скористалися деякі сільські ради нашого району. Завдяки партнерству з м. Межилаборце у рамках програми „Словаччина – Угорщина - Румунія - Україна" хочемо прокласти водогін для жителів селища на другому березі Ужа. Це вирішить проблему не лише цього куточка, а створиться резерв додаткового водогону для потреб усього селища.
 
А у рамках партнерства ОДА, райдержадміністрації та селищної ради з урядом повіту м. Лєско (Польща), яке входить у програму „Білорусія-Польща-Україна" обговюється план капітального ремонту з прокладанням тротуарів вулиці Гожика та розширення мосту до с. Забродь, що створить кращі умови для проведення традиційних мотгонок на околиці Великого Березного. Тут також йдеться лише про 10-відсоткове фінансування з боку селищної ради, інше – за міжнародними партнерами.
 
За трохи іншою схемою плануємо провести ремонти вулиць Комарова, Духновича, частину вулиць Пушкіна та Петрова, де сподіваємося на дольову участь населення. Активно сприяють у цій справі депутати, самі жителі.
 
Не перший рік болючою проблемою для великоберезнян є діяльність комунальної служби. Чи окреслюється тут якась перспектива позитивних змін?
 
– Почали ми реформування служби із затвердження положення про комісію з благоустрою. Завдяки їй, наприклад, будуть розроблені на наукових засадах норми накопичення твердих побутових відходів для населення, на вивезення яких доведеться укладати угоди з відповідними службами. Звичайно, йдеться про вивезення непотребу на санкціоноване сміттєзвалище і недопущення засмічення жодного куточка селища. Плата за виконання цієї послуги буде розрахована і доступна для жителів селища.
 
За окремою схемою вирішуватиметься справа з жителями багатоповерхових будинків, де існує ціла низка нюансів, з якими не здатна справитися сьогодні комунальна служба. Доцільним вважається створення тут ОСББ, приклад якого у Великому Березному уже є, і який доводить про ефективність цих формувань на добровільних засадах.
 
Маємо тут і інші напрацювання, але про них розкажуть згодом фахівці комунальної служби.
На порозі весна і традиційні для цієї пори впорядковуючі справи. Чи планується тут якась новинка, адже про портрет селища європейського зразка Ви також неодноразово згадували...
 
– Звичайно, взятися замасштабний проект поки що не дозволять кошти. Приміром, не вдасться нам капітально відремонтувати тротуари, адже сама плитка коштує великі гроші. Тому цієї весни ми вирішили розпочати зміну портрета селища із приведення у порядок усіх газонів райцентру. Йдеться про вирівнювання, завезення глини, засів травою, насадження квітів тощо. Має бути дотримання продуманої схеми у цій справі, адже загальний вигляд легко може зіпсувати якийсь один невдалий штрих. Залучимо до реалізації заходів комунальників, фахівців Ужанського національного природного парку, юних природолюбів шкіл, зокрема гімназії, які допоможуть зробити усе на належному естетичному рівні. Дуже сподіваємося і на підтримку населення, зокрема, жителів приватних будинків, підприємців, які також повинні вболівати за вигляд вулиці напроти власної оселі. Можемо посприяти їм у забезпеченні насінням чи якимись саджанцями...
 
Сьогодні актуальною стала тема діяльності дитячих дошкільних закладів у зв'язку із запровадженням реформ в освіті. Тут у селищі все уже відповідає потребам часу?
 
– У дошкільних закладах зроблено багато хороших справ щодо ремонту, благоустрою. Проте, вимагає негайної уваги ремонт кімнати старшої групи ДДЗ №1, яке кажучи чесно, досить занедбане. Тут буде виконано потрібний обсяг робіт, плюс приведено у порядок пустуюче приміщення колишнього магазину, яке можна буде використати для спортивних занять. Якщо вже згадав про фізичну культуру, то тут також прагнув би реалізувати кілька задумів, аби у селищі можна було займатися бодай популярними видами спорту у будь-яку пору року людям різного віку.
 
А чи маєте конкретні плани щодо вдосконалення організації культурних заходів, відпочинку населення?
 
– Спорт також належить сюди. А щодо культурно-мистецьких заходів, розваг та відпочинку перший хороший досвід удався нам організацією новорічної ялинки. Активу селищної ради дуже допомогли працівники культури, молодь, небайдужі жителі селища. Ми переконалися, що інколи не потрібно велику грошову суму, щоб створити людям гарне і радісне свято. Тому у цьому напрямку роботи буду намагатися враховувати ініціативні пропозиції від депутатів, ентузіастів культурно-мистецького життя. Не завадила б спонсорська підтримка, але вона також не дається сама собою.
 
А яка проблема уже встигла здатися Вам непростою, але настільки важливою, що ні за яких обставин не відмовитеся від її реалізації?
 
– Як не дивно, але вирішення земельного питання. Йдеться про здійснення інвентаризації земель, якої до сьогодні так і не маємо на належному законодавчому рівні, виготовлення карти населеного пункту. Звичайно, принагідно постараємося вирішити проблему розмежування земель державної та комунальної власності з розширенням меж селища. Нині уже не можемо виділяти ділянки під індивідуальну забудову, а таких заяв маємо багато. З багатьох причин ця справа вимагає немалого часу, реалізацію низки заходів, оббивання порогів різних інстанцій, але вона є украй важливою та актуальною не лише для виконкому селищної ради, але й для самих наших жителів.
 
Хоча і один - воїн у полі, але легше братися за справи командою. Чи вдалося створити її і чи задоволені першими діями?
 
– Не хотів би зурочити, але сьогодні переконаний у порозумінні та компетентності керівного складу нашого органу. Усі справи колегіально обговорюємо, вислуховуємо думки кожного, сприяємо у реалізації. Це можу ствердити і щодо депутатського складу, від якого уже надійшло чимало слушних  пропозицій, порад, підказок. Є злагодженість і в готовності допомагати реалізувати варті уваги рішення. Тому налаштований на напружену і водночас захоплюючу роботу на новій для себе посаді. Адже йдеться про моє рідне селище, про отчий край моїх дітей...
12 березня 2011р.

Теги: Великий Березний, селище

Коментарі

депутат 2013-03-16 / 12:40:24
козел лише по заграницях шастать з своюв фамиліюв за народні гроші

народ 2013-01-23 / 13:51:43
богдан ти наше повне розчарування

володя 2012-04-14 / 23:36:56
Кирлик і депупутати пів року тому зняли з Березнянського парку з огорожі металеві пролети яких до тепер нема.

василь 2012-04-05 / 13:30:15
а хіба можна землю біля річки продавати чи знає про це прокурор

юля 2012-04-04 / 10:03:43
що Богдан ти патріот пляж позаді суду віддав під забудову до такого мало хтоб додумався бога не боїшся

народ 2011-12-30 / 14:11:27
нашо нам голова брехач?пригрiвся собi зарплата файна,а ви мешканцi гуляйте!в шию гнати козла i всю його шушару!

БЕРЕЗНЯНИ 2011-12-30 / 14:02:51
В 2011роцi селищна рада отримала близько 500 тис,гр,на розвиток селища,Дуже цiкаво куди вони пiшли?Пятиповерхiвки завалюються,криши протiкають.З смiттям проблеми!Напевно всi кошти пiшли на новi вiкна для сiльради?Товариш КИРЛИК майже думать же бюджетнi грошi то його грошi!не нервуйте людей!


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
У Малоберезнянському монастирі отців Василіян День Незалежності України відзначили святковою літургією
» Всі записи