Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття

Військові поховання Великоберезнянського району

Схема військового кладовища «Військове кладовище Волосянка» – Кремянка, 1922 рік
Схема військового кладовища «Військове кладовище Волосянка» – Кремянка, 1922 рік
Військове кладовище в Малому Березному розташоване у північно-західній частині сільського кладовища. Місце останнього спочинку тут знайшло 40 воїнів. Розміри кладовища невідомі. Воно містило 40 окремих могил (в 1936 році – 41 могилу (Dostбl, Jaroslav. Kniћnice KИST. Podkarpatskа Rus (2. vydбnн). 1936)). Відомі імена двох воїнів - Ян Поляні (Jбn Polani) та Йозеф Роганіці (Jуzef Rohanici).
 
Вважається, що більшість з невідомих воїнів, похованих тут, були австро-угорськими солдатами. Військове кладовище, ймовірно, створено в 1916-1917 роках. Нагляд за кладовищем в часи Першої Чехословацької Республіки здійснювало відділення жандармерії Великого Березного.
 
Кладовище спочатку мало вигляд чверті круга. У центрі кладовища знаходились могили двох знаменитих воїнів. Двадцять чотири могили формували зовнішню дугу і по сім, розташовані уздовж бокових сторін-радіусів кладовища. Спочатку на могилах встановили дерев'яні хрести. Кладовище було обгороджене дерев'яним парканом. У такому стані воно знаходилось в період Першої Чехословацької Республіки та протягом Другої світової війни. Тоді, нібито, на місці дерев'яного хреста було встановлено пам'ятник.
 
Кладовище тепер заросло білою акацією, а на його частині вже здійснено цивільні поховання.
 
Військове поховання в Малому Березному знаходиться на єврейському кладовищі поблизу автодороги Убля (Словаччина) – Малий Березний. Похований тут австро-угорський воїн Йозеф Оцкуман, родом із села Бежовце (округ Міхаловце, Словаччина). Єврейське кладовище добре проглядається на місцевості. Військове ж поховання важко знайти, оскільки його розташування не зовсім точно визначено, за-міри були проведені кроками.
 
Військове кладовище у Великому Березному розташоване у північній частині селищного кладовища. Місце останнього спочинку тут знайшло 254 воїни. Розміри кладовища невідомі. Воно містило 98 військових поховань, з яких 92 індивідуальні могили та 6 масових (братських) поховань. Відомі імена двох воїнів – Йожеф Ревес і Ласло Урмаси. Вважається, що більшість з невідомих воїнів, похованих тут, були солдатами австро-угорської армії. Військове кладовище, ймовірно, створено в 1916-1917 рр. Нагляд за ним у часи Першої Чехословацької Республіки здійснювало відділення жандармерії Великого Березного.
 
Військове кладовище складалось з центрального кола, у якому, ймовірно, був розташований центральний хрест. Навколо кільцем знаходилось шістнадцять могил згрупованих по чотири пліч-о-пліч. Тут також поховані двоє воїнів, чиї імена збереглися. Від входу до центрального кругу вела доріжка. Біля неї з обох сторін малися чотири великі масові поховання і сорок вісім окремих могил, розташованих у чотири ряди. Над центральним кругом розташовано ще два масові поховання та двадцять вісім інших окремих могил. Спочатку на могилах були встановлені дерев'яні хрести. Кладовище обгородили дерев'яним парканом. У такому стані воно знаходилося в період Першої Чехословацької Республіки та протягом Другої світової війни. Сьогодні його вже не існує: ліквідовано цивільними перепохованнями. Збереглась тільки одна могила – Йожефа Ревеса, на якій встановлений мармуровий обе-ліск з текстом на угорській мові: ITT NYUGSZIK RЙVЙSZ JУZSEF CS йs KIR. 15. HUSZБR CSAPI LAKOS ЙLT 21. ЙVET HХSI HALБLT HALT 1915 БPRIL. 13 BЙKE HAMVAIRA!.
 
Військове кладовище у Вишці розташоване у північно-східній частині сільського кладовища. Останній спочинок тут знайшло 17 вояків. Відомі імена двох солдатів - Альберт Кіраль (Albert Kirаly) і Калман Кіш (Koloman Kiss) (21-й піхотний полк), інші є невідомими австро-угорськими воїнами. Військове кладовище було засноване у 1923 році ексгумаціями останків воїнів зі схилів гори Студниці (1033 м).
 
Військове кладовище у с. Вишка ІІ знаходиться у масиві гори Студниця на висоті 898 м. Тут поховано 25 вояків. Ми знаємо ім'я тільки одного австро-угорського воїна – Вальтера Вінтернітца (Valtera Winternitza), імена інших воїнів (4 російські і 20 австро-угорських) невідомі.
 
Військове кладовище було засноване у 1923 році, після ексгумації останків воїнів з околиць на висоті 903 і 898 м у масиві гори Студниця.
 
Військове кладовище в с. Лубня розташоване біля перевалу Бескид під Менчілом (1008 м над рівнем моря) на висоті Менчів (789 м) на українсько-польському кордоні. Місце останнього спочинку тут знайшло 715 вояків. На кладовищі 5 масових (братських) могил. Прізвища воїнів невідомі, вважається, що всі поховані тут воїни належали до австро-угорської армії.
 
Військове кладовище, ймовірно, було засноване у 1916-1917 рр. Свій остаточний вигляд отримало у 1923 році.
 
Військове кладовище не вдалося знайти на місцевості. Ймовірно, його було знищено у 50-х роках XX століття при будівництві охоронної смуги державного кордону колишнього Радянського Союзу. Через своє виняткове місце розташування кладовище заслуговує більш докладного дослідження.
 
Військове кладовище в Загорбі знаходиться на вершині гори Черемха (1133 м). Тут поховано 654 вояків. Воно складається з 19 військових поховань (12 індивідуальних і 6 місць масових поховань). Відомі імена 13 австро-угорських вояків.
 
Військове кладовище, ймовірно, було засноване у 1916-1917 роках. Могили розташовані в чотири ряди. У першому ряду по обидва боки є по шість індивідуальних могил. В інших рядах було по дві братські могили. Кладовище довго зберігали у належному стані , ймовірно, його було знищено у 50-х роках XX століття при будівництві охоронної смуги державного кордону колишнього Радянського Союзу.
 
Гора Черемха - одне із місць основних битв Першої світової війни. Цікавими є тексти, які воїни викарбували на скальних виступах. У літературі зберігся наступний угорський текст: "ELESETT BAJTБRSAINK EMLЙKЙRE 1915 APR 12., 19. C.Y.E., 14.SZ" (пам'яті полеглих друзів присвячується 19 піхотний полк, 14 рота, 12 квітня 1915). Кам'яну брилу з даним написом, на жаль, ми не змогли знайти. Але знайдено два інших написи цього ж періоду на двох каменях: 1).MIHALY FERENOVAD KOVACZ   GYULA M... SZU LYMAN 8. MA. 2). 1915    AP. 12TOL. MA8 (K) ORMHAASZ JOZSEF ES INLA – SANDOR LAJOS
 
Військове кладовище у Ставному знаходиться в урочищі Ділок, поблизу крутого повороту автодороги Малий Березний – Ужок. Місце останнього спочинку тут знайшло 285 вояків. Воно складається із 17 військових поховань (7 індивідуальних, 1 мала братська (поховано від 3 до 5 вояків) і 9 великих братських могил).
 
Відоме прізвище тільки одного похованого вояка – капітана Голандера (Holandera) у могилі під номером 1, біля центрального хреста. Військове кладовище, ймовірно, було засноване у 1917-1918 рр.
Військове кладовище мало досить оригінальне розташування могил. Почала його створювати похоронна команда ще під час війни. Тим не менше, воно залишилось незавершеним.
 
Сюди у період Першої Чехословацької Республіки згодом були перенесені останки воїнів із військового кладовища в Жорнаві з розсіяних поховань на територіях сіл Стара Стужиця, Нова Стужиця, Загорб і Ставне. Посередині кладовища біля центрального хреста знаходились чотири індивідуальні могили. Три із них та братська могила у вигляді півкруга утворювали перше коло навколо центрального хреста. Друге коло утворювали чотири масові поховання кожне у формі четвертини круга та одна могила у вигляді квадрата. Навколо центральних могил знаходились також чотири масові поховання, розташовані у два ряди.
 
У 1936 році тут проведено відновлювальні роботи: впорядковано могили, встановлено на них нові бетонні хрести, відремонтовано весь паркан з вхідними воротами. Після впорядкування кладовище освятив місцевий греко-католицький священик . Для вшанування пам'яті загиблих вояків з ужгородського аеропорту прилетів військовий літак і на момент освячення закружляв над натовпом, скинувши безпосередньо біля могил вінок. Кладовище доглядалося до кінця Другої світової війни, а потім прийшло до занепаду. Тепер воно практично зруйноване. На його місці згодом з'явилося цивільне кладовище. Під час дослідження виявлено обеліск з сірого мармуру з наступним текстом: JAN MAR-CJAN WEYTKO Podpulkownik 91-go Dzwinskiego puluku ur. 21.XII. 1864 w-majatku Sopowce zginal na polu chwaly dn. 25.III.1915 pod Nowa Stuzyca
 
Це кладовище можна розглядати як ліквідоване, а могилу Яна Марціана Вейтко необхідно класифікувати як військову могилу.
 
Військове кладовище у ВолосянціКремянка знаходиться біля залізничної станції "Волосянка" на протилежному боці колії. Тут поховано 687 воїнів. Кладовище складається з 29 військових по-ховань (25 індивідуальні і 4 великі братські могили). Відомі імена тільки двох австро-угорських во-їнів – Іштван Дудаш і Крістін  (32 піхотний полк). Невідомими зосталися імена 685 воїнів.
 
Військове кладовище, ймовірно, було засноване у 1916-1917 рр. Спочатку кожна могила була відзначена надмогильним дерев'яним хрестом, а посередині кругових братських могил були розташовані великі центральні хрести. На кладовище можна було ввійти і бічними сходами. Перебувало у належному стані до кінця ІІ Світової війни.
Під час Другої світової війни, тут похований один воїн угорської армії – Іштван Кара († 12 травня 1944) і два солдати радянської армії, чиї імена не збережені.
 
Військове кладовище у Волосянці – Дуранка розташоване біля сільського кладовища. Місце останнього спочинку тут знайшов 101 воїн. Площа кладови-ща становить 719,90 м2 (62,00 x 11,50 м). Воно складається з 95 військових поховань (90 індивідуальних і 5 великих братських могил). Відомі імена одно-го австро-угорського солдата – Фредеріка Кортего (Bedшicha Korteho) (80 піхотний полк) та одного російського – Миколи Васильовича Тропікова (58 піхотний полк). Невідомими є 99 похованих воїнів, із них один німець та троє югославів
 
Біля входу на кладовище був розташований центральний дерев'яний хрест. Відразу ж за ним знаходились три індивідуальні могили (одна з яких датується 1935 роком) і дві братські. Від центрального дерев'яного хреста вела доріжка аж до братської могили в задній частині кладовища. Уздовж доріжки у вісім рядів було розташовано вісімдесят дві індивідуальні та дві братські могили. За братською могилою в задній частині кладовища знаходилось ще п'ять індивідуальних могил. Спочатку кожен надгробок був відзначений дерев'яним хрестом, а на всіх братських могилах встановили більші дерев'яні хрести. Кладовище було обгороджено дерев'яними стовпами з колючим дротом, встановлено дерев'яні вхідні ворота. Кладовище зберігалося у належному стані до кінця Другої світової війни.
 
Військове кладовище Ужок І – Ужоцький перевал знаходить-ся на Ужоцькому перевалі. Тут поховано 363 воїнів. Воно складається з 54 військових поховань (49 індивідуальних і 5 великих братських могил). Відомі імена 43 солдатів, з яких 35 – австро-угорські та 8 – російські. Невідомими є 99 похованих воїнів, із них два угорці, двоє поляків та троє румунів.
 
Вхід на кладовище – через центральні сходи. Над ними є круг з початковими 33 індивідуальними могилами і центральним пам'ятником, який встановили пізніше. Інші могили розташовані з однаковим інтервалом по всій території кладовища.
 
У кутку кладовища, в напрямку до Сянок, є окремий круг без могил, на якому спочатку мав бути встановлений пам'ятник – статуя австро-угорського воїна. Це кладовище найкраще збережене у всій Ужанській долині. Завдяки своєму розташуванню та важливості заслуговує більш докладного дослідження і реконструкції.
 
Військове кладовище Ужок ІІ розташоване на сільському цвинтарі поблизу дерев'яної церкви. Місце останнього спочинку тут знайшли 115 воїнів. Кладовище складається з 6 військових поховань, з яких 5 індивідуальних та 1 братська могила. Відомі імена тільки двох воїнів – авст-ро-угорський солдат Франтішек Брезнік (Frantisek Breznik) (87 піхотний полк) та чехословацький солдат Йозеф Свобода (Jozef Svoboda) (36 піхотний полк). Невідомі імена 113 воїнів, ймовірно, австро-угорських. Індивідуальні могили були створені у 1923 році. Військове кладовище утворює братська могила, яку створила похоронна команда. На ньому встановлено центральний дерев'яний хрест. Біля нього поховані воїни у індивідуальних могилах (останки ексгумовані у 1923 році). Серед них – Йозеф Свобода, який загинув 22.05.1919р., можливо, при обороні східного ко-дону новостворюваної Чехословацької Республіки.
 
Експедиція відвідала і задокументувала 11 військових кладовищ та одне військове поховання періоду Першої світової із всіх 20 військових кладовищ цієї війни і 7 військових поховань Великоберезнянщини
 
Вдалося, передусім, задокументувати поточний стан найбільш відомих кладовищ – Ужок І – Ужоцький перевал, Волосянка – Кремянка, Волосянка – Дуранка, Ставне – Ділок, Лубня – Менчів, Загорб – Черемха та Великий Березний. Найкраще збереженим і доглянутим серед них є військове кладовище Ужок І на Ужоцькому перевалі.
 
Відносно добре збереженими є військові кладовища Во-лосянка – Кремянка та Волосянка – Дуранка.
 
Не вдалося точно визначити на місцевості військові кладо-вища Вишка ІІ – Студниця, Лубня – Менчів і Загорб – Черемха. Як зазначалося, військові кладовища Лубня – Менчів і Загорб – Черемха, можливо, були ліквідовані при будівництві оборонної смуги державного кордону колишнього Радянського Союзу. Можна розглядати як втрачені військові кладовища Ставне – Ділок та Великий Березний, які зникли після цивільних перепоховань.
 
Зважаючи на відновлення та рівень догляду, заслуговують на увагу найбільш відомі військові кладовища – Ужок І – Ужоцький перевал (реконструкція з установкою надмогильних хрестів, відновлення імен воїнів, похованих тут), Волосянка – Кремянка (повне відновлення), Волосянка – Дуранка (повне відновлення) і Загорб – Черемха (повне відновлення).
Рекомендується також, з метою збільшення кількості цікавих об'єктів для туристів, реконструкцію військових кладовищ Вишка ІІ – Студниця та Лубня – Менчів.
 
Експедиція пройшла місцями боїв – хребтом Студниці та субальпійській луці Черемхи. Ми також відвідали впорядковане військове кладовище Лубня (знаходиться справа перед Лубнею), де поховані воїни угорської армії, які загинули під час Другої світової війни...
13 березня 2011р.

Теги: військовий, поховання, воїн, могила, кладовище, солдати


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
У Малоберезнянському монастирі отців Василіян День Незалежності України відзначили святковою літургією
» Всі записи