Закарпатська Великоберезнянщина приваблює чистотою незайманості природних ландшафтів

Закарпатська Великоберезнянщина приваблює і зачаровує не тих, хто полюбляє популярні рекреаційні заклади, комфортні і всіма знані туристичні маршрути. З краєвидами та історично-культурними пам'ятками Великоберезнянщини цікаво знайомитися тому, хто вміє оцінити чистоту незайманості природних ландшафтів, кого захоплює дух першовідкривачів, що воліють милуватися первозданною Творцем красою наодинці з нею.

Закарпатська  Великоберезнянщина приваблює чистотою  незайманості природних ландшафтів

А скільки сюрпризів очікує тих, хто підніметься на верхів'я бескидів і полонин, поспішить на побачення з вранішнім сонячним промінням у володіння пралісів, які збереглися на крутосхилах гірських масивів району!

Можливість саме інтимного знайомства з дивосвітом природи, яка має і патентоване визнання, адже значна частина Великоберезнянщини представляє територію міжнародного біосферного заповідника "Східні Карпати", забезпечать мандрівникам і туристам невеликі туристично-рекреаційні заклади, які вплелися у архітектурні традиції Верховини, стали вартовими незворушного зеленого лона Карпат. Тут по-родинному затишно і негучно, адже лісову тишу краще слухати, аніж полохати голосними і яскравими витворами сучасного світу.

У природних володіннях краю чимало мінеральних джерел, які зцілять від утоми, напоять енергією чистоти, багато рослинних реліктів, котрі збагатять пізнання нескінченного розмаїття зеленого дивосвіту, застигли у прагненні долати плинність століть дерев'яні церкви, не спиняють свого плину гірські річки та потоки. Незворушна поважна старовина очікує кожного, хто захоче податися у невеличкі віддалені гірські села, пройтися їх околицями та завітати до осель, де не линяють на рушниках і скатерках правічні верховинські орнаменти. Усієї цієї краси ще не торкнулася безжальна рука цивілізації, тож кожен турист і мандрівник може причаститися природної цноти.

Культура і масові заходи

Найкраще вирізняють звичаї та культурні надбання кожного краю свята, у котрих відкривається творча неповторність його жителів, яка передається традиціями з покоління до покоління.

Великоберезнянщина береже багато звичаїв, яких не стерли вітри століть, донісши до сучасності. Вони засвідчують і трудівничі традиції горян, що випасають на полонинах вівці та худобу, релігійні вірування, яких не сколихнули ніякі атеїстичні шторми і хвилі, душевну красу, що не линяла від злиднів і бід. Вслухайтеся у колядки, яких почуєте лише у наших селах, щедрівки, що здатні зворушити найбайдужіших, пісні, що мають подолати низинні перепони між бескидами і переконаєтеся, що вибухає творча неповторність і у краях, які не вміють представити її голосно світові. Хоча гріх скаржитися району на співочі таланти, яким аплодують не лише в Україні, а й за морями та океанами. Достатньо побувати на щорічному святі бетлегемських колективів і колядницьких груп або на фестивалі "Верховинські візерунки", інших масових подіях, щоб мелодії та танцювальні ритми жителів Ужанської долини стали незабутнім карбом зустрічей з дивосвітом народного мистецтва.

Ще не перевелися у краї аматори народної творчості, які знають ціну мистецьких здобутків отчої землі і при підтримці владних структур та працівників культосвітньої ниви пропагують їх зі сцени та виставкових стендів.

Ще більше поталанить тому, хто потрапить на іменини населених пунктів, де представляється не лише пісенна неповторність кожного села, а й майстерність газдинь, що готують місцеві страви, витвори народних умільців, що прикрашають будні яскравими доторками творчо піднесеної душі.

Неповторним плетивом орнаменту верховинського краю стають виставки художників, різьбярів, інкрустаторів, вишивальниць, які вражають летом фантазії та уяви, що прагне піднести людей понад горами та верхів'ями. Усі ці скарби бережуться і в шкільних музеях, і в храмах, і в оселях горян. Вони збагатять враження кожного, хто скористається нагодою близького знайомства.

20 червня 2010р.

Теги: рекреаційний, турист, заповідник


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи