Підприємствами, що боргують зарплату працівникам, на Великоберезнянщині зайнялася прокуратура

Питання із погашення заборгованостей на колись найбільших промислових підприємствах не сходять з порядку денного нарад і засідань районної влади Великоберезнянського району. Сотні людей, колишніх працівників, не мають змоги отримати зароблені тут гроші, крім цього, підприємства стали боржниками Пенсійного та інших фондів, податкової служби. Таким чином вони грубо порушують діюче законодавство.

Підприємствами, що боргують зарплату працівникам, на Великоберезнянщині зайнялася прокуратура

Злісними боржниками зайнялися органи прокуратури. Коментує помічник прокурора району, юрист 3 класу Микола Ворон:

- Підприємство ВАТ АФ "Яворник" станом на першого червня нинішнього року допустило заборгованість із виплати заробітної плати працівникам в сумі 150 тисяч гривень. Заборгованість до Пенсійного Фонду становить 1 млн. 325,8 тис. грн., в тому числі заборгованість по збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій – 807,9 тис. грн.;  недоїмка  - 517, 9 тис. грн. ( з них, страхові внески – 362,4 тис.грн.). Разом з тим, підприємством оскаржено суму в розмірі 343,1 тис. грн. по сплаті страхових внесків до Закарпатського окружного адміністративного суду.
 
Підприємством також допущено заборгованість щодо сплати  податків на загальну суму 35,7 тис. грн. (з них: податок з транспортних засобів – 14 тис. грн. і 21, 6 тисячі гривень земельного податку ).

Прокуратурою району протягом 5 місяців нинішнього року вживались певні заходи щодо усунення порушень, які допустило підприємство- боржник. Зокрема, заявлено до Великоберезнянського районного суду 127 заяв про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати на загальну суму 228 тис. Грн. На сьогодні можна сказати, що із вказаних заяв задоволено 74 на суму 104 тис. грн., реально вже стягнуто 78 тис. грн.

Прокуратура району проводить роботу щодо погашення заборгованостей на ВАТ  АФ "Яворник" і іншими методами. Зокрема,  керівництву підприємства внесено 6 приписів, в тому числі щодо усунення порушень вимог Закону  України "Про оплату праці" - 2 приписи, щодо погашення заборгованості по виплаті заробітної плати на загальну суму 84,1 тис. грн.; щодо погашення заборгованості із сплати страхових внесків до управління Пенсійного фонду України у Великоберезнянському районі – 1 припис на суму 25 тис. грн. Щодо сплати податків внесено 3 приписи: по сплаті заборгованості з власників транспортних засобів на суму 9,4 тис. грн..,  земельного податку - 12,1 тис. грн. та податку з доходів фізичних осіб  в сумі – 19,9 тис.грн.

Буквально нещодавно, 9 червня нинішнього року прокурором району  порушено кримінальну справу за ст.175 КК України стосовно службових осіб ВАТ АФ "Яворник". Тому є всі підстави сподіватися, що справа із погашенням заборгованостей на цьому підприємстві дасть відповідні результати.

Серед найбільших боржників у районі і КП "Великоберезнянське ВУЖКГ". Станом на 1 червня нинішнього року тут допущено заборгованість з виплати заробітної плати на суму 81, 3 тис. грн. Прокуратура району провела тут перевірки, було  внесено керівництву підприємства припис щодо виплати заборгованості по заробітній платі на суму 17,8 тис. грн. За результатами розгляду припису працівникам підприємства виплачено заборгованість по заробітній платі на суму  17,8 тис. грн.. Крім цього,  проводиться перевірка в порядку ст.97 КПК України.

Наступний божник - Великоберезнянський консервний завод. Станом на 1 червня це підприємство допустило заборгованість з виплати заробітної плати на суму 67 тис. грн. Знову ж таки прокуратурою району керівництву підприємства внесено припис, за результатами розгляду якого наразі виплачено заборгованість в сумі 15 тис. грн.  На даний час триває процедура ліквідації підприємства.

Відомо, що КП "Центральна районна аптека №7"  із січня нинішнього року не працює. Керівництво допустило заборгованість із виплати заробітної плати на суму 12, 4 тис. грн. Таке порушення законодавства спонукало   прокуратуру району готувати матеріали про звернення до суду з позовами щодо стягнення заборгованості із виплати заробітної плати.

Крім названих підприємств – боржників працівники прокуратури району проводили перевірки і в інших господарюючих суб’єктів , які допустили заборгованість із сплати страхових внесків до Пенсійного фонду. Так, внесено 7 приписів на 102 тис. грн., їх  вже розглянуто, а кошти відшкодовано.

За пять місяців нинішнього року прокуратура району пред’явила до Закарпатського окружного адміністративного суду 12 позовів в інтересах держави. Мається на увазі управління Пенсійного фонду України у Великоберезнянському районі щодо стягнення заборгованості по збору на обов’язкове державне пенсійне страхування по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій на загальну суму 120,5 тис. грн. На сьогодні задоволено два позови на 25,7 тис. грн., решта ще розглядається.

19 червня 2010р.

Теги: зарплата, боржник, працівник, прокуратура


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи