У Чорноголові відбулася виїзна нарада керівництва виконавчої влади Великоберезнянщини

Нове керівництво районної виконавчої влади вирішило взятися за виконання загальнорайонного комплексу завдань піднесення соціально-економічного розвитку, забезпечивши реалізацію його складових - програм окремих територіальних громад. Про це засвідчила і нарада, яку проведено під головуванням першого заступника голови РДА Василя Кірика у Чорноголові.

Системний аналіз виробничої та соціальної ситуації у населеному пункті зробили начальники управлінь та відділів РДА, районних служб, актив місцевого органу самоврядування. У заході взяли участь депутати сільради, підприємці, керівники установ та організацій, які діють на території села.
 
Відкрив нараду-зустріч перший заступник голови РДА Василь Кірик. Виступаючий зазначив, що кожна територіальна громада повинна визначитися, які напрямки соціально-економічного розвитку є для неї ефективними та перспективними. Йдеться про відкриття нових виробництв, розширення сфери обслуговування, залучення інвестицій і ін.. Розумніше потрібно використовувати наявний природний потенціал, традиційні виробництва, наявні трудові ресурси. З врахуванням цього варто підтримувати і розвиток малого підприємництва, яке здатне значною мірою вирішити і проблему зайнятості населення, і збільшення надходжень до місцевих бюджетів.
 
Відтак з інформаціями про пошук додаткових джерел дохідної частини казни сільської ради  виступили  начальник відділу доходів та фінансів галузей виробничої сфери фінансового управління РДА Наталія Микитич, сільський голова Сергій Пильник, начальник відділу земельних ресурсів у Великоберезнянському районі Ірина Пугач. Доповідачі наголосили, що Чорноголова та її околиці є інвестиційно привабливими, особливо у сфері туризму та рекреації. Відпочиваючих можуть привабити мінеральні джерела, мальовничі ландшафти, дикоростучі плоди та лікарська сировина. Адже минулого року на території села діяли 6 приймальних пунктів із заготівлі грибів та дикоростучих плодів.  У цій справі можна знайти ще і додаткові резерви, вживши певних організаційних заходів. Прикладом пошуку залучення інвестицій у розвиток населеного пункту може слугувати проект будівництва міні-гідроелектростанції на річці Лютянка, який подано на обласну виставку інвестиційних пропозицій.  Вдумливіше треба поставитися до підтримки малого підприємництва, яке сьогодні вичерпується 7 закладами торговельного обслуговування та одним автоперевізником. Цей перелік доцільно б продовжити хоча б міні-закладами сфери обслуговування та зеленого туризму.

Наскільки здатне поліпшити соціально-економічне становище територіальної громади ефективне і продумане використання земельних угідь, повідомили у своїх виступах начальник відділу земельних ресурсів у районі Ірина Пугач та сільський голова Сергій Пильник. Більшість угідь є власністю лісогосподарських підприємств та  жителів села, які займаються особистим господарюванням. Усі пайовики (160 осіб) уже отримали державні акти на право власності. Орендують земельні ділянки лише три приватні підприємці, одна з них уже підготовлена для продажу. Було продано раніше також одну ділянку площею 0, 025 га для здійснення комерційної діяльності приватному підприємцю. Територіальна громада має ще у своєму розпорядженні 1034, 7 га земель запасу та не наданих у постійне користування.  Це – резерв для організації аукціонів та поповнення місцевої казни. Однак справа упирається якоюсь мірою у відсутність необхідних коштів для здійснення нормативної  грошової оцінки земель, які можна відтак виставити на продаж.
  
Немале гірське село має давні традиції з відгодівлі худоби та сільськогосподарського виробництва, народних ремесел, які при розумній організації можуть стати джерелом доходів. Аграрне підприємство – ТОВ "Нива" перебуває нині у стані ліквідації, отже, доцільно подбати про розвиток фермерства чи відкриття якогось спеціалізованого кооперативу. Адже Чорноголова – одне з сіл району, де зростає поголів’я  худоби, продовжують утримуватися бджолосім’ї. До послуг особистих селянських господарств 7 тракторів та 35 вантажних автомобілів, які є власністю жителів села. Наявна техніка дозволяє виконувати сільгоспроботи у потрібному ритмі. На це звернув увагу учасників наради начальник відділу агропромислового розвитку РДА Олексій Янковський.  Доповнюючу інформацію подав сільський голова Сергій Пильник.
 
Опісля відбувся зацікавлений обмін міркуваннями щодо пошуку застосування інших можливостей соціально-економічного розвитку  Чорноголови, у якому свої зауваження та пропозиції висловили керівники установ та організацій села, приватні підприємці. Порушувалися питання деяких нюансів передання в оренду та продажу земель, участі у грантах, у тому числі міжнародних, активізації громадської позиції жителів населеного пункту тощо. Відчувалося, що актив територіальної громади з уболіванням ставиться до перспектив поліпшення зайнятості населення, вирішення низки соціальних та культурно-освітніх завдань. Найпредметніше було обговорено шляхи покращення інвестиційної привабливості гірського села та його околиць, у зв’язку з цим і плюси, очікувані від будівництва малої гідроелектростанції.

18 червня 2010р.

Теги: Чорноголова, сільрада, громада


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи