Часточку крові - для здоров'я ближнього

14 червня - Всесвітній день донорів крові

Часточку крові - для здоров'я  ближнього

Той, хто вирішив стати донором,  робить дуже відповідальний вибір. Ще вчора  відповідав тільки за стан свого здоров'я, а сьогодні  вже і за самопочуття інших людей. Відтепер у його життя з'явився особливий, невідомий раніше сенс - дарувати здоров'я тим, хто потрапив в біду, і знаходити таким робом „кровних хрещеників” - братів, сестер, дітей. У нашому районі таких десятки, багатьом присвоєно звання "Почесний донор України". До них звертаються тоді, коли потрібно рятувати чиєсь життя.

Сьогодні донорство стало почесною справою багатьох людей, які готові поділитися з кожним, хто потрапив у біду,  часточкою своєї крові. На Великоберезнянщині серед них годиться згадати Василя В’язача, Валентину Малиновську-Боднар, Ольгу Сивак, Любов Лангвізер, Анатолія Строганова, Ірину Чулей, Тетяну Сенич, Тамару Близнець, Івана Ціприча, Марію та Ганну Данило, які не один рік виконують обрану можливість допомагати ближнім. Хорошими донорами з огляду на особливості цієї справи є медики, котрі здають свою кров інколи у екстремальних ситуаціях, оперативно відгукуючись на таку потребу. Успішно поєднують свій професійний фах з добровільною благородною місією працівники та ветерани лікувальних закладів нашого району Іван Готра, Марія Грезанич, Тетяна Янічко, Марія Панькович, Марія Цап та багато інших. Заслуговує на щире вдячне слово пацієнтів, які скористалися допомогою донорів, і старша медсестра районного пункту  переливання крові Ганна Брензович, котра також постійно здає кров для потреб хворих. Відрадно, що до ветеранів донорської справи приєднується і молодь, котра усвідомлює важливість підтримки хворих, які опиняються у становищі, коли недостатньо професіоналізму медиків  та приписаних ними лікувальних препаратів та процедур.

Донор несе надію і здоров'я десяткам людей. Тому він не може ризикувати собою заради сумнівних задоволень - він повинен завжди пам'ятати, що серед його реципієнтів немало дітей і породіль. Тому, якщо Ви вирішили стати донором, то необхідно навчитися берегти себе заради інших. Здоровий спосіб життя донора включає правильне харчування і прийом вітамінів, відмову від надмірного вживання алкоголю, бажано - і куріння, дотримання інтервалів між здаванням крові. Важливо, щоб благородна справа не заподіяла шкоди ні донору, ні реципієнту. Якщо Вас щось турбує у самопочутті, обов'язково порадьтеся з лікарем на пункті переливання крові. При дотриманні простих правил донорство буде корисним для  здоров'я і може на довгі роки стать стилем життя. Адже якщо людина - донор, то вона здорова.

Не можна бути донорами старшим 60 років, тим, хто перехворів на малярію, вірусний гепатит, бруцельоз, туберкульоз, сифіліс, є носієм ВІЛ або СНІД, хто хворіє на алергію, рак. Лише з дозволу лікаря здають кров ті, у кого підвищений чи знижений тиск, мало гемоглобіну, є хвороби серця, легень тощо.

У нашій державі кров не вважається предметом купівлі-продажу. Гроші, які людина одержує на пункті переливання, є компенсацією за обід.. Донори, які безоплатно здали кров у кількості 40 разових максимально допустимих доз або плазму крові в кількості 60 таких доз, незалежно від часу їх здачі, набувають статусу почесного донора України. Таким особам видається відповідне посвідчення і вручається нагрудний знак "Почесний донор України" в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України. Відповідно до статті 13 закону почесні донори України мають право на: безплатне позачергове зубопротезування (за винятком зубопротезування з використанням дорогоцінних металів) у закладах охорони здоров’я, заснованих на загальнодержавній та комунальній власності; пільгове придбання ліків (зі знижкою 50% їх вартості) за рецептами, виданими закладами охорони здоров’я, заснованими на загальнодержавній та комунальній власності; безплатне забезпечення донорською кров’ю та її препаратами, необхідними для їх особистого лікування, за рецептами, виданими закладами охорони здоров’я, заснованими на загальнодержавній та комунальній власності; першочергове придбання за місцем роботи або навчання путівок для санаторно-курортного лікування та першочергове лікування у закладах охорони здоров’я, заснованих на загальнодержавній та комунальній власності; позачергове забезпечення у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України, протезами та іншими протезно-ортопедичними виробами; використання чергової щорічної оплачуваної відпустки у зручний для них час; отримання надбавки до пенсії у розмірі 10% від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць; отримання пільгових позик для будівництва індивідуального житла відповідно до законодавства.

Асоціація  молодих донорів України пропагує і розвиває безоплатне здавання крові в нашій державі, як це робиться у всіх цивілізованих країнах. Адже бажання легкого заробітку може привести на пункт переливання крові людей, які є небезпечними для майбутніх реципієнтів.

Тисячі хворих зобов'язані своїм здоров'ям і навіть життям не тільки лікарям, а й людям, які подарували їм часточку своєї крові. Тому не вагайтеся з прийняттям рішення щодо вступу до лав донорів: даруйте здоров'я та будьте здорові!

Людмила Рогач, в. о. трансфузіолога Великоберезнянської районної лікарні

18 червня 2010р.

Теги: донор, кров


Карпатська зірка
Публікації:
/ 1В Ужгороді перевіряли, як водії реагують на спецсигнали поліцейських та "Швидкої"
/ 2Вузькоколійки Великоберезнянщини
/ 2Влада Великоберезнянщини спробувала розібратися зі сміттям
На Великоберезнянщині провели нараду по здешевленню хліба
На Великоберезнянщині відбулася сесія райради
Військові поховання Великоберезнянського району Закарпаття
На гірськолижному курорті Красія оголосили «оксамитовий сезон»
Олександр Кулик: «На Великоберезнянщині дільничним інспекторам роботи вистачає...»
/ 7Богдан Кирлик, селищний голова Великого Березного: «Я не йшов на вибори мрійником…»
/ 1Туристичний успіх Закарпаття - у виробленні єдиної, хоча і різновекторної, стратегії
Микола Палко: "Надмарафонські пробіги навчили мене йти і долати"
У католицьких храмах Великоберезнянщини пройдуть богослужіння, приурочені дню хворих
Сформовано нове керівництво Великоберезнянської райдержадміністрації
/ 1На Великоберезнянщині пройшла експедиція по місцях військових поховань
Великоберезнянська прокуратура порушила дві кримінальні справи проти наркоторгівців
Відбудеться 16 тур чемпіонату Великоберезнянщини з футболу
День села відсвяткували жителі великоберезнянської Заброді
Великоберезнянщина приймала ігри першості «Дитячої ліги» Закарпаття з футболу
З початку року чопські прикордонники затримали більше двохсот нелегалів
/ 1В селах Великоберезнянщини уздовж траси Ужок - Мирча з'явилось вуличне освітлення
11 вересня на Великоберезнянщині відбудуться матчі туру першості району з футболу
Оновлення нормативної грошової оцінки земельних ділянок потребують 27 сіл Великоберезнянщини
На Великоберезнянщині обговорили проведення полювання у мисливський сезон 2010-2011 років
На Великоберезнянщині змагалися ветерани футболу
На Великоберезнянщині відбудеться товариський матч до 50-річчя тренера ФК "Закарпаття" Іваниці
» Всі записи