Підсумки 12 нових якостей громадянського суспільства Закарпаття у 2012 році

Організації громадянського суспільства (ОГС) Закарпаття у 2012 році навряд чи суттєво зросли кількісно. Проте відбулась якісна зміна сутності як їх «внутрішньої», так і «зовнішньої» діяльності.

Підсумки 12 нових якостей громадянського суспільства Закарпаття у 2012 році

Зрослі відповідальність, професіоналізм і громадянська позиція – ті ключові і нові  якісні ознаки, що з’явились у діяльності багатьох ОГС краю. Які причини цієї тенденції? На наш погляд, це зниження рівня суспільної довіри до політичних партій загалом і здорова громадянська реакція на ті виклики і загрози, які несе в собі сповзання країни до авторитаризму, системної кризи і тотальної корупції. Ці виклики проявляються не лише у центрі, а й у регіоні і на місцях. Наведена нижче коротка характеристика нових якостей ОГС, звісно, лише умовно відповідає структуруванню з числом 12. Насправді важливими є сутність нових якостей закарпатських ОГС.

Координація зусиль 

У березні 2012 року за ініціативою Закарпатського клубу інтелектуалів «Срібна Земля» 14 громадських органі­зацій краю природоохоронного спрямування утворили відкрите Регіональне об’єднання – «Форум екологічного порятунку Закарпаття» (нині число ОГС в об’єднанні зросло майже вдвічі). Поштовхом до утворення Форуму стало сумнозвісне рішення обласної ради щодо затвердження схеми  розташування 360 малих ГЕС на річках Закарпаття. 

Впродовж наступних 9 місяців увага учасників Форуму спрямовувалась  і на інші суспільно-резонансні події: незаконне  вирубування дерев у Боздоському парку і поблизу селища Буштино;  порушення законів при веденні геологорозвідувальних і промислових робіт поблизу  сіл Мужієво Берегівського ра­йону та Косівська Поляна Рахівського району; забруднення довкілля сміттєзвалищами у Рахівському і Тячівському ра­йонах; недостатня діяльність  влади по вирішенню екологічних проблем селища Солотвино.

У червні 2012-го за ініціативою Громадської ради при Закарпатській ОДА вперше в Україні утворена Координа­ційна рада голів громадських рад при органах державної влади Закарпатської області. Це дозволило створити організаційні й інформаційні передумови як для обміну досвідом, так і для координації діяльності  громадських рад при органах влади в області.

У серпні 2012 року утворена коаліція ОГС «Громадськість Закарпаття – за чесні вибори і спроможних народних депутатів», до якої увійшли близько 70 громадських  організацій краю (за форматом і завданнями коаліції  – вперше в Україні). Нині коаліція  змінює свої цілі на громадський моніторинг  діяльності народних депутатів від Закарпаття у парламенті  та діяльності депутатів обласної ради.

У грудні 2012 року об’єднали свої зусилля Закарпатське регіональне від­ділення Асоціації міст України, обласне відділення Асоціації сільських і селищних рад України, Асоціація міст, селищ і сіл «Закарпаття – ХХІ століття» та Громадська рада  при Закарпатській ОДА і Координаційна рада голів громадських рад при органах державної влади Закарпатської області. Нове міжінститу­ційне об’єднання – Дорадча рада недержавних  об’єднань Закарпаття по діалогу з органами державної влади – також утворене вперше в Україні.

Громадські експертизи

Об’єднані ОГС Закарпаття у 2012 році у пріоритетному завданні моніторингу рішень і діяльності влади вперше  виходили з необхідності забезпечення висококваліфікованих і детальних громадських правових експертиз владних рішень – чи не єдиного потужного ін­струмента відстоювання інтересів громад. Задля вирішення най­більш резонансних проблем громадські експертизи готувались через профільні комісії Громадської ради при ОДА, зокрема: про критичний стан реалізації Регіональної стратегії розвитку Закарпаття до 2015 року; про неправомірність надання нових дозволів на геологічну розвідку і промислове видобування  золота на вже екологічно забруднених територіях поблизу Мужіївського золоторудника; про порушення законів при затвердженні Схеми розташування 360 малих ГЕС на річках Закарпаття та інші. Ставка на громадські експертизи ви­явилась ефективною і себе повністю виправдала.

Звернення до судів 

Подібні звернення більшість ОГС (на відміну від практики демократичних країн), на жаль, все ще вважають крайнім заходом – коли вичерпані інші можливості впливу на рішення, ді­яльність чи бездіяльність влади і посадових осіб. Правда, в Україні нині до цього додається ще й загальна суспільна недовіра до судів і правоохоронної  системи. Проте найактивніші представники ОГС Закарпаття, базуючись на результатах громадських експертиз, здій­снили такі заходи: у липні 2012 року виграли суд у Закарпатської обласної ради по скасуванню  її рішення щодо Схеми розташування  360 малих ГЕС на річках Закарпаття;  ініціювали порушення кримінальної справи по вирубуванню дерев у Боздоському парку; домоглись позапланової перевірки Держ­служби з геології  та надр України геологічних робіт поблизу села Косівська Поляна; ініціювали офіційну реакцію міжнародної спільноти щодо екологічного забруднення важкими металами територій поблизу с.Мужієва на укра­їнсько-угорському прикордонні. Всі звернення були обґрунтованими і спричинили належний вплив на усунення правопорушень.

Кількість перейшла  у якість

ОГС Закарпаття і в минулі роки здій­снювали  високоінтелектуальну розробку і практичну реалізацію актуальних проектів регіонального і місцевого розвитку через залучення грантових коштів програм транскордонного співробітництва (ТКС). Та саме  у 2012 році досягнуто як рекордних кількості і обсягу проектів ТКС (кілька десятків проектів  загальним обсягом у десятки мільйонів євро), так і їх  високої якості та  актуальності тематики. Достатньо зауважити, що  за тематикою грантові проекти закарпатських ОГС у найближчі роки ніколи б не були реалізовані за державний чи місцеві бюджети. Зокрема, мова йде про проекти: інноваційного розвитку регіону; впровадження енер­гоощадних та енергоефективних технологій; розвитку сфери туризму й оздоровлення; вирішення нагальних  екологічних проблем; навчально-консультаційної й інституційної підтримки розвитку малого і середнього бізнесу; реконструкції  об’єктів  історико-архітектурної спадщини та освітньої сфери; вдосконалення систем транскордонної статистики і створення міжнародних ін­формаційних систем ТКС;  вдосконалення навчально-виховного процесу в шко­лах і дошкільних закладах; формування партнерських мереж ТКС мас-медіа; інституційне оновлення діяльності Карпатського єврорегіону; розвитку мультиетнічної культури Закарпаття; розробки Стратегії українсько-словацького ТКС тощо. 

Регіональна програма 

Завдяки ініціативам ОГС і Громадської ради при Закарпатській ОДА область вперше матиме таку Програму на 2013–2016 роки (після затвердження сесією облради у грудні 2012 р.). При цьому  ОГС почали розробляти Програму ще за 8 місяців до урядової постанови, яка рекомендує областям проводити  конкурсний відбір проектів розвитку, що їх виконуватимуть ОГС. Річні обсяги коштів обласного бюджету на реалізацію проектів розвитку з дольовою участю ОГС складають 635 тис. грн. (у 3–4 рази менше, аніж, до прикладу, у Вінницькій чи Львівській областях, але сам факт появи Програми – значний успіх ОГС).

Нові рівні  

Громадська експертиза  ОГС Закарпаття щодо порушень у реформуванні «Укрзалізниці» спричинила серйозні зміни у цьому процесі на урядовому рівні і отримала схвальні відгуки в усій галузі й у громадськості України. У червні 2012 року ОГС Закарпаття ініціювали всеукраїнське обговорення проблеми  будівництва малих ГЕС у Карпатах в Комітеті з питань екологічної політики Верховної Ради України, в якому взяли участь більше 80 експертів, парламентаріїв, урядовців і громадських активістів із західних регіонів країни. Висновки громадської експертизи з цієї проблеми, виконані двома комісіями Громадської ради при Закарпатській ОДА, визнані найбільш фаховими і змістовними та покладені в основу резолюції парламентського Комітету. Представники ОГС Закарпаття у 2012 році брали активну участь у десятках важливих міжнародних форумах, у т.ч. в черговому Форумі громадськості країн Східного Партнерства, що відбувся у Стокгольмі у листопаді 2012 року.

Діловий  стиль  

На відміну від багатьох інших громадських рад при органах державної влади в різних регіонах  України, Громадська рада при Закарпатській ОДА уникла внутрішньої конфліктності, полі­тизації і конфронтаційності, хоча й складається із більше як 90 ОГС краю. Не справдились і полярні прогнози: Громадська рада не зайняла  ані критиканської позиції, ані позиції повного «одобрямса» діяльності влади. Після формування у 2011 році десяти галузевих  комісій, затвердження стратегії діяльності і утворення інституту залучених експертів, Громадська  рада у 2012 році планомірно працювала, ефективно використовуючи механізми діалогу з владними структурами і громадського моніторингу.

Інформаційні технології

Досягнення ефективності діяльності мереж, коаліцій, громадських рад та інших об’єднань ОГС Закарпаття «горизонтальними» зв’язками у 2012 році було б просто неможливе без продуманого й цілеспрямованого інформа­цій­ного обміну на основі сучасних технологій ІСТ. Цьому сприяла і стратегія формування базових ВЕБ-сайтів для об’­єднань ОГС.

Творчі  спілки 

Йдеться про обласні відділення чи осередки національних – Спілки художників України, Спілки письменників України та Спілки журналістів України. Якщо перші дві нині  очолюють активні, творчі і відомі особистості – Борис Кузьма і Василь Густі, то навесні  на звітно-виборних зборах в облорганізації Національної Спілки журналістів України стався серйозний конфлікт між великою групою авторитетних членів Спілки та її керівником – 78-річним Д.Воробцем, який захотів втретє очолити організацію. У конфлікті дійшло до судового роз­гляду нереєстрації владою новоствореної ор­ганізації журналістів. При цьому журналісти виграли, і на черзі апеляційний розгляд справи… Між тим, поді­ями року для демократично налаштованих журналістів стали щомісячний випуск за­снованого ними професійного видання «Журналіст Закарпаття» та активна  грантова діяльність утвореного Європейського медіа-центру.

Лише два штрихи до колективного портрета творчих спілок Закарпаття: члени письменницького об’єднання гостро і публічно виступили проти т.зв. «мовного закону», а об’єднання художників розробило і пролобіювало через Громадську раду при Закарпатській ОДА проект створення Історико-культурного центру «Жупанатська гора».

Співпраця з мас-медіа... 

Критеріями міцності такого фундаменту є відданість як ОГС, так і ЗМІ принципам демократії і свободи, у т.ч. щодо незалежної і вільної преси та морально-етичної журналістики. Здійснений коаліцією «Громадськість Закарпаття – за чесні вибори і спроможних народних депутатів» впродовж п’яти місяців 2012 року передвиборний моніторинг публікацій у 14 регіональних ЗМІ про перебіг виборчої кампанії засвідчив  про існування серйозних проблем з тенденційністю, замовним характером і упередженістю публікацій в багатьох  партійних, приватно-партійних і навіть за­снованих владою газетах. Однак ряд регіональних видань змогли уникнути цього негативу, і ОГС активно з ними співпрацювали під час виборчої кампанії.

...та з Асоціацією міст України

Активно діюче з 2000 року і одне з кращих в Україні Закарпатське РВ АМУ було кадрово й організаційно знищене після муніципальних виборів осені 2009 року за негласною вказівкою однієї з впливових партійних структур області. Після майже дворічної вимушеної зупинки своєї діяльності та фактичної ліквідації його офісу нарешті у 2012 році Закарпатське РВ АМУ відновило свою активну роботу – уже під керівництвом новопризначеного виконавчого директора, екс-мера м.Свалява Івана Ревтія. Закарпатське РВ АМУ представляє інтереси місцевих рад, громади яких разом складають не менше третини населення краю. Кому вигідно було дестабілізувати діяльність об’­єднання органів місцевого самоврядування краю?

Форум громадськості 

Він відбувся у жовтні 2012 року, за два тижні до завершення парламентської кампанії під девізом «Вибори-2012». Були підбиті підсумки унікальної на теренах України передвиборної кампанії ОГС «Громадськість Закарпаття – за чесні вибори і спроможних народних депутатів», прийняті звернення Форуму до виборців, до редакцій  мас-медіа і журналістів краю, до правоохоронних  орга­нів. Учасниками Форуму  стали й активі­сти громадянського руху «Чесно» із су­сідніх регіонів України.

Олег Лукша, директор Міжнародного інституту людини і глобалістики «Ноосфера», заступник голови Громадської ради при Закарпатській ОДА.
14 січня 2013р.

Теги: громадськість, суспільство, Закарпаття

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи