Провідний майстер сцени Закарпатського театру Михайло Фіщенко відзначив своє сорокаліття

Провідний майстер сцени Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв Михайло Фіщенко відзначив своє сорокаліття

Провідний майстер сцени Закарпатського театру Михайло Фіщенко відзначив своє сорокаліття

Народився 2 січня 1973 року в селі Бояро-Лежачи Путивлянського району Сумської  області. Після закінчення середньої школи вступив  до Хар­ківського державного інституту культури на кафедру режисури. Паралельно з навчанням займався в театральній студії «Вітражі». Як здібний актор, брав активну участь у різних культурно-масових заходах Харкова.                                 

По закінченні студій щаслива доля повела Михайла на Закарпаття – він отримав направлення і працював спочатку режисером на базі відпочинку в Перечинському районі, а згодом – з 1 квітня 1999 року – актором у театрі міста над Ужем. Дебютував головною роллю в прем’єрі відомої оперети братів Шерегіїв «Танго для тебе» під керівництвом народного артиста України Анатолія Філіппова, який одразу звернув увагу на здібного юнака, почав серйозно працювати з ним,  доручаючи виконувати на сцені найскладніші  головні ролі у різних, в тому числі і в багатьох класичних виставах театру. 

Акторські здібності у Михайла проявилися ще в юному віці на Слободянщині, а в Закарпатському театрі він зумів їх добре розвинути саме копіткою щоденною працею. Внутрішня творча дисципліна і працьовитість, чудові вокальні дані у поєднанні з органічністю та вірою у запропоновані обставини, вміння перевтілюватись завжди допомагали акторові створювати переконливі ролі, які ставали популярними й улюбленими у глядача.

Перше вагоме визнання прийшло до Михайла Фіщенка у 2000 році, коли  за майстерно зіграні ним образи  Михайла Райдака з оперети «Танго для тебе» та Голохвостова з вистави «Банкрот» («За двома зайцями») М.Старицького він отримав диплом лауреата обласної премії в галузі театрального мистецтва імені братів Шерегіїв в номінації «краща чоловіча роль». 

А потім було ще багато цікавих і складних  ролей  у різних виставах – блискучих творчих перемог, з якими на виду у всього творчого колективу зростав  провідний майстер сцени. Ось тільки деякі з них: Коте – «Витівки Хануми» А.Цагарелі, Андрій – «Старі доми» В.Хаїта, Мішель – «Любий спокусник» В.Тарасова, Віктор – «Чорний дипломат» В.Селезньова, Бігл – «Гордубал» П.Скунця, В.Шершуна, Юрко – «Покаяння» О.Духновича, Фредерік – «Сімейний уїк-енд» Жана Пуаре, Деде – «Нічні трудівниці паризьких тротуарів» («Амедей») Рейне Фуртона, Маріс – «Нічний вартівник і праля», Чаклун – «Аладін» Я.Стельмаха, Назар – «Назар Стодоля» Т.Шевченка, Гарасим – «По ревізії», Петро – «Наталка Полтавка» І.Котляревського та багато інших чудових  ролей, які, кожна по-своєму, безперечно, вимагали щораз нового образного перевтілення.

Багато корисного дало акторові щоденне спілкування з досвідченими колегами. Михайло Іванович добрим словом згадує незабутні хвилини спільної роботи на сцені з корифеями Закарпатського муздрамтеатру народною артисткою України Марією Харченко, за­служеними артистами України Андрієм Вертелецьким, Віктором Костюковим, Людмилою Івановою, Майєю Геляс та іншими митцями, від яких багато почерпнув та навчився. 

Сьогодні один з них – головний режисер театру в місті над Ужем Анатолій Філіппов – ділиться своїми спогадами про іменинника: «Михайло Фіщенко – це людина, яка дуже хотіла стати актором і стала ним, а ще – це особистість, яка має подароване небом артистичне знамення. Слово, вимовлене актором, проникливе і душевне, змушує замислюватись та співпереживати. Він не тільки здібний, але й дуже любить вчитися. Акторові властиві як лірико-драматичні, так і комічні ролі. Сьогодні можна сміливо казати, що він повністю відбувся як митець, але, разом з тим, безперечно, має ще достатньо таланту в запасі для подальшого професійного зростання. Про таких кажуть, що у нього, як в артиста, дуже хороша перспектива, а хорошому, як знаємо, межі немає...Тому вважаю, що Фіщенко-актор  давно заслуговує на присвоєння звання «Заслужений артист України».

Сьогодні Михайло охоче  передає набутий досвід молодим акторам, які недавно влилися у творчий колектив театру. Це – Рудольф Дзуринець, Леся Бідзіля, Лариса Волковська, Олег Подкопаєв, Михайло Сньозик, Катерина Щербанич та інші представники нинішнього покоління акторів, котрі ще тільки опановують ази театрального мистецтва. Успішне здійснення в театрі кількох останніх постановок, таких як «Назар Стодоля», «Американська рулетка», «Сватання на Гончарівці», «Мауглі», вселяє впевненість, що творчий колектив театру нині живе повнокровним життям.

Актор переконаний, що саме театр є вихователем, адже мистецтво пробуджує людську душу, вчить любити рідну землю, свій народ, пропагує високі людські цінності. 

У ці святкові новорічно-різдвяні дні, щиро поздоровляючи Михайла Івановича з днем народження, побажаймо йому міцного здоров’я, щасливої акторської долі, великого людського та сімейного щастя, творчого натхнення, нових  успіхів у розвитку театрального мистецтва Укра­їни! 

Хай збудуться всі мрії нашого ювіляра!

 
Василь КОБАЛЬ для «ФЕСТу», Ужгород.
 
14 січня 2013р.

Теги: ювіляр, актор, театр, Фіщенко

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи