У Ніредьгазі відбулася виставка ляльок закарпатської майстрині

За європейською традицією на центральних площах кожного міста розміщується різдвяний базар. Не оминуло це і сусідню Ніредьгазу. Пишна ялинка, загадковий будиночок Миколая, сцена, торгові кіоски – все як завжди за традицією цього міста.

У Ніредьгазі відбулася виставка ляльок закарпатської майстрині

Вдень малюки поспішають привітатися зі справжнім Миколаєм, а ввечері мешканці та гості пригощаються гарячим вином, запашним калачем, смаженими каштанами, вареною кукурудзою, поміж тим прикуповуючи до свят подарунки. Все це, як ведеться, просто під носом у мерії.   

Звичайно, торгівля перед Різдвом йде добре в будь-якому магазинчику  чи торговельному центрі. Багато й нашого люду із міст і сіл Закарпаття з’їжджається в такий час до най­ближчого угорського обласного центру, щоб і собі щось придбати до святкового столу. 

Є ще одна дуже добра традиція цього міста – проведення різноманітних культурних заходів. Це  різ­двяні виступи, програми для дітей, виставки, ярмарки народного мистецтва.

Нещодавно мені довелося побувати на від­критті чудової виставки текстильних ляльок моєї землячки з Ужгорода Вік­­торії Данилаш. Виставка проходить у центральній галереї упродовж двох тиж­нів – із 7 по 21 грудня. Кожен бажаючий може помилуватися її витворами. 

Текстильна ля­лька – наразі дуже популярний вид творчості в колах майстринь. Несправедливо забуте, тепер це рукоділля стає чи не найпопулярнішим  хобі багатьох жінок. Спробувавши  хоч раз зшити ляльку, дехто стає залежним від цього заняття. Хтось творить, а хтось милується чи колекціонує пронизаних душевним теплом майстрині ля­льок. І на­віть доросла людина поринає у світ свого дитинства. Адже саме звідти родом ця ностальгія. Я спитала у Вік­торії, ко­ли саме і як почалася  ця «хвороба» у неї. Із короткої розмови дізналася, що розпочалося це недавно, якихось два ро­ки тому. 

Одного ра­зу подарували ляльку ручної роботи, в якій відчувалася душа майстра. Лялька стала улюбленицею всієї сім’ї. Спало на думку і собі щось таке спробувати. Пригодилися знання, здобуті на уроках праці, малювання, згадалася участь в олімпіадах з рукоділля. І вийшла справжня україночка, з якої розпочався творчий шлях. Потім пішли і національні угорочки. А далі витвори Вікторії помітили і запропонували провести виставку за підтримки товариства Art Misszio. 

Виставку відкривала почесний гість – депутат  міськради Ніредьгази. Наразі держава підтримує аматорів, дає можливість через різні некомерційні  товариства проводити безкоштовні виставки, тим самим спонукаючи інших займатися розвитком забутих ремесел. Бажаю Вікторії і надалі творчих успіхів, а всім дівчатам – знайти себе в якомусь цікавому ремеслі, адже наші прабабусі багато чого знали, то і нам не завадить. 

Таміла Пелехач з виставки, Ніредьгаза, Угорщина
 
24 грудня 2012р.

Теги: виставка, лялька, Ніредьгаза

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи