Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули

Стало відомо, як виглядатиме єпископський герб призначеного Ватиканом нового очільника Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапули.

Ромжа, Галич і церква в Ужку: розроблено герб правлячого єпископа МГКЄ Теодора Мацапули

Відповідне зображення із роз'ясненням оприлюднив голова Українського геральдичного товариства Андрій Гречило.

Йдеться про 30-й єпископський герб, розроблений фахівцями за всіма канонами геральдичної науки.

"Щит повищено перетятий і напіврозтятий, у верхньому зеленому полі золота церква; у нижньому правому срібному полі – червоний хрест, посередині якого золота корона, вгорі та обабіч – 3 золоті язики полум’я, а внизу – срібна лілія, у срібних чвертях – чорні літери V C F E; у нижньому лівому синьому полі золотий проквітлий хрест, обабіч якого та під ним – по срібній 8-променевій зірці. Щит розміщено на пурпуровій мантії, підбитій горностаєм, увінчаній золотою єпископською митрою. Обабіч виходять золоті єпископський жезл праворуч і процесійний хрест ліворуч. Під щитом на золотій стрічці девіз чорним: БУДИ МНѢ ПО ГЛАГОЛУ ТВОEМУ (Лк 1-38).

Золота церква у зеленому полі символізує Закарпатську християнську традицію і Мукачівську єпархію. У гербі використано силует бойківської церкви Св. Махайла з с. Ужок, який використовувався в 1940-х рр. на бланках і печатках владики Мукачівської єпархії Теодора Ромжі. Червоний хрест із абревіатурою V C F E (Verbum Caro Factum Est) є символом Згромадження Воплоченого Слова. Проквітлий хрест є символом Галича і вказує на місце народження владики, а в поєднанні з трьома срібними 8-променевими зірками також уособлює чудотворну Крилоську ікону Пресвятої Богородиці. Митра, жезл, процесійний хрест і мантія вказують на статус єпископа", – розтлумачив символізм зображень герба владики-номінанта А.Гречило.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, чернець Згромадження Воплоченого Слова Теодор Мацапула 8 травня 2024 року був призначений Ватиканом правлячим єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії.

Мукачівська єпархія стала вакантною 14 липня 2020 р., після передчасної смерті тодішнього єпарха Мілана Шашіка. А вже 20 липня у Ватикані повідомили про те, що Папа Франциск призначив владику Ніла (Юрія Лущака), ЧБМ, єпископа-помічника Мукачівської греко-католицької єпархії, Апостольським адміністратором вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею).

Архієрейська Божественна Літургія та єпископська хіротонія єпископа-ординарія МГКЄ владики Теодора (Мацапули) відбудуться 16 липня 2024 року, в день Мукачівської Ікони Пресвятої Богородиці, в ужгородському Хрестовоздвиженському кафедральному соборі.

Святителями владики-номінанта Теодора будуть:

головний святитель  Високопреосвященний кир Володимир (Війтишин), архієпископ і митрополит Івано-Франківський, УГКЦ;

2-й святитель  Високопреосвященний кир Йона (Максім), архієпископ і митрополит Пряшівський, колишній ігумен Святоуспенської Унівської лаври УГКЦ;

3-й святитель  Преосвященний кир Ніл (Лущак), теперішній тимчасовий Апостольський адміністратор МГКЄ.

Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу

06 червня 2024р.

Теги: герб, Мацапула, єпископ, МГКЄ

Коментарі

злий 2024-06-09 / 13:36:42
...у "вуха" Ватикана...

злий 2024-06-09 / 13:30:28
Ужгороду
Все значно простіше. Словацьке має до цього герба опосередкований стосунок - хіба як замасковані персональні амбіції словака Шашіка. Який так, був ДУ-У-УЖЕ амбітний.
А насправді в цьому гербі було "зашито" генеральну лінію сепаратистів, які в силу певних обставин, в умовах ослабленої України і впливу сусідніх держав - росії, угорщини, словаччини, опинилися біля керма МГКЄ, щодо перспектив розвитку єпархії. Всі вони, від Семедія і Шашіка включно з тимчасовим "послєдишем" останнього Юрком Лущаком, системно творили на місці МГКЄ Русинську митрополію.
Відповідні посили вкладалися у "вуха" у Ватикана, відповідні зусилля, у вигляді, наприклад, запровадження партикулярного права МГКЦеркви і виховання "суіюрісних" кадрів у бурсі ім. Петра Береша, робилися на місці. Відповідно, герб оформили в "русинських" (виключно політично) кольорах. Навіть попри те, точніше - всупереч тому, що справжніми кольорами русинів Закарпаття, Підкарпатської Русі і МГКЄ зокрема ЗАВЖДИ були синій і жовтий. Про синьо-жовту стрічку від Марії-Терезії пам'ятаємо, правда ж? Ми. Бо Семедійо-Шашіко-Лущаки це старанно приховували.
Тому перед новим єпархом, хай і не як першочергове, стоїть завдання про відмивання всієї єпархії, і, зокрема, її символіки, від цього сепаратистського бруду.
Цей герб має право на існування, але в історичних синьо-жовтих кольорах.
Справедливість має бути відновлено

Ужгород 2024-06-09 / 08:38:36
Якщо мова про герби, то яким чином російський триколор став домінантним на оновленому гербі Мукачівської єпархії за часів Мілана Шашіка? Адже завжди саме синьо-жовті кольори були символами Мукачівської єпархії. А відповідь проста: герб розробляв словацький художник, в яких триколор ідентичний російському. Тож коли нині дивимося на герб єпархії, то синьо-жовтих барв там майже не помітно. А вони мають бути головними, бо це є наша традиція! Давно час виправити цю приховану провокацію.

Мічман 2024-06-08 / 18:05:52
Така корупційна схемадавно присутня в єпархії. Побори зі священників стали нормою. Нілові минулого року збирали по 500 грн з одного священника. Ніл ті гроші пустив на вітер. Потім взяли собі жополизи за моду деканам збирати з усього деканату на золоті хрести з прикрасами. Потім той, хто не хоче в цьому брати участь або через силу під страхом хай дає, або ж стає воргом номер один. Це все добре підмічено, що треба з цим завершувати. Чи може далі хай процвітає це все? Договорняки з деканами, які лобіюють перед єпископом за парафію, машину, проекти і так далі. Такі собі царьки. Новий владика має сам керувати, а не робити сміха з єпархії

Очевидець 2024-06-08 / 17:38:58
Комерсант Бабич збирає від священників верхніх районів по тисячу гривень на ризи владиці Мацапулі. Добровільно-примусово. Чи треба якось уважити владику? Треба. Є єпархіальні кошти, хай офіційно куплять і запишуть на відповідну статтю витрат. Нема чого бпати зі священників. Корупція, гниль, злодійство - це методи Бабича і старої шайки. Розберіться з цим, владико. Дуже не добре починаєте свою дорогу. І заберіть того Бабича з того швейного цеху нарешті.

Пітра 2024-06-06 / 21:36:45
Той факт, що Ніл повертається на посаду помічника, свідчить про нездатність до управління. Це ганьба, що був начальником, але знову стає помічником, а начальником став колишній підлеглий. Незрілість Ніла є очевидною. На його місці я би подав папір новому єпископові в перший же день після вступу в повноваження. Юрику, ти так мріяв про монастир і про якусь там книгу, то маєш нагоду її реалізувати. Пиши заяву і готово діло. Най Бог помагать

Макартні 2024-06-06 / 21:12:14
Радість велика. Кого лиш не спитаю з отців єпархії, то всі дуже щасливі і сповнені великих сподівань на відродження. Що ж, отче Теодоре, не змарнуйте сподівань, щоб не стати приводом для сліз смутку

Авраам 2024-06-06 / 21:02:46
Дивно, чого третім святителем є Ніл, якось не нормально помічник святить ординарія.... Ніла місце там десь після помічника коломийського....

Українець 2024-06-06 / 20:33:57
Богу дякувати нарешті Мукачівська єпархія, має українця єпископа, бо після смерті народного єпископа Івана Маргітича єпархію очолювали самі сапари, навіть ніби місцевий Ніл виявився запроданцем

НОВИНИ: Соціо

11:27
/ 1
На війні з росією поліг Іван Феєр з Широкого Виноградівської громади
16:16
/ 6
БЕБ зупинило закупівлю Ужгородської міської лікарні на 5,8 млн грн
11:54
/ 2
У Мукачеві в семи амбулаторіях та на підстанції водоканалу встановлять сонячну генерацію
22:37
/ 2
У суботу у Верхніх Воротах на Мукачівщині зустрічатимуть полеглого Героя Івана Вотьканича
22:22
/ 1
"Щасливі діти" запрошують дітей із соціально вразливих родин в "УжТур"
20:57
/ 1
В Ужгороді сьогодні попрощалися із захисником Олегом Ващенком
16:39
/ 1
У Ясінянську громаду на Рахівщині надійшла звістка про загибель Ярослава Бузака, що вважався зниклим безвісти від січня 2023 року
11:06
/ 1
В Ужгороді в п'ятницю попрощаються з Олегом Ващенком
16:10
ТОП 10 вакансій: на Закарпатті є 46 вакансій водіїв і 53 – швачок
15:28
/ 1
У Міжгір’ї відкрили Алею Слави Героїв-Захисників
20:39
/ 4
Холмківська громада провела в останню дорогу Героя Михайла Койду з Розівки
16:45
/ 2
"Казанова" з Рівненського ТЦК Ярмошевич повернувся з фронту і формує нову бригаду в Ужгороді – ТСН
14:28
/ 3
ФОТОФАКТ. Закарпатський ОТЦК показав, як проходять базову підготовку усі мобілізовані до лав ЗСУ
01:52
/ 2
Від системи "Шлях" через неповернення водіїв відключили 2-х перевізників з Закарпаття
00:51
У Ракові на Ужгородщині попрощалися з полеглим Героєм Олександром Кострицею
23:20
У Тур'я Пасіці Ужгородського району провели в останню дорогу 24-річного Героя Олексія Тирпака
19:14
/ 1
Угорський інститут з Берегова отримав дозвіл розробляти 3 родовища з термальною водою на Берегівщині
18:10
/ 2
У Великому Березному попрощаються з Мирославом Майдичем, який загинув ще в лютому
22:28
/ 1
У Мукачеві попрощалися з полеглим Героєм Василем Улинцем
21:51
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим Юрієм Кучериком
19:32
Після втручання БЕБ Ужгородська міськрада скасувала тендер з ремонту ліфта на 2,2 млн грн
14:43
Закарпатцю присудили сплатити "Закарпатгазу" 188 тис.грн через "підкручений" лічильник
13:41
"Укрзалізниця" скасовує пересадковий потяг Ужгород-Чернівці
23:56
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Романом Гапаком
20:50
У січні-березні поточного року на Закарпатті здали житла в експлуатацію на 30% більше, ніж торік
» Всі новини