Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу

У середу, 8 травня 2024 р., у Ватикані повідомили, що Папа Франциск призначив правлячим єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії отця Теодора (в миру Андрія) Мацапулу, I.V.E., синкела в справах монашества цієї єпархії.

Папа Франциск призначив очільником Мукачівської греко-католицької єпархії Теодора Мацапулу

Про це повідомляють Новини Ватикану.

Мукачівська єпархія стала вакантною 14 липня 2020 р., після передчасної смерті тодішнього єпарха Мілана Шашіка. А вже 20 липня у Ватикані повідомили про те, що Папа Франциск призначив владику Ніла (Юрія Лущака), ЧБМ, єпископа-помічника Мукачівської греко-католицької єпархії, Апостольським адміністратором вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею).

Біографічна довідка

Владика-номінат Теодор народився 21 серпня 1981 року у м. Івано-Франківськ. Виріс і проживав у селі Крилос Галицького району Івано-Франківської області. Навчався у Крилоській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Юліана Романчука. 10 жовтня 2001 року вступив до новіціату Згромадження Воплоченого Слова, навчався в Італії. 23 жовтня 2002 року склав перші чернечі обіти. З 2002 по 2008 рік навчався у Міжнародній Семінарії Св. Віталіана, Папи Римського, у м. Сені (провінція Рима в Італії) та у Центрі вищих студій св. Бруно при Згромадженні Воплоченого Слова. 25 серпня 2007 року склав вічні обіти у ЗВС, а 10 лютого 2008 в м. Івано-Франківську митрополит Володимир Війтишин уділив йому ієрейські свячення.

У 2018 році завершив навчання у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника за спеціальністю «філологія», професійна кваліфікація «Філолог. Вчитель української мови та літератури». З 2020-2022 навчався в Українському Католицькому Університеті, де здобув ступінь ліценціата з Душпастирського Богослов’я.

Від 4 квітня 2008 по 6 лютого 2013 року призначений на служіння для греко-католиків у Російській Федерації. Священниче служіння звершував у м. Омську на парафії Покрова Пресвятої Богородиці та м. Саргатське Омської області на парафії Свв. Кирила та Методія. Також обслуговував вірних греко-католицького обряду в м. Хабаровськ та Владивосток.

З 2009 по лютий 2013 рік Владикою Йосифом Вертом призначений виконувати обов’язки координатора (декана) для католиків візантійського обряду, території відповідної римсько-католицькій єпархії Святого Йосипа в Іркутську (Далекий Схід).

З 6 лютого 2013 року призначений управою ЗВС на служіння в Мукачівську греко-католицьку єпархію, у смт Дубове, де по сьогоднішній день був настоятелем парафії Різдва Св. Івана Хрестителя, та Пресвятої Трійці у с. Красна Тячівського району.

У червні 2013 року Генеральною управою Зромадження Воплоченого Слова був призначений протоігуменом Делегації (тепер Провінції) Зарваницької Божої Матері, Згромадження Воплоченого Слова в Україні, УГКЦ. Після завершення першої каденції у липні 2016 року був знову призначений протоігуменом ЗВС на другу каденцію до червня 2019 року.

Від 13 квітня 2017 за призначенням владики Мілана Шашіка виконував обов’язки синкела у справах монашества Мукачівської греко-католицької єпархії.

Окрім рідної мови володіє також російською, італійською, іспанською, польською та  англійською.

Як зазначають у Згромадженні Воплоченого Слова, це призначення є для них історичним, оскільки єром. Теодор Мацапула став першим у світі священиком ЗВС, якого Церква покликала до єпископського служіння.

08 травня 2024р.

Теги: МГКЄ, Мацапула

Коментарі

Респект 2024-05-16 / 23:16:45
Єпархії поталанило. Тобто, є шанс. Це лише шанс, можливість. Якщо її новий владика "просере", вибачте за мою французьку, то це буде гірше, ніж було. Так виглядає, що все не дуже вдало на даний час. Питання не так в єдночсті, як в порядку і справедливості. Я за тридцять років служіння бачив всяке. Поччинаючи від Верешів ще. Але такого беззаконня не було ніколи. Хай питає всіх, не лише підлабузників і неуків малих Бабича і Сипка. Бо єдність з УГКЦ може настати, для них це не проблема. Але якщо вони будуть керувати далі, то це буде проблема. Владика молодий, добрий, вірить в Бога. Але чи вистачить рішучості почистити і прополоти бур'яни, невідомо. Зарано щось говорити. Але стурбованість є вже зараз. Моліться за владику Теодора всі. І ті, хто люблять і ті, хто не люблять. Він може стати благословенням для єпархії

Mik до Mik-ові 2024-05-16 / 23:08:50
Не прикидайтеся дурачком. Вам, сепарам, цього не зрозуміти. Так, все залежить від фронту. Україна вистоїть, то все буде добре. Справедливий мир - це мир вільний, без окупанта. Не наша віра і любов до України залежить від фронту, а обставини, в яких буде реалізована ця віра і любов.

Mik-ові 2024-05-16 / 16:01:53
О, то ваша віра і любов до України залежить від лінії фронту? Круто!
Можна лише уявити, що ви можете мати на увазі під "справедливим миром"

Mik 2024-05-16 / 15:45:47
Неважливо, хто святитель. Важливо - що буде далі. Фронт покаже, що буде. Буде Україна - все буде добре. Треба молитися за Україну і за мир. Справедливий мир. Боже, помагай

Андрієві 2024-05-16 / 02:12:28
От тому ви і довели після смерті Шашіка єпархію до ручки, бо неррозумні і прямолінійно мислячі :(
Якби новий єпископ-ординарій взяв за святителя Святослава, це би розкололо єпархію. А так всі щасливі.
Ніл в цьому переліку найодіозніший, але й тут все правильно - не гарно буде, якщо святитель буде підлеглим. Тому треба йорго кудись пристроїти.
А Йона, який був ченцеим в Україні, жодних запитань не викликає.
Тобто, в переліку святителів нема жодного українофоба, хіба лайтово Лущак. І це вже величезний крок назустріч Україні в порівнянні з тим, що творилося в єпархії ще донедавна.
І, до прикладу, в самого Лущака святителями були всі русино-сепаратисти - Мілан Шашік, Вільям Скурла, Митрополит Пітсбургський (США), та Циріл Василь.
А за Святослава не переживайте - на хіротонії та інавгурації він буде найпочеснішим гостем ))

Андрій 2024-05-15 / 22:12:46
Головний святитель - Високопреосвященний кир ВОЛОДИМИР (Війтишин), архієпископ і митрополит Івано-Франківський .
2-ий святитель - Високопреосвященний кир ЙОНА (Максім), архієпископ і митрополит Пряшівський.
3-ій святитель - Преосвященний кир НІЛ (Лущак), теперішній Апостольський адміністратор МГКЄ.
P.S. Ну, що ж, тепер майбутьній очільник МГКЄ Теодоре, приготовтесь і до негативних коментарів.
Як то так, що головний святитель не Верховний архієпископ Києво-Галицький, Блаженніший Святослав Шевчук?!
ЗРАДА!?...)))
Раз, два, три, почали кричати...)))

Україна 2024-05-15 / 12:06:13
Нарешті змиріться всі Україна єдина, і Церква єдина УГКЦ, кому не подобається нікого не тримають, ваш вибір жити в Україні, то поважайте її, а не будуйте державу в державі. Тим паче під час війни коли за Ваш мир віддають життя найкращі сини України майте повагу до Держави в якій живете, і до того ж не приносите їй, навіть податки від діяльності сплачують одиниці, який відсоток отців офіційно оформлені на парафіях замисліться на заповідями які проповідуєте.

До Чури 2024-05-15 / 10:41:23
Не роздувай зраду. Не з'їдять там твого владику. Він прийняв пару капель внутрівенно, то навіть нічого не відчує))
А якщо серйозно, то нічого там не станеться. Ніл по любому йде, а новий ще не приступив до роботи, так що, то формальності. Ніхто насилля ні над ким не робить. Заспокойтеся, бо вже вам і папа не добрий

Чура 2024-05-15 / 10:36:59
Нашого владику Ніла викликали на синод. Судилище, а не синод. Папа нас тупо кинув

Пітра 2024-05-14 / 11:49:14
Я раніше був за відділеність єпархії від УГКЦ, але владика Теодор мені дуже імпонує. Гадаю, що єдність дає великі можливості для розвитку. До мене це починає доходити. Проти єдності лиш ті, хто має матеріальну вигоду і уціле життя на посадах

Nem orban 2024-05-14 / 09:27:37
Велика благодать Божа зійшла на єпархію цим призначенням. Скористається цим владика Теодор чи профітькає, то лише Бог знає. Моліться всі за це. Роботи багато, спротив величезний. Але без Бога це призначення не сталося. Тож Бог буде робити свою справу далі. Заміна всіх попліснявілих церковних бюрократів, які пришрілися вже десятки років, є одним із кроків. Далі - єдність священників навколо Христа і правди. Все решта - теж прийде. Амінь

Іван 2024-05-14 / 00:49:49
Ніл дуже цінний агент, смішно,

до Івана 2024-05-13 / 21:27:34
Якщо Мілан справді агент, то і Ніл напевно агент, бо Баник, Тидір, Семйон тай інша шантрапа досі на високих посадах. Хіба що не кгб-фсб, а
великого друга бункерного диявола - опо Орбана.

Іван 2024-05-13 / 19:27:27
Так організував ці всі бізнеси АЗС, контрабас, теми єпископ Мілан,на жаль агент спецслужб, невже ви думаєте що Ніл при ньому вирішував щось, не смішіть

психотерапевт 2024-05-13 / 15:42:46
На першому відео в правому нижньому куті квадратна голова "василіянина" Франциска - "Акели, що промахнувся". А Петро Береш постійно тримає руки на грудях в психологічному замку - сьому челядникові є від чого закриватися

Аксіосу 2024-05-13 / 12:43:16
Не "якщо мав до заправки якесь діло", а мав конкретно. Ось знайшов на сайті - https://zakarpattya.net.ua/News/212857-Ochilnyk-MHKIE-iepyskop-Nil-Lushchak-ie-spivvlasnykom-benzynovoho-biznesu-z-chastkoiu-u-800-tys.-hrn

Аксіос 2024-05-13 / 02:29:01
Якщо мав до заправки якесь діло, то, мабуть, у квартирі не жив. Взагалі до керівництва єпархій нічого не маю. Простий вірник. Відповідати на ваші слова не хочу. Нехай вас Бог благословить!

RUпоРотый 2024-05-12 / 16:48:07


В стране RUgulia крайне негативно отнеслись к данному назначению - все многолетние, вместе венгерскими друзьями, старания по строительству на Подкарпатской Руси русинской церкви пошли коту под хвост


Аксіосу 2024-05-12 / 10:55:11
Дуже хитрозада позиція: ви забули про Бога, ви моліться, Бог усе зробить...
Це ви за своїми бензозаправками і сепаратизмами забули про Бога. І поки ми молилися, ваш "Бог" вашими руками конкретно паскудив і чимало вже напаскудив.
Який лист, які певні речі, які забороняють? Ви знов, вже з новим єпископом, починаєте з брехонь, видаючи бажане за дійсне.
Йдіть вже , нарешті, геть і залиште єпархію в спокої - ви вже достатньо в ній нарулили і довели до ручки.
Скажу від себе: якщо новий керівник єпархії не змістить вас зразу і рішуче, а не розтягуючи шмарклі, то в нього не буде майбутнього - ви з мадярами його поступово з'їсте. Хай думає, на те в нього і голова. А те, ким ви є і якими підлими і паскудними методами дієте, він знає чудово, зокрема і по тому, як ви продавлювали окремий від УГКЦ календар

Вірник 2024-05-12 / 09:11:11
Єпархія отримала статус свого права аж у 1937 році. Але мадяри у 39-му його хутко відмінили. А совіти взагалі греко-католиків заборонили, а церкви разом з простими людьми передали російській церкві. З 1990 року у нас невідомий статус. А за церковними канонами в одній державі не може бути двох однакових церков. Об'єднання МГКЄ і УГКЦ - закономірний, зрозумілий і логічний процес. Дії на відрубність єпархії (а значить закарпатців як неукраїнців) - чистої води сепаратизм, на який має бути відповідна реакція держави. А на все - Божа воля.

НОВИНИ: Соціо

22:44
На війні з росією поліг Іван Чупак з Великого Бичкова
17:11
Першу на Закарпатті печерну стоянку людей кам'яного віку взяли під охорону
22:29
/ 7
Львів вніс до держреєстру 1862 пам'ятки, Ужгород – 0
18:28
На Закарпаття в нове приміщення переїхав Луганський обласний будинок дитини №2
23:23
/ 3
ФОТОФАКТ. В Ужгородському держлісгоспі викопали червонокнижні квіти, що перешкоджали скандальній "вітряковій" вирубці
19:23
/ 26
Про покликання, курси екзорцистів, Джублик і інше – перше інтерв'ю єпископа-номінанта МГКЄ владики Теодора
15:35
У прикордонних з Україною горах Румунії виявили тіла двох українців
11:46
На майже 33,3 млн грн фінансових порушень, які призвели до втрат, виявили у січні-квітні закарпатські аудитори
05:33
На війні з росією проліг Юрій Станч з села Черна Королівської громади
03:21
Названо дату єпископської хіротонії єпископа-ординарія МГКЄ Теодора і особи трьох святителів
22:01
/ 1
Реабілітаційний центр для військових на Закарпатті відремонтують по завищених у 1,5-2 рази цінах – "Наші гроші"
21:30
В Ужгороді попрощалися з полеглими Героями Іваном Бородіним та Віктором Кущиком
21:18
У Тибаві Свалявської громади провели в останню дорогу полеглого Героя Василя Ливча
19:53
/ 1
Священнику монастиря УПЦ МП із Закарпаття заборонили служіння після появи у мережі його "аморального" відео (ДОКУМЕНТ)
17:53
Закарпатціі присудили штраф в 5 тис. грн за ухилення від військового обліку
15:18
/ 7
Голові Закарпатського апеляційного суду Ганні Фазикош подарували землю в Ужгороді
11:36
/ 14
На Закарпатті священник монастиря УПЦ Московського патріархату фільмував свій статевий орган та відправляв знайомим
13:20
/ 2
На Закарпатті скасовані контрольовані аварійні відключення
10:48
/ 3
В Ужгороді у четвер прощатимуться з двома полеглими Героями – Іваном Бородіним та Віктором Кущиком
22:07
/ 3
У Перечині провели в останню дорогу полеглого Героя Володимира Пасера
19:40
Клопи, холод, заміна місць – пасажири скаржаться на неналежний сервіс у потягах RegioJet українського напрямку
22:08
На війні поліг Юрій Гончарук із Бистриці Чинадіївської громади
16:02
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Віктором Ілларом
13:26
В Ужгороді в понеділок попрощаються з полеглим Героєм Віктором Ілларом
20:13
Північне сяйво спостерігали на Закарпатті
» Всі новини