Про покликання, курси екзорцистів, Джублик і інше – перше інтерв'ю єпископа-номінанта МГКЄ владики Теодора (ВІДЕО)

Єпископ-номінант Мукачівської греко-католицької єпархії, владика Теодор Мацапула розповідає, як розпізнавав своє покликання, що найперше планує зробити у новому статусі і як Богородиця допомогла йому перенести важку втрату.

Коментарі

AAAA 2024-05-23 / 01:10:10
Та вся курія як курвія. Продали би маму. Не красиво про імена, но нич, треба казати. І в політиці називають імена. Той Ковтик неук, Береш хитрий лис, Бабич і Сипко теж коштують свої гроші. Но ще Бабич хоч займався якоюсь корисною роботою трохи, але всеодно. вистачить. Най дадуть спокій єпархії. Готові вбити інших священників. Думають, що єпархія приватна. Всім в печінках сидять, де хочеш, по всій єпархії

Благочиному 2024-05-21 / 12:18:01
Міняти треба, як радників так і священиків на парафіях. Бо після 5 років на парафії, вони більше думають про свої блага за рахунок парафіян, ніж нести цим вірникам Слово Боже.

Благочинний 2024-05-20 / 21:38:49
Дуже велику надію маємо на зміни в єпархії. Но побачимо бо первосвящеників Володьків та других важко буде позбутися в керівництві. Як до прикладу Сипко без влади-це фантастика. Владика Теодор в принципі має що згадати цим розумакам поїздили вони й на ньому «божки людської долі». Вони ДУЖЕ зловживали владою, руйнували життя простих священиків як терористи. Мудро зробить владика якщо радників буде міняти кожні 5 років, щоб кожен побував у всякій шкурі. А тепер треба просто застосувати гасло від цілої єпархії: БАНДУ ГЕТЬ!

Інкогніто 2024-05-19 / 17:46:58
Я пропрацював в єпархіальній курії багато років. Тепер спокійно чекаю звільнення. Не можу казати, що маю дружні стосунки з номінантом, але і неприязні нема. Я проти його політики, тому не буду ні заважати ні підтримувати. Але це кращий як теперішній адміністратор. Може пізніше ще дехто щось тут напише, бо багато хто хоче вивказатися, а нема як. На жаль, відкрито не скажеш, бо заклюють. Система стукачів

Коперник 2024-05-19 / 10:53:31
Маги, злі духи ))) якесь дикунство зважаючи що живемо не в Африці чи десь в джунглях Амазонки. Правду кажуть не вчіть у школі фізику та хімію і увесь світ довкола вас буде наповнений магією.

До чарлі 2024-05-19 / 09:02:29
Підтримую. І священиків на парафії не більше 5 років.

Чарлі 2024-05-18 / 19:31:50
Ми любимо говорити про добро Церкви.Всі покликані робити добро Церкві, добро християнам, щоб всі спаслися. Коли вже всім стало зрозуміло, що в нас таки є новий єпископ, то всі очікують на зміни. Хтось може подумати, що найбільше, що треба, то це адміністративна єдність з УГКЦ. Я про це навіть не говорю, бо це не підлягає дискусії. Для мене це очевидно і природно. Я про інше хочу сказати. Єдність не дуже допоможе, якщо хата не буде виметена. Теперішні керівники самі мають зрозуміти, без болю, крику, образ і так далі. Хлопці, ви перестрочили. По всіх нормах. Як не крути. Я можу зараз видати тут точні роки, дати призначень кожного. Не буду, щоб не акцентувати на комусь одному, а про всіх писати довго. Скажу лише, що деякі "ветерани" у керма вже з 2004-2005 року. Двадцять років, панове. Це незамінимі люди? Що там по термінах в нормальних структурах? Президенти, парламенти світу 4-6 років, максимум два терміни. Ігумени по монастирях 4 роки, тощо. Тільки путін вічний. Отож. Про що мова? Якщо в когось із вас є гідність і совість, то заради стабілізації ситуації, заради загального спокою, просто йдіть. В єпархії є кулька сотень священників, єпархія без вас не пропаде, будьте певні.

Коля 2024-05-18 / 17:14:36
Ніяким чиноми Курах Роман сепаратист не має права повернутися до справ єпархії, людина яку два рази виганяли з семінарії, неук не може вести єпархію

злий 2024-05-18 / 15:55:56
"Володимиру адвокату"
Владика Теодор НЕ МУСИТЬ все змінювати. Він - єдиний господар своїх намірів і своїх дій. Але, якщо він нічогого не змінить, то має розуміти, що єпархія, якою йому доручено керувати, далі рухатиметься в напрямку тих самих руйнування і маргіналізації, тобто за курсом, яким її провадили люди, які тимчасово волею обставин опинилися біля її керма.
Нічого не змінити, це означає залишити біля керма людей, які позиціонують себе вправними адміністраторам, але, за результами власних дій, такими якраз не є. Точніше, є протилежним до того, за що себе видають.
Ці люди стверджують, що без них все впаде і завалиться. Але, по факту, все паде і валиться саме з ними.
Чи можна їх змінити? Ні. Люди остаточно формуються десь до 20-25 років, а тим більше їх не можна змінити у віці 40-50 і більше років. Вони можуть ТИМЧАСОВО притлумити, зкомкати своє справжнє єство, але, як тільки обставини дозволять, вони знову стануть самими собою.
Тому, якщо владика Теодор справді має намір щось змінити, він має прибрати зі свого шляху тих, хто не хоче зміни курсу, чи й більше - стоїть на перешкоді цим змінам. І хто ці люди, він знає сам. А якщо чогось не знає, тут уже з різних кінців єпархії різні люди йому їх вказали. І всі вони називають одні прізвища.
Хочу акцентувати: тих, хто хоче змін і називає прізвища, які стоять на перепоні цим змінам, не можна звинуватити в користі. Вони не пропонують на звільнені посади ні себе, ні будь кого іншого. Це все продиктовано виключно любов'ю до єпархії, болем за те, що в ній відбувається, болем за те, що з нею творили вказані ними люди. Мотивацією дій яких і мотивацією майбутнього опору змінам яких якраз і є користь, меркантильність. А точніше - статки і посади.
Христос таких викинув із Храму Отця Свого, перевернувши торгові лотки. Це саме може зробити і владика Теодор. НЕ МУСИТЬ. Бо і Христос не мусив. Але МОЖЕ. Бо має перед очима досвід Христа, який це зміг. І має на це всі повноваження.
Єпархія розвивалася, поки, одразу по виході з підпілля, у ній все було щиро, прозоро і світло. Але як тільки певні люди вмостили, як вони думають - назавжди, свої зади у м'які керівні крісла, і почали возити їх дорогими авто до своїх добротних будинків, як тільки вони відчули смак великих неконтрольованих грошей, які текли з-за кордону (про сейф на тачці, якими "замаскували" пропажу цих грошей в академії, пам'ятають всі), як тільки пізнали кайф від можливості розпоряджатися чужими долями і кайф від покори підлеглих, єпархія вмерла. І Бог у ній, вибачте за образність, теж.
Хочете повернути Бога в єпархію, приберіть з неї торговців, політиків і можновладців, які вирішили, що вони - це і є єпархія. Що вони - це і є Бог.
Тому, ще раз: владика Теодор НЕ МУСИТЬ нічого змінювати. І, в той же час, не може цього не робити, якщо сповна розуміє своє призначення і свою відповідальність. Якщо щиро любить, як казав, єпархію. Якщо справді вірить в Бога і хоче повернути його в Храм, де його потіснили фарисеї та саддукеї, торговці худобою, голубами і бензином, а також міняйли грошей.
"Первосвященники" питатимуть, за яким правом він це робить. Він не має їм звітувати, як не звітував перед ними Христос - тоді, в єрусалимському Храмі.
Але всі ми знаємо, що він може це зробити правом, яким його наділив Отець, покликавши бути єпископом і керівником єпархії.

Ну і про "наші роль і місце" у цих змінах.
Наразі ми можемо лише озвучувати те, що бачимо, думаємо і відчуваємо. А змінювати щось зможуть ті, кого владика Теодор покличе до цієї роботи.
Якщо покличе...

Володимир адвокат 2024-05-18 / 14:42:19
Якось незрозуміло, Отець Теодор має щось чи все змінити. А що саме? А наша роль і місце у цих змінах які? А, що потрібно міняти? Може нас самих? Рахую, нам є над чим задуматись.

до.... 2024-05-18 / 10:12:59
вто Біду Робить таємно..сись - БиЙриш..мадяро- рУсУн великий

Нейрон 2024-05-18 / 09:07:01
21 ст , а вони говорять про бога , дикарi!

Іван 2024-05-18 / 00:41:38
Я ніколи не боровся за єдність з УГКЦ, мені всеодно. Але я радий, що є новий владика. Я втомився від цього бардаку. Ніякої підтримки, ніякого розуміння і підмоги нема від начальства. Я дякую Богу за ці зміни. Дякую отцю Теодору, що погодився, дякую всім, хто старався, щоб це відбулося. І тим всі проукраїнським священникам, що так натерпілися. Ми всі, які за статус суі юріс, маємо їм дякувати. Їх гнобили, переслідували, але вони справді боролися для добра єпархії. Думаю, що зі мною погодяться 90% священників, бо всі вже втомилися від цих мук. Так, я проти єдності, але якщо владика Теодор вважає, що то краще, то я йому довіряю

Попович 2024-05-18 / 00:02:13
Як оздоровити організм від пухлини? Правильно! Видалити хірургічним шляхом. Всіх дотеперішніх керівників у відставку, Ніла теж. Це слушна думка. А патріотизм, єдність прийдуть, щойно буде зцілення. Без єдності з УГКЦ єпархія не може нормально функціонувати. Он навіть Береш поїхав ло Риму разом з ректорами семінарій УГКЦ. В ізоляції ніхто не зможе жити, ні людина, ні країна, ні єпархія одна.

Гончар 2024-05-17 / 23:54:46
Про що мова взагалі? Це повновладний єпархіальний єпископ. Він може не уявляє, що в нього вся повнота влади в руках. Приходить новий керівник, завжди є нова команда. Це нормально. Про що дискусія може бути? Це не варто навіть обговорювати. Аксіос, владико Теодоре! З Богом вперед!

До Андрія 2024-05-17 / 23:47:31
Ви щось плутаєте, шановний. Як на мене, то питання не в тому, чи владика Теодор приведе єпархію до єдності з УГКЦ. Приведе, це очевидна річ. Чи разом з цими душевними гомосексуалістами, чи без них. Якщо вони побачать вигоду, то змінять вивіску на УГКЦ. Отже, в чому тоді можлива трагедія? Якщо він не проявиться як сильний і самодостатній лідер, він буде Нілом №2. Ним будуть керувати береші, ковтики і решта неуків. Бо нутро їхнє гниле і смердюче, як здохлий скажений пес через тиждень після смерті. Це буде не розвитком, а ще більшою деградацією єпархії. Питання в цьому. А якщо розжене ту всю шоблу і не допускатиме на резиденцію, тоді зможе спокійно, без маніпуляцій і їхніх авантюр, спокійно думати, анадізувати і приймати незалежні рішення. Він чоловік молитовний, він почує Бога і прийме правильні рішення. Але Вам, пане, далеко до того, щоб зрозуміти проблему

Андрій до Адміна 2024-05-17 / 23:41:54
Прошу відреагувати на коментар "Андрієві", відсутність конструктивної відповіді та перехід на образи. Зневага думки та відсутність культури до людини, яка ділиться своїм баченням.

Андрієві 2024-05-17 / 23:25:07
Неборятко, у тебе якісь дивні фантазії в голові? Ти яку траву куриш? ))
Хто тут кричав?
Може тобі з цими голосами і криками в твоїй голові треба до дохтора? )

Андрій 2024-05-17 / 22:51:00
Як я і озвучував у попередній статті, ще не висвятили , ще не очолив уряд, а вже ейфорія пройшла)). "Вітаю", а ще більш відвертіше, співчуваю номінанту. Бо є люди, у яких в крові кричати, критикувати, давати оцінку, - це сутність даної людини. Навіть єдність з УГКЦ для таких людей, це буде утіхою кількох днів, а далі куча невдоволення. Хай Св. Дух дає мудрості номінанта та через пастирське служіння провадить увірених йому людей до Вічного життя! Амінь

Погоджуюся з нижнім злим 2024-05-17 / 21:38:45
Якщо владика Теодор залишить їх далі керувати, тих, які довели єпархію до руїни, то спаплюжить всі надії і стане частиною тієї руїни і ганьбою. Єпархія велика. Хіба не знайдеться когось не дуже тупішого за них? То двієчники, хай попросить дипломи в своїх синкелів. Він здивується, і то не дуже приємно. Комерсанти, а не попи. Єдине, чого вони ще не робили, то це не показували своє потятко людям, як той нещасний батюшка, що його Марк прогнав

НОВИНИ: Соціо

22:14
30 вересня буде частково обмежено рух вантажів на митному кордоні "Вишнє Нємецьке – Ужгород"
20:11
Закарпатським судом відкрито провадження у справі щодо будівництва вітряків на полонині Руна
11:35
/ 3
Головою Берегівського районного суду обрано Юрія Гецка
11:23
У Порошкові на Ужгородщині парафія УПЦ МП перейшла до ПЦУ
23:19
У День туризму в нацпарках Закарпаття буде День відкритих дверей, а в музеях – "Вільні години"
15:35
У Мукачеві ще один водозабір працюватиме на сонячній енергії
11:47
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні Едуардом Кострабою
11:06
/ 1
У четвер в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Міланом Романчаком
19:42
З 1398 легкових авто, розмитнених цьогоріч на Закарпатській митниці, лише 4 нові
18:17
У ПП "Чоп (Тиса)" через ремонт протягом тижня можливе ускладнення руху легкового автотранспорту
18:07
За підсумками Мукачівського півмарафону вдалося зібрати 2,5 млн грн на ЗСУ
16:03
/ 2
Олекса Мишанич і югославські руснаки
13:11
/ 5
Наприкінці жовтня Закарпаття відвідає предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній
11:07
На Луганщині поліг Василь Шепель з Буштина Тячівського району
11:18
/ 2
Ігри про права людини презентували в Ужгороді
14:54
/ 1
У Тересві на Тячівщині попрощаються з Миколою Леманинцем, що загинув на Донеччині
23:08
На Закарпатті НСЗУ зафіксувала найбільший в країні приріст нових аптечних пунктів
22:14
/ 4
На Закарпатті середня зарплата лікарів становить ₴26 тисяч, керівників медзакладів – ₴120 тисяч – НСЗУ
19:45
На Донеччині поліг Іван Тулайдан з Ясіні на Рахівщині
17:44
На Закарпаття прибув ще один евакуаційний потяг з Донеччини
17:05
/ 5
Голова НСЗУ в Ужгороді розповіла про результати моніторингу лікарень Закарпаття
15:40
/ 5
ВР перейменувала 4 села на Закарпатті
14:35
Упродовж 2-х тижнів у ПП "Чоп – Загонь" буде частково обмежено рух транспорту на виїзд
11:56
/ 1
У Хусті в четвер попрощаються з полеглим на війні з росією 60-річним Юрієм Величком
21:52
Закарпатка народила в авто "швидкої" на перехресті біля церкви в центрі Виноградова
» Всі новини