У Чехії підтвердили арешт "вождів" прокремлівських "русинів" – Радіо Свобода

П’ятеро фізичних та одна юридична особа притягуються до кримінальної відповідальності за факти, які обґрунтовано вказують на скоєння злочину – зменшення податків, зборів та подібних обов’язкових платежів у великому розмірі»

У Чехії підтвердили арешт "вождів" прокремлівських "русинів" – Радіо Свобода

Проросійських «русинів», яких приймав президент Чехії Земан, заарештувала поліція 2 жовтня 2020, 23:50

У Чехії заарештували двох українських підприємців, які просували «русинську автономію» на Закарпатті та мали тісні зв’язки як з Росією, так і з президентом Чехії Мілошем Земаном. Про те, що бізнесменів з близького кола чеського президента, які їздили з ним до Москви і яких він кликав на офіційні прийоми, нещодавно було заарештовано, повідомило закарпатське видання Закарпаття онлайн з посиланням на власні джерела. А чеські журналісти з часопису Denik N підтвердили цю інформацію в чеській поліції.

Як повідомляє чеське видання Dennik N, Василя Джугана та Михайла Тяска, які представлялися керівниками «Всесвітньої ради підкарпатських русинів», засудили до попереднього ув’язнення за підозрою в ухилянні від сплати податків. Як з’ясували чеські журналісти, на початку вересня цього року поліція з регіонального штабу міста Пардубіце провела обшук у їхньому ресторані домашньої кухні Dašické sklepy, що розташований у мальовничій сільській місцевості у 130 кілометрах від Праги.

«За словами поліції, п’ять фізичних та одна юридична особа притягуються до кримінальної відповідальності за факти, які обґрунтовано вказують на скоєння злочину – зменшення податків, зборів та подібних обов’язкових платежів у великому розмірі», – розповів у розмові з Радіо Свобода співавтор статті в Denik N Лукаш Прхал. Поліція не назвала йому суму збитків, але український щоденник говорить про суму, що дорівнює в перерахунку 25 мільйонам гривень. Як уточнив чеський журналіст, суд постановив взяти під варту чотирьох іноземних громадян через те, що була підозра, що вони можуть спробувати покинути країну.

Посол України в Чехії Євген Перебийніс у розмові з Радіо Свобода сказав, що не отримував повідомлення від поліції про арешт українських громадян, хоча у таких випадках це встановлено міжнародним порядком. «Я не можу коментувати саму кримінальну справу, бо мені про неї нічого не відомо. Чеська поліція посольство про це не інформувала. Все, що ми знаємо про цю справу, ми знаємо тільки з повідомлень у ЗМІ. Судячи з того, що нас не інформували про затримання цих людей, вони, ймовірно, були затримані як громадяни Чехії, бо інакше ми б, згідно з правилами Віденської конвенції, мали б бути поінформовані. Самі ці громадяни по консульську допомогу не зверталися, але, якщо б звернулися, ми б їм цю допомогу як громадянам України надали», – повідомив посол.

За словами Євгена Перебийноса, сам факт арешту Василя Джугана та Михайла Тяска його не здивував, бо вже в минулому вони порушували закони. Зокрема, їхні дії на підігрівання сепаратизму спричиняли невдоволення України багато разів. «Їхню протиправну діяльність коментувало як посольство України, так і Міністерство закордонних справ, навіть у деяких випадках запрошувався посол Чехії в Києві для пояснень. Ми ставимося негативно до їхньої політичної діяльності, ми вважаємо, що вони діють в фарватері російської пропаганди і не виключено, що і за російські гроші», – говорить український посол.

За його словами, якщо звинувачення проти них підтвердяться, в цьому не буде нічого дивного, бо вони вже засвідчили своє ставлення до закону як такого. «Мені здається це логічним результатом, тому що якщо люди порушують закон в одному місці, то вони це роблять і в іншому. А співпраця з російською пропагандою дуже часто так і закінчується», – констатує український посол.

 

Борці за «русинську автономію»

Раніше чеські ЗМІ повідомляли про те, що пара бізнесменів, які нині живуть у містечку Дашице і походять із Закарпатської області України, вкрай критично ставляться до постреволюційного уряду в Києві і не приховують свого захоплення Росією та президентом Володимиром Путіним. Вони виступають за «русинську автономію» і підтримують контакти з сепаратистами в окупованому Криму, а також з проросійськими активістами в різних європейських країнах.

Про свою активну політичну діяльність від імені «русинів» повідомляють і самі Джуган і Тяско, хоча їхню організацію не визнають інші русинські об’єднання та Світова рада русинів, що є головним координаційним органом русинських організацій у світі.

Наприклад, Михайло Тяско публікує в своєму фейсбуці повідомлення про те, що у листопаді минулого року він як заступник голови «Всесвітньої ради підкарпатських русинів» взяв участь у роботі 12-ї сесії Форуму ООН з питань меншин, що проходив у Женеві, і зустрічався там з Русланом Коцабою, засудженим в Україні за перешкоджання законним діям Збройних сил у 2015 році.

Також на цьому форумі Михайло Тяско налагодив контакти з представниками прокремлівських ЗМІ в країнах Балтії, зокрема з rubaltic.ru, чиїм завданням, на думку латвійських аналітиків, є засмічувати російськомовний інтернет-простір країн Балтії пропагандою та прокремлівськими меседжами.

Зв’язки з російським посольством

Партнерські відносини пов’язують закарпатських бізнесменів і з російським посольством у Празі. Наприкінці серпня, лише за кілька днів до арешту Тяска і Джугана, російське посольство відкрило у їхньому ресторані виставку про чеського диригента Едуарда Направніка, який прославився в царській Росії.

Музикант народився в містечку Бишть, з 11 років жив у місті Пардубіце, а з 14-ти навчався у Празі. Проте виставку російське посольство вирішило провести не в міській галереї чи іншому громадському приміщенні, а в сільському ресторані, який заради цього у повідомленні посольства вирішили назвати «культурним центром».

«Мені це виглядає дуже дивно, що посольство відкрило виставку в ресторані, віддаленому від великих міст, де її зможуть побачити лише заїжджі гості. Але розпитати про таке дивне рішення ми нікого не можемо – представники посольства не відповідають на наші дзвінки, а пан Тяско та пан Джуган, –останнього видно на фотографіях на відкритті виставки, – нам про це також не можуть розповісти, бо перебувають в ув’язненні», – говорить Лукаш Прхал.


Зв’язки з президентом Земаном

У поле зору чеських ЗМІ «русинські активісти» потрапили після того, як їх помітили на офіційних прийомах, які влаштовує президент Чехії Мілош Земан. На одне з прийнять – на початку вересня минулого року – вони прийшли не самі, а привели з собою православного священника УПЦ (МП) Дмитра Сидора, засудженого в Україні у 2012 році на три роки умовно за звинуваченнями в сепаратизмі. Зустріч, як йшлося у повідомленні, провели «з нагоди 100-річчя приєднання Підкарпатської Русі (території нинішнього Закарпаття – ред.) до Чехословаччини».

За повідомленням чеських ЗМІ, відвідувачі офісу президента обговорили з ним питання «більшої автономії Закарпатської області в Україні». Зокрема, Михайло Тяско наголосив, що «українська влада дотепер не визнає, не поважає нашу мову і нашу культуру». Зі свого боку, Мілош Земан «пообіцяв русинам, що про їхні проблеми говоритиме з українським президентом Володимиром Зеленським».

Завжди після таких зустрічей офіс президента Земана офіційно дистанціювався від керівництва русинської організації та заперечував підтримку вимог щодо автономії.

«Немає жодних особистих відносин. Це повністю внутрішня справа України», – заявляв тоді прессекретар чеського президента Їржі Овчачек.

Всередині вересня 2019 року Джуган та Тяско в ролі представників чеського бізнесу разом з членами чеської Компартії та з іншими проросійськими активістами їздили до окупованого Криму у складі «делегації» з Чехії.

Українські дипломати тоді висловили свій протест з цього приводу, наголосивши, що «більшість учасників цієї групи вже не вперше порушують українське законодавство стосовно відвідання окупованої території Автономної Республіки Крим», і нагадали, що за це «передбачена не лише адміністративна, але й кримінальна відповідальність».

Але це не перешкоджало стосункам Земана з закарпатськими бізнесменами-активістами, які тривають ще з часів першої передвиборчої кампанії чеського президента у 2012 році, коли Земан у їхньому ресторані проводив зустрічі зі своїми виборцями, а потім гостював ще трьома роками пізніше. А познайомив їх, за даними чеських журналістів, місцевий лідер партії Земана – Їржі Єлінек.

У 2017 році обидва підприємці також супроводжували президента під час його візиту до Росії та були гостями його виборчого штабу, коли Земан вдруге виграв президентські вибори позаминулого року.

Нині ж після арешту Джугана і Тяска прессекретар президента Чехії Іржі Овчачек сказав журналістам Denik N, що президентська канцелярія знає про затримання «русинів». Але він відмовився прокоментувати, чи їх знову запросять на офіційні заходи у Празькому Граді. «Можна лише констатувати, що правоохоронні органи повинні робити свою роботу. Питання про запрошення є безглуздим, бо у панів тепер будуть інші турботи», – написав Овчачек.

Коментуючи цю відповідь, Лукаш Прхал сказав, що навряд чи цей інцидент якось нашкодить іміджу чеського президента. «Бо всі і так знають, якими людьми президент Земан себе оточує. У цьому випадку критики президента лише отримають ще одне підтвердження своїх слів, коли вони говорять: «Подивіться, якого роду люди мають відкриті двері до президентської канцелярії, можуть приходити на офіційні заходи Празького Граду, можуть приводити різних проблематичних людей із собою, і, як виглядає, ці люди ще й займаються фінансовими махінаціями, обманюють чеську державу з податками», – говорить в інтерв’ю Радіо Свобода кореспондент Denik N Лукаш Прхал.

Марія Щур, Радіо Свобода

05 жовтня 2020р.

Теги: русини, Тяско, Джуган, арешт, земан

Коментарі

Іван 2020-11-13 / 08:00:58
Ото што вти два дурні тай злодії не значит ош не русини..Ото треба удрізняти..Та овоо тот Джуган што клієнтовав у Дашицях?? Пак ото рідкоє скупоє свиня))... так му й треба бо заслужив..Айбо вто чистий русин...А што Путіна любит,пак половина нюмцюв та медярув Путіна любили,но та што тепирь?? Дідови скоро сімдесят, уже од нього і вта малфа ся одвернула майже,ота гімнастка бо вже ї дримбати не годен,хиба пичу лизати мало..Діда лисого Путіна скоро свої узьмут за яйця, а Джуган буде смоктати комус у чеськів тюрмі..Айбо завто не треба казати ош усі русини сякі тай такі..закрийте і ви роти свої паскунні ))

Данацко 2020-10-26 / 21:54:49
Се мої клієнти, я на них макав яко блазень, хоча чому яко!

Cech 2020-10-12 / 04:07:31
Pánové Ukrajinci nevzrušujte se! Cechové dobře vědi si pořadit ne jenom s malejma zloději, jak jsou títo Rusinšti makleři. S daněma aj prezident Spojených států ma problémy. Poslite do Cech vásho pana Porošenka potom, ak vyzdraví z COVUD-u. Ceskééé soudnictvi si pořadi s vašim bejvalým prezidentem za to, že prodával zbraně do Syriě a Ukrajinšti vojáci ich neměli v Donbase

pfr 2020-10-09 / 15:27:39
Всьо правильно чехи зробили, десятиліттями сесі на словах "великі патрійоти краю" ся наживали на своїх же челядникох, нажили собі на дорогий ресторан-готель, но зарвалися видав. І заробітчани стали сміліші, пишут заяви на них у поліцію, скарги у працак і инчі органи. Надіюся, ош засудять їх у Чехії і в Україну не видадуть, бо туй одкупляться і ще через опзж у владу пропхнуться.

форестер 2020-10-09 / 01:48:37
Клас!!!

**анутому Данацкові 2020-10-08 / 01:41:05
А ти хотів, дебіле, жеби Україна помогала паскудоті, котра працює на її знищення?

Ниґдась не мав мозґів, неборе, і вже мати не будеш

сорри 2020-10-05 / 22:49:22
Дуже добре.
"Справедливість є і за неї треба боротися" (с)

Справедливість 2020-10-05 / 14:50:42
Перепрошую. Анексію замість агресії.

Справедливість 2020-10-05 / 14:49:31
Це не ті придурки, що про агресію Закарпаття мололи? Святкували сторіччя Чехословаччини там. То чому тепер щось не так? Сидіть в буцигарні Чехії. Україна ж не така.

йовшко 2020-10-05 / 14:17:23
та там всю файту джуганову закрили у темницю, а пишуть лиш за василя і за зятя його мішу тяска

Ужгород 2020-10-05 / 08:23:57
Є Бог на небі!

Марія Гартлова 2020-10-05 / 08:00:19
Цілком вірно бо з нормальних заробітків не могли б мати можливість будувати такі котеджі. Не думайте, я не завиджу . Ще ніхто не взяв з собою нічого на другий світ.

Данацко Іван 2020-10-05 / 07:53:06
Позад сьої радостної публікації із пропагандонської "Радіо Свободи", стало понятно, чом наших хлопцю взяли пуд арест в Чихії, а посольство України їм не помагать...

https://www.radiosvoboda.org/a/prorosiys%CA%B9kykh-rusyniv-yakykh-pryymav-prezydent-chekhiyi-zeman-zaareshtuvala-politsiya/30869063.html

По моюй інформації, типирь в Чихії проходять тотальні перевірки наших "клієнту" і у многих пруйшли обиски, но никого не закрили в СІЗО, а Vasyl Dzhuhanі Михаил Тяско, закрили і не пущавуть пуд заставу, бо Вни є русинськими лідерами і гражданами України! Се чистой політичной переслідування, хотя нико не спорить, основаной на економіці...

Хлопці тримтеся, бо як видно з публікації, власть України Вам не поможе...

Слава Калина 2020-10-05 / 07:51:01
Ісі два чилядники много году заробляли у Чихіі клієнтуючи, ухилялися від сплати податку, підробляють документи, як і многі такі, як они, десь дали маху, поліція затримала, так закінчують "клієнтську" карєру многі, но для чого писати брет што їх не пускают із поліції бо они русинські лідери і Гр. України. Іване, а у чому їх лідерство проявлялось?

Античех 2020-10-05 / 07:49:24
Чехи оказались,,,пи......рами,,,тута вже і так усе зразумило.

Марія Гартлова 2020-10-05 / 07:46:58
Від слова "клієнт" мене нудить, на бідних заробітчанах їздять вже30 років,і мені їх не шкода,теж колись працювала на таких дармоїдів.

Химинець 2020-10-05 / 07:43:22
Не знаву нієдного трудягу, який із чесного труда розжився на заробітках. Заробляють на елементарне, на хліб на сіль для сімї... І то максимум... Батьки, яких місяцями неє дома, мами, які посудомийками укалувуть по 12-15 годин... А левову частку заробітку касірать не олігарх, не амерікос з Госдепу, не Путінський маскаль, а,, клієнт Вася,,, рудний, з сусіднього района... І най ми нихто не говорить, шо вун то робіть заради мого благополуччя. І най ми нико не розказує, же ми, русини, якісь особливі і Богом обрані... Кажда рудна потвора лиш тя хоче вукористати, і то не казка, а реальний життєвий досвід...

НОВИНИ: Політика

03:04
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини