"Русини" риссю до Росії...

«Шизофренічний» проект «Підкарпатська Русь» розкручують далеко від Карпат. Зокрема, в Ростові–на–Дону й Москві

"Русини" риссю до Росії...

Власне, з такими внутрішніми «друзями», як у нас, не потрібно і зовнішніх «ворогів». Розірвати Україну на «за» і «проти», на кольори та прапори — з цим завданням успішно справляються й Президент із Прем’єром, чублячись скрізь і завжди. Проте Росія нам допомагає. І не лише газом. Вона опікується й нашими «сімейними» справами — русинами зокрема. Здавалось, що цю тему ми вже «проїхали», тим паче після «каральних» акцій СБУ, яка порушила кримінальні справи проти ватажків русинського руху. Але ні. «Політичне русинство» все ніяк не вгамується.

У кого трембіта довша

Можна, звісно, відволіктися від Росії і заглибитись в історію. Довести або спростувати тезу про те, що русини мають власну автентику, історію, говірку, звичаї — весь набір, який у таких випадках виставляють наперед, як бойового слона. Але все те саме мають і лемки, і бойки, і гуцули, і волиняки, і подоляки, і полтавці — всі, кого перераховує Тарас Чубай у пісенці про братів–українців, що вітають Христа. І це ще не вся Україна. Тож питання навіть не в тому, чиї обряди автентичніші. Питання в тому, чому саме зараз розігрується русинська карта? Чому примножуємо гарячі точки, вже маючи «в активі» і Крим, і Сіверськодонецьк?

Колись справа поділу країни на автономії була в руках високих можновладців. Йосип Сталін «зробив» для радянських бессарабів Молдавську РСР, для радянських євреїв — автономну область із Біробіджаном. Щоб усі народи почувалися охопленими тоталітарною ніжністю. Після відходу в небуття «наддержав» та їхніх диктаторів справа федералізації недовго лишалася незатребуваною. Як слушно зазначають експерти, нині «створити народ» — питання нетривалого часу. Для закладання у штучний етнос ідей є й інтернет, і телебачення, і багато інших медіаторів. Вони і піднесуть свіжозліплену національну свідомість, і вкажуть на методи боротьби за неї.

«За ними — Москва. А до Москви треба рачки...»

Та якби русинський рух походив тільки (й винятково!) з Карпат, це був би один формат проблеми. Проте кліше про «руку Москви» — не марення і не «помста» за газ. У розпорядженні «УМ» є цікавий документ: майже стенограма багатогодинної «міжнародної науково–практичної конференції», що проходила наприкінці минулого року у Ростові–на–Дону. На заході не було преси, тож матеріал, який нам передали, є справжнім ексклюзивом. Збіговисько засідало на тему «етноциду» русинів Карпатської Русі («Підкарпатська» чи «Карпатська» — тут можливі варіанти, стернові руху самі не визначилися з номінаціями).

Після ключових понять — «етноцид зі сторони України» та «Ростов–на–Дону» — можна було б і не продовжувати. Й так не складно було здогадатись, що Україна отримає лаптем по голові не тільки за русинів, а й за... Голодомор та Помаранчеву революцію. Так і сталося, як гадалося.

Найрізноманітніший російський учений люд (усілякі «к.ю.н.» і «д.і.н.» — доктори й кандидати історичних, юридичних чи лялькових наук) розтікався «мислію по древу» на предмет насильницької українізації русинів. Звучала й теза про те, що легітимізація статусу Підкарпатської Русі відповідає «доктрині Медвєдєва про зону інтересів Росії» і що ця зона, як і громадяни Росії, будуть захищені Російською Федерацією.

Звісно, РФ не звикати до політичного амікошонства, однак проголошувати русинів своїми громадянами означає зов­сім втратити відчуття реальності. Але нехай. Від декларацій «я — пуп землі» нікому ані холодно, ані гаряче, та й пуп — не найважливіший орган, як на те пішло... Тож виступи росіян з їхніми претензіями до Ющенка та ламентаціями за «почившим у Бозі» Радянським Союзом можна залишити поза увагою.

Значно важливіше поручкатися з українськими гостями. Серед них був, зокрема, Олексій Олександров, заступник голови партії «Руський блок». (Про «Руський блок» на загальноукраїнському рівні давненько не було чути — з парламентських виборів 2002 року, які його лідер Олександр Свистунов з тріском провалив). «Руськоблоцький» оратор завершив виступ заявою, що росіян в Україні насправді — 45 мільйонів (?), й під викрик «За намі — Масква, ми пабєдім!» зійшов зі сцени.

Також на міжнародну «тусовку» прибув власною персоною «прем’єр–міністр» Підкарпатської Русі пан Петро Гецко, «міністр закордонних справ» Павук, «міністр природних ресурсів» Микулін. Увесь конклав був у зборі, і хлопці, мабуть, таки серйозно загралися у свій кишеньковий Ліхтенштейн.

З «урядом» русинів було нудно: Гецко дзижчав про незаконність включення Підкарпатської Русі до складу УРСР, Павук — про геноцид та дискримінацію, Мікулін — про те, як псує підкарпатську малину падлюче СБУ (мовляв, навіщо «зацькували» бідного отця Димитрія Сидора, «голову сойму «Підкарпатської Русі»?). Тим конференція і завершилася. Точніше, був іще фуршет та резолюція — напів–прожована вимога припинити нищення русинів. Заклик адресували міжнародній спільноті, якщо тільки вона розуміє російську мову, бо іншу спікери пригноблених русинів не використовували.

Столиця Підкарпатської Русі — Ростов–на–Дону — була втішена вдало проведеним спарингом, а Москва, що виколупала з зубів та кинула на периферійні столи тези про українських «нацистів», мабуть, вдоволена тим паче. Вона ж «за ними». І з ними. І проти всіх.

Фазами б та по фейсу...

 До речі, про Москву. Всезнаючий інтернет злобно наговорює на «прем’єр–міністра» Гецка, що той, мовляв, лікується у російському стольному граді від... «шизофренії з фазами сезонних загострень». Тобто як зима — так і подавай Гецку свою вотчину, князівство–королівство підкарпатське. Поінформовані джерела пліткують, що Петро Гецко, прибувши до Москви ще у 80–х роках, майже відразу загримів у психдиспансер. А той, мовляв, був на особливому контролі у КДБ. Тож оскільки Гецко й з’їжджав потроху з глузду, але не настільки, щоб не відрізнити чайник від шафи, а шафу від Андропова, багатообіцяючим пацієнтом зацікавились компетентні органи. Кажуть, Гецка відправляли в палати до «неблагонадійних» — підслуховувати антирадянську «маячню» та мотати на вус і на плівку.

Так це чи ні, але факт той, що прем’єр–самознавнець й досі перманентно лікується від невідомої хвороби на території сусідньої держави. Щоправда, вже не у психдиспансері, а в центральному військовому шпиталі Москви. За що йому така честь — не зрозуміло. Можливо, це просто вияв милосердя до зацькованого Ющенком русина.

А Гецко і в тілесних та душевних недугах не забуває про справу свого життя. І прямо з палати бомбардує керівництво Російської Федерації з настирливими проханнями визнати суверенітет Підкарпатської Русі. Говорять, що кращий за татарина Костянтин Затулін уже взяв до уваги плаксиві чіпляння Гецка. І пообіцяв винести відповідне питання на обговорення Держдуми Росії. Тож майбутнє русинів — у надійних руках і ясній голові. «Де у нас прокурор?» — «У п’ятій палаті, там, де раніше Наполеон лежав». Десь приблизно у тих палестинах...

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

«Особисто я вважаю, що русини не є окремим народом, — говорить політолог Кость Бондаренко. — Русини на Закарпатті — це, власне, ті самі українці, які перед Другою світовою війною не підтримали уряд Карпатської України і дії Августина Волошина. Вони виступали проти того, аби їх ідентифікували як українців, і надалі лишались русинами. У 1938—1939 роках слово «українець» на Закарпатті мало більше політичне забарвлення, надалі ситуація змінилась, і слово «українець» набуло первинного значення і стало вживатись дуже широко. У 1989—1990 роках русинство почало відроджуватись, а прискорення цей процес набув уже на початку 2000–х завдяки Димитрію Сидору.

На сьогодні сепаратистські рухи дуже активно підтримують зовні, й не тільки Росія, а й інші сусідні країни. Русини, розуміючи, що не можуть знайти підтримку в Україні, очевидно, шукатимуть її за межами держави, причому шукатимуть дуже активно. Проте якщо на русинів не буде політичного попиту, вся їхня діяльність дуже швидко відійде в минуле».

ОЦІНКА СБУ

Служба безпеки України на прохання «УМ» прокоментувати ситуацію з підкарпатською «автономією» нагадала: деякий час тому «в поле зору Служби потрапили окремі представники русинських громадських організацій Закарпатської області, які публічно поширювали матеріали, що містили висловлювання з ознаками зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України». Їх попереджали та умовляли, показували Конституцію, яка хоч і стоїть на сторожі прав і свобод громадян усіх рас та національностей, проте захищає також кордони рідної держави. Дехто з «вихованців» Служби внаслідок «профілактичних» заходів відмовився–таки «від проведення деструктивної діяльності, яка могла створити передумови для вчинення злочинів проти основ національної безпеки». Проте окремі індивіди «продовжували припускатися дій сепаратистського характеру». За що й поплатились.

«24 червня цього року слідчим відділом Управління СБ України в Закарпатській області за результатами проведеної дослідної перевірки було порушено кримінальну справу за фактом публічних закликів до зміни меж території нашої держави, тобто за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 110 Кримінального кодексу України («посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»). У ході її провадження було зібрано достатньо доказів, які стали підставою для пред’явлення 5 грудня звинувачення керівнику громадського об’єднання «Сойм підкарпатських русинів» Димитрію Сидору. Слідство у зазначеній кримінальній справі триває, після закінчення якого вона буде скерована до суду», — повідомляють речники СБУ.

Наталія Лебідь, "Україна молода"
31 січня 2009р.

Теги: русини

Коментарі

Вюношь 2009-04-30 / 22:23:00
Как говорил когда-то незабвенный Козьма Прутков; Не зная законов языка ирокезского,можешь ли ты судить так,что бы твои сужденияне были...(дальше по тексту). Так вот, если у тебя на душе сплошная грязь,а ее надо кудато слить (за неплохие деньги),но при чем здесь русины...

X 2009-02-16 / 00:36:00
orange-орк-jurius davno tja ne bylo chuty, a ukazavy sj sja ta znovu z pecifichnym zapahom:))

xxxxНе камуфляжникxxxx 2009-02-15 / 19:34:00
Exclamation

orange 2009-02-15 / 19:20:00
Що,Х-ю,набридло працювати клоуном?.. :))

xxxxНе камуфляжникxxxx 2009-02-15 / 12:46:00
После Мюнхенского соглашения (29.09.1938 г.) Национальное собрание Чехословакии приняло под давлением Германии закон "Об автономии Словакии и Подкарпатской Руси". Премьер-министром последней был назначен украинский националист А. Волошин. 15 марта 1939 г. была провозглашена независимость "Карпатской Украины". В этот же день Венгрия предъявила ультиматум о передаче власти венгерским военным органам. 16 марта Волошин с ближайшими сподвижниками эмигрировал в Германию. К 18 марта венгерские власти полностью установили контроль над всей территорией края. Была создана так называемая Карпатская территория, делившаяся на три административные единицы. Государственными языками были объявлены венгерский и "угрорусский" (русинский). Венгерские власти поощряли политику ускоренного формирования "угрорусинского народа". На русинском языке выходило 16 провенгерских газет, издавались учебники и книги на русинском языке.




После освобождения Подкарпатской Руси от немецко-венгерских захватчиков под контролем советских политических органов был созван первый (и последний) съезд народных комитетов "Закарпатской Украины", который принял манифест "О воссоединении Закарпатской Украины с Советской Украиной". Указом Президиума Верховного Совета СССР от 22 января 1946 г. автономная провинция Чехословацкой Республики – Подкарпатская Русь – стала Закарпатской областью Украинской ССР.

X 2009-02-13 / 13:49:00
орк-range. Yse uzhe i ne smishno...:(

orange 2009-02-11 / 22:01:00
Що, чудо, придумав чергову глупість, і весело?.. :))))))))))

X 2009-02-11 / 18:44:00
Orange-орк. Ty ne tjamysh, shto i pud jakym nikom pyshesh-ty yse uzhe pysav, do lem pud tvojim osnovnym nikom "orange".:)):)):))

орк 2009-02-11 / 16:36:00
Х, скажи відверто, тебе докторка кинула головою о підлогу ще в пологовому будинку? Чому для тебе всі люди, які не поділяють твоєї думка - якась одна людина - втілення ворогу?

X 2009-02-11 / 10:46:00
Orange-орк. "спеціально для Х: не шукай в цьому мій новий нік". Ty sobi go sam najshov:))

орк 2009-02-11 / 09:43:00
Пудмочарському: "А криза...?У мене ниє ніякої кризи.Порошенко та Балога мают кризу". Це схоже на анекдот: «Приходит к отцу сын и спрашивает: «Пап, а правда кризис заденет только богатых? Нам-то что?» - «Правда, сынок, богатых кризис только заденет, а нас с тобой он убьёт». Нещодавно я писав те, що зараз написав zorro (спеціально для Х: не шукай в цьому мій новий нік). Тобто серед нормальних людей є зрозуміння того, перед якою прірвою ми стоїмо. Велика депресія 1929-1933 рр поновлюється зараз, зі всіма своїми наслідками... Шкода, що нормальних людей за безглуздим «політично-русинським» ґвалтом майже не чути.

X 2009-02-10 / 23:34:00
Maj velykyj glupak ysy ty - Orange-орк

orange 2009-02-10 / 22:10:00
Зайшов. Подивився. Нічого не змінилося. Побачив тих самих глупаків із тими самими глупостями.

X 2009-02-10 / 21:00:00
Пудмочарськый, ysi potomky banderovciv buljshe nych i negodny gy krasty, a v lipchumu sluchaji prosyty dashto zadarj.

X 2009-02-10 / 20:56:00
Orange "...Тоді уявляю собі, як з вас в цих державних органах сміються..."

Yse iz te kloune galycjkyj, dity sja smivutj :)):)):)):))

Пудмочарськый 2009-02-10 / 20:54:00
2zorro



Мы доста чекали.19 року.А вуз і ныні там.Типир акорат тота ситуація коли "верхи не хочуть,а низи не можуть".Або навпаки.А криза...?У мене ниє ніякої кризи.Порошенко та Балога мают кризу.Куди бабло діти аби ся не обезцінило.

Пудмочарськый 2009-02-10 / 20:50:00
По всьому выходит што "риссю в Росію" бігає українська влада - ковдати бацуриня.:-)

zorro 2009-02-10 / 13:53:00
Шановні друзі! Огляніться та постарайтеся усвідомити, що нас чекає через півроку. В умовах фінансової кризи та повного державного безвладдя та хаосу вже маємо шокуюче зростання злочинності в області. Читайте бодай інтернет видання - вони схожі на сводки з поля бою, а не на добірки новин.В Україні, в тому числі й в Закарпатті, розпочався перерозподіл власності, є перші вбиті бізнесмени. Далі буде гірше і це вже є очевидним. Правоохоронні органи ще тримають під контролем ситуацію, але чи надовго? Масове безробіття змусить людей добувати хліб насущний правдами й неправдами. Народ починає звіріти.

То чи варто зараз полемізувати на тему "русинського питання", посилювати людиноненависні тенденції в області, збурювати настрої людей? Це ні до чого доброго не приведе, а тільки загострить конфлікти, в тому числі й збройні, в Закарпатті. Хто за це буде відповідати? Гецко? Та в нього ж справка! Хто зніме девіденди із цієї війни? Гецко, Туряниця, Сидор? Скоріше всього ні.Обовязково появляться нові фараони й наполеони, які зараз вичікують та із своїх лігв кукловодять лжепатріотами.

ДО РУСИНСЬКОГО ПИТАННЯ ПОТРІБНО ПОВЕРНУТИСЯ ПІСЛЯ КРИЗИ, РОКІВ ЧЕРЕЗ ПЯТЬ.

Можливо, до тих пір русини й підтримку громадськості будуть мати значущу й лідери русинів будуть мудрішими, й центральна влада ліберальнішою. Зараз треба думати, як нам не перегризти один одному горла, захистити наші домівки від бандитських нападів та злодіїв, прогодувати наших дітей.

Раз вас хвилюють питання сьогодення - значить ви є активні громадяни. Давайте зберемося та відновимо в Ужгороді добровільні дружини. Це буде конструктивна праця, яку оцінять наші діти. Давайте ще щось зробимо реальне для нашого міста - гарні ідеї знайдуться в кожного. Давайте будемо творцями, а не руйнівниками!

orange 2009-02-10 / 11:03:00
Юрієві



Важко зрозуміти, для чого ви напивалися перед тим, як зайти в інтернет, але поясніть: невже ви подавали в державні органи (в чому я взагалі сумніваюся) своє бачення проблеми так званого "русинства" у вигляді кількох коротких (буквально - в одне речення кожна) тез і тому тепер не хочете їх буквально повторювати? Тоді уявляю собі, як з вас в цих державних органах сміються... :))))))))))))



Якщо ж ви подали владі розгорнуте бачення проблеми, то важко зрозуміти, що заважає вам дати тут лаконічний її виклад. Ви підписали обіцянку нерозголошувати свої погляди на цю тему? Ці погляди містять серетну інформацію? Чи, може, в них міститься пов"язаний з "русинством" прогноз світового апокаліпсису, і ви, не розголошуючи його, в такий спосіб намагаєтеся уникнути паніки в світових масштабах?... :)



Юрію, вам подобається виглядіти смішно?.. :))))))))))))))))))



Юрій 2009-02-10 / 09:49:00
Ну от тобі й маєш! Клоун напився і поліз в мережу. Не для Оранжа. Пропозиція, подана на розгляд органів влади не виноситься в пресу до отримання хоча б якоїсь відповіді, тим більше в анонімному режимі. Це було б некоректно.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини