Керівник Офісу Зеленського протягує для Донбасу регіональну російську мову

В Офісі президента можуть запропонувати референдум про статус регіональної для російської мови на території Донецької та Луганської області.

Про це розповів глава ОПУ Андрій Богдан в інтерв'ю виданню "РБК-Україна".

Зокрема на згадку про гучну ідею, з якою на той момент Адміністрація новообраного президента виступила в перші дні щодо референдуму про переговори з Росією, Богдан уточнив:

"Там було не так – не про переговори з Росією, а щодо якихось тонких моментів, наприклад, з питання про мову. Ми можемо Донецькій і Луганській області дозволити розмовляти російською мовою, якщо у нас почнеться мир у країні? Ставимо питання – "так/ні". Якщо можемо, тоді Донецьк і Луганськ спілкуються російською мовою".

На питання, чи розуміють в Офісі президента силу прецеденту, і чи не призведе це до ланцюгової реакції (дозволили Донецьку і Луганську, потім приходить Одеса і каже, що теж хоче), Богдан відповів:

"Давайте ще угробимо п'ятнадцять тисяч наших громадян у війні?".

У той же час глава ОПУ уточнив, що він проти ідеї зробити російську другою державною.

"Ні. Я сам зі Львова, у мене ж там "бандерівці", я за українську мову і я за Україну. Але у нас є проблема, її треба вирішувати. Ми говоримо нескінченно, а нічого не вирішуємо, а треба вирішувати".

"Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку і Луганську державна – українська, регіональна – російська і за умови, що після цього вони – територія України", – додав він.

На думку Богдана, потрібно шукати компроміси.

Заява керівника Офісу президента Андрія Богдана про можливий референдум про визнання російської мови в якості регіональної на Донбасі є його особистою думкою.

Про це в ефірі програми Свобода слова на каналі ICTV заявив соратник Богдана, представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

"Це однозначно, мені здається, потрібно трактувати як особисту позицію Богдана, оскільки вона не зовсім корелюється з тим, що заявлено в програмі нашої партії", - сказав він.

"Оскільки для нас визначальним є положення статті 10 Конституції України, відповідно до якої єдиною державною мовою України є українська мова", - заявив Стефанчук.

п’ятий президент Петро Порошенко заявляє, що надання російській мові статусу офіційної на Донбасі не зупинить Росію, бо агресор насправді хоче зупинити рух України до ЄС.

Про це він сказав під час відео звернення у Facebook у відповідь на заяву керівника Офісу президента Андрія Богдана про можливий референдум про визнання російської мови в якості регіональної на Донбасі.

"Події розгортаються так, що повзучий проросійський реванш стає дедалі очевиднішим. Але торгівля мовою не принесе Україні жодних дивідендів. І не зупинить Росію. Бо Росія прийшла не по Луганськ, не по Донецьк, і навіть не по Крим", - заявив Порошенко.

За його словами, головна мета реваншу – зупинити рух України до членства в Євросоюзі та НАТО і повернути у сферу впливу Росії всю Україну, від Донбасу до Галичини.

"Росія розуміє, що вступ України до цих двох союзів – це стовідсоткова гарантія миру, безпеки українців і незалежності країни. І ми це розуміємо", - сказав Порошенко.

Тому, за його словами,  партія "Європейська солідарність", дипломати і юристи, розробили Євроатлантичну Хартію – документ, який має прискорити вступ України до НАТО.

"Там – чіткі зобов’язання, які вже нікому не дозволять вильнути хвостом у разі зміни політичної кон’юнктури. Ми розраховуємо, що до Хартії приєднаються інші політичні сили. Лише спільними зусиллями ми досягнемо великої мети – миру й безпеки через членство в НАТО, добробуту – через вступ до ЄС", - підсумував Порошенко.

Самого документа п’ятий президент не оприлюднив.

02 липня 2019р.

Теги: російська мова, Донбас, Донецьк, Луганськ, Богдан

Коментарі

Вуву 2019-07-03 / 08:10:30


А скільки девідентів принесла тобі під***юзі ... продана наша православна помісна церква Кийівського патріархату ... Яка завдяки твоєму "блатному договоргяку" стала з КИЙІВСЬКОЙІ ПАТРІАРХІЙІ Рангом по церковному чину нижче ітрансформувалась В МИТРОПОЛИЧУ (фактично константинопольского підпорядкування) Скільки ти на тому заробив "іюда іскаріот" ... Просрані вибори. Це твойі девіденти .?


Вуву 2019-07-02 / 20:00:05
Моя думка ...
Що це є якраз той випадок коли слово ПІДАР треба писати без зірочок і всяких "окультурених" правок.
Тому що ця потвора зробила для всіх нас стільки ...
І такого ...
Що в природі ні в нашій мові нема таких слів щоб можна було передати всю глибину негативного почуття і визначення цьому ... У€бан%му х*ю вальцману.

Вуву 2019-07-02 / 17:46:09


Ми вже при тобі жирна морда ... Спільними зусиллями боронемось від маскалів а ти пі***ар нас всіх обкрадав до нитки як на бронежилетах так до роттердпма +. Тебе сука треба втопити в гані за такі державотворчі подвиги. За контрабанду украйінського лісу ... За афери з приватбанком і гонтарєвою ... За мільярдні крадіжки з бюджету фондом твого імені . За заглибих наших хлопців на передовій. І в цієйі купи гавна хтось іще бере інтервю і показують по телевізору. Люди ... У вам розум в голові є ?


НОВИНИ: Різне

01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
» Всі новини