Обережно, ще одні двері зачиняються…

Тепер вже і Сербія… Щоразу, коли я читаю, що якійсь із країн Європейський Союз дав статус кандидата, чи не дай Боже, дійсного члена, мене щиро по-українськи давить «жаба». Особливо, коли йдеться про країну, яка ще якихось двадцять-тридцять років тому була в одному кориті з Україною та й зараз не стала матеріально багатшою, а, навпаки, може й біднішою за нас. Та не може, а точно. Але, очевидно, не в багатстві справа…

Обережно, ще одні двері зачиняються…

Я була в Сербії. Років, напевно, 8 тому. Тоді мене вразили дві речі – безмежно доброзичливі і гостинні серби на фоні безмежно бідної постсовдепівської країни. Можливо, цього не було так помітно в столиці, хоча й вона тоді ще відбудовувалася після війни. Проте у віддалених містечках панувала повна фінансова розруха. Ми марно бродили по напівпорожніх магазинах (в той час вітрини українських вже давно блищали модними брендами), ресторани дивували дуже простим інтер’єром, не кажучи вже про старенький заношений одяг сербів, які на той час не могли собі дозволити практично нічого.

Проте вже тоді можна було здогадатися, що в цієї країни є велике прагнення вирватися з цих післявоєнних та посткомуністичних злиднів. В маленькому містечку (меншому за Ужгород), де ми зупинилися, був великий громадський басейн з символічною платою за вхід. І таких оздоровчих центрів для простих людей, як нам тоді казали серби, у них було чимало.

А ще, попри розпад багато чого, вони зуміли зберегти суто сербські підприємства – тобто ті, на яких виробляли якусь специфічну продукцію, яка користувалася попитом у світі. Ну наприклад, ми були на одному  сільськогосподарському заводі з розведення спеціальних племінних корів, які були «візитною карткою». І на цій фермі все блищало, а люди ходили в білих халатах. Що мене теж тоді страшенно вразило.

Ну словом, а тепер Сербія має статус кандидата на вступ до ЄС. Вчора лідери спільноти визнали, що маленька небагата Сербія зробила величезний стрибок вперед, зуміла навести лад в своїх законах і, головне, довела, що в ній діють права та свободи людини. Та що там казати – навіть підписала договір з Румунією про визнання та лояльне ставлення до 30-тисячної румунськомовної спільноти, яка проживає в Сербії.

На черзі – Туреччина, Чорногорія, Македонія

Я не те, що ідеалізую ЕС. Я знаю, що там діють суворі, не завжди вигідні економічні правила, що там високі ціни, там теж є бомжі і безробітні...

Просто якось так «жаба» давить, коли країна, на вулицях якої (не рахувала, але впевнена на 100 відсотків) в десятки разів менше дорогих авто, а громадяни якої, та що там громадяни, навіть депутати навряд чи можуть так просто дозволити собі справжні сумочки та хустинки від Луї Віттона, так от – що ця країна перестрибнула в якесь зрозуміле майбутнє. З якимись виписаними свободами і правилами і стандартами, які не завжди погані. А часом навіть дуже корисні (наприклад стандарти лікування, будівництва доріг чи оплати праці). І взагалі – що ми зовні нічим не гірші, а навіть може й кращі. І модніші. І не дурніші. І так прос…ли нашу перспективу хоч якось наблизитися до людських правил життя. І так і будемо товктися в тих нескінченних принизливих чергах за візами – скоро вже і у Сербію, куди перед нами автоматично закриються двері, щойно вона вступить в ЄС та Шенген.

P.S. Те саме стосується і Болгарії, де в центрі Софії все ще можна побачити людей на возах, проте після вступу до ЄС там збудована найкраща лікарня в країні, безкоштовна і доступна для всіх простих людей. А депутати болгарського парламенту  одягаються простіше, аніж люди на вулицях і жоден з них не має права на безкоштовну квартиру чи пожиттєве утримання від держави. 

Словом, все «точно так», як у нас…

02 березня 2012р.

Теги: Європа, Україна, свобода, права людини

Коментарі

местный 2012-03-12 / 13:59:37
хм, (псевдо) МЕСТНЫЙ 2012-03-11 / 21:58:42 и МЕСТНЫЙ 2012-03-11 / 21:16:42 - а в чем смысл под чужим ником писать всякую хню?

МЕСТНЫЙ 2012-03-11 / 21:58:42
УДАЛИЛИ МОЙ КОММЕНТ?ПРАВДА ГЛАЗА КОЛИТ?

МЕСТНЫЙ 2012-03-11 / 21:16:42

Коментар видалено. Адмін

anonimus 2012-03-08 / 14:07:29
а саме рамки духу реплік "а"ля Словянин", нічим не кращі за підручники Сороса

anonimus 2012-03-08 / 14:04:22
... сумно, що коментарі "а"ля Словянин", які вже встигли перевторитися у шаблонні, абсолютно нічим не є кращі

Словянин 2012-03-07 / 19:20:29
Леся Кешеля, мабуть, вже і не рада, що торкнулася теми, про яку досконало знає... у рамках духу підручників "а"ля Сорос"...

Василь Кузан 2012-03-07 / 11:31:22
Кому хоч раз доводилося відчути на собі приниження при перетині кордону, зневажливе ставлення до себе, як до представника держави і нації там, у Європі... той на 1000 відсотків підтримає Лесю.
На щастя, у сіті рівень цивілізованості суспільства не вимірюється кількістю олігархів та дорогих автомобілів у державі.
На жаль, щасливого пробудження і здійснення мрій у нас скоро не буде.

Мирослав 2012-03-07 / 01:46:23
Cловянине- і шо ви пропонуєте? Заховати голову в пісок на догоду міжнародній спільноті, а точніше інтернаціональній мафії?

Словянин 2012-03-06 / 20:20:32
Якщо в Україні почнуть давити олігархів, толерантна і політкоректна "міжнародна громадськість" одразу звинуватить нашу Батьківщину в антисемітизмі. Не для того вони ("глобалісти") стільки витрачали енергії, аби якісь-там українські патріоти давили їхню пяту колону.

Мирослав 2012-03-06 / 20:15:23
Лесі. От я й кажу революція символів - відновити жовто-синій прапор, а революція економіки і державного правління - змести олігархічні клани і встановити справедливу українську владу.

Словянин 2012-03-06 / 20:00:33
Барану. більшість революцій і воєн готував один центр з різноманіттям вивісок і назв. Часи проходили, а ці латентні структури ніхто не забороняв. Сьогодні вони, немов циган сонцем, крутять більшостю "міжнародних" організацій і, зокрема, "гуманним" НАТО - інструмент нищення незалежних від них держав - хороших чи поганих. Людям, які не бажають бути лохами під тиском "прогресивної" пропаганди, потрібно вчитися мистецтву самостійного мислення. В цьому допоможуть "непопулярні" американські дослідник Ентоні Саттон, Джон Колеман, Ральф Еперсон

Ігор Баран 2012-03-06 / 18:42:27
Словянине, перше ніж про щось писате, це щось вивчіть ( чи хоч ознайомтесь). 1.Щодо 1917го року - не знаю, хто там у вас співбрати і чиї, але саме держава, територіальну цілісність якої вам хочеться захистити, на той момент іще не існувала, трохи пізніше виникла. Немає тут ніякого звязку між російською революцією початку 20го століття і розпадом Югославії на кінці його. 2. Сподіваюсь, що у вас вистане мужності їдучи у Хорватію на відпочинок, назватись присутнім тут ніком і прихопити в дорогу свої замітки.

Michaylo Fedynyshynets - Olesуi 2012-03-06 / 17:21:23
Олесю, в одному з коментів песимістичному Оптимісту ти повіла: "А в мене жевріє надія, що от прокинемося ми одного ранку після виборів, а у парламенті нові, патріотичні, розумні, натхненні депутати, яких вибрали ми...ех, як у казці..." Здається, й нічого додати. Так-так, це фантастика! Тобто й ви чудово усвідомлюєте, що Україні - свого роду, най ся не приказує, піпец. Ми в такому багні, що вибиратися будемо довго й нудно, лише, дай Боже, аби не вічно...
І, будь ласка, зверніть увагу, що всі тут уболівають за Неньку під ніками (окрім Ігоря Барана та Ярослава Ороса). Якийсь тотальний, мовити б, совєцький синдром зашуганости! Усі хвалять, розмірковують, махають фаною (прапором)не хотячи з різних причин світитися. Здавалося б, національно свідомі люди (пардон, елементи!), а так смішно й боязливо чинять.
Лесю, затямте, що народ - це бидло. Часто-густог безлике. Це саме тут це віддзеркалюється в мініатюрній мініатюрі. Одне слово, не ту державу назвали Гондурасом...
І не погоджуюся цілком (!) із вашою думкою, що "журналістика - це не привід висловлювати власні думки", а лише констатація фактів. Своє бачення тієї чи іншої ситуації можна акуратно вкраплювати (звісно, не всюди це варто робити навіть тямущому новинкарю, не всюди йому дозволять), аби спрямовувати, бодай тому, що... "народ - це бидло". Зрештою, канони й правила для того існують, аби їх ламати.

Olesya 2012-03-06 / 14:29:41
до Мирослава - якось мене тут на сайті виправили - прапор синьо-жовтий, а не жовто-блакитний))) але із закликом шанувати і використовувати національну символіку в житті погоджуюся. У всьому світі прийнято вивішувати національний прапор просто на балкон, навіть не у свята, а просто - з любові до батьківщини. Так що я - двома руками за цю ідею.

Olesya 2012-03-06 / 14:22:21
і ще - якраз журналістика - це не привід висловлювати свої власні думки. Журналістам суворо ЗАБОРОНЕНО це робити. Вони констатують факти, дають можливість сказати іншим, а власну думку вони мають право висловити якраз лише в формі блога чи авторської колонки. Висловлення власної суб"єктивної думки в сюжетах та статтях - це порушення журналістської етики.

Olesya 2012-03-06 / 14:00:15
2Ярослав Орос - як людина публічна і як взагалі людина я маю право висловлювати свої думки там, де я захочу - на вулиці, на публіці, на роботі, на блозі Закарпаття онлайн, який теж є платформою для висловювання думок. Та де завгодно! І про що завгодно - в тому числі про собак, про котів і про європейські перспективи України. Тому що коли в якійсь із сфер життя відбувається дещо, що мене хвилює, я висловлюю свої думки - така в мене звичка.
а щодо роботи - якби ви так уважно стежили за моїми сюжетами, як ви написали, ви б бачили мої сюжети про імідж України в світі, які я робила в різних країнах Європи, про мовне питання, про російський флот в Криму, про книговидання в Україні, про занепад українського кіно, про вкрадені "повеневі" гроші і ще багато інших тем про те, що відбувається в державі. Але, мабуть, нікому ці сюжети не потрібні, раз їх ніхто не бачить та ще й потім ставить журналістам у вину, що вони нічого не роблять.

Селянин 2012-03-06 / 01:52:29
Як проста людина,прочитавши,що пише Леся та коментарі,мушу зауважити пану Оросу,не можна іти на поводу своєї жаби і виливати жовч на весь світ ,тільки тому ,що хтось добріший,або просто ділиться своїм болем.Адже сам від того кращим не станеш...
P.S.Якщо п.Лесі рекомендують висловлюватись там де не має п.Ороса,то що вже мені чекати? А може взагалі Адміну приначити п.Ороса замість себе старшим на сайт ,а всіх інакомислячих видалити з ОРОСАЙТу.

ярослав орос 2012-03-05 / 21:46:21
Ярославу Оросу - не мала честі бути з вами знайомою, але до вашого відома - я не "дітки" як ви мене назвали (не розумію звідки стільки зневаги до людини, яку ви особисто навіть не знаєте). Так от я - не "дітки", а давно вже доросла і самостійна людина. І в своєму блозі мовчати не збираюся, навіть попри ваші образливі коментарі.

пані лесю, Ви є людина публічна, то й слід як публічна людина висловлювати свою думки там, де працюєте...

Словянин 2012-03-05 / 20:55:27
Для Барана. "Леся дійсно давно не "дітка" і щодо "бомбили сербів" - на всяк випадок нагадую про масову різанину в Сребреніці, влаштовану саме братами-сербами, і можливо, якби не НАТО, то була б іще не одна така". Коли в результаті 1917р. співбрати тих, хто нині керує НАТО та ЄС, нищили мільйони українців та росіян, ніхто з т. зв. захисників "прав людини", гуманізму" та різноманітних нац та секс меншин і слова не промовив. А ось коли серби почали захищати територіальну цілісність своєї держави від тих,хто був виплеканий і профінансований тією ж спільнотою - авторами "гевоюции" 1917р. - почався вселенський гвалт... Якби "гуманістичне", "толерантне" та "політкоректне" НАТО бомбануло рідних і близьких Барана, цікаво було би ознайомитись з реакцією останнього... Щодо Лесі. Там, де вона крутилася останні роки - на одному з центральних телеканалів - подібні речі не викладають, а промивають мізки. В іншому разі тебе випхнуть, тому що центральні канали вже давно не українські, а в Росії - не руські...

Мирослав 2012-03-05 / 19:40:45
І справа тут не в самому прапорі, як матерії, це символічні речі. Перевернутий догори ногами прапор - перевернута держава, де всім заправляють олігархи, а не український народ.