Дайте ялинці жити

Колись в дитинстві мене жорстоко обманули. На новорічних ранках ми неодмінно співали про те, що «маленькой елочке холодно зимой» і типу саме тому ми її заберемо додому, зігріємо, розцяцькуємо і будемо водити навколо неї хороводи. І я щиро вірила, що я добра дівчинка, і з радістю гріла та одягала у всілякі блискітки мою чергову ялинку. І знизу ще ватою прикладала – щоб їй тепліше було…

Дайте ялинці жити

Так от, люди, коли я виросла, то з’ясувала, що гріти ялинку зовсім не треба. Їй набагато краще та комфортніше в лісі. Де нема «добрих» дідів морозів, снігуроньок і особливо дітей. Вона не любить температуру + 25 і запах шампанського та салату олів’є. Вона не посміхається, коли ви нап’ялюєте на неї всіляку, як вам здається, красиву святкову мішуру. І взагалі вона, видрана із рідного лісу, перепродана і привезена вами в хату – це справжній дерев’яний труп у підставці. Жертва принесена на олтар людського свята. І поки ви будете попивати ваше шампанське і захоплюватися тим, як же пахне ваша ялинка, вона банально помиратиме, розкладатиметься, сохнутиме у вашій кімнаті. Аж поки не опиниться на смітнику.

Якось знайомий розповідав, як він вирішив зайнятися ялинковим бізнесом у столиці. Там карпатські красуні можна продати втридорога. З кількох тисяч ялинок встиг збути лише половину. А решту – оскільки закінчився сезон – просто викинув на вулицю.

Проте й ті, викинуті, «не обігріті» квартирним теплом ялинки, нічим не відрізняються від їхніх проданих подружок. Адже й одні, і інші – все одно вже не мали шансу повернути собі життя.

Сумна картина після старого нового року. Коли на вулицях міст з’являються купи пожовтілих, вже майже лисих лісових красунь. Не всі «цінителі» ялинкової вроди доносять висохлі дерева навіть до смітника. Дехто просто викидає їх із вікна, зневажливо – наче якийсь непотріб.

Чимало моїх знайомих досі не розуміють, як я можу декорувати квартиру штучною ялинкою. Типу – це ж не новий рік. Це ж запах не такий. А я не розумію іншого. Невже банальна звичка, якесь кількаденне, та ні, кількагодинне задоволення, може бути дорожчим, аніж життя цілого Дерева. Яке замість стати для когось втіхою-одноденкою може радувати багатьох не один десяток років.

13 грудня 2011р.

Теги: природа, новий рік, ялинка, добро

Коментарі

НС 2011-12-27 / 16:30:07
Найкращий варіант - жива ялиночка у горщику, яку потім можна посадити у лісі чи у парку.

Olesya 2011-12-20 / 00:33:44
я думаю, що питання, яке підняв Рудольф, з самого початку поставлене трохи в інший бік. По-перше, як я вже НАГОЛОШУВАЛА, я НЕ пропагую штучні ялинки. А лише навела приклад, як я це роблю в своїй сім"ї. Є безліч варіантів, який ерзац живій ялинці можна знайти. Повір, якщо ти поведеш свою дитинку в ліс і покажеш їй справжню ялинку, яка росте серед лісу, у нех будуть абагато яскравіші враження...
По-друге, мені не зрозуміла зацикленість на асоціації "ялинка-Новий рік". Особисто у мене на першому плані асоціація з Новим роком це - сім"я, добро, подарунки, сміх, зустрічі з друзями, домашнє тепло. І купа інших теплих, прекрасних асоціацій. Та чим вже завинила та нещасна ялинка? Та мені цілком байдуже, яка ялинка в мене буде в домі, лиш би були батьки поряд - живі, здорові, лиш би була поряд кохана людина, друзі, радісна атмосфера. Невже це вже перестало цінуватися в нашому житті?
а щодо традицій - цілком згідна з Олегом - зрубувати(я не знаю, люди, але для мене це такий акт вандалізму, що я реально не можу пов"язати це зі святом) ялинку, наскільки мені відомо, - це не тисячолітня традиція. Раніше були інші. А ще раніше в жертву богам приносили тварин, яких до речі теж спеціально для цього вирощували. І жертви приносили в тому числі у свята. А ще раніше в певних племенах вважалося, що вождь повинен з"їсти мозок завойованого ним вождя іншого племені. Це була велика честь і велике свято для них. То й що тепер?

Олег Диба 2011-12-16 / 17:11:17

Рудольфе, у кожного покоління ностальгія грунтується на власному досвіді і власних спогадах. Коли, скажімо, років через двадцять пластик відійде у небуття, хтось із нинішнього "пластикового" покоління в якомусь тогочасному ЗМІ ностальгуватиме за пластиковою ялинкою зі свого дитинства. Точно так, як ти зараз відстоюєш живу. Точно так само, як хтось з поколінь, які передували нашому, ностальгував за прадідівськими звичаями зустрічання Різдва, на зміну яким в ближчий до нас час притягли ялинку і Діда Мороза. Усе в цьому світі відносне...)))

Рудольф Фенцик 2011-12-16 / 16:01:16
я вот читаю все воспоминания о елке, и жаль что у многих их не будет. будут воспоминания о шуршащем пластике который не пахнет. мне жаль детей которые растут в синтетическом мире, который виртуализирует и символизирует почти все, даже отношения между людьми.

тарас табака 2011-12-15 / 23:48:50
Думаю, почуття свята – це в першу чергу атмосфера в родині, а не «справжність» ялинки… Я пройшов через час, коли не міг поставити жодної, але любові дітей від цього не втратив. Зараз міг би поставити Ватиканську, але вже два дні як нас гріє вогниками наша стара подруга, котра майже ровесниця молодшої доньки…
Я знаю, що це не ялинка, але і кульки - не зірочки, і дощик - не сніг, та й мандарини зараз без аромату сонця… Так що все відносно в цьому житті.
З Новим Роком Вас!!!

Olesya 2011-12-15 / 14:23:34
Моя чітка ідея - я НЕ за штучні ялинки, я ПРОТИ масового вирубування живих дерев.
А штучна ялинка - це лише один з багатьох прикладів, десятків варіантів, як прикрасити свій будинок під новий рік. І якщо він для когось не вдалий, придумайте свій. Розмалюйте стіни, відірвіть декілька гілочок тієї ж живої ялинки, бо це не знищить ціле дерево, зробіть екібану з них, прикрасьте ялинку у дворі, водіть навколо неї хороводи і т.д. і т.п.
Ялинка може дарувати себе, приносити нам радість, естетичне задоволення, давати енергію, тінь в спеку, шишки для екібани, голочки для ліків, горішки, ті ж гілочки у вазу і решту неймовірно приємних людському серцю речей - живучи. Для радості її не обов"язково зрубувати, щоб потім викинути на смітник.

Olesya 2011-12-15 / 14:04:57
Для мене жива ялинка - це жива ялинка. А не зрубана ялинка.
Що заважає посадити ялинку і хай вона радується, даючи тобі свято? А не зрубувати її - і це ще питання, радується вона цьому чи ні.

Дед Мороз 2011-12-15 / 13:45:08
Хороший вариант - живая ёлка напрокат. Искусственная - фуфло.

Rudolf 2011-12-15 / 12:45:19
Я не спорю с тем, что браконьерство это плохо. Но в начале статьи написано, что Вас в детстве обманули. Я с этим не согласен! Вас обманули взрослой, когда сказали, что пластиковая елка заменит настоящую. Что ваш праздник, ваша семья, ваши друзья не _достойны_ живой елки. А это не так.

Деревья радуются когда отдают себя на праздник. У дерева нет денег чтобы сделать подарок человеку и его детям, и оно дарит себя.

Экология и гомосексуальность вместе с гендерной теорией. Две большие и важные темы, которы унижают и обесценивают человека.
Экология говоит нам о том, что дерево важнее человека. Есть капусту и пить сок яблок можно потому, что еда и питье это жизненная необходимость. А вот радость от свежей елки это уже нехорошо. И вот в чем проблема: человек не только ест, он еще чувствует, думает, переживает, сочувствует. А экология утверждает: можно только то что нужно для выживания. А _единственное_ что нужно для выживания это еда. Все оствльное ни ни. Таким образом унижая человека, оставляя ему право только на еду.

Година 2011-12-15 / 12:16:57
Не у всіх є можливість жити в окремому будинку.

Ігор Баран 2011-12-15 / 12:09:15
Ялинкобраконьєрів вони теж можуть ганяти, взяти по пару гривень і ганяти перестати. І дійсно, спеціально вирощені під Новий рік ялинки дають комусь робочі місця і можливість заробітку.
Так само збільшення кількості заарештованих дає робочі місця тюремщикам, а судові засідання в тюрмах робочі місця суддям.
Зрозуміло, що цей приклад грубий, але цим хочу сказати наступне:
якщо є можливість посадити ялинку і прикрашати живу а не зрізану, краще так і зробити.

Година 2011-12-15 / 10:26:04
Тобто, принципово Ви не проти ялинок вирощених і зрубаних спеціально під НР?
Якщо так, то справа в контролюючих і правоохоронних органах - бабок із домашнім сиром вони можуть по базарі ганяти, а ялинкобраконьєрів ні.

Olesya 2011-12-15 / 01:50:00
Я не закликаю відмовитися від всіх благ цивілізації та життєво необхідних речей. А лише від того, щоб зрубувати ялинки, які мільйонами зрубують щороку і які, я особисто переконана в цьому, у зрубаному вигляді не є життєвою необхідністю для людини. Іншими словами, для мене особисто дерево, яке роками росте в лісі, є цінністю і я не бачу резону вкорочувати йому життя лише для того, щоби воно 10 днів постояло у мене в кімнаті, а потім його викинути на смітник. Для мене головним елементом свята Нового року є: сім'я, друзі, веселий настрій і тому подібне. Я особисто готова відмовитися від справжньої ялинки, щоб на планеті залишилось більше живих дерев. Тому що я можу пережити новий рік, не рубаючи дерева. Тільки для чого переводити цілком конкретну тему в русло яблук і капусти? Я реально не розумію до чого тут сок невинних яблук?
До Години: про браконьєрів власне більше і йшлося. Не буде попиту- не буде браконьєрів. Бо браконьєри мають добрий нюх на гроші і не будуть шкодити там, де грошима не пахне. Це ж елементарно.

Година 2011-12-15 / 00:41:42
Браво, Рудольф!

Що поганого в ялинках, котрі спеціально для цього вирощують? Насправді, нібито абсурдні, судження Р.Ф. дають можливість краще зрозуміти абсурдність постановки питання піднятого Лесею взагалі.

Краще спрямуйте сили і емоції на те, як виявити і покарати ялинкобраконьєрів.

Рудольф Фенцик 2011-12-14 / 21:46:42
Спиленная елка - это не труп. Потому что тогда, мы просто ходим по костям всякий раз, когда идем по паркету. А мебель, которая стоит у нас дома,- это трупы и трупы и трупы. Да здравствует мдф и пластик! Мы едим трупы капусты и моркови, пьем кровь невинных яблок и апельсинов.

Дерево не имеет нервной системы, не имеет памяти, не имеет чувств.

А еще дерево кидают в печь и камин - это уже деревянный Освенцим получается!

О.Д. 2011-12-14 / 21:35:35
70 тисяч ялинкових трупів лише на Закарпатті. І лише "офіційних". Що це за св’ято таке?
http://zakarpattya.net.ua/News/90771-Na-Zakarpatti-vyrubaiut-ponad-70-tysiach-ialynok

Рудольф Фенцик 2011-12-14 / 21:35:21
А еще можно подсчитать, сколько вреда приносит изготовление и утилизация пластиковой елки. Так что используя ее, вы наносите вред куда больший, но менее заметный.

Вполне возможно, что инициаторами кампании по продвижению искусственных елок были производители пластика. Подобно тому, как производители алюминия продвигают пиво в банках, фермеры от переизбытка дешевой кукурузы продвигают попкорн и тд.

Бубашваба 2011-12-14 / 20:35:47
Купив у 2008 році штучну ялинку, виходить вже буде четверта "врятована" ялинка. Люди не цінять природу, лісу в краї вже немає, самі придорожні декорації. Леся! Вам плюс, а цим "совєтам" мінус.

Rudolf 2011-12-14 / 12:29:34
Знаешь, я честно говоря, не то чтобы против. Я просто не понимаю. Зачем менять живую елку на искусственную? Потому, что в традиции украшения дома важна роль настоящего дерева. Если дерево заменить на искусственное теряется часть традиции. Это как есть мороженное с ароматизатором ванили и думать что ешь ваниль. или искусственные цветы. Я тут типа возражаю против искусственной елки. Потому, что она ничего бы не значила для тебя если бы в детстве не было настоящей. Я не спорю, просто хочу понять почему Ты довольствуешься имитацией.

Olesya 2011-12-14 / 11:13:59
підозрювала, що тема перейде на м"ясо) мені складно відповісти щось на такий закид, бо я, власне, і "м'ясо м"ясних корів" теж не вживаю) як на мене, це зовсім інша тема. А ще - м'ясо, як я це розумію, багатьом дає життєво необхідну енергію. Це якщо загилибитися в тему харчування. А бездумно зрубана ялинка, яка тихо помирає у вашій квартирі - навряд чи додасть вам сил на весь наступний рік... І, можливо, як аргумент, - бізнес по вирощуванню корів практично не знає браконьєрства. А половина з 2, 5 мільйонів ялинок, які вирубають за якісь два-три тижні під новий рік, - вирубані браконьєрами.