Ще трохи про "смугастого" ведмедя

Багато дискусій та бурхливу реакцію мистецької молоді викликало нещодавнє встановлення в Ужгороді на площі Поштовій скульптури смугастого ведмедя. Приурочене воно було до Дня українського прапора та мало, за задумом міської влади, яка і стала ініціатором даного відкриття, символізувати єдність закарпатського та загальнодержавного символів. Щоправда, не усі мешканці міста поставились до цієї ініціативи однозначно.

ведмідь, тотем, скульптура
ведмідь, тотем, скульптура

На мою думку, загалом встановлення таких скульптур насправді є дуже позитивним явищем для міста, тому я ставлюся до таких кроків цілком схвально. У багатьох європейських містах, зокрема у Берліні, образ ведмедя є символічним. Фігури, скульптури та оригінальні пам'ятники з його зображенням стоять у різноманітних куточках німецької столиці, тим самим приваблюючи туристів та створюючи стійку асоціацію між містом та його символом. Для Закарпаття ведмідь є не менш знаковою фігурою. Тому ідею популяризації та "розкрутки" карпатського ведмедика як образу-тотему Ужгорода вважаю дуже позитивною.

Інше питання – форма втілення та вибір місць встановлення таких скульптур. Щодо першого аспекту, то я не митець, тому не можу давати компетентну оцінку встановленому монументу, а от щодо питання розміщення у майбутньому, то вважаю, міській владі слід було б обирати більш логічні місця для подібних скульптур, в яких вони виглядали б значно гармонічніше. Це, наприклад, сквер біля дитячого майданчику на площі Богдана Хмельницького, сквери біля жупанату та навпроти будівлі СБУ, набережні, пішохідні зони тощо. Саме там подібні скульптури виглядали би логічно, приваблювали б увагу дітей, біля них би зупинялися фотографуватися туристи. Поступово ведмедики могли б стати класною туристичною фішкою Ужгорода. Та, я впевнений, це лише початок. Якщо ідея отримає своє продовження, то ми незабаром побачимо значно більше різноманітних ведмедиків, із більш багатим втіленням, із більш довговічних матеріалів, ну а обласний центр нарешті отримає та закріпить за собою цей оригінальний символ.

Олександр Солонтай, Закарпаття онлайн.Блоги
30 серпня 2010р.

Теги:

Коментарі

2010-11-07 / 15:34:00
А действительно! На медведей денег нашли, а на эксплуатацию фонтанов, выкос травы и т.д. денег.... Нет!!!! Вот, страна! Не говоря о том, что деньги на наведение элементарной чистоты в городе, нужны небольшие.

Я уж не говорю, что за деньги, потраченные на медведей, можно было сделать более красивые статуи или композиции.

Не говоря о том, что воротилы бизнеса могли бы тоже поделиться. Им что - порядок в городе не нужен, дороги хорошие не нужны?

Олександр Солонтай 2010-10-11 / 11:01:00
Шановний, К77!
Підтримував і підтримую Павла Чучку. Це і мій особистий вибір, і співпадіння з позицією партії, яка мене висунула в обласну раду (ВО "Батьківщина").
п.с.
Щодо помаранчевої революції, то вважаю що усе правильно ми робили! До речі, табори, це вітчизняний формат, американці в іншому допомогли.

х 2010-10-01 / 18:11:00
Карьерист!

К77 2010-10-01 / 18:09:00
Олександе, зараз кого ви підтримуєте?
Здається ваші симпатіі на боці Ратушняка а це означає Ледида? А як американський проект з таборами на користь помаранчевих? По ТВ багато людей бачили ваші откровєнія. Вам не соромно?

орс 2010-09-30 / 21:56:00
А какие зверятка лазят по деревьям на проспекте Свобода! Но их рождение не было столь торжественным.
А еще меня интересует ГРАНДИОЗНЫЙ план строительства нового пешеходного моста, который соеденял бы Почтовую площадь и Киевскую набережную. Как бы поступили с памятником Волошину? Снесли бы?

орс 2010-09-30 / 21:43:00
А почему нет фото со спины-так впечатляет! Да ладно про него, а вот возле памятника Пушкину стоит покосить траву. Там можно выпасать коров, коз , козлов и сделать их нашими символами. А туристы будут вытирать им носики на счастье.

Орс 2010-09-30 / 00:26:00
Колись в альпінаріі стоялі разом аж три гіпсові ведмедика.Але тоді вони заховались за кущами .Там доречно було встановити і вашого ведмідя.
А, взагалі, де ваш смак!

ужгородка 2010-09-29 / 23:57:00
Як можно ображати Сашка? Він з 2004 року пліч об пліч йшов разом з Ратушняком. З ним піде і далі . Одна команда.

ember 2010-08-31 / 22:35:00
Jeshcho raz sprashivaju: kakoe otnoshenie imeet medvedj k Uzhgorodu/Ungváru?! Istoricheskie dokazateljstva v studiju!

местный 2010-08-31 / 17:20:00
мля, писал уже... повторюсь: СУПЕР, если в центре Ужгорода будет стоять металлический небольшой ( не более 2 м) ведмедик - такое есть во многих городах и везде даже есть традиция потереть ему что-то (нос, большой палец ноги, указательный руки и т.д.) на счастье. За ТАКОГО ведмедика - я только ЗА. То что нам предлагают, может быть установлено в парке, на детской площадке или в лучшем случае перед стадионом. ВСЁ. Может, нам стоит обращаться не к Рате, а к аффтору?

ember 2010-08-31 / 10:01:00
Na shchot medvedja ja uzhe vyskazalsja. "Strannyj" nemnozhko, no ja za pamjatnikov.No, po mojemu jestj raznitsa: zhivotnoe simvol kraja ili simvol goroda? A medvedj nikak ne simvol Uzhgoroda/Ungvára! V gorode mozhno bylo videtj jevo razve shto, kogda gostilsja tam zoopark. Kogda ja daleko i spominaju Uzhgorod/Ungvár mne v golovu nikogda ne prikhodit medvedj. Skoree vsevo iz zhivotnykh spominaju ryb vozle peshekhodnovo mosta!

Андрей 2010-08-31 / 09:39:00
2 Алла:
"а нам сьогодні найнеобхідніше - це ведмідь на площі?!
чи, може, є важливі речі, що їх затуляє його пухка спинка, га?)" - свята правда. І що саме цікаве, медведик "хвилює" протилежні (ніби-то) по(е)літично-"мистецькі" сили. Чергова "ЗИно-інкарнація" інформприводу на порожньому місці?

к5 2010-08-31 / 08:39:00
О, автор працює на Рату? Ха :))
Батьківщина форевер!

Завгосп 2010-08-30 / 22:59:00
Здається і так зрозуміло, що не підтримує акцію Андрія, адже Солонтай - безпартійний ! Та й навряд Любка погоджував таку акцію з своєю партією...там на відео з відкриття мішки видно, що присутній Михайло Качур !

Алла 2010-08-30 / 21:48:00
Людоньки, ще трохи, і тут виробиться модель досконалого міського пам"ятника)

МК - я прихильник Вашого ходу думок, тим паче, що маєте досвід щодо оригінальних пам"ятників;)

сорри, мій давній друже ;) так, свою тінь на безневинного Ведмедя певні особи таки поклали...)

як на мене, місце, де встановлено того звірятка, усе ж - ключове...

але для мене найпринциповіше от що - панове, а нам сьогодні найнеобхідніше - це ведмідь на площі?!
чи, може, є важливі речі, що їх затуляє його пухка спинка, га?)

Йо 2010-08-30 / 21:44:00
я так і не зрозумів - підтримує Солонтай чи ні акцію свого однопартійя Любки

сорри 2010-08-30 / 21:12:00
Так, власне ж, на невдалості місця розташування і наголошували більшість противників ведмедя: всі кажуть - хай би стояв десь в сквері, біля дитячого майданчика тощо, але не на одній з центральних площ міста.

Ви були в Берліні? Так, я бачив там берлінських ведмедів, але не посеред площ, а біля вітрин магазинів. Це зовсім міняє ситуацію і ставлення до цього твору.

І ще: перше несприйняття одразу ж викликав той пресинг, та безапеляційність, з якою цю фігурку намагалися подати як СКУЛЬПТУРУ, як ВИТВІР МИСТЕЦТВА. Я думаю, що загалом талановитий Колодко (тут, на "Закарпатті online" я бачив макет його Ліхтарника) через безбашенність і кітчевість Ратушняка понісся не в той бік. Може, за підробітком, а може - просто так, у "струї". Тому і нарвався, в підсумку, на критику збоку тих, хто, насправді, не є його опонентами...

?! 2010-08-30 / 21:08:00
сподіваюся з точки зору безпеки все враховано і ведмедик нікому не впаде на ногу.

Оленка Желтвай 2010-08-30 / 20:51:00
МК:
та це зрозуміло, що як є противники, так є і прихильники... та я теж нічого не маю проти ведмедика, але ці кольори, сама ідея його "розмальовки" ...чесно, слів нема...
щодо прибирання - за це багато +++!
було б радісно, якби прибирали не тільки ті місця, де стоїть чи будуть стояти ведмедики-клони:)

МК 2010-08-30 / 20:42:00
з краю, виправлюсь