Стрибок назад і два кроки вперед

Попри окремі позитиви, загалом Україна робить величезний крок назад, змінюючи правила обрання місцевої влади. Законом обмежуються і без того обрізані права українських громадян сформувати нормальну місцеву владу... Але є і дві позитивні новини: Янукович нарешті підписав закон, а Литвин публічно визнав, що він недосконалий!

Стрибок назад і два кроки вперед

1. Своє відношення до нових правил виборів міських, сільських голів та місцевих рад, я вже висловлював у матеріалі "Система місцевих виборів:з однієї крайності в іншу". Таким чином, це величезний мінус. Два маленькі "плюсики" тільки у тому, що закон вже підписаний, і що одна з трьох правлячих партій розуміє необхідність його коректувати.

Єдине що додам, так це те, що на УП вийшов скорочений матеріал. Повний текст також містив таке: "Станом на 1 червня в Україні було зареєстровано 180 партій, з яких тільки 8 цього року. Але лише частина партій зможе стати учасниками виборів, якщо даний закон буде прийнятий, адже проект встановлює обмеження щодо можливої дати реєстрації осередку партії. "Місцева організація партії може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що відповідна місцева організація партії зареєстрована в установленому законом порядку не пізніш як за триста шістдесят п'ять днів до дня виборів" - говориться у проекті. Таким чином, від виборів відсікається величезна кількість парторганізацій, у тому числі "розкручених партій", типу "Фронт змін", "За Україну!", "Громадянська позиція", "Українська платформа", "Європейська партія України", "Справедливість", "Народна влада", а у багатьох випадках навіть партії "Сильна Україна" (стара назва – Трудова партія України) та "У.Д.А.Р." (старі назви – "Європейська столиця", "Нова країна"), чиї партійні організації реєструвалися на місцях переважно після жовтня 2009-го року.

2. Сьогодні Литвин заявив, що не виключає, що парламент може  внести зміни до закону: "Кожен закон має зауваження, і з ними він направляється на розгляд до Президента України".  "Скоріш за все, треба буде вносити уточнення, можливо, техніко-юридичного характеру, але такі, які не були проголосовані у Верховній Раді, і це буде зроблено у процесі роботи, якщо глава держави підпише цей закон". "Головне - щоб не змінювалися методологічні, ключові засади закону, а все інше - у процесі роботи", - підкреслив В.Литвин, додавши, що згадуваний закон не є досконалим і завершеним.

Що ж, Президент визначився, сьогодні він підписав закон, тепер слово за парламентом. Від ВРУ очікується покращення тексту закону відповідно до чисельних зауважень, яких після оприлюдення кінцевого тексту тільки побільшає, адже всім цікаво, як саме Мартинюк виконав доручення щодо редакції тексту після другого читання і кінцевого голосування...Zauvazhennya_II_chytannya.doc

 

Олександр Солонтай, Закарпаття онлайн.Блоги
27 липня 2010р.

Теги: Права людини, рада, міський голова, вибори

Коментарі

KK 2010-08-04 / 22:57:00
Пане Олександр - давно уже не чули вашого голосу. А коли облрада думає 'стрибати назад' щоби перевірити законність нового
гімну? Здається що жителі вашого краю ще не сердечно сприймали цей архаїчний гимн?