Чому я проти пам'ятника Сталіну

Вперше про голодомор - маю на увазі "наживо", віч-на-віч від живого свідка - я почула від звичайної черкаської селянки - старенької, яка ще дитиною пережила цю страшну трагедію. Ми приїхали записувати її для телевізійного сюжету, а вийшло - враження на все життя. І ось чому:

Чому я проти пам'ятника Сталіну
в коридорі її маленької хатинки лежали гори гарбузів і картоплі — вона казала, що завжди робить продовольчі запаси — звичка, яка вже всмокталася в кров
вона боялася говорити про голодомор і сказала: "а якщо хтось прийде і забере мене у тюрму?" (2009 рік!)
протягом всіх 30 хвилин, поки ми писали бабусю, вона заливалася сльозами. Щирими, дуже гіркими.
вона досі пам’ятає смак молодого листя та акації, яку вони їли, бо не було нічого іншого
під час голодомору померли її батьки, братики й сестрички
а перш ніж всі вони померли, їх "здав" рідний дядько, який знав, що десь під полою ховають мішечок гречки
після того, як вимерла вся її родина, вона ще все життя відпрацювала на радянську владу в колгоспі і не мала права говорити про голодомор, бо це було заборонено.
Тепер вона — звичайна українська бідна пенсіонерка, з покрученими руками та ногами, яка змушена обробляти город, щоб вижити.
 

Від того сюжету у мене досі мороз по шкірі.

А ще — від кримінальних справ, які заводили комуністи на збожеволілих матерів, що їли своїх дітей. Ці справи я на власні очі бачила в архівах СБУ.
 
Всі мої близькі родичі походять із Закарпаття. Вони не потерпали від штучного голодомору, як жителі Східної та Центральної України. І тому мені в сотні разів важче зрозуміти потомків вимерлих від голоду українців — як вони можуть хотіти встановити пам’ятник Сталіну?
 
Як?..
   

P.S. А що ми можемо зробити, щоб завадити відкриттю цього пам’ятника? Яка ваша думка?

14 квітня 2010р.

Теги: історія, сталін, патріотизм

Коментарі

михайло с 2010-04-30 / 15:26:00
продовж)))

звідси лише шляхом внесення змін у Конституцію можна вирівняти цю ситуацію. при цьому необхідно виробити механізм, щоб взагалі якимось чином внести до неї положення про заборону комуністичної ідеології як тоталітарної та утопічної за сутністю. Напевне, цьому слугуватими механізм громадського примирення за іспанським зразком (між франкістами та республіканцями, яке очолив король Хуан Карлос) з урахуванням українських традицій.

Зрозуміло, ця ситуація свідчить про інфантильність громадянського суспільства на Сході і Південному Сході і ми тут мало що зарадимо, оскільки це питання їх еволюції.

михайло с 2010-04-30 / 15:21:00
нічого ми не завадимо, бо це здійснюється, як свідчать публікації у пресі, на території, титул володіння на яку належить обкому компартії Запоріжжя.


Місцева громада би могла тиснути на місцеву владу, щоб вона втрутилася. Однак немає для цього достатньої легітимної основи. Адже ідеологія комунізму в нас не прирівняна до тоталітарної і, подібно до нацистської, не є забороненою на рівні закону; не введено кримінальної відповідальності за її сповідування та відповідну діяльність обєднань громадян. далі, у 2001 році Конституційний Суд прийняв ганебне рішення, за яким скасував Указ Верховної Ради від 1991 року, яким було визнано діяльність компартії антиконституційою, а її розпущено.

Andre 2010-04-26 / 16:00:00
Раджу подивитися стрічку "Утомленные солнцем 2", де чітко показано хто такий Сталін і яким методам управління він віддавав перевагу? Розумні люди зроблять для себе висновки, а дехто ще раз підтвердить для себе правильність своєї позиції.


Сталіну можна поставити пам'ятник, але лише в "Музеї найжорстокіших керівників!" Бажано, щоб цей пам'ятник можна було обливати краскою! :)

Максим 2010-04-22 / 23:57:00
Щодо демонстрації, то звичайно це необхідно. Підтримую. І не тільки як метод спротиву, а як спосіб змінити думку, донести правду до звичайних людей, які так часто не заглиблюються у сутність понять. Це було і недоліком "голодоморівської" політики Ющенка: учнів шкіл силою зганяли на мітинги, заставляли ходити палити свчки (це все контролювалося дирекцією школи)... А про вчителів, яких у цей день змушували виходити на роботу взагалі що говорити? ...ось така у нас демократія. Говорю про учнів, бо це та сфера, яка мені близька. Голодомор - наша память, наша біль. Без памяті голодомору, ми просто здеградуємо як нація, що не памятає своїх героїв. Спитайте на вулиці перехожих, я впевнений, що більшість не зможе навіть назвати роки Голодомору, що ж тоді говорити про винуватців. Потрібна потужна громадська організація (як на мене, то найкраще - студентська), котра б займалася агітацією, розяснювальною роботою, на громадських засадах, звичайно. Це не так важко зробити, але необхідно. Тоді,можливо і рівень усвідомлення цієї події підніметься. Дякую.



Лесю, якщо потрібна допомога - звертайтесь. Радий буду допомогти у цій справі.

местный 2010-04-17 / 10:18:00
Олеся, место установки памятника сталину к 9 мая в Запорожье скрывается как от местного населения, так и от местных властей. Неизвестно также, как он будет выглядеть. НО примечательно другое: новая общеукраинская "данецкая" власть НЕ ПРОТИВ установки такого памятника и НИКАК не будет препятствовать его установке, с людоедской формулировкой "чтобы не вносить раскол"... То что его установка вызовет очередные акции по одбитию носа или обливанию краской - очевидно. но это будет "как бы нецивилизованные действия националистов". Новая власть показывает нам (мне, в частности) - что, вам было всё равно на последних выборах, не захотели выбирать "из двух зол меньшее", не пошли - ну так получите табачника, памятник сталину, парады российских войск в украинских городах...

Олеся 2010-04-16 / 19:29:00
Друзі, так що ви думаєте про яку-небудь демонстрацію спротиву чи що? Невже його справді встановлять?

Андрей 2010-04-16 / 18:47:00
Тане:

С высказываниями анонима несогласен.

Это плохо?

Эвелине:

Тысяча воздушных поцелуев моей самой преданной поклоннице, хехе. :)



Эвелина 2010-04-16 / 18:11:00
Да, без Андрея никак!

Таня 2010-04-16 / 17:42:00
О, господин, Андрей. Вы как всегда здесь и как всегда несогласны с написанным))))))

Андрей 2010-04-16 / 12:28:00
Копипастеру статьи Дзюбы и Симоненка:

"смешались в кучу кони, люди..."

хочу напомнить уважаемому анонимному фофудьеносцу также, что исключительно благодаря усилиям И. В. Сталина всходило солнце, происходили процессы фотосинтеза и действовал 3-ий закон Ньютона на территории т.н. "Украины".

По всем вашим вопросам можно ответить "нет".

-------))))=------------- 2010-04-16 / 12:10:00
Иван Симоненко, Виталий Дзюба. Киев



09/10/2008,

Не хило, да!? 2010-04-16 / 12:07:00
Не хило, да!? Монумент памяти жертв Холокоста в Берлине обошелся в 54 млн долларов. Аналогичный монумент в Израиле стоил 100 млн долларов. Но, что нам Германия или Израиль, - мы и неизмеримо богаче, и люди у нас умирают исключительно от объедения салом и прочими национальными яствами. Поэтому наплевать нам на их жалкие 100 миллионов. Выделим на возведение монумента 150 миллионов, и снова будем впереди планеты всей. Равно как по коррупции, по смертности населения, по массовым заболеваниям и еще по многим-многим показателям. Если уж взялись первенствовать во всех делах и во всем мире, пройдем этот путь до конца. Пока не уйдет из жизни последний украинец.

конечно... 2010-04-16 / 12:06:00
Конечно, на самом деле все обстояло совершенно иначе, чем пытается изобразить это президент Украины. Страшный голод 1932-1933 годов был общесоюзной бедой. Вот цифры, которые приводит крупнейший в СНГ специалист по этой проблеме профессор Николай Ивницкий. Голод охватил территорию с населением 50 млн человек. Всего погибло 7,7 млн человек. В том числе, в Украине до 3,5 млн. Кстати, в Казахстане погибло 1,8 млн человек, то есть 50% всего населения республики в то время. Если следовать логике президента, Сталин, очевидно, замышлял извести напрочь не только украинцев, но и казахов, и народы Поволжья, и русских Кубани, и т.д. Однако гения Говерлы подобные «мелочи» не смущают. Геноцид, и точка! Все остальное - от нечистой силы.



Он хочет по сему случаю соорудить монумент. На века, как египетские пирамиды. И цена подходящая - 150 млн долларов. Не верите? Обратимся к документу. Перед нами «Позитивный вывод государственной экспертизы эскизного проекта «Мемориальный комплекс памяти жертв Голодоморов в Украине в пределах Днепровского подъема, Парковой дороги, территории парка Вечной Славы и стен Национального Киево-Печерского историко-культурного заповедника, Печерский район в г. Киеве на ул. Ивана Мазепы (Январского восстания), 15-а», от 14 июля 2008 года.

ну да... 2010-04-16 / 12:04:00
Петербурге и Москве со времен Богдана Хмельницкого только о том и думали, как бы изничтожить всех украинцев. И граф Кирилл Разумовский, и князь Александр Безбородко, и председатель Государственной думы Михаил Родзянко, и многие другие «окаянные» русские. Кстати, все они, по непонятной для президента причине, почему-то родились и выросли на Украине. Но какое это имеет значение!? Главное, что они всегда мечтали о геноциде украинцев. Только вот придумать не могли, как сие совершить.

и это тоже.... 2010-04-16 / 11:37:00
Украинский «экспрезидент» Ющенко даже предложил открыть в Киеве «Музей советской оккупации». Тот самый Ющенко, который за годы «оккупации» совершил головокружительную карьеру, достигнув к декабрю 1989 г. поста заместителя пред-седателя республиканской конторы Агропромбанка СССР, которому «оккупанты» дали бесплатное образование вна¬чале в школе, а затем в Тернопольском финансово-экономическом институте, что и позволило ему успешно продвигаться по «оккупационной» служебной лестнице. Тот самый Ющенко, который уже в возрасте 23 (!) лет вступил в «передовой авангард» «оккупационного режима» - КПСС, и не просто вступил, а при этом еще и закончил с отличием (видно, старался не за страх, а за совесть!) Высшую партийную школу - Университет марксизма-ленинизма для идеологических кадров. Т.е. не просто был в рядах авангарда «оккупантов», но в рядах тех из них, кто теоретически обосновывал необходимость и правильность «советской оккупации»! Такой вот «борец» с «оккупацион¬ным режимом».

Не говорите что вы это не знали.... 2010-04-16 / 11:34:00
Ушаты грязи выливаются на коммунистических вож¬дей, миллионы проклятий сыплются по адресу КПСС и «советской оккупации»... Какая черная неблагодарность! Разве не коммунисты нарезали «украинцам» на исконных русских землях их «украинскую республику»? И не они ли ввели «украинскую национальность» как таковую?.. Разве не при Ленине и Сталине расплодились украинские писатели, академики, украинские школы и институты? И не при Сталине ли обрела «украинская республика» международный статус в качестве равноправного члена ООН? Сталин же наделил «украинцев» «государственными гра¬ницами», которые включили в себя территории, о которых они не смели мечтать даже в самых безумных своих фанта¬зиях, и которые, тем не менее, сегодня без всяких колеба¬ний объявили своими «дэржавными кордонами». За что же такая ненависть к «вождю всех народов»?..

:) 2010-04-15 / 18:39:00
про голодомор знаю від бабусі, яка його пережила. ТАК, вона росіянка, так - приїхала після війни в Закарпаття і НІ - вона ніколи не буде ЗА встановлення пам'ятника Сталіну.



До Лівака: в Україну в 20-30 роки або після війни приїжджали не лише люмпени. Поважайте людей будь-ласка!

Олеся_Кешеля 2010-04-15 / 15:42:00
Для Оксани та Юрія



я мала на увазі, що вперше почула від живого свідка, на власні вуха, віч-на-віч. Вже відредагувала в тексті. Соррі за неточне формулювання.

Наташа Столярова 2010-04-15 / 13:25:00
В мене подруга живе у Німеччині. Каже, деякі німці досі здригаються від імені "Гітлер". А наші меморіали Сталіну будують, хоча він від Адольфіка нічім не кращий.



Людей не переробити. Мій старий дідусь теж вважає Сталіна "батьком народу" і довести йому протилежне неможливо. Можна і на брутальне слово в свою адресу нарватися... Мовляв, мовчи, дитино, якби не Сталін ти би зараз у німецькому рабстві була. Щось на зразок цього.



А хто хоче пам"ятник Сталіну встановлювати? Переважно такі самі пенсіонери-комуністи, як і мій дід ))))

Юрій Лівак 2010-04-15 / 12:59:00
Леся, це не потомки жертв Голодомору. Це люди без племені-роду, яких завезли на місце померлих. Як ти думаєш, чому Схід такий зрусифікований, якщо ще в 20-30-х роках той же Харків був центром української культури? Та от тому, що українців там винищили, а на їхнє місце прибули люмпени, які тепер "дякують товаришу Сталіну".



Але дійсно, як це ти про Голодомор почула лише у 2009?



Местний, та якраз Чикатилі чи Різнику не дозволили б поставити пам'ятник. А от найгрішому маньяку, виявляється, потрібно.