Бейла Ковач: «Угорський Йоббік веде тісні переговори з українською «Свободою»

Депутат Європарламенту від Угорщини відкрив свій офіс на Закарпатті

Бейла Ковач: «Угорський Йоббік веде тісні переговори з українською «Свободою»

5 грудня 2010 року в Берегові було відкрито офіс-бюро депутата Європарламенту Бейли Ковача, який є також представником угорської партії Йоббік. Як зазначається у прес-релізі, головна мета офісу та благодійного фонду депутата – меценатство у сфері культури, освіти, економіки та допомога українським громадянам.

Слід  зазначити, що Йоббік ("За кращу Угорщину") – ультраправа, націоналістична партія, яка посіла третє місце на останніх виборах й отримала 47 місць в угорському парламенті, троє депутатів пройшли до Європарламенту. У пресі цю політичну силу звинувачують у всіх "смертних гріхах" – насамперед, в антисемітизмі та утисках ромського населення, а також в активній підтримці ідеї щодо будівництва "Великої Угорщини" – об'єднання колишніх угорських імперських територій, які було втрачено після Першої світової війни. Це "об'єднання" нині відбувається на рівні свідомості угорців та їх потомків, які за історичним збігом обставин колись опинилися за межами своєї держави. Аби підтримати в закордонних угорцях "національний дух", парламент сусідньої країни пішов на безпрецедентний крок – з 1 січня 2011 року вступив у дію закон про спрощене надання громадянства іноземцям, але угорцям за національністю. Незважаючи на те, що подвійне громадянство в Україні не має легального статусу, чимало закарпатських угорців нині перебувають у роздумах – їм зробили досить спокусливу пропозицію. Практично стати громадянами Євросоюзу, але і залишатися українськими підданими. Звісно, неузгодженість дій між урядами обох країн у результаті цього процесу може у майбутньому створити юридичні колізії.

Бейла Ковач не приховує іншої функції свого офісу, до речі, єдиного подібного на території України, – надання консультацій та допомоги закарпатським угорцям саме щодо подання документів на отримання подвійного громадянства. Кореспондент "Замку" також записався до нього на прийом.

– Ваш офіс і Ви особисто плануєте допомагати вирішувати питання лише угорцям Закарпаття?

– Ще під час відкриття бюро я зауважив, що воно відкрите для всіх громадян, незалежно від того,  хто вони – угорці, українці, росіяни або русини. Будь-хто може звернутися сюди з будь-яких питань. Звісно, хочу одразу зауважити, що мої можливості допомогти цим людям обмежені...

– А з якими питаннями  до вас уже зверталися?

– Після першого прийомного дня я ще не можу сказати, які питання переважають. Наразі ж цікавляться щодо фінансової допомоги. Але я не та людина, яка може посприяти в отриманні дотації з Євросоюзу. А як депутат навіть не маю права цим узагалі займатися. Лише можу підказати, як і куди потрібно звертатися для того, аби отримати дотації, які для вашої держави ще досить обмежені, зважаючи на те, що Україна – не член ЄС. Піднімалися також питання особистого характеру. Люди шукають своїх родичів, яких не бачили десятки років, звертаються з юридичними проблемами тощо...

Хоча ще до відкриття чув закиди, що тут, мовляв, буде партійне бюро Йоббік. Але запевняю – це не так. Матиму зустріч із держсекретарем угорського МЗС Жолтом Нейметом. Планую обговорити одне важливе питання. Адже наше бюро бажає підписати договір про надання консультативних, інформаційних послуг щодо спрощеного отримання угорського громадянства. Ми плануємо проводити консультації, як правильно і швидко зібрати необхідний пакет документів. А це має значно розвантажити роботу угорського консульства.

Подвійне  громадянство як "бальзам на душу

– Але саме через спрощене надання громадянства Угорщиною закарпатцям з'являються досить критичні статті в українських медіа. Як вважаєте, чи не зашкодить це стосункам між нашими країнами у майбутньому?

– Я абсолютно цим не переймаюся. Якраз навпаки. Чому? Досі багато угорців не можуть забути драматичний день 4 грудня 2005 року. Тоді народ Угорщини не проголосував за надання угорського громадянства угорцям, які мешкають за кордоном. Вилікувати біль, що залишився тоді у серцях багатьох людей, досить важко. Але тепер у них, нарешті, з'явився шанс вільно заявити про своє бажання стати громадянином Угорщини – і це справжній... Як би влучніше сказати...

– Бальзам на душу?

– Так, я запам'ятаю цей вислів... Чи вплине це негативно на стосунки наших країн? Я вважаю, що – ні. Українська держава розуміє ситуацію. І в майбутньому, думаю, ніяких перешкод щодо цього процесу бути не повинно... Я вивчав трохи Конституцію України. І там написано, що люди, які мешкають на території України, є громадянами цієї держави. І крапка.

– А подвійне громадянство хіба офіційно дозволено?

– Законодавчо  це не заборонено. Можливо, не слід навіть звертатися до прикладу інших країн. Бо я думаю, що для українського уряду нічого дивного в цьому немає. Оскільки знаю, скільки мільйонів громадян Росії живе на території України, особливо на сході – від Києва до Глухова. Тому не думаю, що це велика проблема. Нинішній уряд України не шукає жодних приводів для конфлікту з Угорщиною та Євросоюзом, а навпаки. Добре пам'ятаю візит Віктора Януковича до Брюсселю. Тоді я побачив справді щире бажання України наблизитися до Євросоюзу. І з боку ЄС також була позитивна відповідь на цей крок. Якщо і надалі все так відбуватиметься, то можемо справді очікувати того, чого так бажає український уряд, – скасування візового режиму для громадян України. Як політик вважаю, що мати договір, який працює в односторонньому режимі, – це не добре. Чому громадяни ЄС до України їздять без віз, а українці такої можливості не мають, та ще й платять за них? Крім того, хочу наголосити: якщо потрібна буде підтримка Угорщини щодо євроінтеграції України, то вона буде.

– Наскільки мені відомо, закарпатських угорців лякає можлива втрата багатьох привілеїв, які вони зараз отримують в якості громадян України. Чи існують певні гарантії, що такого не станеться, якщо вони здобудуть подвійне громадянство?

– З нашого боку (Угорщини. – Авт.), звісно, жодних гарантій не може бути. Вони повинні бути з боку українського уряду. Але досі ніхто не вимагав їх, та й ніхто не пропонував. Так, я розумію, що людей лякають можливі "репресії". Адже історія останніх десятиліть залишила в їх душах неприємні відчуття, що ми цілком можемо зрозуміти.                

Але у кого ще присутній той страх, час його вилікує. Тому багато хто зараз просто спостерігатиме, як піде процес далі. І якщо в результаті цього не виникатиме жодних проблем і негативу, інші також зважаться на такий крок.

І ще одне важливе зауваження. Угорський закон щодо спрощеного надання громадянства був прийнятий без обмеження строку дії. Тобто якщо людина все-таки вирішить, то може звернутися до нас і через декілька років.

– Чи відомо Вам, скільки  закарпатців уже забажало стати  громадянами Угорщини?

– На жаль, точної цифри не пам'ятаю. Десь близько 5-7 тисяч. Але були свята і консульство лишень розпочало свою роботу. Наскільки мені відомо, вже кожні півгодини призначається дата для чергового бажаючого (отримати громадянство Угорщини. – Авт.). Це "перші пташки", які полетять. І саме вони зроблять весну...

– Кому дозволено скористатися спрощеною системою отримання  громадянства Угорщини? Лише тим, хто має угорське коріння?

– Так. Адже не думаю, що є дуже багато українців, які бажають стати саме громадянами Угорщини... Окрім моменту, аби уникнути проблем із візовими питаннями.

Після підписання договору проблем зі "Свободою" не буде

– Чи підтримуєте Ви стосунки з українськими політиками високого рангу?

– Ні, й ніколи не підтримував. Ще не було такої можливості. Хоча сподіваюся, що це незабаром відбудеться. Але скажу інше, що вас, мабуть, зацікавить. Ми ведемо перемовини з українською партією "Свобода". Вже бачу здивування на обличчі... Не маю права розповідати деталі, але їх результатами, гадаю, скоро будете ще більше здивовані.

– Ви особисто зустрічалися  з Олегом Тягнибоком?

– Так, у 2009 році у Римі ми провели разом три дні. Тоді Олег ще не був політиком такого "високого" рангу. Це вже зараз, після виборів, коли "Свобода" досягла значних результатів...  До речі, 23 жовтня 2009 року в Будапешті створили Альянс Європейських Національних Рухів. Тоді був підписаний договір між 5 європейськими партіями, і через деякий час до Альянсу приєдналася "Свобода"... Ще у Римі я вів розмову про те, що у нас існують певні проблеми з партіями, які проводять антиугорську діяльність у різних країнах. І ми зрозуміли, що потрібно сісти за стіл переговорів, аби з'ясувати всі ці питання. І можу сказати, що найближчим часом така зустріч відбудеться на рівні голів наших партій. Думаю, що до того часу ми підготуємо необхідну заяву (про співпрацю. – Авт.), яку оприлюднимо. Сподіваюся, що після цього чимало непорозумінь, які існували на Закарпатті довгий час (через тертя. – Авт.) із партією "Свобода", зникнуть.

– Хто фінансує ваш офіс? Це пожертвування чи гроші ЄС?

– Відповідь проста: я сам, зі своєї власної зарплати. Під час останнього засідання Європарламенту поінформував керівництво про відкриття цього бюро. Мені побажали успіхів і сказали, що якщо ця установа не фінансується з коштів ЄС, то, відповідно, їх не цікавить, чим я тут займаюся... 

Спілкувався Олександр  Ворошилов, фото автора

01 лютого 2011р.

Теги: Бейла Ковач, Йоббік, Свобода, Тягнибок

Коментарі

**** 2011-02-10 / 16:34:00

для Гуцул, 09.02.2011 08:58

"Чим я маю пишатися зараз?"

Залиш ту сіру "просвіту", а в Косівській Поляні розведи собі свиней та баранів, і будеш ними гуцуле пишатися!!!!!

зауважу 2011-02-09 / 18:31:00
2 Гуцул, 09.02.2011 08:58

".....обираєте кучмів та янеків......."

про зрадників хющенків та згаю їх оточення також не забуваймо згадати, Гуцуле!

Чи це вже вам, Гуцуле, так вигідно ?!

Гуцул 2011-02-09 / 08:58:00
obicsna lugyina, 07.02.2011 16:19
- "ТАКОЇ держави? І чи держава це? Бо держава це не тільки кордони (які досі не демарковані подекуди) і не тільки мова (яка існує теж подекуди, та й та ледь жевріє), а місце, яким можна пишатися... Чим я маю пишатися зараз?"
Вона така, бо ви обираєте кучмів та янеків. І далі за них агітуєте, бо хочете аби вона і далі була "ТАКОЮ". Мабуть це вам вигідно.

Янош 2011-02-09 / 01:09:00
2obicsna lugyina: Обычно, двойное гражданство подразумеваетналичие логоворов между странами, их предоставляюшими. А когда договоров нет, то случается множественное гражданство. Только тогда гражданин стран А и Б на территории страны А будет юридически только гражданином страны А, то есть не получит защиты от посольства страны Б.

Всё ещё жду, пока кто-то продемонстрирует украинский закон, запрещающий множественное и двойное гражданство.

Янош 2011-02-09 / 01:04:00
Уважаемая Наталка! Очень правильно, что читаете Конституцию и закон про Гражданство! И ссылаетесь на правильные параграфы, но не забывайте, что в Законе про гражданство указано, что "единое гражданство" означает только отсутствие гражданства административных единиц, и всё. И Если Вы уже Конституцию читаете, то не останавливайтесь, идите прямо к 25 статье, которая указывает, что гражданин Украины не может быть лишён гражданства.

obicsna lugyina 2011-02-07 / 16:19:00
Esli mozsno escso odina ostannya citata:


Angelface _ 07.02.2011 14:47
Розповсюдження угорського громадянства на громадян України в прикордонному регіоні, по-перше, порушує (брутально і демонстративно) українське законодавство, що забороняє подвійне громадянство.

А хто Вам, авторе, сказав, що громадянство буде подвійним? Вони швиденько-швиденько здадуть український паспорт! І правильно зроблять! Бо кому потрібний паспорт ТАКОЇ держави? І чи держава це? Бо держава це не тільки кордони (які досі не демарковані подекуди) і не тільки мова (яка існує теж подекуди, та й та ледь жевріє), а місце, яким можна пишатися... Чим я маю пишатися зараз? Наведіть 5 прикладів з історії України..... Бо коли я спілкуюся (а роблю це кожен день) з іноземцями, дуже важко мені обгрунтовувати, чому Україна - держава, за паспорт якої я маю боротися................... Дякую..........................

obicsna lugyina 2011-02-07 / 16:10:00
Etot ne анонім pisal, tolyka ostlalosa porozsnyim nik. Izvenyajus.

2011-02-07 / 16:08:00
Дивися i drugim, suty dela:

Prospa do vsix, bugymo zsiti v miri i druzsbi, komu cja svarka dobre? Vsi tut lokalnyi patriati csomu svaritisa, libse zsiti v druzsbi, net ???



Цегейкова Шапка _ 07.02.2011 14:28
при всій повазі до пана ігоря як патріота, але в порівнянні з роздачею та, що варто сказати, прийняттям російських паспортів він вже зайшов в державницький бред.

що таке російський паспорт - курка на бумажці.
що таке український паспорт - вилка на бумажці

що таке паспорт як угорщини так і румунії? ЦЕ ПАСПОРТ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ. З НИМ МОЖНА ПРАЦЮВАТИ ВСЮДИ. блін, якби мені була така шара, що зараз сказали - давай хлопче, ми тобі тупо нашару видамо паспорт єс, але треба відмовитись від українського, я, відданий блін патріот, розписався б всюди де міг і співав мадярського гімна. чому я з двома вищими освітами одна з яких з німеччини маю сидіти тут і планувати своє життя з януковощем? кому віддати яку взятку, як не вмерти від раку, як дійти до дому щоб не вбили мусора? та йдіть ви в дупу з таким державництвом.

Дивися 2011-02-07 / 13:19:00
http://www.pravda.com.ua/columns/2011/02/7/5887211/

Istvan 2011-02-04 / 10:54:00
сорри, 02.02.2011
Не хотите - не обьязательно... Оставайтесь в среднесоветской азии...

Мирослав 2011-02-04 / 07:12:00
Ну-ну, побачимо як Тягнибок з мадярами цілуватись і підписувати любовні листи буде :).
А де всі наші депутати, як місцеві, так і центральні. Скоро майже всі громадяни України будуть подвійними - Росія, Польща, Угорщина, Румунія не сплять.... Що далі? Повернення до ситуації, коли Україну ділять між різними державами?

2011-02-03 / 12:39:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

сорри 2011-02-02 / 21:51:00
Istvan, 02.02.2011 19:31
Для сорри - в этом случае Украина перестанет быть демократическим, уважаемым, европейским государством, кем она хочет стать.(с)

Україна, Іштване, це і я також. А я не хочу. аби ми стали "демократическим, уважаемым, европейским государством". Принаймні в тому розумінні, яке вам вклали у голову. Але вам того не збагнути... :)

сорри 2011-02-02 / 21:48:00
Kergudu,

у наших людей - що ура-патріотів, що простих заробітчан - на слові "Європа" одразу настає ступор. Мовляв, це рай, у котрий нам ніяк не дають попасти. Автоматично "офіс-бюро депутата Європарламенту" сприймається як "предбанник" до цього вимріяного "раю". І за раболіпним сприйняттям всього, що походить із західного боку нашого держкордону, наші "європейськозациклені" сеґінята ніяк не здатні побачити, що у "завідувача" того " предбанника" під шапкою - роги, а з-під сутани стирчить хвіст...

Kergudu 2011-02-02 / 20:59:00
Честно говоря, ожидал, что данная статья вызовет более бурные критические и едкие замечания. А вам бы только воду в ступе толочь.

ІВАН 2011-02-02 / 20:47:00
Алогізм у Іштвана: "перестанет быть", чи "кем она хочет стать"

Istvan 2011-02-02 / 19:31:00
Для сорри - в этом случае Украина перестанет быть демократическим, уважаемым, европейским государством, кем она хочет стать.

сорри 2011-02-02 / 17:17:00
Коли, по завершенні ери Януковича, Україна стане нормальною, міцною державою, цього офісу тут не буде. Разом з печаткою і бланками.

Ну а поки маємо те, що маємо...

автор 2011-02-02 / 17:16:00
Зауважу - офіс євродепутата у Берегові відкрито як благодійний фонд.

Istvan 2011-02-02 / 16:59:00
Для Доброчин.
На Украине и во всех других странах по законам вполне разрешено открывать офысы, представительства будь-каких иностранных юридических лиц. А депутат Европарламента - юридическое лицо - со своей печатью, с фирменным бланком итд.

«П’ятиповерхівки ще нема, а квартири обіцяні і Погорелову, і Ратушняку»
/ 8Закарпатці організувалися у партизанський загін
/ 4Батьки дитини, яка померла в пологовому будинку Ужгорода, вважають, що немовля підмінили
/ 1Архієпископ Феодор: «Ми готові духовно підтримати наших військових у Криму»
/ 6Закарпатський інтерн оперував поранених на Майдані
/ 3З церкви в Мукачеві вкрали мощі святих, яким дві тисячі років
/ 3Чеські медики досі не наважуються вийняти з тіла уродженця Ужгорода картеч, "отриману" на Майдані
Подорожі чоловіка-мізинчика Сабоніса
«Виношу дитину за 30 тисяч доларів»
Заробітчанські поневіряння ужгородки
На Закарпатті послуги детектива поки що не надто популярні
/ 14На Закарпатті болісно відреагували на погрози "регіоналів" закрити УГКЦ
/ 3В Ужгороді прокуратура досі не знає, чи законно влада продала аптеки
/ 1Від новорічного похмілля допоможуть швидкий секс і контрастний душ
/ 1Люди захистили від дерибану футбольне поле у Горянах
Одержимий кухнею
/ 3Новий Рік в Ужгороді, або Стриптиз Снігуроньки – від 600 гривень
/ 1Розлучені, геї, ігромани – «клієнти» закарпатських психотерапевтів
Ужгород: Замість туалетів – заіржавілі дірки
/ 15Повернулася лікарка, яка продавала дітей
Скульптурний трудоголік. Роботи ужгородця Юрія Максимовича купують попи і прокурори
У Мукачеві Будинок офіцерів руйнується, бо казначейство не дає грошей
Презервативи, Ленін і цуцик за 10 «штук»
/ 2В Ужгороді "забули" відновити покриття пішохідної частини транспортного мосту
Отрутою і ґумовими кулями. Доґгантери в Ужгороді вбивають щомісяця 5–10 собак
» Всі записи