Одкровення на перевалі духу

Мирослав Дочинець залишається незрадливо відданим високій прозі й чистоті мови

Одкровення на перевалі духу

У світ строкатий і прекрасний ми приходимо за певної мети. Хтось створює величну історію, а хтось талановито її переповідає, доносячи нам, спраглим бачити й чути, непомітні манівці і широко окреслені маршрути людського буття. Істинно, задуми Господні незвідані... Перехрестя двох життєвих доріг завше невипадкове, адже як інакше можна пояснити появу нового роману Мирослава Дочинця "Вічник. Сповідь на перевалі духу".

Будучи знайомою з попереднім творчим доробком автора, була певна, що мої пошуки смачної української прози зупиняться саме на нім. Чому? Відповідь на поверхні: усе просте – геніальне.

За швидкоплинності новомодних течій у всіх аспектах нашого щодення М. Дочинець залишається незрадливо відданим високій прозі і чистоті мови. Словесне шитво української лексики впереміш із бісерним вкрапленням закарпатського діалекту не залишить байдужим жодного вдумливого читача. Ба більше, це читво владно поведе його за собою в дивовижний світ одкровень мудрого серця безіменного героя.

Що є Людина в хвилях Всесвіту – тлінна іграшка чи цілий Макрокосмос? Тема не з найлегших для розкриття. Та без усілякого блюзнірства вважаю, що "Вічник" і є отим великим "па" у відповідь на це вічне питання. Боротьба Духу і Плоті, стихії почуттів, непідвладна керунку пристрасть, читання знаків Неба, розуміння участі і смирення відходу...
 
"Вічник" – це не тільки високохудожнє письмо, потужна метафористика, самобутня лексикографія, це – як словесна есенція, три в одному: енциклопедія природних стихій, контурна карта нашої історії, розмай фольклору й етнографії, добірка цінних рецепцій для зцілення тіла і душі. Бо без цього герой книги, від якого ведеться сповідь, не міг би пройти таку мартирію, яку послала йому доля.

Як на мене, хвилюючу присутність Жінки в житті Чоловіка неможливо описати без природного відчуття письменником цих вічних протиборних начал, без добору відповідного образного строю, романтичної тональності. І це також уважний читач віднайде в романі.

А ще, зізнаймося, нерідко за чимось великим ми не помічаємо малого. Але ж саме деталі й додають книзі тієї гостроти, напруги й інтриги, що викликає нестримне бажання будь-що прочитати ще і ще сторінку Великої Сповіді на перевалі духу. Щоб зачерпнути наснаги для своєї душі.

Якщо хтось не погодиться з отаким моїм сприйняттям цієї літературної знахідки, не буду розчарована. Адже тоді справдиться перехідний вислів "Скільки людей – стільки й думок". Та у "Вічника", я певна, – свій Чумацький Шлях у безмежній галактиці Слова. Як і свій столітній шлях його героя на нашій землі – "занесеної вітром часу живої порошини якоїсь Галактики, що у вирі земного життя затвердла в перлину вічности, аби колись знову засвітитися зоряною крихіткою в небесному безмір'ї".
 
Якщо книга спонукає до роздумів, дає можливість пізнавати щось нове, життєво важливе, якщо вона змушує говорити про себе інших і, по довгих  мандрах серед друзів, повертається на твою полицю, аби вкотре бути прочитаною, – то праця її автора не намарна. Отож бажаю "Вічнику" Мирослава Дочинця гарної долі, а стежину до читача – легку і коротку, що завше освітлюватиметься зіркою непідкупної любові до справжньої літератури.

Ольга Федорович, лауреат літературної премії "Дебют-2008"

13 січня 2011р.

Теги: Дочинець, Вічник, роман

Коментарі

читач 2011-01-13 / 20:14:00
А хто така Ольга Федорович?


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи