Земля і воля

Сільському голові с. Забрідь Хустського району, згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, прокурор Закарпатської області оголосив про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 та ч.2 ст.366 КК України (зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення – караються позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяль­ністю).

 

За інформацією старшого прокурора відділу нагляду  при проведенні досудового розслідування слідчими органів прокуратури Богдана Угринюка, у грудні 2006 року сільський голова с. Забрідь Хустського району, підробивши рішення сесії сільради, безоплатно видав трьом громадянам земельні ділянки загальною площею понад 0,63 га для будівництва житла. При тому, що вказані земельні ділянки належать до земель промисловості і, за Законом, їх заборонено безоплатно передавати у приватну власність, до того ж без попередньої зміни їх цільового призначення. Відтак своїми протиправними діями забрідський сільський голова заподі­яв шкоду інтересам держави на суму майже 300 тис.грн. – саме такою є нормативно-грошова вартість вказаних земельних ділянок.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Від редакції. Кожна інформація з прокуратури чи міліції, у якій йдеться про спроби присікання земельного дерибану, сприймається загалом схвально. Однак подальший аналіз змісту цих повідомлень засвідчує надто цікаву законо­мір­ність: у поле зору правоохоронців потрапляють лише бирови віддалених сіл, натомість дії сумнівного характеру їхніх примісь­ких колег та й влади обласного центру прокурори впритул не бачать.

За п’ять літ своєї каденції попередній мер Ужгорода, разом з міськими депутатами, без усяких черг роздали геть усі міські землі. Дійшло до того, що сьогоднішня влада «змушена» дерибанити міські «неугіддя» – дитячі ігрові майданчики, газони перед будинками та тротуари. На черзі – міські площі та вулиці. Цей процес уже розпочався: на минулотижневій сесії дуже народні депутати Ужгородської міськради з подачі мера закріпили за встановленими у пішохідних зонах тимчасовими халабудами (кіосками) земельні ділянки, що відкриває шлях до подальшої приватизації цих ділянок та спорудження на них капітальних будівель. Однак сувора прокуратура, добре бачачи по­рушення закону кількалітньої давності у глухих селах, розташованих за сотні кілометрів від будинку на вул. Коцюбинського, чомусь впритул не бачить того, що впродовж багатьох років коїться на ужгородському асфальті. Чи не тим пояснюється діагноз прокурорської «далекозорості», що списки «наді­лених наділами» в обласному центрі та прилягаючих до нього Минаї, Сторожниці, Оноківцях, Кін­чеші, густо пересипані прізвищами людей у погонах різних відомств, чиє призначення – обе­рі­гати, а не обходити закон?

09 квітня 2013р.

Теги: земля, ділянки

Коментарі


ФЕСТ
Публікації:
/ 1Володимир Мишанич: «Пишучи про мистецтво, будь хоч трохи художником»
/ 8Михайло Бачинський – атлант війська Кошута
Духовну спадщину своїх предків угорська спільнота намагається віднайти й зберегти
Трембітар із Репинного
Їх б’ють чужі люди і рідні діти, а від голодної смерті рятують волонтери
«Зупинити повну руйнацію Донбасу може тільки сильна і відповідальна влада», – доктор медичних наук, колишній донеччанин Анатолій Канзюба, який нині працює в Ужгороді
Ніна Бечук: «Енкаведист зачитав наказ, що нас з мамою засуджено за 54-ою статтею КК УРСР. Маму – за сина, а мене – за брата»
В Ужгороді видали посібник «Історія Закарпаття» Д.Данилюка
Поет математики. До 125-річчя від дня народження професора М. Зарицького
Заробітки, обпалені війною
Дзвони і клепало
Образ Божої матері на крашанці хустської цілительки
/ 1(Не)модифікована політика Угорщини щодо (не)нової України
/ 2«Я українка і відмовитися від України не можу», – каже кримчанка Олена, яка переїхала з Сімферополя до Ужгорода
/ 1У Хусті засідала Закарпатська обласна народна громадська рада
«Кобзар» діда Василя
/ 3Тиждень тому троє закарпатців загинули по дорозі на Майдан
Удочерили, аби знущатися?
Пам’ять про невідомого ленінградського студента береже подружжя Мадярів у Волівці
/ 1Громадськість Києва вшанувала закарпатців – визволителів столиці
Відчуття свого призначення озвучив поет з Боржавської Долини
Динамівську осінь тричі поспіль «озолочували» закарпатці
/ 2Йосип Тереля. «Ходячий апостол», котрого позбавили Батьківщини
/ 1До дня мови. «Ну що, здавалося б, слова…»
Острів демократіїу центрі Європи. 95 років від дня створення Чехословацької Республіки
» Всі записи