Комітет з питань прав людини рекомендує парламенту відхилити проект постанови про русинів

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендує парламенту відхилити проект постанови про русинів в Україні. Про це повідомили в інформаційному управлінні апарату ВРУ.

Документом (реєстр. №7242), зокрема, пропонується "вважати за необхідне при визначенні соціально-демографічного складу населення України виділяти осіб, які ідентифікують себе русинами, в окрему за національністю групу громадян України".

Проект постанови містить також пропозицію уряду та місцевим органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування розробити і здійснити систему заходів, спрямованих на задоволення етнокультурних і соціальних потреб русинів як одного з корінних народів України.

Під час обговорення члени Комітету взяли до уваги думку автора проекту, відповідно до якої невизнання в нашій країні русинів окремою національністю зумовлює невдоволення громадян, породжує соціальну напругу, спричиняє політичні конфлікти.

При цьому, юридичне визнання національності "русини", з точки зору автора, має на меті відновити історичну справедливість, сприяти реалізації конституційних прав і свобод значної частини населення Карпатського регіону, подолати і запобігти проявам його дискримінації за етнічною ознакою, походженням та іншими особливостями.

Водночас, Комітет зазначив, що згідно з пунктами 1 та 3 частини першої статті 92 Конституції України права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод, а також права корінних народів і національних меншин визначаються виключно законами України.

Крім цього, наголошувалося під час обговорення, статтею 11 Закону "Про національні меншини в Україні" надано право вільно обирати та відновлювати національність.

Відтак, підкреслили члени Комітету, встановлення етнічної приналежності людини є особистою справою громадянина України.

Крім цього, наголошувалося під час засідання, сьогодні не існує жодного нормативно-правового акту, який містив би офіційний перелік національностей, визнаних в Україні.

Члени Комітету взяли до уваги також позицію Міністерства юстиції України, яка, зокрема, полягає в тому, що "відповідно до пункту 1 статті 3 Розділу І Рамкової конвенції Ради Європи про захист національних меншин, кожна особа, яка належить до національної меншини, має право вільно вирішувати, вважати чи не вважати себе такою, - і це рішення не повинно завдавати шкоди такій особі.

Відтак, чинне законодавство України, а також загальноприйняті норми і приписи міжнародного права визначають і визнають права кожної особи на національну самоідентифікацію".

Народні депутати підкреслили також, що під час проведення Всеукраїнського перепису населення 2001 року та підготовки його офіційних результатів Державний комітет статистики використовував перелік національностей та мов, розроблений Інститутом мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т.Рильського НАН України.

За даними цього перепису, 10 200 мешканців Закарпаття самовизначились як русини, при чому всі відповіді респондентів, в тому числі і стосовно національності, не потребували документального підтвердження, чим відповідно до Конституції України гарантувалося вільне визначення респондентами власної етнічної приналежності.

За словами членів Комітету, обов´язок держави сприяти консолідації та розвитку української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвитку етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин встановлено статтею 11 Конституції України.

01 березня 2012р.

Теги: русин

Коментарі

із ілошвароша 2012-03-12 / 11:04:51
Україна ото оплот зла, корий сам себе і погубить, найби скорше розпалася оби нам дали жити а не так ги типир виживаєме. Та я у школі мав учити українську мову тай їхню історію кіть мову я вобще не розумів, і історію за їхніх козаків і тому подобноє а за свій край тай язик нич. Україна сама стала тим режимом шо при совецьків власти.

АНЦЯ 2012-03-03 / 15:55:51
1) АВТОР КО О О!!!
2) ПРОЄКТ УТХИЛИТИ МОЖ, НО НАЦІОНАЛЬНІСТЬ "РУСИН" НЕ ОТХИЛИТЕ!!!

НОВИНИ: Політика

03:04
/ 1
Що показав перепис у Румунії?
14:39
/ 2
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
» Всі новини