Русини у всеросійських переписах 2002 та 2010 років

На сайті «Закарпаття онлайн» уже був опублікований матеріал О. Гавроша про фіксування національності «русин» останнім Всеросійським переписом населення 2002 року. Тема ця актуальна для Закарпаття, тому хочеться більш детально її викласти.

Русини у всеросійських переписах 2002 та 2010 років

Вперше русини потрапили до списку національностей РФ під час проведення попереднього перепису – у 2002 році. Тоді до складу багатьох т.зв. «основних національностей» були включені «етнічні групи» (субетноси). Окрім того, до назв багатьох власне етносів (і субетносів) було подано їх синонімічні назви. Приміром, у зведеній таблиці національностей графа «українці» мала такий вигляд: «Украинцы (буковинцы, верховинцы, гуцулы, казаки с языком украинским)». Тобто, респондентів, що самовизначилися як, скажімо, гуцули, у підсумку додали до числа українців. З точки зору етнології, це коректно.

Серед українців, як бачимо, не було русинів, про яких останнім часом дуже часто згадують у Росії. Невже їх забули? Виявляється, ні – просто для них створили окрему графу: «Русины (бойки, карпатороссы, лемки)». Причому статус русинів виявився вищим за, скажімо, козаків: якщо останніх визнано як «етнічну групу» в складі росіян, то русини дістали свою окрему графу. Цікаво, що гуцулів і буковинців віднесли до українців, а не до русинів – мабуть, урахували їхню етнічну самосвідомість.

Усього русинами у Росії у 2002 році визнали себе всього 97 осіб, у тім числі двоє бойків, двоє карпатороссів і шестеро лемків. Гуцулів виявилось більше, ніж усіх русинів загалом – 108, а ще – 3 буковинця та 1 верховинець.

Тепер про перепис 2010 року. Тоді русинів було зафіксовано більш як удвічі більше – 225 осіб. Однак цікаво інше – під час цього перепису, окрім запитання про національність респондентам задавали ще 2 запитання: яка ваша рідна мова і якими мовами ви володієте. І ось які дані оприлюднено: таких, що володіють русинською мовою, виявилося всього 121 особа, але рідною русинську назвали… 1837 осіб (!) Тобто, знають її в 15 разів менше людей, ніж тих, хто вважає її для себе рідною… За логікою, таке, звичайно, неможливе, однак… 

Далі – також цікаво. Ось список тих, представники яких етносів вказали, що русинська мова для них є рідною: росіяни – 1751 особа, українці – 14, татари – 6, євреї та білоруси – по 3, удмурти, корейці, - по 2, казахи, марійці, лезгини, німці, узбеки, лакці, грузини, киргизи та комі-перм’яки – по 1. З цього можна зробити кілька припущень: по-перше, що багато хто з респондентів міг не розрізняти понять «російська» (рос. мовою «русский язык») та «русинська» мови; можливо також, що ті росіяни, що вказали русинську як рідну, – уродженці Закарпаття русинсько-проросійської орієнтації; ймовірно, що одиничні представники інших етносів, якщо не переплутали терміни, є дітьми змішаних шлюбів закарпатців із представниками цих національностей. Однак, звичайно, все це тільки здогади…

Насамкінець ще один факт. Під час перепису 2002 року окремо виділялися такі мови: українська, бойківська, буковинська, лемківська, русинська, гуцульська, карпаторуська та хохляцька. На жаль, у нас немає даних про кількість носіїв тих мов (окрім української). З таблиці також неясно, чи вважалися ці мови окремими ідіомами, чи тільки діалектами більш крупних мов (подібно до того, як гуцулів вважали субетносом українців, а бойків – русинів). Додамо, що тоді ж крім власне російської мови (русский язик) виділявся ще і российский язык.

Володимир Пукіш, Закарпаття онлайн.Блоги
21 січня 2013р.

Теги: русин

Коментарі

598 2013-01-24 / 17:28:36


Тема запису цього запису блогу - перепис в Російській Федерації, а не можливість для рекламування політрусинської теми в широкому розумінні. Тому прошу повернутися до теми коментування. Всі коментарі поза темою будуть видалятися. Адмін


сорри 2013-01-24 / 13:23:00
А з якого місця ви, 598, виколупали свої цифри? Ось тут - http://zakarpattya.net.ua/Blogs/82842-Do-perepysu-naselennia-v-Slovachchyni-Pam%E2%80%99iatai-svoiu-kolyskovu - дані про перепис 1930-го року. Русини/малороси/українці записувалися в одну графу і цифра їх чисельності далеко не та, про яку тут просторікуєте ви і вам подібні.

Факти на підтвердження будуть, чи тільки беззмістовні дурниці з лекцій кремлівських пришвидшених аґентурних курсів юного сепаратиста? ))

598 2013-01-24 / 10:37:32
"МѢСТНЫЙ - а что: для отчетности норм.
было 97 осіб - стало 225, что составляет аж 232% от предыдущей цифры.
ЗАЧОД! можно подписывать у кураторов из ФСБ - и в кассу за премией!"
А що тоді говорити про 1945 рік, коли до того часу було 525, а стало мільйон? Де Гіннес?!

русин-українець 2013-01-23 / 11:12:36
Дуже цікавий блог! Дякую!

МѢСТНЫЙ 2013-01-21 / 18:44:53
а что: для отчетности норм.
было 97 осіб - стало 225, что составляет аж 232% от предыдущей цифры.
ЗАЧОД! можно подписывать у кураторов из ФСБ - и в кассу за премией!

а кол-венные параметры (225 челов) можно и не упоминать - нех их перегружать статистикой :)

и дальше пилить, пилить, пилить средства как бы на развитие "русинства"...


Володимир Пукіш
Публікації:
/ 5Закарпатський чернець – екуменіст і поборник Соборності
/ 4Венгры на Кубани
/ 1Українці, русини та росіяни Угорщини у дзеркалі офіційної статистики
/ 4У Криму презентують двомовну збірку угорської поетеси, видану за сприяння закарпатців
/ 6Інов. Закоханий в Закарпаття
/ 5Перший гол угорського закарпатця в Росії
/ 3Виноградарство на Підкарпатській Русі
/ 12Багатоетнічна Росія у дзеркалі статистики
/ 3Маємо добре вино!
/ 8Він міг би бути імператором галичан, буковинців і закарпатців
/ 7Вулиці Мукачева. Логіка радянських перейменувань
/ 3Наше вино
/ 4Ірландія. Досвід для України
/ 2Як на Закарпатті ходить двічі Миколай
/ 4Золотий Отченаш із Мукачева
/ 8Закарпаття: Традиції відзначення Дня пам’яті померлих
/ 21Словацько-мадярська «мала війна» за Пряшівщину
/ 18Як лаялися предки закарпатців
/ 2Схиархімандрит Георгій (Савва) (1942 – 2011)
/ 63Остання читанка для угорських русинів
/ 45Як галицькі москвофіли ХІХ ст. «вчили» закарпатців
/ 13Південь призначено на другу годину пополудні
/ 15Русини на російському Кавказі сто років тому
/ 18Яке «вікно в світ» мали закарпатці в СРСР
/ 1Деякі зауваги до «кавказько-турецької» теми в творчості Духновича
» Всі записи