«ЩОБ УСІ БУЛИ ОДНО»

Давнішою або навіть першою назвою українських греко-католиків є з’єд­­нані, або уніати. Ця давня назва сповнена глибокого змісту, бо на­го­ло­шує, що уже своєю появою та існуванням греко-католицька церква яви­ла світові стрижневе християнське гасло – «Щоб усі були одно», тобто щоб був один пастир і одно стадо, без ворожнечі, без розбрату, без ни­цих інтриг. Наш славний блаженний Теодор, єпископ Мукачівський, на іко­ні у кафедральному соборі тримає розгорнуте Євангеліє саме з цими сло­вами. Однак людська слабість, схильність до гріховного себелюбства, по­літиканства не дає реалізувати цю одвічну християнську правду серед гре­ко-католиків України. «Поділені, – як казав наш закарпатський поет В.Ґренджа-Донський, – поміж ворогами» за століття бездержавного існу­ван­ня греко-католики України навіть за двадцять років власної держави не змогли об’єднатися в єдиній церковній організації.

При житті преосвященного владики Івана Маргітича на Закарпатті дія­ла Греко-католицька спілка ім. Андрея Шептицького, яку він і очолював. Спіл­ка стояла в обороні українських цінностей у нашій єпархії. На жаль, з від­ходом владики вона припинила свою діяльність. Однак української гре­­ко-католицької організації на Закарпатті таки не вистачає. Часто нахабно діють мадярони, намагаються «обмежити» проведення служб Божих ук­раїнською мовою. Законсервовано сепаратистський за суттю характер Му­качівської єпархії. Більше того, якщо раніше в храмах поминали пер­шо­ієрархів УГКЦ, то зараз і такого нема. Цікаво, а кому це перешкоджає? Тож у середовищі української греко-католицької громадськості визріла ініціатива створення Закарпатської обласної греко-католицької спілки імені владики Івана Маргітича, яка б продовжила духовно-патріотичну діяльність Народного єпископа.

 

Закарпатська греко-католицька спілка імені владики Івана Маргітича як громадське об’єднання, добре усвідомлюючи важливість об’єднання греко-католиків України, не може пропонувати механізмів та засад такого об’єднання, яке є виключною справою керівництва УГКЦ та Мукачівської греко-католицької єпархії. Разом з тим, ми вважаємо прикрим абсурдом існування в одній державі двох організаційно незалежних структур греко-католицької церкви, а тому всіляко сприятимемо об’єднавчим процесам, які відповідають глибинній сутності християнського віровчення. Адже поділ греко-католиків-українців є нічим іншим, як колоніальною спад­щи­ною, що суперечить суті греко-католицької церкви, послаблює її підва­ли­ни та вкрай негативно позначається єдності українського народу. Об’єднан­ня усіх греко-католиків України в одній церковній організації ми вва­жа­ємо пріоритетним завданням, якому з Божої волі прагнутимемо приділяти основну увагу.

Закарпатська греко-католицька спілка імені Івана Маргітича, Закарпаття онлайн.Громадські організації
20 листопада 2011р.

Теги: греко-католицький, Маргітич, УГКЦ

/ 8Чи оправдане "наше" русинство?
/ 35За лаштунками урочистостей хіротонії владики Ніла
/ 38Як хрестили Русь-Україну?
/ 7Мудрий душпастир
/ 4Пам’яті о.Йосипа Штилихи
/ 3Владика Ніл – єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії
/ 2Промова Глави УГКЦ на могилі Вла­­дики Івана Маргітича
/ 8Деміфологізація чи незграбна міфотворчість?
/ 21Олександр Духнович – подвижник нацiонально-визвольної боротьби українцiв Закарпаття
/ 8о. А. Пекар, ЧСВВ. Греко-католицька церква під час мадярської окупації Закарпаття (1939-1944)*
/ 4Ще раз про хрещення Русі-України
/ 73Sui iuris Мукачівської греко-католицької єпархії: примара чи надбання колоніального минулого?
/ 6Чому вдома по-чужому?
/ 56Мiфи i реальнiсть про перебування св. Кирила на теренах сучасної України
/ 4Канадський парламент оцінив діяльність митрополита Андрея Шептицького
/ 2Схиляємо голови в тихій молитві. Слово про о. Монс. Авґустина Волошина
/ 1Книжкові новинки: В Ужгороді видали Великопісний молитовник
/ 38SUI IURIS Мукачівської греко-католицької єпархії,
/ 5Лист
/ 4Світлій пам'яті пастиря
/ 4Хто ініціював непристойну бійку за місце глави УПЦ МП?
/ 27Інцидент, що межує із вандалізмом. І не тільки…
/ 30Спілка імені Маргітича звернулася до владики Мілана і Папи Бенедикта ХVІ
/ 242В Ужгороді вшанували пам’ять владики Маргітича та прийняли звернення проти «русинської церкви»
/ 4В Ужгороді вшанують пам’ять єпископа Івана Маргітича
» Всі записи