Майстри закарпуцької школи живопису, або...

...Коли Ерделі, Бокшай, Манайло і Бедзір можуть встати з могил

Майстри закарпуцької школи живопису, або...

Мала бути виставка  одноманітного, залюбленого в дерева дивака Павла Бедзіра з Царства Небесного. В організаторів не вистачило грошей, тому її відмінили. Чим дали чудову нагоду порисуватися митцям, в яких ще фарба на губах не висохла, а саме членам молодіжного об’єднання, яке, як не крути, бездіє при крайовій організації НСХУ. І оці майбутні енесхуїсти примудрилися так спаскудити своїми картинами і наше мистецтво, і галерею «Ужгород», що мені від сорому й огиди хотілося провалитися крізь землю або принаймні дивитися з чорною пов’язкою на очах. Але про все по порядку.        

На відкритті виставки шеф закарпатських рафаелів і білокурок Борис Кузьма зі списком у руках називав художників, чиї роботи припали йому до душі. Десь сімох-вісьмох ощасливив, правда, делікатно зауваживши, що чекав від молоді більшого, якихось провокацій, епатажу. Як на мене,  тут така делікатність була  недоречною.  Натомість доктор мистецтвознавчих наук, проректор-академік  Михайло Приймич був, мовити б, категоричнішим: з його уст вилетіло лише одне-однісіньке прізвище – В. К., мовляв, талановитий випускник Закарпатського художнього інституту (далі – ЗаХуІ), мовляв, його офортовий диптих прикрашає виставку. Не знаю, не знаю, але мені здається, що це дуже жирний комплімент, мовлений ради красного слівця. Там талант і не ночував.

Закоханий по вуха в Зіну Микола Жолтані розповів  притчу про геніального діда, хитропопих хлопців і нещасного метелика. Її висновок був влучним – усе в наших руках. Істину глаголив чоловік: коли нам дуже хочеться, а нема жінки поруч, то що й залишається робити, як не брати все в свої руки.  

Ректор університету молодих імітаторів мистецтва Петро Свалявчик, впевнено склавши руки нижче пояса,  ціцеронив хвилини дві, з яких півтори дякував і дякував усім присутнім за те, що прийшли. Це, звісно, приємно, але такої сердечної подяки вистачило б  на три виступи. Особливо ж мене вразило виправдовування, мовляв, перебачте, коли щось не те і не так, адже виставка готувалася аврально, за два дні. Мусай знати б Петі: нікого не цікавить кухня – головне результат. Хоча я переконаний, що дай  невизнаним класикам і два роки на підготовку до виставки, все одно нічого путнього не створили б. А таланти  і за дві години знайшли б чим порадувати.

Одне слово, після офіційного словоплюйства був кошмар. Здавалося, що це сон, страшний і безперервний. Чи не півсотні полотен 21 художника випромінювали тотальне ніщо, суцільний примітив, убогу фантазію, явну притрушеність і містечковість мислення. Рівень – нижче плінтуса. Ні грамотної композиції, ні свіжого бачення буденних речей, ні національного колориту, ні бодай натяку на власний почерк, оригінальність. Своєрідність полягала лише в тому,  що з картин буквально випирало аматорство і тхнуло претензіями на філософічність. Склалося враження, що полотна принесли з площі Театральної.

Кажуть, у кожній роботі щось є. Я ретельно шукав, але не знайшов. Усі  вже дістали своїми  солодкими пейзажами та натюрмортами: гірка там (М.Г.), хатка тут (Л.Б),  церква десь (О.Ш.); деревце там (Я.Д.), травичка тут (О.Ш.), копичка десь (О.Р.); лілії там (В.М.), іриси тут (П.С.), жоржини десь (О.І.) яблука там (М.Г), диньки тут (Н.М.), дахи десь (Р.П.); озеро там (Х.С.),  річка тут (О.Д.), море десь (О.Ш.) і т.д. Двері К.К. відчинені і водночас зачинені. Абсурд! Жахливий, темний, як ніч, ранок у В.М. Абсурд-2! К.Г. зобразила жінку, яка спить на льоду з відкритими очима, не боячись застудитися. Абсурд-3! М.Х.  неприємно здивував публіку своєю наївністю: його корява модель хоче дзінь-дзінь то з табуреткою, то з мольбертом, то зі столом. Що – нема бойфренда? А-а, може, він за шторою сховався в одній з робіт? Натомість червоноголівковий триптих Н.Ш. претендує висіти хіба що в притонах наркоманів. А Н.Т. навіть не може дати назви картинам, найімовірніше тому, що сама не розуміє, що малює. Якийсь  гуманоїд  ціцає з пляшки невідомо що, заряджаючись лампочкою.  Але переплюнув усіх Ю.Ж., у котрого оголена з  неймовірно епатажною зачіскою спокійно, закинувши ногу на ногу, сидить… на електричному стільці. Садомазохізм та й годі!.. А де, любі мої, традиції, звичаї, обряди, казки й легенди Срібного Краю? Де його невимовна  краса природи з вирубаними лісами? Де наші чарівні горянки в гунях і мужні чоловіки з основним інстинктом? Де побожні бабки-пліткарки з натрудженими руками? Де портрети  повій-трасовичок з мозолястими губами? Де п"яні заробітчани, які шукають щастя на чужині? Де полотна про призначення людини на Землі, про те, камо грядешимо? Де цілком здеморалізоване суспільство? Де шалений науково-технічний прогрес, розвиток цивілізації? Де-де-де???

Гірко усвідомлювати, що серед членів об’єднання – кілька викладачів славнозвісного ЗаХуІ. Коли вони мають дві ліві руки, то цікаво уявляти, що і як  завтра малюватиМУТЬ їхні вихованці. Мабуть, також МУТЬ.   До речі, честь і хвала, що не полінувалися прийти на виставку й такі аксакали нашого живопису, як Павло Ковач, Сергій Біба, Габріел Булеца, Вадим Харабарук, Едуард Приходько. Очевидно, що рано чи пізно їм доведеться пояснити своїм колегам суть і секрети творчости.  

Напрошується  якесь резюме. На превеликий жаль, я  втратив назавжди дві години, плюс повертався додому розчарованим. Гадав, що мене порвуть новаторськими темами, колоритом, виконанням, а мені ніби плюнули в  душу. Зле на серці й від того, що оці безпідставно амбітні майстри пензля мають всі шанси перетворити світознану закарпатську школу живопису на провінційну закарпуцьку. Розігнати б  Кузьмі молодіжне об’єднання сраною мітлою, але ж сили волі не вистачить! Тоді бодай примусити так званих художників зібрати полотна на купу й спалити на перехресті вулиці Капушанської й проспекту Свободи, напроти «Фокстроту» і «Білочки». Відразу убили б трьох зайців – самоочистилися б, долучили б  до прекрасного й пересічних громадян і звернули б увагу продажної влади на жалюгідне становище митців. А після цього варто було б піти на Калварію на могили Ерделі, Бокшая, Манайла, Коцки, Бедзіра й попросити вибачення за свою бездарність. Бо ще дві-три такі виставки – і класики в гніві можуть встати з могил. Хоча я за те, аби вже помалу вставали…

P.S. Виставка триватиме до 23 грудня… Я не називав прізвища молодих об’єднаних митців не через боязнь, містечковість чи  етику, а лише з єдиною метою – не робити їм зайвої реклами. Це той випадок, коли антиреклама – також реклама. І монографію не проілюстрував жодною мазнею, бо не хотів засмічувати свій блог. Тому  поцілуйте мене в зад!

P.S.-2. Ось як треба творити (картини «Осіннє озеро» Бийла-бачія, «Дівчина в червоному» Бонді-бачія, «Стара легенда» Фері-бачія):

Адальберт Ерделі. Осіннє озеро

Андрій Коцка. Дівчина в червоному

Федір Манайло. Стара легенда

Михайло Фединишинець, Закарпаття онлайн.Блоги
09 грудня 2011р.

Теги: митець, галерея, виставка, художник

Коментарі

студентка ЗХI - Фединишинцю 2012-10-16 / 17:32:29
http://lvoropaeva.livejournal.com/4821529.html це вам шпаргалка, може щось знайдете для себе і використаєте для коментів у блогах Булеци, а то щось втрачаєте хватку останнім часом - Шоу маст гов он!!!!!!!!!!

Ужгородка 2012-02-07 / 13:23:47
В останньому коментарі пан з трьох букв НАЙТОЧНІШЕ нормальною мовою підбив підсумок того, що хотів сказати Фединищинець.
Такий незатратний, але дохідний бізнес як мистецький загризе кожного, хто на нього посягне.

ьмз 2012-02-06 / 20:35:56
Коментарі я б сказав перевершили(чи то - скоріш - довершили) статтю!
Автору в будь-якому випадку - Честь!
тре мати мужність і не мати страху, шоб пірнути в те гімно, яким є сучасне мистецьке життя регіону й винести те все на люди)
Й тема орально-анально-вагінальних звязків, яка висвітлена в останніх коментарях, на мою думку(скромну й ні на шо не претендуючу), якнакраще висвітлює ставлення бізнесу від мистецтва до його поціновувачів. Тут і і цей момент!!!


Фединишинець - Студентці ЗХІ 2012-02-06 / 11:30:49
Муська-Пуська чиясь напахнючена, те, що ви провели паралель з Романом Полянські, - добре, правда, ліпше було б якби з Паблом Пікассо, котрий, будучи дуже старим пердуном, також любив погратися з юнками. Та це все лажа в порівнянні з тим, що в другому пості новоспечений мистецтвознавець Гобі, здається, має на оці і вас, мовляв, я прикормив дівчаток цукерками з долонь. А ви кажете, що моїх гонорарів не вистачить! Ану, лялечко чиясь напудрена, всипте мужику по полной! Заодно уб"єте мінімум трьох зайців - себе захистите, коментів йому наженете і вирішите всі проблеми мистецтва отчого краю.

студентка ЗХI - Фединишинцю 2012-02-05 / 20:02:46
Вельмишановний серош мей запростетучений, то я у вас фригідна, голубонька воркітлива, а то ви мене голою в коноплях уявляєте - де логіка? Ластівкою легкокрилою звете (добродію, на чому ви сидите?)Та й часте уявляння Мусі-Пусі, призводить до сексуальних розладів і криз середнього віку на їх почві - з доченьками обережніше на поворотах - а то ви вже замахуєтесь на лаври Романа Поланські, хочете стати невиїздним? ;)

Фединишинець - Студентці ЗХІ 2012-02-05 / 13:36:38
Крихіточко чиясь спостережлива, а чому ви, докус забібліотечена й заінститучена, не берете участь у дискусії в блозі Габріела Булеци? Хіба у вашій, наповненій мистецтвом копоньці не циркулюють аналітичні й круглі думки про квадрати й кола Малевича? Чому ви там не переймаєтеся проблемами мистецтва рідного краю або, цитую Гобія, «не шукаєте дірку й не протискуєте голову в космос»? Чому ви зачинились «у комірчині практичного глузду»? Що – у Гобія нудно?

Фединишинець - Студентці ЗХІ 2012-02-04 / 14:54:22


Коханнячко чиєсь фригідне, я у вас - продажний, собака, боягуз, імпотент, курваш, пуцерівський лауреат, голуб ясний, дебіл, журік, поц, ґовдош, незакончений петеушник і – о Ісусе! – батенька в кремовій курточці. Я вже сам не можу розібратися, тко я, донечко моя щебетлива?!

студентка ЗХI - Фединишинцю 2012-02-04 / 11:09:30
Голубе ясний, у кого тут голівонька тупенька знають напевно ваші колеги, які з вами перестали вітатись, прокольчик був лише з понеділком, це було у вівторок, хі-хі, і там якраз були Громовий і Габда, вони то вас точно запам'ятали - це поперше, по друге там була ще пара-трійка студентів нашого закладу, по третє ви були у своїй улюбленій кремовій курточці, я ще подумала - чого це журік підходить до картин і не дивлячись на них тупо занотовує авторів - це все батенька від скудоумія, бо щоб написать толкову статейку про мистецтво, треба по-перше в ньому хоча би тямити, а по-друге посидіти в бібліотеках і почитать розумних книжок по мистецтвознавству, а це важка праця, а от щоб крапати як справжній поц статейки вашого 'високого' рівня достатньо 3-х класів церковно-приходської і незакінченого пту, ну ще мабуть даякий словарний запас нецензурних слів. Так що неборе працюйте над собою, і не пищіть крамольних статейок на фоні невдалих особистих стосунків з повіями і творчої імпотенції(може й не лише творчої :)

Фединишинець - Студентці ЗХІ 2012-02-01 / 20:30:13
Голубонько чиясь воркітлива, з ваших тупеньких голівоньки й дзьобика вже вилітає фолькльор,а точніше побрехеньки. Жодного разу нічогісінько з цімбором (завжди один!) я не занотовував, тим паче боязко і тим паченько в понедільок, коли в галерейоньці "Ужгород" - хі-хі! - вихідний. Прокольчик!
З нетерпінням жду ваших глибоченьких статейочок для дорослих про наше мистецтво. От ваш друг Гобі спромігся відкрити блог! Беріть приклад, зіронько чиясь бліденька, а може, й бляденька!

студентка ЗХI - Фединишинцю 2012-02-01 / 10:47:06
Що саме інтерсне, статейка так собі, а от коменти під нею приємно вражають своїм багатим закарпатським фолькльором ;). Доречі, ви себе так борзо не вели, коли разом з другом завітали на виставку, щоб занотувати в блокнотик ініціали учасників виставки в понеділок після її відкриття - зайшли і боязно, чисто по-журіковськи озираючись почали скрипіти пером. Доречі ваша наукова якась трохи жопно-сортирно-дитсадовська ;)

Фединишинець - Студентці ЗХІ 2012-01-31 / 16:40:44
Рибонько чиясь вередлива, я щасливий, що моїми брудними піарними науковими працями захоплюються не такі, як ви,а мені подібні. Адже в таких, як ви, просто немає мистецького майбутнього. А ще я радий, що ваша Муся-Пуся така затребувана. Поспішайте жити, бо час - категорія плинна і примхлива: нині вас просять, а завтра ви будете. А інакше ви в усьому маєте рацію...

студентка ЗХI - Фединишинцю 2012-01-31 / 10:26:15
Ну не видаляєте ви коментарі саме тому, що цей ваш брудний піар робить вас популярним, серед собі подібних, оу і мої солодкі 17 давно минули, на рахунок виставки - ясно ж було сказано робилась на швидкоруч за 2 дні, просто не треба всіх студентів ЗХІ міряти одним аршином цієї виставки, тим більше тих які до неї не мали жодного стосунку і називати іх З..Х..І..стами. Доречі рота вам ні хто не затикає, а Мусі-Пусі моя вам видно спати не дає ;)Цинізму в написанні під ніком не вбачаю, тим більше вишого гатунку - я ж висловлюю свою суб`эктивну думку і тільки

Дуже стара журналістська папуча 2012-01-29 / 12:44:55
- до Фединишинця. Мішику, не збай на них. Молоді борзі сучки дуже хочуть.
- до "тіпа"журалістки17років-панянки-студенкиЗХІ-і менілінькишукатипокоментарях- ти по суті щось скажи. Бо вправлятися у борзописанні багато-хто вміє. А розумних і сміливих - кіт практично і не пдакав.
-До Фединишинця. Надрукуй, Друже, всі коментарі у якійсь газеті. Депутатом станеш.

Фединишинець - Студентці ЗХІ 2012-01-26 / 23:01:11
Студенточко чиясь ясночола, ви тут наразі випозіруєте, як, перепрошую, гола з конопель (до речі, чи дозволяєте мені вас такою уявляти?). Усі коменти до вашої з"яви настільки вичерпні, що мені просто нічого додати. Я, мовити б, просканований. Тому ми з вами будемо лише воду в ступі товкти. Але не полінуюся лічно для вас повторити: виставка була нікудишньою, і як міні-доказ - після моєї монографії її згорнули на 9 днів раніше. Студенти переді мною нічим не завинили, але шокова терапія їм не завадить. Аксіома: покритикуйте талант - він мужньо переживе критику,може, зробить якісь висновки, а то й просто не зверне уваги, натомість нездара буде рвати, ревати й метати. І маю дяку нині додати: одна-єдина (!) робота, яка справді мене приємно вразила, - це "На льоду" Христини Гармасій. Тональність, кольористика, тепло зачепили за живе. Але, пишучи кандидатську, я мав іншу мету - провокаційну. Ось такі наші діла, пташечко чиясь білопера!
І головне. Не мерегуйте мене, бо я можу знову залихословити – і чхати мені на Пулітцерівську премію! Ви - здається, третя,а може, й четверта, хто прагне заткнути мені чи комусь рота, звертаючись до модераторів, адміністраторів і Олега Диби. Причому звертаючись під ніком. Цинізм найвищого ґатунку, чи не так? До речі, чи знаєте ви,Мусі-Пусі чиясь, що я в своєму блозі сам можу видаляти будь-який комент? Але за півтора місяця я жодного разу цього не зробив (і не збираюсь!), бо... А тут уже помізкуйте самі, квіточко немоя дорожезна...

студентка ЗХІ - Адміністратору і Олегу Дибі 2012-01-26 / 19:44:21
Деякі коменти та й сама стаття містить в собі досить оборазливий характер, і натяки, а якщо не помиляюсь біля року назад шановний Олег Диба , як і більшість журналістів, брав участь у пресконференції на кшталт " журнастська етика, етика блогів і коментів"? Та й раніше Адміністратор перенаправляв любителів бруду, цитую:" З матюками - вам на Репортер.UA дорога". Невже політика вашого досить впливового інформаційного ресурсу взяла протилежний курс?

студентка ЗХI - Фединишинцю 2012-01-26 / 19:32:17
По-перше я не ваша ластівка, та тим більше сонечко - можете і не мріяти:) На таких лялечок вам гонорарів не вистачить. По-друге зовсім не журналістка - тут ви помилились. По-третє - 'перейматися проблемами' - я мала на увазі, що ви так зненацька взяли курс на очорнення ЗХІ ,тим паче студентів, більшість з яких не має відношення не до НСХУ, та нашвидкоруч організованої виставки, чим ці студенти перед вами завинили? Доречі, не всі хто вчиться - мають за самоціль виставлятись. І по четверте: от бачите Михайло - можете якщо хочете, жодного матюка, вас треба сьогодні на Пуліцерівську номінувати ;)

Фединишинець - Студентці ЗХІ 2012-01-26 / 16:57:30
Ластівко моя легкокрила, ще буду безмежно радий побувати бодай колись на вашій персональній виставці, якою ви, я переконаний, втрете всім носа. Але якщо ви вразите мене печально, то я так і напишу, жорстко напишу. Правда, похвалю лише взамін на картину, скульптурку, причому не будь-яку, а ту, яка мені припаде до душі. Окей? Бо я вже втомився співати мистецькі дифірамби за "раз вам дякую" або мізерні гонорари...

Фединишинець - Студентці ЗХІ 2012-01-26 / 15:52:07
Сонечко моє інститутське, будь ласка, поясніть мені, продажному, що це таке - перейматися проблемами мистецтва рідного краю? Далі: заїкнувшись про замовний бруд, про невдале унітазне злиття трьох навчальних закладів, куди ви поділи нашу НСХУ? Адже я і її пробіґлював, а не лише ЗХІ.
Лялечко моя ненаглядна, українська, зокрема й закарпуцька журналістика, така ж хвора, як і загалом наша культура. Якщо хочете, то навіть імпотентна. Коли я чую дебільну фразу, що ми - четверта влада, то ржунємогу. Тому іноді ліпше бути імпотентом, ніж потентно комусь лизати, перепрошую, дупу...

студентка ЗХИ 2012-01-25 / 22:12:05
Що саме інтересне раніше, ви й не думали перейматись проблемами мистецтва рідного краю, якось це все обс..тво дуже підозріло виглядає на фоні невдалого злиття ЗХІ і МДУ із УжДУ (читати як злиття в унітаз). Попахує воно замовним брудом, на який ви виявилися незрівняним, у вас творча криза, чи ви імпотент в журналістиці?

студентка ЗХИ 2012-01-25 / 22:10:14
мішику, ваша справа цвіте й пахне як Л@йно по весні, маїться у прорубі власного блюзнірства перед господарями, які дали вам команду фас. І несе його в 'стремнінє' за політичною течією.