Смерть журналістики

Я мовчав. Бо роздивлявся довкола. Загалом не люблю виходити у "світ людей", але суспільство - через сайт - затягує, засмоктує і не дає забутись у добровільних марґінесах.

Смерть журналістики

Я завжди іронічно ставився до закарпатської журналістики. Фейсбук добавив скепсису, бо остаточно висвітлив її рівень. Знаю, що сказавши те, що думаю, "ризикую" нажити собі нових ворогів. Але, як на мене, більше так не можна...

Остаточно сколихнули три події.

Візит Януковича на Закарпаття. Більшого фарсу за останній час я не бачив, а телевізор не дає можливість в тонкощах відчути реалії того жаху, який заготовлено для країни на ближче (чи й довше) майбутнє. "Потьомкінське" марафечення траси по маршруту пересування президента -- не найгірше з вражень. Найбільше вразили замордовані під президента пси і "убиті" люди. І люди -- більше. Бо в безглуздій смерті псів, зрештою, винні також вони.  "Вишикувані на "Єврокарі" для президентської "масовки" робітники, лояльні журналісти, що озвучували наперед заготовані запитання, "щасливий народ" під стінами ОДА, специфічне враження від зібраного в сесійній залі "активу області" -- все це в комплексі позбавляє можливості бачити світло в кінці тунелю. І найгірше те, що сказати ту правду -- вже нікому...

Підпал машини головного редактора газети "Чорна Гора" Володимира Мочарника. Про обставини цього інциденту ми знаємо. Шокувало інше -- повна відсутність реакції журналістської спільноти.  Журналісти у Фейсбуку сюсюкаються один з другим, роблять вигляд тусовки і обціловують один другого в попи, голова закарпатської організації Національної спілки журналістів України, як завжди, "обмиває" продажу чергового журналістського посвідчення, її секретар хоснує Спілку в своїх приватних "розборках" з прокурором Малиничем, а сказати слово в підтримку журналіста, на якого "наїхала" бандитська влада закарпатського райцентру -- нема кому. Всі прилаштовані, обціловані і щасливі. Це ж горіли не наші машини, чи не так, колеги?..

Запис в блозі Антона Симковича. Не сам по собі. Антон завжди пише на рівні і завжди - поза прокрустовим ложем стандартності. Просто на тлі попередніх подій особисто для мене рельєфним стало наступне - найактуальніші, найболючіші проблеми на Закарпатті порушують вже НЕ ЖУРНАЛІСТИ.

Журналісти, ви де? У Фейсбуці? Вічная пам'ять закарпатській журналістиці...

21 травня 2011р.

Теги: журналіст, спілка, Янукович

Коментарі

Іван 2011-08-30 / 12:29:00
Олег, не підскажеi, як зробити такий сайт, як Ваш?
Хочу зробити свій сайт.
Якщо не важко, можеш дати контакти Вашого розробника сайту?
Моя адреса: aleks_k@mail.com

Евеліна 2011-06-07 / 19:20:00
Як приклад - Ярослав Галас. Його журн. розслідування дієві. Він був нагороджений у Парижі за статтю про права людини.

EN 2011-06-04 / 17:31:00
Цікаво, а з кого брати приклад? Хтось особисто був на зустрічі журналістів з Обамою або катався поруч на велосипеді? Чи може Вашингтон Пост опублікує вашу статтю про вбитих лівійських дітей?

VS 2011-05-24 / 22:26:00
Еві - 100 %

Евеліна 2011-05-24 / 21:17:00
Олегові Супруненко

Олеже, ви знаєте багатьох випускників журналістики УжНУ? Ви знаєте тих, хто там досі вчиться? На яких підставах ви робите свої висновки? Ви ж там не вчилися :)))

Я показує досвід, ті, хто не вчилися на журналістиці, роблять свої упереджені висновки. :))

Тут такий момент - людина вступила на журналістику, то, мабуть, вона не просто так 5 років витрачає. Справа не лише у тому, що нас навчають роботи з відео та фото, справа у тому, що ми всі 5 років працюємо з пресою, проходимо сім практик і так далі. Ми ж не просто йдемо в газету і кажемо, що хочемо писати. Ми пишемо, знімаємо сюжети, створюємо рекламу і здобуваємо відповідну освіту.

Українець 2011-05-24 / 17:25:00
Іршавсько-перечинська пані, не всі такі озлоблені на життя як ви. Так що заспокойтесь і не вихлюпуйте свою ненависть на людину котра не зробила вам нічого поганого і з якою ви навіть не знайомі.

уважний читач 2011-05-24 / 16:54:00
За ніком АНДРЕЙ ховається зла жінка, в якої журналісти не взяли інтерв"ю до дня банківського працівника.
Зважте, під цим ніком мережа переповнена злими та провокативними коментами.

спостерігач 2011-05-24 / 16:16:00
ну, юрію, це ж совсім інший дитсадочок. ви тільки андрію нічого не кажіть. хай думає, що це пісочоки, квітки, качельки... а мордатий дядя в білому халаті - "галактєко опсностє, пищь-пишь"

Юрій Лівак 2011-05-24 / 16:04:00
Спостерігачу, особисте прохання) Мій 3,5-річний син ходить якраз у групу "Сонечко", то ж не треба до нього відправляти нікого))

спостерігач 2011-05-24 / 14:44:00
ну от бачиш, андрійку, тепер ти там, де тобі й слід бути: в ясельній групі дитсадочку "сонечко". грайся в пісочку, спілкуйся з дітками. нащо тобі ті сайти, знову мама накричить, що штанці в жовтих плямках.

2011-05-24 / 14:34:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Перехід на особистості можливий тільки під власними іменем/прізвищем. Адмін





 

Андрей 2011-05-24 / 14:27:00
2 спостерігач:
злочинний недогляд з вашого боку! в той час як ви майстерно і влучно поставили мене на місце, кляті фєесбешнікі, підло скориставшись миттєвістю втрати вами громадянсько-патріотичної пильності, вкотре роблять свою чорну справу. Не баріться, вся надія на вас! галактєко опсностє, пищь-пишь!

2 Олег Диба:
"провокація"? та годі вам - так, слабенький стьоб.

ярослав орос 2011-05-24 / 13:16:00
я щойно скинув свій допис "квіти зла" насіяла мати..." щодо зв’ясовування стосунків межи власниками гострих і так собі пера... хоч і знаю, що мої дані рядки чіткої відповіді не дадуть нікому, та принаймні примусять задуматися: "а власне задля чого я (він, вона, воно) пишу... може – не варт?!.

спостерігач 2011-05-24 / 12:47:00

андрюшка, щоб так весело писати, потрібно своє прізвище для початку дописати. а то видно, хлопче, ти дуже надієшся на свої памперси, які тобі дорослі дядьки міняють. життя, прийде час, як задничку підітре, то **** з граніту стане елементом і радості, і гордості.


Будь ласка, не зводьте, навіть у відповідь на провокації, розмову до бруталу. Це моє особисте прохання. Олег Диба

Олег Супруненко ака Пан Баклажан 2011-05-24 / 12:20:00
Оксано, а з чого журналістам бути згуртованими? На цьому ринку пропозиції "робочої сили" набагато більше, аніж попиту.
Старі кадри нікуди не діваються (хіба що на той світ чи у вигідніший бізнес, але ж криза на дворі, який там бізнес?). Плюс УжНУ пачками нових піраній пера видає, готових працювати за скромні гонорари. Плюс інтернет з"явився, передруками з якого можна наповнити півгазети, що всі й роблять. Плюс розбіжність у поглядах на життя (одні, скажімо, були за Помреву, інші її мочили та гасили). Плюс особисті рахунки, симпатії та антипатії...

На цьому тлі закликати до якоїсь цехової солідарності - наївно

Оксана 2011-05-24 / 12:09:00
Сумно, але згуртованості у журналістів нема

Клас 2011-05-24 / 12:05:00
Ну, Вы Анрюша отожгли!!! Нада же, как вы весело о смерти журналистики запели! Оригинальненько)))))) Прям всех приплели. Вот только причем Хаятова??? Хорошая девочка, а вы ее ....

Андрей 2011-05-24 / 11:51:00
із цикла "закарпатиздєц":

О.Диба:
Рву з горя на собі останні волосини-
УмЕрла закарпатська журналістіка як клас,
В фєйсбуках постять свою писанину,
І де тут справедливість спрашиваю вас?!

Врагі сожглі Мочарніку машину -
Де мітінги, петіції в ООН?!
Бесчуствєнності наблюдаємо картину,
Якбутто у Мочарніка таких машин вагон.

А.Хаятова:
Олєг, спасібо шо тобою тєма ця задіта,
Вопрос рішим, всьо отработаєм на пять,
Колодко здєлає Мочарніку новУ "дівятку" - із граніта,
Таку вже точно ці вандали не спалЯть.


Ember Zoltán 2011-05-24 / 09:36:00
Олег Супруненко ака Пан Баклажан, 23.05.2011 21:08


+100!

спостерігач 2011-05-24 / 07:05:00
вклоняємося в пояс феесбешнику. культура і справжня журналістика не з рашки пре? але спочатку тут потрібно все живе заполоти, вирівняти шляхи, бо "рускій мір" гряде. а найбільш розвинути почуття гумору у нас у Львові, приїжджайте, посмієтеся.