Життя вуличне собаче

Вуличні собаки... Скільки разів ця тема писалася у газетах, розповідалася на телебаченні, обговорювалася людьми тет-а-тет. Але віз і нині там: вулицями Ужгорода зграями вештаються бездомні собаки, час від часу лякаючи, а інколи і нападаючи на перехожих.

фото автора
фото автора

За своїми спостереженнями під час розмов на цю тему помітив: ужгородці діляться на три категорії: ті, на кого пси нападали і вони тепер їх люто ненавидять; ті, хто ніколи із бездомними собаками справи не мав, відтак не у захваті від ідеї вбивства. Третя категорія людей, найменша, має щодо проблеми свою думку. Шкода, що таких немає у стінах ужгородської мерії...

Смішно чути тих, хто каже: давайте перестріляємо собак та й усе буде гаразд: люди на вулиці почуватимуться у безпеці, ми зможемо без страху випускати надвір маленьких дітей. Смішно чути людину, яка, після того, як її вкусив пес, замість того, щоб висловлювати своє обурення міській владі, лютою ненавистю лає усіх собак, і заявляє, що цілком підтримує заборонене Законом фізичне знищення собак. Смішно як мінімум із недалекоглядності таких думок: якщо навіть ми повбиваємо усіх чотирилапих сьогодні, то завтра вони на вулицях з'являться знову. Тому що безсовісні люди повикидають на вулицю раптом непотрібних цуценят; повиганяють з дому уже непотрібних старих псів. І все повториться знову. У такому методі вирішення проблеми не видно нічого іншого, як вдоволення своїх прихованих садистських почуттів.

Підтримувати тих, хто каже, що пси нікому не заважають і з ними нічого не потрібно робити, також не варто. Серед вуличних собак, як і серед людей, є спокійні особини, а є й агресивні. І ось останні ще й як дошкуляють перехожим.

Що ж робити?.. Перш за все, подякувати міській владі Ужгорода за абсолютну байдужість щодо цієї проблеми і зробити висновки на майбутніх місцевих виборах. Ну а у випадку, якщо на когось собаки таки напали, обов'язково подати на мерію до суду — хай би там компенсували моральну і фізичну шкоду людині, якщо не можуть навести лад із тваринами.

А як же його навести?.. Менше красти грошей від громади, а спрямувати їх на створення притулку для тварин. Ще один варіант — стерилізація собак. На рівні держави, якби була воля, це питання давно б можна вирішити введенням податку на домашніх тварин. Звичайно, у розумних розмірах. Доходи від цих зборів мали б повністю йти наведення ладу з бездомними тваринами. До речі, запровадження паспорту на домашнього улюбленця гарантувало б, що господар одного прекрасного дня не виставить свого чотирилапого за двері, зробивши таким чином свій внесок у розмноження вуличних тварин.

Залишилося чекати людей у владі, яким під силу втілити у життя очевидні рішення.

21 квітня 2010р.

Теги: Ужгород, бездомні собаки, проблема

Коментарі

Баба 2010-04-28 / 22:48:00
Бродячих собак усыплять! На домашних платить налог 500 гр. в год и обязательно электонный паспорт(так наз. ЧИП), чтобы можно установить владельца.

Олена 2010-04-23 / 21:10:00
І знов собача тема...

Якщо собак стерилізувати, то кусати перехожих вони все одно не перестануть. Рівно як не перестануть переносити "букети" різних хвороб, нишпорити по смітниках і піднімати хвости-лапки в дитячих пісочницях. Тема притулку потребує для реалізації коштів, яких хронічно не вистає і вистачати ніколи не буде. Адже у жодного депутата при постановці питання про виділення коштів на собачий притулок або на притулок для бездомних дітей чи "Дорогу життя" або чорнобильців, ветеранів ВВВ не виникне і тіні сумнів куди ж доцільніше скеровувати кошти. Єдинй вихід - є у нас в місті організація захисту тварин - нехай кожен захистник візьме до себе додому одну-дві собачки і вигулює їх у намордниках, годує і т.д. А то цікаво в нас собак захищають - дайте землю, дайте кошти, а ми вам врятуємо собак, захистимо їх. ВІД КОГО? Можливо вартує грунтовно подумати про те як гуманно і безболісно цих песиків присипляти. Врешті-решт місто - для людей, а не для бродячих лохматих бездомних тварин з гострими зубами і і нколи зовсім недружнім характером.

О.Ч. 2010-04-23 / 15:56:00
А зігнати би тих всіх собак під стіни мерії, може би дало якийсь результат.

Ярослав Гулан 2010-04-22 / 22:53:00
Евеліно, чи є у мене дані, хто і скільки вкрав від громади? Є. Від мене, як ужгородця, вкрали територію на площі Кирила і Мефодія, яка тепер обгороджена. Від мене вкрали лавиці на вулицях - на тій же Київській набережній. Від мене вкрали басейн у Підзамковому парку. Від мене вкрали старовинні будинки, які колись буди візитівкою рідного міста. Від мене вкрали міську юнацьку бібліотеку, яка знаходилася на вулиці Підгірній. Від мене вкрали мінеральну альтанку у сквері навпроти СБУ, а також фонтан, що працював поруч із нею. Цей перелік можна продовжувати, але я не буду, оскільки це не тема цього запису у блозі. Якщо тобі дійсно дуже цікаво, то рекомендую переглягнути підшивки від 2006 року газет "Старий Замок "Паланок" та "Срібна Земля-Фест". Там знайдеш про все детальнішу інфо, зокрема і ту, яку писав я. Там же і написано, хто вкрав.



Втім, якщо ти дійсно віриш, що це все брехня, вигадана всюдисущими ворогами нашого мера пана Ратушняка, то... Я навіть не буду переконувати у зворотньому - я дійсно радий, що в Ужгороді є люди, котрі думають, що наша місцева влада ідеальна. Напевне, так жити легше...



А тепер зустрічне запитання - мені теж дуже цікаво, звідки у тебе дані, що в Ужгороді не 1 чи 4, а саме 3 тисячі собак.



П.С. А твій посткриптум я так і не зрозумів: я згадую про притулок, а ти пишеш: "Дивно, що не згадано про можливий притулок".



П.П.С. Радий, що ти позитивно оцінила ідею кількох гривень за тваринок, яким вдома живеться значно краще і легше, ніж вуличним. У мене хоч вдома їх і немає, однаково б платив кілька гривень у благодійний фонд. До речі, саме так роблять у моєму найулюбленішому після Ужгорода місті Одеса (мається на увазі саме благодійний фонд).

Наталка 2010-04-22 / 14:15:00
До Евеліни



Якщо обирати між негуманним відстрілом і ще більш негуманим кусанням моїх дітей - то я обираю перше. Із двох зол як то кажуть...



Якщо серйозно, то відстрелювати треба. Я люблю домашніх тваринок, але коли на мене біжить лохматий вуличний Шарік з розкритою пащею повною гострих зубів - я готова власноручно парасолькою його вбити.

Евеліна 2010-04-22 / 13:26:00
Ізолювати їх треба, але яким способом?

Відстріл - негуманно.



Мене тричі кусали. Коли бачу собаку, у мене починається паніка.

Наталка 2010-04-22 / 13:11:00
Податки і паспорти на тварин - це супер ідея. Та й взагалі потрібно прийняти якість закони-акти, відповідно до яких власники, що викидують собак на вулицю, платили б величезні штрафи. Може тоді, як заводити собі хатнього улюбленця, люди би більше зважували всі "за" та "проти".



Собак вуличних потрібно ізолювати. За останні пів року на мене вже двічі нападали біля мого дому. На щастя, обійшлося лише порваними штанами та подряпиною на нозі. Проте в мене двоє малят, я за них переживаю. Страшно випустити на вулицю.

Евеліна 2010-04-22 / 10:37:00
Славко, якщо стерилізувати три тисячі собак, то скільки це буде вартувати? Стерилізація одного чотирилапого раніше коштувало 200 гривень, тепер, може, більше. Можна стерилізувати таку кількість собачок, але ж вони голодні, отож і кусатимуть.



Славко, а в Тебе є дані, хто і скільки вкрав від громади? Цікаво дуже. :)



Щодо паспортів і податку на тварин, то це, як на мене, хороша думка. Я би з радістю платила би кілька гривень за своїх трьох котів.



P.S. Дивно, що не згадано про можливий притулок. Бо відкрити притулок для 3 тисяч собак - неможливо! Якби такий притулок і відкрили, то я думаю, що спекуляцій на ньому було би багато.

Маріанна Шутко 2010-04-22 / 10:20:00
Привіт! Славику, ця тема вічна! Ти маєш рацію:на шпальтах газет вона з'являється часто. Але що ми, журналісти, можемо зробити для того, аби вирішити її? Ну поговоримо, поспівчуваємо бідолашним собакам... Наш народ не вміє сам собі допомогти, а вже опікуватися вуличними собаками - поготів.

Біля мого будинку за останні кілька місяців періодично валяються по кілька днів мертві собаки. І не тільки собаки, але й щури та голуби. Цікаво, хто причетний до їхньої смерті?

virt2000 2010-04-22 / 10:17:00
Маєш рацію, Славко. Це треба вирішувати на рівні місцевої влади, яка б мала тримати на контролі питання бродячих собак і щось робити. Однак, нічого не робиться у вирішенні цієї проблеми. Там питання взагалі не стоїть, напевно. Собак бродячих на вулицях дійсно багато. Я живу в районі "Шахта", то біля циганської школи, через яку приходиться йти, повно бігають здоровенних псів, які агресивно поводяться, особливо якщо йти дуже раненько чи коли вже стемніє. Де оті собаколови?Прийшлось купити для безпеки одну штуку, яка відлякує собак)Озброївся так би мовити:)


Ярослав Гулан
Публікації:
/ 1«Хтозна-онлайн». На Закарпатті збільшується кількість анонімних сайтів
Право журналіста на інформацію. Захищати чи ігнорувати?
/ 10«Комунальна» журналістика Закарпаття:
/ 4Закарпатські джинсовики – банки, магазини, політики
Інтернет-ЗМІ Закарпаття: ситуація покращується
/ 9Редакція закарпатської газети – редактора та верстальника достатньо?
Журналіст знає, корупціонер боїться
/ 6На друковане слово грошей вистачає не усім
Газетна листівка під двері. Це краще, ніж джинса
«Реклама» обласної влади на Закарпатті обійдеться у 48 тисяч на місяць
На Закарпатті слово під загрозою контролю. Але вихід є
/ 2Державні і комунальні ЗМІ – у вільне плавання. Або ж в історію
/ 1Сайту Ужгородської міської ради «допомагає» приватний веб-ресурс. Чи це етично?
/ 2Мерський фінал в Ужгороді
/ 4Набережна Незалежності у приватній власності?
/ 10За скільки продали землю у центрі Ужгорода?
/ 5Ужгородські регіонали уже поклали око на дитячу вузькоколійку?
/ 12Чи скаже мер Ужгорода, де я живу?
/ 1Хто лукавить про автономне опалення – ужгородська влада чи регіонал?
/ 5Що приховує від людей сільський голова Поляни?
/ 9Украсти від ужгородців останню аптеку? Дозволено
/ 3Навіщо «Падіюн» подарували області?
/ 23Маршрутки й далі вирішують, як їм їздити
/ 16 Сміттєві афери в Ужгороді
/ 11Ужгород – приклад тепла?
» Всі записи